Gyémánt 500
2015. október 22.barátokkal járt itt 55 Nagy kár, hogy Spanyolország olyan messze van tőlünk. Mi előnyben részesítjük az autósa közlekedést, leginkább azért, mert oda szinte mindent be lehet pakolni, sonkát, olívaolajat, borokat, ami egy egy ilyen portya alkalmával megvásárlásra kerül. Egyszer jártam arra, feledhetetlen élmény volt.
Ebből az egyedi spanyol hangulatból ad vissza valamennyit a két Pata Negra, ahol remek, frissen készült tapasokat adnak a késztermékek mellett persze (kiemelkedő sonkák, olajbogyók stb). Maga a tapas műfaja is olyan, mintha nekem találták volna ki. Kicsi, finom és megfizethető. Mennyivel szívesebben hagyok ott valahol 3000 forintot 3-4-5 tapasra mint egyetlen főételre! A Pata Negraban jól főznek, autentikus ízek, csodás hangulat, udvarias kiszolgálás várja az embert. Ha még mindig Budán laknék, a Bem rakparton, ahol eltöltöttem pár évet két évtizeddel ezelőtt gyakori vendég lennék a Pata Negraban, ahol valaha a Poco Loco működött, oda is elvittem jó pár barátomat anno. A Pata Negra bízvást ajánlható hely bárkinek, akár szerelmese a spanyol kultúrának és konyhának, akár nem.
2015. október 21.a párjával járt itt 45 A Királyi Pál utca szépen felfejlődött az utóbbi években. Van itt minőségi csokoládézó, tán működik még a kilencvenes évek slágerhelye a Janis, nyitott a minap egy igényes ebédelő, van távolkeleti gyorsétterem, balatoni ínyencbolt, s messze nem értem a végére, holott egy tán 150 méteres utcácskáról van szó.
Itt van például a hangulatos Pigrabbit is, kedves kissé esetlen felszolgálással, disznó és nyúlfogások nélkül, pár iható borral, töménnyel. A sörök kommerszek. Egy hosszabb turné keretében pihentünk itt meg, leültünk a járdára kihelyezett asztalok egyikénél, melyek ugyebár terasz-funkciót töltöttek be. Jobbacska hely a Pigrabbit, mi legalábbis jól éreztük itt magunkat.
2015. október 21.barátokkal járt itt 35 A nemrégiben olvastam egy blogon egy körúti sörtúráról. Önmagában szeretem a sörtúrákat, de nem annyira a földrajzi–térképészeti kategóriákhoz kötötteket, hanem azokat, ahol az egyes egységeket maga válogatja össze az ember a színvonal alapján. A Nagykörúton elég sok jó étterem, gyroszos egyéb meg gyorsétterem van, a kocsmák valahogy jellegtelenek, érdektelenek.
Ezek egyike a Trap, ahol sem a dizájn, sem a zene nem tetszett, az italválaszték kommersz, érdektelen. Tartanak néhány népszerű ételt is a bácskai rizseshústól a paradicsomos penneig, igen kedvező áron, 880 forintért, de mi addigra ettünk már vagy 5-6 helyen így ezt kihagytuk. Ittunk valamit, tán sört a ph érték beállítására borkóstoló előtt, majd rekordsebességgel távoztunk. Egyszer bőven elég volt. Az ételrovatban az italkínálatot értékeltem, de ahogy nézem a fotókat, meg a hely hangulatát, nem hinném, hogy ételek kirínának a fővárosi átlagból. Mindazonáltal nincs okom, hogy ne ajánljam másoknak a Trap-et, hiszen megvan ennek a helynek a maga közönsége.
2015. október 21.barátokkal járt itt 45 A Prosit egy igen színvonalas borbár az Erzsébet téren, melynek felettébb jó az elhelyezettsége. Tőszomszédságában működik egy sor színvonalas egység a Termináltól a Rézkakason át a Borkonyháig. Ez, mint a Ráday utca esete is mutatja, inkább előny. Mi sem véletlenül indítottuk itt egy tavaly decemberi turnénkat.
Remek a beltér, impozáns a borválaszték, ügyesen összeszedték a legjobbak borainak egy szép választékát, a kiszolgálás kissé személytelen. Kínálnak izgalmas ételeket is, de mi még nem voltunk itt éhesek, úgyhogy társaimmal egy-egy deci remek bort rendeltünk, melyek megfelelő időben, megfelelő hőmérsékleten érkeztek. Az ételrovatban a borválasztékot pontoztam azzal a megjegyzéssel, hogy nagy eséllyel az ételek is megérdemlik ezt az osztályzatot küllemük alapján és a választékot nézve.
2015. október 20.barátokkal járt itt 35 A Kelenföldi pályaudvar környékén – mint a pályaudvarok vonzáskörzetében általában - van egy sor kocsma. Ezek jó része színvonal alatti persze, de akad köztük néhány átlagos vagy jobbacska egység. Ezek közé tartozik a Szkarabeusz Music Pub, ami már nevéből következően sem nekünk való, de hát ugye tudjuk, hogy nem lehet a miénk minden nő, viszont törekedni lehet rá, s ugyanez a helyzet a kocsmákkal.
Egy egész élet is kevés minden magyarországi kocsma végigjárásához, de törekedni lehet rá. A Szkarabeuszban jó nagy zaj volt, a hely nem panaszkodhat, mert este igencsak van közönsége, mi megittunk egy pohár Aranyászok sört, jóbarátom evett egy szendvicset ami eléggé vacak volt, majd odébbálltunk, annál is inkább, hogy közeledett a vonat indulásának időpontja. Az ételrovatban nem a szendvicset díjaztam, hanem a hely áltanos ital-felhozatalát, mely átlagos.
2015. október 20.a párjával járt itt 45 A Blonder Pub az idén nyitotta meg kapuit az Október 6. utcában. Az asztalon elhelyezett alátétről megtudhatjuk, hogy a Blonder sörfőzde az egyetlen házi serfőzde a Balaton-parton, Vonyarcvashegyen, mely túlélte a multik úthengerszerű nyomulását. A sörük korrekt, élvezetes, kétfélét próbáltunk ki a választékból.
Áraik belvárosiak, a sima pils korsója 600, a búzáé 780. Saját söreiket kívül kínálnak még nedűket a Big Foottól valamint a Békésszentandrási Kézműves Serfőzdétől. Van néhány jobb boruk is a magyar élvonalból. Augusztus lévén a teraszon ültünk le s egy jól eltöltött nap megnyugtató élményével kortyoltuk söreinket. Ha úgy adódik, még benézünk. Az ételrovatban a sörválasztékot díjaztam.
2015. október 20.barátokkal járt itt 35 Nomen est omen. Biztos nem nyitnék kocsmát „No name” néven. Főleg akkor nem, ha egy tényleg átlagos, semmi izgalmat nem nyújtó hely lenne a birtokomban. A No name a Tompa utca elején van, felfogható úgy, mint „felvezető” más, jobb helyekhez.
Mert ugye itt működik az egész jó Chili bár, a város egyik legjobb hamburgerezője, a pesti Burger és Bár, a Tompa Angyal valamint a Pepin kézműves söröző. A No Nameben kapni kommersz söröket, ha nem tévedek, a Heineken vonalat, amit mi nem iszunk, néhány jobbacska bort és néhány pálinkát. Ezutóbbiból ittunk egy-egy kupicával mielőtt leültünk volna a Pepinben. Erre pont jó volt, de nem valószínű, hogy visszatérünk, bár szó, ami szó, a kiszolgálás kedves volt.
2015. október 20.a párjával járt itt 25 A Frankó borozó a fővárosi kocsmavilágon belül a 20-30 évvel ezelőtti hangulatot idézi. Egy augusztusi napon voltunk ott legutóbb, nem sokkal a nagy esőzések után, amikor le se mehettünk az egyébként hangulatosnak mondható pincehelységbe, mert ott állt a víz. A lehangolt tulaj ennek ellenére kedvesen fogadott és kiszolgált.
Egy kisfröccsöt rendeltem, sok egyebet nem is lehetett volna. Szívesen írnám, hogy rendben volt, de a valóság az, hogy ilyen rossz borból ritkán ittam fröccsöt, illetve egyáltalában ritkán volt szerencsém hasonló szörnyűséghez, jó lett volna állatorvosi lónak a „borhibák” órán. No de legyűrtük és ki tudja, talán még egy Ászok sörre (a korsó 290 ft) betérünk valamikor.
2015. október 20.a párjával járt itt 45 Az idén úgy döntöttük, hogy az augusztus 20-i tűzijátékot a Várból nézzük. Nem volt jó döntés, de ez más lapra tartozik. Ha már ott voltunk, akkor gondoltuk, hogy megnézzük még a tűzijáték kezdete előtt a Gótika gasztrokocsmát, aminek elég jó sajtója volt.
De mint kiderült, a jó sajtó nem elég, vélhető, hogy hely nem bírta a Várbeli csillagászati bérleti díjat, mert megszűnt, helyette a Coffee-room működik, korrekt sörökkel és borokkal. Épp valami akciójuk volt, aminek keretén belül a borokat féláron lehetett kapni, ami nagyjából a pincei árnak felelt meg. Kicsit sajnáltuk is, hogy már elég sok helyen elég sokat ittunk, így aztán csak egy-egy deci borra volt kapacitásunk. A beltér kellemes, a kiszolgálás kedves, jó kis hely a Café Room. Kár, hogy gasztronómia síkon nemigen próbálkoznak, bár van néhány ételük is, így a „jó” értékelés az ételrovatban az italokat díjazza.
2015. október 20.a párjával járt itt 45 A Ponty utca – Fő utca – rakpart csomópont el van látva éttermekkel, sörözőkkel. Itt működik a Horgánytanya, (ahol rég voltam, de már 1995-ben gyenge volt, a hírek szerint azóta sem lett jobb), a Dunaparti matróz kocsma, ami egy jobbacska hely pazar sörökkel, ugyanennek az egységnek két másik üzlete a Matróz Kocsma Söntése, a Belga Sörök Háza, valamint ezutóbbinak a tőszomszédságában a Castrum, ahová egy augusztusi estén tértünk be másodmagammal.
A felszolgáló kis hölgy igen közvetlen és kommunikatív volt, hamar megtudtuk a pultossors árnyoldalait, például azt, hogy egyedül viszi a helyet és képtelen azt menedzselni, hogy a teraszon levőktől előre beszedje a pénzt, egyesek meg elhúznak fizetés nélkül, s így az aznapi bére megy a füstbe. Miközben kedélyesen csevegtünk, válogattam a jobbnál jobb pálinkák között. Mert ez a hely fő erénye, a pálinkaválaszték, ami mellett persze kínálnak egyéb szeszes italokat és koktélokat is. Igen kellemes, hangulatos a beltér is. A kis teraszról rálátni a Dunára. Szerettünk itt lenni, lehet, hogy még betérünk.