Gyémánt 500
2015. december 15.barátokkal járt itt 45 A thai konyhába első ízlelésre beleszerettem. Mint ahogy a többi nagy ázsiai konyhába, a kínaiba, a japánba, az indiaiba, vietnámiba s a koreaiba is. Más kérdés, hogy mekkora különbség van a magát thainak nevező plázás helyek és például a Pad Thai között, az utóbbi javára. Az Október 6.
utcai egységben levest és desszertet kértem, a Tom Kha Gai (990 ft a csirkés) az egyik legjobb volt, amit a műfajban ettem, vibráló, jó állagú, remek ízharmóniát mutató produkció. A mangós ragacsos rizstől (590) nem voltam éppenséggel oda, de az sem volt rossz, a mangó, mely egyik kedvenc egzotikus gyümölcsöm, lényegében csak a maracuja veri, rendesen feldobta. A wokos produkcióik is jók, volt alkalmam kóstolni a testvéregységben, s társaimtól is. Az sem rossz ötlet, hogy megadják a modellt, az összetevőket s mellé az árakat, majd a vendég állítja össze az ételét pénztárcájának és ízlésének megfelelően. Jó hely a Pad Thai, nem véletlen, hogy még a Gault Millau kalauzba is bekerült, ha emlékezetem nem csal, első ízben 9 ponttal jutalmazták, ami korrekt, átlag feletti színvonalat jelent. (Ők nem pont így definiálják, de ez a lényeg, az átlagos helyek 7-8 pontosak. )
2015. december 15.a párjával járt itt 45A Pad Thai olyan jól kitalált rendszerben és olyan kiváló PR-dizájnnal működik (a falfestés elmagyarázza például a thai konyha ízharmóniájának lényegét, az édes, sós, csípős és savanyú ízek játékának harmóniájára való ráépülést), hogy az ember arra gyanakodna, hogy az eddig nyitott egységek egy nemzetközi hálózat részei.
De mint kiderült, nem, mindössze három egységük van, egy az Október 6. utca táján, egy a Gozsduban s ez a harmadik, amit az Egyetem téren nyitottak. A másik kettőt már kipróbáltuk, ezen volt a sor. A Pad Thai önkiszolgáló rendszerben működik, de a kasszás lánnyal el lehet beszélgetni, kedves, kommunikatív teremtés. Rendeltünk egy zöldséges wok-ételt valamint egy chilis csokit, mindkettő ütötte a mércét. Az árak értékarányosak, az ízek-állagok rendben vannak. A Pad Thai megbízható, korrekt hely, jó választás akkor, ha valami egzotikusat akarunk és csak kicsit sietünk.
2015. december 15.egyedül járt itt 45 Kifejezetten szeretem azokat a helyeket, ahol egy könyvesbolt van egybeépítve egy teázóval vagy borozóval. (Ezutóbbira az aradi Tulipán az ideáltipikus példa, de az Alexandra is idéz valamit ebből a kombinációból, kár, hogy a kávézójukban nem sok Matthias bort lehet kapni). A Litea könyvesboltban 1996-ban jártam először, egy politikai vitairat bemutatóján.
Valahogy azóta nem keveredtem oda. Most a 2015-ös Év Borászának a sajtó munkatársai előtti bemutatása vitt fel a Várba s mivel a kezdésig volt még egy negyed óra, beültem a Liteába. Kellemes meglepetés ért az árlap megtekintésekor, itt ugyanis nem érezni, hogy a Várban vagyunk, különösen nagy volt a kontraszt a Clark Ádám téri lángosozóval, ahol egy sima lángos 800 forint s az még nincs is Várban. A Piknik büfében, egy saroknyira a Liteától 1000 forint a sima lángos is és a forralt bor is, ezek után el lehet képzelni a meglepetésem, amikor néztem, hogy 250 ft egy tea s nagyjából ennyit fizettem a Hohes C Grapefruit üdítőre is. Gyorsan felhörpinthető italra volt szükség, inkább máskorra hagytam a forró teát. A választék egyébként nem túl nagy, nem is extra, de kedves a kiszolgálás és hangulatos a könyvesbolt-beltér.
2015. december 15.egyedül járt itt 35 Csikós Virág és Behán Mária „Gasztropolisz” című (remélem jól emlékszem), Budapest vendéglátóipari egységeiről szóló remek könyve érdekes mozaikképet nyújtott a fővárosról a magyar gasztroforradalom hajnalán. A csúcséttermektől a piaci lángosozóig terjedő széles merítésű könyvbe bekerült a Bambi presszó is.
Ez kifejezetten tetszett, hiszen a Bambi a múlt egy darabja, egy jellemző pesti életérzés, a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát visszahozó egység, mely 1990-ben, midőn először jártam ott, pont olyan volt, mint a minap. A teraszon dohányoztak, de hát ki akar decemberben a teraszra ülni, a beltér is szinte tele volt este, de azért kaptam asztalt. Az italkínálat pont olyan kommersz, mint volt, az ételkínálat dettó, nincs itt semmi extra. Nem az a hely, ahova visszavágynék, de lehet, hogy újabb húsz év elteltével, ha a Fennvaló is megengedi, és lesz még Bambi, akkor még benézek. S megiszom egy Varga pincészet borából kevert közepes minőségű fröccsöt, mint most is.
2015. december 15.egyedül járt itt 45 Egy kocsmát „el tud vinni” a dizájn vagy a „téma”, például kiemelkedő sör-, bor- vagy pálinkaválaszték. Legjobb, ha a kettő találkozik. Ilyen a Telefon bisztró a Frankel Leó utca elején. A galériázott helység felettébb hangulatos, a rendelés régi tárcsázós telefonon történik. Jómagam birspálinkát rendeltem.
Az itallapon 4 cl-re vannak megadva az árak, de hoztak kettőt is, amit értékeltem. (Ez egy természetes gesztus lenne, de bizony sokhelyütt megtagadják. Ami persze abszurd, önsorsrontó gesztus, de attól még sokszor előfordul. )
A bisztró megnevezés szembemegy az utóbbi tíz évben bevett szóhasználattal, az egyszerűbb tálalású, magas minőségű fogásokat prezentáló helyeket nevezték az utóbbi időben bisztrónak, az Inniotól az időközben megszűnt Arcade-on át a Mákig. A Telefon bisztróban ételválaszték szinte nincs is, ami van (pl. melegszendvics, zsíros kenyér, kommersz rágcsálnivalók), az gasztronómia szempontból nem hoz sok izgalmat. Viszont a remek atmoszféra, a kedves kiszolgálás, a megfizethető árak és a jó pálinkaválaszték vonzó célponttá teszi a Telefon bisztrót.
2015. december 12.barátokkal járt itt 35 A Boutiq bár meglátogatását már jó ideje tervezem. Több ízben is úgy álltam neki, hogy végigmegyünk a Paulay Ede utcán, aztán majd beleakadunk. Nem jött össze. Megtévesztő ugyanis a hely portálja, olyan, mintha a szomszédos étteremhez tartozna. Amikor pontos házszám tudatában mentünk oda, még nem volt nyitva. (16 órakor nyitnak.
) De sebaj, az ember kitartó. A minap éjfél felé néztünk be, alig kaptunk helyet, annyian voltak. De azt mondtuk, hogy kivárjuk, míg ürül egy asztal, ha már ott vagyunk, nem megyünk el fogyasztás nélkül. Mivel a hely erőssége a koktél, egyik társam azt rendelt, a pincérre bízta a választást, annyit mondott, hogy legyen különleges, erős, ne legyen édes és lehet csípős is akár. Egy szilvás Unicumból készített koktélt kapott, meglehetősen hosszú várakozási idő után, amivel nagyon nem volt megelégedve. Jómagam jó közepesnek ítéltem a koktélt, az biztos, hogy 1850 forintot semmi szín alatt nem ért meg. Ittunk még egy japán whiskeyt, az jó volt. Egyszer ki kellett próbálni a helyet, mi biztosan nem megyünk arrafelé soha többet, de senkit nem akarunk lebeszélni róla, főleg olyanokat nem, akiknek van 2000 forintjuk egy semmi különöset nem nyújtó koktélra, ki tudja, talán a harmadik, negyedik próbálkozás bejön, mi inkább nem kísérletezünk. Az ételrovatban az italválasztékot díjaztam.
2015. december 12.barátokkal járt itt 45 A Tuk tuk bárt pozicionáltsága predesztinálta arra, hogy meglátogassuk. Az Oktogon táján ettünk s a Boutique bárt vettük célba két barátommal. Egyikük szeret nyafogni, amennyiben hosszabb távot kell gyalogolni két hely között. Már azon volt, hogy visszafordul és nyugovóra tér a szállásán, az Unió hotelben, amikor azt javallottam, hogy nézzünk be pihenésképpen a Tuk tuk bárba.
Nem bántuk meg. A hely nem olcsó, viszont igen színvonalas, tartanak egy sor olyan töményt, legyen szó whiskey-ről, rumról vagy ginről, mely messze túlmutat a szokásos kommersz választékon. Végül egy Tanqueray gint és egy Monyó-féle Nuclear (zöld) Ipa sör mellett döntöttünk, ami hármunknak az alkoholizáltság adott fokán épp elég volt. A sört kóstoltam már Békéscsabán a KUPAK-ban, viszont társaim még nem. Ezúttal sem okozott csalódást. A pincér felkészült az italtémában, vélhető, hogy ő keveri a koktélokat is. Az ételrovatban az italválasztékot és az italok minőségét díjaztam.
2015. december 12.barátokkal járt itt 55 A Legenda sörfőzde a kedvenceim egyike megalapítása óta. A minap végre sikerült eljutni a Király utcai egységbe is, mely nem esik messze az utcának a Nagykörúttal való találkozási pontjától. A pultban tetovált lány állt, aki készségesen felelt kérdéseinkre.
Sajnos a zene lehetne jobb, s közelesőbb tulajdonos ízlésvilágához (a tulaj a retro rockzenét preferálja – mi is), vélhető, hogy a közönséget célozzák meg a kommersz zenével és a tévével, ami teljesen felesleges egy hangulatos és színvonalas sörözőben. A saját söreiket csapolják, amiből mi ezúttal a Legenda Ponyt és a Pokerface-t választottuk, mindkettő kiváló volt. Ez evidenciának tűnhet, de megesett már – igaz, nem a Legendánál - hogy a csapolt kézműves sör gyengébb volt az üvegesnél. Nos, e két sör csúcsformáját nyújtotta ezúttal, persze az is lehet, hogy a sok bor után helyzeti előnye volt a söröknek. Viccet félretéve, jó szívvel ajánlom ezt a helyet, ahol elérhető áron kóstolhatunk remekbe szabott söröket. Az ételrovatban a söröket díjaztam.
2015. december 12.barátokkal járt itt 45 A talán legalaposabb és legnépszerűbb burger-blog szerzője, a Burgerpápa saját helyet nyitott nemrég Bamba Marha néven az Oktogon tőszomszédságában. A minap a Pannon Borkarácsony nevű színvonalas rendezvény után egy jóbarátommal ide értünk be enni valamit. A hely nevét viselő burgert kértük, hiszen vagy ezzel, vagy egy alapjáratú darabbal lehet a legjobban tesztelni a helyet.
Csábított még a libamájas meg a Hellfire is, amit Spirit of Attila chiliszósszal ízesítenek, ez az egyik legnépszerűbb kézműves magyar chiliszósz. (A kabai Chili Hungária Manufaktúra terméke, s a Magyar Virtus termékcsalád tagja. ) Ízletes volt a burger, díjaztuk az ízesítőket-belevalókat (parmezán, shi take gomba, grillezett paradicsom), bár tény, hogy mind a zsemle, mind a pogácsa műfajában találkoztunk meggyőzőbbel, értsd könnyedebb zsemlével és szaftosabb húspogácsával. Ezzel együtt tény, hogy ez a hely a felső szegmensbe tartozik, ott a helye a legjobb 20-ban, talán a legjobb tízben is. Tartanak kézműves söröket, amit örömmel láttunk.
2015. december 9.egyedül járt itt 45 A Bajcsy Zsilinszky út is egyre több izgalmas helyet sorakoztat fel. A Meatalyt sajnos hiába kerülgetjük, nem találjuk nyitva, vagy tán bezártak, a Meat and fish nincs már, viszont részint nyitnak újak (pl Chablon) részint pár nemrég (értsd 1-2 éve) nyitott hely szépen tartja magát. Ezek közé tartozik az Inez is, mely egy színvonalas Bagel bár, ahol adnak leveseket is.
A mellettem ülő fiatalember például sütőtökrémlevest kért, ez az egyik kedvenc levesem, de nem engedtem elcsábítani magam, mivel várt rám egy ebéd a Chablonban. Úgyhogy kértem egy ázsiai bagelt, ami pirított TOFU-val készült, jobban örvendtem volna mondjuk csirkénak vagy másfél húsnak, de ez is jó volt. Külön megkérdeztem, hogy tényleg tesznek-e bele zöld koriandert, hiszen az adja az ételnek a vibrálást, megnyugtattak, hogy igen. (Ez nem körülményeskedés, a Buddha bár hálózat egyik egységéből kifordultam például, mert nem volt zöld korianderük az étlap ígérete ellenére). A bagel finom volt, a satay adta a szaftosságát, a péksütemény frissnek bizonyult s végtére a tofut is meg lehet enni. :)
A kiszolgálás kedves, a beltér igényes, hangulatos, ötletes, a háttérzene megfelelő mind hangerejét, mind stílusát tekintve.