Gyémánt 500
2015. október 15.egyedül járt itt 45 A kézműves sörök forradalma elérte Egert is. A város szívében a Dobó tértől pár perc járásnyira az Érsek utcában nyitotta meg kapuit az Öntöde nevű hely, ahol hangulatos környezetben megannyi kézműves sör közül választhat a betérő vendég.
Nem volt szerencsém, vagy ki tudja, lehet, hogy éppenséggel szerencsém volt, mert az a sör, amiből megittam volna volán mellett is egy pohárra, tételesen az Azacca single hop IPA elfogyott s csak valami gyümölcsös volt csapon, ami nem csábított különösebben. A pultos fiú ajánlott mindenféle egyéb sört, de engem az érdekelt volna, amit még nem kóstoltam, akadt is ilyen a dekorációképpen kitett üres palackok között, de a valóságban sajnos teli palakkal nem szolgáltak. Úgyhogy akkor az ár/érték arányt néztem és vettem egy „Szeplőtelen” nevű sört a Kapucinus főzdétől, amit még aznap este meg is ittam hazaérve, sajnos meg volt már romolva. Nem teljesen, de eléggé ahhoz, hogy az élvezhetőség határára kerüljön az egyébként jó sör. Van ez így, még a Pincekulcsban is vettem romlott sört, pedig az tényleg egy megbízható hely. Az eset nem vette el a kedvemet az Öntödétől, amire Demeter Csaba borász barátom hívta fel a figyelmem, ha arra járok, biztos benézek még s ha épp nem leszek volánnál, akkor majd iszom is valamit, mert a választék azért szép, Róth Zoltántól a Legendáig megannyi remek kézműves sörfőzőnek a termékeit meg lehet kapni elviselhető áron. A négy szívecske az ételrovatban a sörválasztékot jutalmazza.
2015. október 14.családjával járt itt 55 A híres neves 1992-ben alapított családi vendéglő honlapját egy Gundel Károly idézet nyitja (ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor az étterem bemutatkozó szövegét nyitja az idézet) miszerint „az igazi vérbeli vendéglátó legszebb jutalma és legnemesebb öröme,
ha vendégeinek ízlik az étel.
”
Meg lehet azt is tudni a honlapról, hogy az étteremalapítót Madler Lászlónak hívták s hogy 25 éves szakmai gyakorlattal vezette a székesfehérvári Kiskakas vendéglőt és Diófa éttermet, továbbá azt is, hogy a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Venesz József díjjal ismerte el. „Az alapító szellemi öröksége: a minőség iránti elkötelezettség, a magas szakmai színvonal, vendégszeretet” írja a honlap, mi mindezt visszaköszönni láttuk tapasztalatainkban, kevés helyen részesültünk olyan kitüntető figyelemben, mint itt. A kínálat inkább klasszikus, mint újhullámos, de kínálnak izgalmas tételeket is a bevált ízek mellett, mint például „kézműves snidlinges kecskesajtot grillezve pácolt retekkel, koktélparadicsommal és pesztós rukkola salátával” vagy „bőrös fogasfilét fokhagymás parajjal és aszalt paradicsomos rizottóval” netán „vaddisznó tarját gnocchival és grillezett körtével”. Apró kritikai megjegyzésem, hogy nem értem, minek kell gyermekeknek halrudat ajánlani. A terasz nagyon szép, a tálalásra is odafigyelnek. Rendeltünk vagy 8 féle ételt, alapvetően minden rendben volt. Nem csúcsgasztronómia, amit a Diófa kínál, de meghaladja a szokásos csárdaszínvonalat. Egy rendesen megdolgozott „jó” osztályzat jár nekik a konyhára, az összélmény egyértelműen ötcsillagos.
2015. október 14.barátokkal járt itt 55 Salvator alighanem annyit jelent latinul, hogy megmentő, ami jó név éppen úgy a katolikus anyaszentegyház által működtetett csiksomlyói étteremnek, továbbá az ugyanitt készített gyógynövénylikőrnek, mint a székesfehérvári bajor vendéglőnek.
Nem sokkal zárás néztünk be a csodálatos belterű, pazarul berendezett, otthonos, hangulatos vendéglőbe, így aztán enni már nem tudtunk semmit, az étlap elsősorban hagyományos bajor, sör mellé illő ételeket kínál a sültkolbásztól a csülökig. Paulener búzasört ittunk, ami friss volt és finom, a kiszolgálás kedves, az árak átlagosak, helyhez méltóak. Bármikor örömmel elmennék újra. Az ételrovat négy szívecskéjét a negyed évszázados tudatos vendéglőfelfedezés alatt kialakult szimatomra alapozom. Tévedés szinte kizárt: 5 szívecsét a fine dinig kap, a 3-nál biztosan jobb a hely.
2015. október 14.egyedül járt itt 45 Izgalmas, igényes söröző Székesfehérvár történelmi levegőjű belvárosában. A csapos fiú rendkívül kedves, kommunikatív, a beltér hangulatos. Kár, hogy egy plazmatévét is felszereltek a falra, ami ráadásul be is volt kapcsolva, s kellőképpen zavarta az ott-tartózkodásomat.
Zlatopramen sört ittam végül, első ötletem valami magyar kézműves volt, de mivel e műfajban csupa olyan sörük volt, amit kóstoltam már, inkább az ismeretlen cseh mellett döntöttem. A sör ízlett, tipikus cseh sör volt, aminek közös sajátosságát úgy fogalmaznám meg, hogy markáns kesernye, középen némi ürességgel. Összességében jó kis söröző ez, bármikor szívesen visszamennék.
2015. október 14.egyedül járt itt 35 Népszerű fagylaltozó Székesfehérvár szívében, kellemes terasszal kiegészítve, mely megmutat valamit a belváros patinájából.
Kevés pénzért, konkrétan 200 forintért jó nagy adagot adnak, vélhetően ettől szeretik annyian, sajnos a minőség nem követi a mennyiséget, bár kétségkívüli, hogy rossznak nem mondható a fagyi, de az igazság az, hogy annyi gyümölcsösségtől kicsattanó eperfagylaltot ettem az utóbbi időben Debrecentől Pesten át elegészen mondjuk Pisáig vagy Firenzéig, hogy ez bizony elég halvány volt mellettük, szabályosan le kellett gyűrni a második felét. Az eleje sem adott maradandó élményt. 3,5 pont járna neki az ételminőség rovatban, mivel valamivel mégiscsak az átlag felett van, de ez sajnos nem opció, így lett belőle 4 szívecske. Az összélmény viszont elmarad a 4 szívtől, innen a látszólagos ellentmondás.
2015. október 14.barátokkal járt itt 45Imént írtam egy lesújtó kritikát a Fény sörözőről, mely a Fény utcai piac épületkomplexumán belül működik, egy szinttel feljebb ott a Piazza, melynek a közönsége hasonló, a kiszolgálás is hasonló, a beltér sem hangulatos, de van egy szempont melynek alapján fölébe emelkedik sörözők ezreinek: kapható iható, élvezhető kézműves sör, megfelelő hőfokon, frissen csapolva a Brandenecker főzdétől.
S ez bizony elég ahhoz, hogy az ember vásárlás után betérjen és megigyon szinte semmi pénzért egy pohárral mielőtt továbbmegy. Ezért az összélmény négy szívecskéje. Az ételrovatban az egy szem jó sör miatt nem tehettem ebbe a kategóriába. Minden esetre a hely az „ajánlót” megkapja tőlem. Őszinte, egyszerű s van ok amiért oda menjen az ember.
2015. október 14.barátokkal járt itt 25 A Fény söröző egy igazi lepukkant, sokadosztályú tré hely, melynek megvan a maga masszív alkoholista törzsközönsége, az italválaszték kommersz, intimitása, egyedi hangulata nincs, a kiszolgálás meg nagyjából idomul a törzsközönséghez. Mégis bementünk, mivel a söröző előtt ki volt téve egy sor pillés „kézműves” sör s gondoltuk, hadd kóstoljuk azt meg.
Mint kiderült hűtve nincs egyik sem, hát akkor megvettem azt, ami épp ki volt állítva, az igazság az, hogy a legrosszabb sörélményeim egyike volt. A Magyarok Söre, amit a vájtfülűek, a hozzértők le szoktak húzni, számomra élvezeti értékkel bíró sör, mint ahogy a tíz évvel ezelőtti Mistert is szívesen ittam. Kőbányait, Ászokot ma is iszom kocsmákban rendszeresen. A mérce tehát nem magas. Ezzel együtt ez a Corvinburg nevezetű egy borzalmas sör volt, amiben ráadásul még kukoricadara is volt, mint a nagyipari sörökben. Ez a sör egyszerűen rossz volt, olyan, amit az ember inkább kiönt, mint hogy megigyon. Méltó a Fény sörözőhöz.
2015. október 14.barátokkal járt itt 45 A Food Fusion egy ínyencbolt, mely a finom falatoknak igen széles választékát vonultatja fel, alapjáraton hazavitelre. Amellett le lehet ülni egy pici teraszra, ami voltaképpen nem más, mint két kis asztalka kihelyezve a járdára és székekkel ellátva.
Delícia feliratú édességeket kínálnak, amit nem kell összetéveszteni a La Deliziaval, mely az előbb említett cég süteményeinél jóval magasabb szintű édességeket kínál, már amennyiben ki lehet indulni a gyengécske furmint-körte kompozícióból, amit a Food Fusionban ettünk. Azért adtam mégis 3 szívecske helyett 4-et a gasztronómiai vonaktozásokat díjazó első rovatban, mert ez a sütemény is megérdemelt kb. 3,5 pontot, a többi helyben kóstolható étel-ital meg azért inkább a „jó” kategóriába tartozik szemre. Kértem egy IPA sört is a Horizont sorozatból, ami hozta a megszokott formáját. Vita felett jó hely a Food Fusion, lehet, hogy betérünk még.
2015. október 14.barátokkal járt itt 45 Valamelyik gasztroblogon olvastam mintha, hogy a Porta Paulanerben volt egy sörös esemény. A nemrégiben épp arra turnéztam egy kedves ismerősömmel, de nem mentünk be, mivel ez inkább étkezésre szakosodott hely és megvártam inkább, míg éhesen keveredek egyszer arra, ami meg is történt a minap.
Társam kicsit húzta az orrát, hogy drágák az ételek, én kértem, hogy olvassa el figyelmesebben az étlapot. S bizony, egészen bizalomgerjesztő ételek találhatók az rajta potom pénzért, például bajor sült kolbász káposztával és krumplipürével 1600 forintért, de ugyaennyi volt az általunk rendelt sztrapacska is, s a hamburger sem volt vészes, meg nem mondom, hogy 1800 volt vagy 2000, de emlékezetem szerint 2000 alatt volt körettel együtt. Ha netán 2200, akkor bocs.
A sztrapacska finom volt, ha éppen nagyon akarnám, kifogásolhatnám a talán túl tömör állagát, de szerettük így is, jó volt az ízesítése, tisztességes juhtúró került rá, no meg szalonnapörc. A hamburger sem volt rossz, bár a zsemle lehetett volna könnyedebb, s a hús is szaftosabb, lehet még ezzel kísérletezni, mert érdemes. Egy korsó Paulanert ittam, friss volt, finom. Érdekes, hogy a felszolgáló nem volt tisztában a pils, a lager és az ale alapkategóriákkal, amikor közöltem vele, hogy minden pils lager is egyben, erősen elcsodálkozott. De hát ez van, az alsóerjesztésű sörök (lager) nagy családján belül a pils egy irányzat. Összességében jó hely a Paulaner porta, szívesen ennék ott egy sült kolbászt is, ha netán valamikor ez összejön.
2015. október 14.egyedül járt itt 35 A Corvinus café vélhetően nem véletlenül viseli ezt a nevet a Corvinus egyetem tőszomszédságában, ezt igazolja az egyetemista törzsközönség is. Persze Corvinus-os diákigazolványt nem kérnek.
Kibírható tingli-tangli szól a szuterén helységben, kiszolgálás a pultnál, a kislány kedves, közvetlen.
Egy pohár Staroprament ittam, ami némi csalódást okozott, a sör nem volt az az ultrafriss, amit az ember elvárna egy potom pénzért kínált (250 ft egy pohár), s nagy tételben fogyó sörtől, amiből garantálnak rendelnek épp eleget a vendégek, ahhoz, hogy ne romoljon meg a csapon. Mondjuk ez se volt romlott, de azért nem is hozta remélt üde ízeket és illatot. Kényelmes fekete, többszemélyes fotelekben lehet ücsörögözni, amihez kissé alacsonyak a koktélasztalok. Biztos, hogy nem ezt a helyet választanám egy hosszabb beszélgetésre, de arra, amire nekem szükségem volt – időmúlatásra, míg csatlakozhattam turnétársaimhoz – egyszer biztos megfelelt.