2015. október 2.családjával járt itt 55 Eszterbauer János igazi reneszánsz ember. Basszusgitározik az Omegában – na jó, ez így túlzás, de tény, hogy volt a legendás együttessel egy közös fellépése - jól menő vállalkozása van, ért a gasztronómiához és lenyűgöző borokat tesz le az asztalra.
A Mesterünk nevű bora évről évre elnyer egy sor rangos honi és nemzetközi elismerést, de a Tivaldon is látni impozáns plecsniket. Pincéje csodálatos, a nyers tégla ural mindent, hangulatához a kovácsoltvas és a pácolt fa tesz még hozzá. Gyönyörű boltíveiben ráismerünk Heimann Ferenc stílusára. Örömmel látnak borturistákat, akiknek színvonalas vacsorát is biztosítanak. Az Eszterbauer pince az egyik legjobb borturista-célpont Szekszárdon, de országos szinten is.
2015. október 2.barátokkal járt itt 35 A Kantin étkezdébe egy kellemes turné záróakkordjaként tértünk be. Már zárófélben voltak, de bíztattak, hogy üljünk le. Nem hagytuk magunkat sokat győzködni. Annál is inkább, hogy volt TomYum levesük, az étlap által kihangsúlyozottan „zöld korianderrel”. Úgyhogy erre le is csaptam.
Árára pontosan nem emlékszem, de arra igen, hogy nagyon baráti volt. Megérkezik a leves petrezselyemzölddel. Mondom, hogy ez nem koriander, hanem petrezselyem és legyenek szívesek, hozzanak koriandert. Erre ők, hogy nincs. Rendkívül csalódott voltam, ha tudom, hogy nincs e fűszer, amit ráadásul az ételnévben is szerepeltettek, akkor nem rendelem az ételt, ami egyébként a maga nemében jó volt. Társaim által rendelt tex-mex akármije is ízlett, nekem mégis frusztrációt jelentett a hely. Kár, hogy ez a korianderes gixer lehúzta az összélményt átlagosra, mert egyébként minden más szempontból a hely alapvetően a „Jó” minősítést érdemli meg.
2015. október 2.barátokkal járt itt 55 A Kadarka borbár egyike azon helyeknek, ahová visszamennék több ízben is amennyiben Budapesten laknék. Így, mivel az állandó felfedezés a célom, ritkán jutok el oda. Voltam egyszer három éve, a Pannon karácsony napján (a Pannon Bormíves Céh akkor alapította eme nemes tradíciót), kóstoló után, volt már nyomás bennünk elég.
Nagyon kedves volt a kiszolgálás, remek a borválaszték, ízletesek a borkorcsolyák, megfizethetőek az árak. Később a tulajdonossal is összeismerkedtünk egy másik boros rendezvényen, talán a Terroir Club kóstolóján. Legutóbb, pár napja Maurer Oszkár alacsony kénszintű borainak debütálása alkalmából jártam ismét ott, melyeket Isabel Legeron Master of Wine-nal közösen forgalmaznak, külön címkecsalád mellett. Remek volt a szervezés, csak jót mondhatok a helyről. A kissé színes dizájnt leszámítva, de hát legyen az én problémám, hogy jobb szeretem a diszkrét színeket, s azokból sem sokat egyszerre. A Kadarka borbár a legjobb borozók egyike a fővárosban, bízvást ajánlható bárkinek.
2015. szeptember 24.családjával járt itt 55 A Borbarát 1999-ben még szinte bocsánatot kért, hogy Heimann Zoltánt is megszólaltatta a Fenegyerekek sorozatban a legjobb borászok között, azzal együtt, hogy nevét sosem hagyták ki a „szekszárdi hatok” közül. Más szóval egyes körökben még kételyek voltak abban a tekintetben, hogy a banki szférából érkezett bortermelő az élvonalhoz tartozik-e.
Mára a borvidék egyik legnevesebb borászának számít, bár az ötre csökkent egykori hatok közül (Sárosdni Ferenc leszakadt az élbolyból) egyébként egyedül ő nem kapta még meg az Év bortermelője díjat. Borai közül a Barbár a legjobb magyar borok közé tartozik, akárcsak a Franciscus. Előszeretettel kísérletezik másutt bevált idegen fajtákkal (Viogner, Sagrantino, Tannat). Figyelemre méltóak az általa palackba tett Kerkaborum borok is, mely pincét a korán eltávozott Bussay doktorral közösen alapították. Heimann Zoltánnak kiváló borai vannak, jó humora, és fennséges kilátással bíró pincéje. A vendégeknek főzni is szoktak, jóféle házias ételeket. Mindenkinek jó szívvel ajánljuk a helyet, mely egyébként igen népszerű célpontja a hazai borturizmusnak.
2015. szeptember 23.családjával járt itt 55 A „Tüske pince” név mögött Halmai Csaba borász-tulajdonos húzódik meg. Először úgy tíz esztendeje kóstoltam borait a Városligetben, esős időben, amikor több volt a kiállító, mint az őgyelgő közönség. Így nem csoda, hogy alkalmunk volt jól elbeszélgetni, azóta sem telik el esztendő, hogy meg ne fordulnék pincészetében legalább egyszer.
A pincészet zászlósbora a Cabernet Franc, mely a Baranya dűlőből származik és évről évra igen magas minőséget ad, több ízben lett ezüstérmes a bordeaux-i borversenyen. Már ha jól emlékszem. De hogy több évjáratban volt nemzetközi magas rangú plecsnije az biztos. De jó ivású a Házasítás nevű bora is, akárcsak a Kékfrankos és a Merlot. nem beszélve a remek, kicsattanó frissességű, illatos roséról. Jó pincészet Halmai Csabáé pár éve új helyre költöztek, ahol a vendégfogadás is könnyebb. Jó szívvel ajánlom minden borrajongónak.
2015. szeptember 23.gyerekekkel járt itt 45 Vereczkey Gábor legendás alakja a szekszárdi vendéglátásnak. Pár éve írt róla a „Vendeglátás” című szakmai magazin is, mely idézte kedvenc mondását, amivel új vendégeit köszönti, miszerint „35-40 éve vár erre a találkozásra”. Az idő az évek teltével értelemszerűen módosul.
Mi is tanúsíthatjuk a beszámoló hitelességét, minket is így köszöntött a Mester. A „Gabi pecsenye” egy egyszerű büfé, néhány asztallal, székkel ellátva, amit gonddal, szeretettel vezetnek. Saját beszállítóik vannak, kínálnak konfitált malacot, csirkét, hurkát, kolbászt egyebeket, hozzá savanyúságot. Mi mindezekből kértünk, minden finomnak bizonyult a maga nemében. Egyszerű, tisztes fogások olcsón, ez a Gabi pecsenye lényege. Egyszer mindenkinek ki kell próbálni, akinek nem kellemetlen vagy rangon aluli egy utcai büfében étkezni.
2015. szeptember 22.családjával járt itt 45 A Galéria cukrászda Baja szívében helyezkedik el és szépen beleilleszkedik a magyar cukrászati fősodorba. Sokféle, zömmel közismert süteményt és bizalomgerjesztő fagylaltokat kínálnak. Az árak barátságosak, a kiszolgálás nemkülönben, a beltér is kellemes, szerethető.
Sacher tortát rendeltünk és grillázs-szívecskét, ezek hozták a hozzájuk fűzött reményeinket, de nem teljesítették túl őket. Azt kaptuk, amit vártunk, élvezhető, kissé súlyos, kissé túlédesített main stream süteményeket. Ha nyit Baján újhullámos cukrászda, remélem hírét veszem. Biztos meg fogjuk látogatni, Arad és Szekszárd között Baja épp útbaesik, amúgy is meg szoktunk állni itt egy halászlére.
2015. szeptember 22.barátokkal járt itt 45 Tavaly Baján járva szerettünk volna egy olyan új helyet megnézni, ami a központban van és kínál halászlevet valamint magyar halételeket. Mivel a város központjában mindenütt nemzetközi ételeket kínálnak, többnyire mediterrán és ál-mediterrán fogásokat, beültünk az egy szem kivételt jelentő Korzóba, ahol kedves kiszolgálás és barátságos beltér fogadott.
A falon képek a régi és jelenlegi Bajáról, térkép a történelmi Magyarország borvidékeiről valamint családi emlékként egy fénykép és képeslap az első világháborúból. A kínálat egyszerű, közismert magyar ételeket kínálnak mindenféle csavar nélkül. Mi némi dilemmázás után a bajai halászlé és a pacalpörkölt mellett döntöttünk, amihez kovászos uborkát és kenyeret kértünk. A kenyér ipari volt, de friss, az uborka sajnos ecetes és nem kovászos, a pacalpörkölt jó állagú és finom, megjelenésre lehetett volna szebb, pirosabb, a halászlé pedig közepes, élvezhető, túlfőtt hallal, amit külön tányéron kaptunk, mint erre szokás, a gyufatészta viszont a (szintén inkább téglás-barnás mint piros) lében érkezett. Az italválaszték szűk, de azért értékeltük, hogy nem valamelyik nagypincészet kommersz borait kínálják, hanem egy harmadik vonalbeli villányi kispincészetét, Maczkóékét. A sör nagyipari volt, s azon belül sem a legjobb. Átlagos, közepes hely a Korzó, ahol az ember nagyot nem csalódik. Búcsúzáskor megkérdeztük, hogy milyen harcsából készítik a harcsapörköltet, a válaszból azt raktuk össze, hogy halászott szürkeharcsából. No, lesz mit megkóstolni legközelebb.
2015. szeptember 22.családjával járt itt 45 Baján a Fő tér körül koncentrálódnak a vendéglátóipari egységek no s persze a Fő tértől néhány perc járásnyira levő Petőfi szigeten. A Fő tér körüli utcák egyike az Eötvös utca, ahol van cukrászda, pizzéria, és dönerező, a sarkon bár, mi mind a négyet kipróbáltuk egy füst alatt.
A Harput Döner a Duna Döner-hálózathoz tartozik, melynek a Szegeden működő egységét már meglátogattuk egy ízben. Harput nevet, ha jól néztem az internetes forrásokat, egy régi törökországi erődítményről illetve óvárosról kapta. A kissé jellegtelen beltér nem sokat árul el erről, pedig Harput vára jól mutatna egy szép berámázott képen. A kiszolgálás gyors, udvarias, maga a döner finom, ügyesen rápirítanak még kontaktgrillben az összeállított produkcióra. Tisztes, jó ízekekkel és korrekt árakkal (egy étkezésre elegendő mennyiségű, szép nagy zsemlés gyros volt 790 ft) találkoztunk itt, ajánljuk másoknak is.
2015. szeptember 22.barátokkal járt itt 45 Ha az ember igazán éhes, akkor egy szelet frissen sült pizza maga a mennyország, bármilyen is legyen az. Ritka, hogy kifejezetten rosszul készítsenek el egy pizzát, bár ehhez is volt szerencsém, hébe-hóba, de meg tudnám számlálni egy kezemen, hogy hányszor.
Miközben közhelyes étel vagy sem, de gyakran – értsd: havonta akár többször is - eszem pizzát azon egyszerű oknál fogva, hogy még a középszerű pizza is finom. A Belvárosi pizzériában épp ilyen középszerű pizzát adnak, s mivel mi reggeli nélkül indultunk és Bajáig jó három és fél órát utaztunk, úgy vetettük rá magunkat, mint a farkas az áldozatára. A pizza olcsó itt, és nem ráz, adnak szeletet is 300 forintért, ha jól emlékszem mi bologna-i szószosat kértünk. Megeshet, hogy máskor is benézünk.