Gyémánt 500
2015. november 10.barátokkal járt itt 55 Már több ízben is szerettünk volna itt inni valamit, de eddig nem sikerült. Mint megtudtuk azért, mert a hely 16 órakor nyit s valahogy eddig kora délután keveredtünk arra. Ezt így meg nem mondtam volna, azt hittem, hogy a kívülrül is ígéretes kocsma bezárt. Holott dehogy. A beltér hangulatos, a csapos kommunikatív, jó a zene és nagyon szívonalas a sörválaszték.
A magyar kézműves sörök közül a szarvasiak valamint a tapolcai Stari választékából szemezgettek. Az árak a minőséget követik, csapolják többek között az Iron Maiden hivatalos sörét is, a Troopert, sajnos csak korsóval adnak belőle. Így aztán, ha jól emlékszem egy Primator India Pale Ale-t ittunk, ami ezúttal is remek volt. Kínálnak olcsó pénzért bíztató sörkorcsolyákat mi még nem voltunk éhesek, így csak a sörre szorítkoztunk. Az ételrovatban az ételek kinézetét, ár/érték arányát valamint a sörválasztékot díjaztam.
2015. november 10.egyedül járt itt 45 Jópofa nevet választott ez a Keleti pályaudvar tőszomszédságában működő vagány kis söröző. A hangulat remek, a beltér jó ízléssel van kialakítva, ügyesen használják a könyveket dekorációs tárgyként, székely zászlót is lehet látni a pulton belül.
A csapos lánynak nincs sok fogalma a Kárpát medence földrajzáról, szerinte a tulaj, aki nagyváradi „székely”, persze ez elvben nem lehetetlen, Nagyváradon is élnek székely származásúak, de látszott, hogy nem sok gőze van Nagyváradról, mert másodszor Nagyvárdának mondja. Söbaj. Egyébként kedves volt a lány, bár elismerésemet, mely a beltérre vonatkozott szó nélkül hagyja. Kínálnak néhány magyar kézműves sört a fótiaktól, továbbá néhány csehet, többek között Primatort, ami volt csapon is. Ebből kértem egy pohárral. Ételeket a szomszédból hozatnak déltájban. Az ételrovatban a söröket díjaztam.
2015. november 9.egyedül járt itt 45 A Libella jó régi egység, talán a hetvenes években nyithatott. Amikor a rendszerváltás után 1990 elején egyáltalán útlevélhez jutottam és végre elutazhattam álmaim városába, Budapestre, az első helyek között volt, ahol söröztünk, mivel a távoli rokonság abban az utcában él mindmáig.
A minap, míg egy jóbarátomra vártam, aki szintén a Gellért szállóba igyekezett az újborfesztiválra, gondoltam nosztalgiázom egy kicsit és beülök a Libellába. Kértem egy zöld teát némi jéggel, hogy bármikor felhörpinthessem és továbbállhassak. Kaptam citromot és mézet is, amivel bizony nem mindenütt szolgálnak, épp egy nappal korábban egyik sem volt a Firkaaa nevű helyen. Ritkán iszom kocsmában teát, de egy kiadós kóstoló előtt jobb valami alkoholmentes ital. A beltér kopottas, de hangulatos, elsősorban egyetemisták járnak ide, ami nem csoda, ha megnézzük a hely lokációját. Külön értékeltem, hogy autentikus blues zene szólt s nem valami mai borzalom. Az árak kifizethetőek, alacsonyaknak nem mondanám őket, a teám 350 ft volt. Jó lenne, ha valami izgalmasat is nyújtanának a kommersz italskálán kívül. Megeshet, hogy még benézek.
2015. november 9.a párjával járt itt 45 Első indiai éttermi élményem is Óbudához kötődik, kerek húsz éve tértünk be a párommal a Maharadzsa nevű indiai étterembe. Nem volt olcsó, sőt, kifejezetten drága volt akkori mércével, de meg voltunk elégedve, rendkívül izgalmas ízvilággal találkoztunk. Azóta is előszeretettel eszem és főzök indiait. A Kolosy téren működik a Mr.
Masala, mely 10 Gault Milau pontot kapott, ami egy kifőzdének igen magas pontszám, a nemrégiben fedeztem fel, hogy nem sokkal arrébb van még egy indiai, mely Taste of India nevet viseli. A minap végre sikerült ide is eljutni. Ahogy a személyzetet néztem, ez is autentikus hely. Épp Kashmir tartomány volt terítéken, 3500 forintért lehetett rendelni egy komplex menüt, amit egyszerre szolgálnak fel, ezt mi külön értékeltük, mert siettünk. Volt benne ízletes bárányragu, kissé jellegtelen főtt tyúk, fűszeres főtt burgonya, remek padlizsánragu, fűszeres rizs, fűszeres tea és két desszert. Lehetett volna még javítani, finomhangolni az ételeken, itt-ott sok volt a sav, kevés a só, de összességében nagyon szerettük ezt az egyszerű, étkezdeszerű puritán helyet. A kiszolgálás is kifogástalan volt. Ajánljuk mindenkinek, aki szereti az egzotikusat.
2015. november 8.barátokkal járt itt 45 A KolbICE-ról, ha jól emlékszem, a 2012-es Dinig Guide Top100-as kiadványban olvastam először. Akkor friss volt az ötlet s még nem volt szinte minden sarkon egy KolbICE, nem is sikerült megkóstolni csak kb. egy évvel azután, hogy először olvastam róla. Az Egyetem rakparton megrendezett Főzdefeszten még az első órákban csaptam le rá, amikor nem kígyózott sor minden kajás előtt.
A minap amikor bevezették a kolbászhamburger ötletét gondoltam teszek egy próbát, annál is inkább, hogy augusztusban nagyon kedvesek voltak a kiszolgáló srácok, akik a Hold utcában dolgoznak, adtak egy kis ingyen kóstolót a fiamnak és nekem tudván tudva hogy máshová megyünk enni (speciel akkor a Vörös Homárba). A kétkezes kolbászburger is megnyert, adtak hozzá saját készítésű chips-et is, igaz nem frissen sütve. Jó kis hely a KolbICE, a Hold utcai csarnok kulináris rengetegében érdemes ide is betérni.
2015. november 8.barátokkal járt itt 45 Kedvenc sajtótermékem a Magyar Konyha 2010 óta. (Ekkor újult meg a lap). Lényegében minden szöveget el tudok olvasni úgy, hogy ne únjam meg. Ezek után nem csoda, hogy a Steambooról olvasva alig vártam, hogy kipróbáljam, ami múlt hónap végén meg is történt.
A koncepció ugye az Szabó Győző színész éttermében, hogy egy sushiszerű kompozíciót kigőzölnek pár perc alatt, hogy az ízek összeérjenek. Nem mondom, hogy első hallásra megnyert volna a „meleg sushi” gondolata, de minden ötletnek kell adni egy esélyt. Azt hittem, hogy alig jutok sorra a rendesen megreklámozott étteremben, különösen, hogy az utóbbi időben igencsak felkapott lett a Hold utcai vásárcsarnok, de bizony alig lézengtek a Steamboo körül, rendelni pedig senki nem rendelt. Így aztán egyből kérhettem három féle steamboo-t, ami meg is lett pár perc alatt. Kipróbáltam a lazacosat, a shi take gombásat valamint az algába forgatott, lazaccal töltött golyóscskát. Ittam hozzá egy akácszörpöt s fizettem minderre 1500 forintot, ha jól emlékszem. Érdekes, izgalmas élmény volt ez, nem mondom, hogy rákattanok, de egyszer mindenképpen megérte. Jó előétel volt a Buja disznók rántott húsához.
2015. november 8.családjával járt itt 45 Az igen népszerű étterem megnevezése a rettenetes franciaórák hangulatát idézi, bár annyiban pozitív az asszociáció, hogy amikor házi feladat kiosztására sor került (á la maison – házi), addigra közel volt a kicsengetés. A hely titka az, hogy frisset, jót adnak olcsón, igényes környezetben.
Az október végi hűvösben kint ültünk le, mert bent tele volt a hely. Fél órát vártunk az ételeinkre, ami nem volt nagy élvezet. Ettünk kolbászos lecsót, croque monsier-t, paradicsomlevest, avokádókrémet. Ételeink nem verdesek csúcsokat, de tisztes házias ízeket hoztak. Az avokádókrémet jobb szeretem villával durvára törve, guacamole stílusban és nem simára turmixolva. Ízesítése érdekes volt, tökmagolajat használtak hozzá. Ittunk még valami vizet és összesen fizetünk jattal együtt minderre 3800 forintot. S hagytunk kipróbálatlanul még jó pár fogást. Mindazonáltal csúcsidőben többé nem ülünk be, nagyon drága nekünk az a fél óra, a Pesten többnyire eltölthető 12-24-36, de legfeljebb 48 aktív órából.
2015. november 8.egyedül járt itt 55 Nem tagadom, szeretek lelkesedni. S mi másért lehet a gasztronómián belül lelkesedni, mint a szívvel, tisztességgel, odafigyeléssel megalkotott minőségért, a kedvességért, tisztaságért, a valódi értékekért? A Pörc ilyen hely. Parányi, ízléses és megannyi finomságot elérhetővé tevő.
Húskészítmények, sajtok, olajak, mustárok, savanyúságok, borok s még sorolhatnám. A kiszolgálás kedves, közvetlen, kommunikatív, mosolygós. Hamar találtunk közös ismerőst is Bogár Sándor chili-termelő személyében. Előttem épp egy ismert énekesnő vásárolt, ez sem lehetett véletlen – tudta, hova kell menni, hol kap minőségi árut. Elsőre a névadó pörcöt próbáltam ki valamint a fűszerekkel porchetta-szerűen feltekert főtt szalonnát. Mindkettő a család megelégedésére szolgált. Egyébként helyben is lehet ezt-azt fogyasztani, például kávét, de reggelit és ebédet is kínálnak. Biztosan megyünk még.
2015. november 8.barátokkal járt itt 35 A Punto Gelatoba a szomszédos mexikói étterem meglátogatása után ültünk be egy, illetve két desszert erejéig. Lehet, hogy szerencsésebb lett volna itt elfogyasztani a főételeket is, a pizzájuk, s a látványkonyhában minden bizonnyal a frissen készülő pasta számára forrásponton tartott víz bizalomgerjesztő volt.
A pultban sorakozó szendvicsek sem néztek ki rosszul. A desszertekkel nem volt szerencsénk. Ilyen vacak tiramisut ritkán ettem, egy olasz helyen ez egyszerűen megengedhetetlen, száraz volt, jellegtelen, semmilyen. A Rákóczi túrós-átirat esztétikus, élvezhető, persze ez sem átütő, a kettő átlaga 3 szívecske. Egy szelet pizzára és fagylaltra még betérnék, ha errefelé vetne a sors.
2015. november 8.a párjával járt itt 55 A Cibere erdélyi ízekre specializálódott élelmiszerbolt étkezdével egybekötve. A galéria rendkívül hangulatos, autentikus, minden szépen ki a találva, szeretettel és gonddal összeállítva a kerámiáktól a fafaragásokig. Kedves a gyergyócsomafalvi kiszolgáló is, hamar megegyeztünk adagfelezésben, messzemenően rugalmas és segítőkész volt.
Kóstoltunk lilahagymás juhtúrókrémet, padlizsánkrémet, ettünk májgaluskalevest és rántott palacsintát. Bodzaszörpöt ittunk hozzá. Sajnos mikrót használnak, ami egyébként nem ritka az étkezdék esetében. A leves házias volt és finom, persze lehet a kákán csomót keresni, a palacsinta töltelékét jó lenne újragondolni, egy egyszerű gombakrém vagy gombaragu jobb lenne a mirelit zöldségegyvelegnél. A kencék is élvezhetőek voltak, persze ezeken is lehetne kis odafigyeléssel javítani. Összességében jól éreztük itt magunkat, a kétmilliós metropolisz kis székely szigetén.