2015. október 9.egyedül járt itt 55 Érdekes, hogy amikor a budapesti Matróz kocsmában voltam, az ételkínálat elvonta a figyelmem arról, hogy ez Magyarország egyik legszebb sörválasztékát felvonultató hely. (Már persze, ha itt ugyananyi sört kínálnak, mint a szomszédban, mert ez sem biztos, nem néztem utána.
Szerencsére a minap beleakadtunk a Bem rakparton egy kicsivel odébb működő egységükbe, mely a „Matróz kocsma söntése” nevet viseli, itt nincsenek ételek, vannak viszont sörök, száznál is több üveges és vagy 20 féle sör csapon, beleértve igen komoly belga sörkülönlegességeket. A palackos választékban IPA sörök is vannak, az Indiai Pale Ale irányzat egyelőre tartja magát, talán ki lehet jelenteni, hogy ezt a stílust kedveli a legtöbb sörínyenc. Jómagam biztosan. Egyedül lévén, csak egy pohár Busht ittam, 790 forint volt 3 deci, ez olcsóbb, mint Brüsszelben, egyébként a palackos is olcsóbb a szintén a céghez tartozó Belga Sörök Házában, mint a brüsszeli szaküzletekben. Megfogadtam, hogy mihelyt lehet, elmegyek egy jó társasággal és megkóstolunk legalább 10, de inkább 20 féle sört. Az ételrovatban a sörválasztékot díjaztam.
2015. október 9.barátokkal járt itt 45 A Fény utcai piacot éppen úgy jegyzik az ínyencek, mint ahogy a Fővám téri vásárcsarnokot, az onnan kiköltözött Ázsia fűszerboltot vagy a Hold utcai piacot. A tömegáru mellett ugyanis több igen izgalmas hely van itt, melyek nem ritkán felkerülnek mindenféle hiteles toplistára, legyen szó a Magyar Konyháról, a Gault Millauról vagy a DiningGuide-ról.
Meg nem mondom, hol olvastam, hogy az egyik legjobb lángosos is a Fény utcai piacon található a legfelső szinten. Minden esetre akkor is kipróbáltuk volna, ha nem olvasok róla, mert már bizony rendesen megéheztünk akkorra. Sokféle lángost sütnek itt, kapros juhtúróval töltöttet is, amit leginkább Erdélyben, pontosabban a Partiumban és a Bánságban, azon belül főként Aradon és Temesváron volt szerencsém enni, de mivel siettünk, a bejáratnál vártak ránk, egy sajtos-tejfeles-fokhagymás mellett döntöttünk, annál is inkább, hogy ez a kombináció a húsz évvel ezelőtti remek Marxim-beli élményeinket idézi fel, amikor csóró diákként FTS azaz Fokhagymás Tejfeles Sajtos lepényt ettünk ott. A lángos remek volt ízre-állagra egyaránt, frissen sült, nem véletlen, hogy itt mindig sor van. Korrekt volt a tejfel és a sajt is, megkérdeztem mielőtt kértem volna, hogy nem növényi-e véletlenül a sajt, a múltkor erősen elrontotta egy aradi élményemet a növényi eredetű, sajtnak mondott rettenetes szubsztancia. Biztosítottak, hogy nem s ezt magam is megerősíthetem. Tényleg kiváló lángosozó működik a piac legfelső szintjén.
2015. október 9.egyedül járt itt 45 A Szent Gellért hotel sörözője a város legjobbjai közé tartozik a műfajban. Akkor is, ha elég nehéz volt kiszedni a csaposból, hogy ki főzi a sört, de végül kibökte, hogy a Monyó brewery. Reméltem, hogy miután jelzem, hogy ismerem és tisztelem a főzdét, akkor megenyhül és mond két szót az együttműködésükről vagy bármiről.
Nem így történt. S hiába neveztem meg a főzde mögött álló két remek embert, Németh Antalt és Pein Ádámot egy szűkszavú igennel jutalmazta jólértesültségemet. No hát ez van, nem minden csapos szeret beszélgetni a vendéggel, pedig mivel egyedül voltam s vártam valakire, jól esett volna pár barátságos mondat. Persze nem ez a legfőbb jellemzője a helynek, hanem a remek dizájn, a barátságos árak, s a kitűnő sörök. Ezek közül a búzát választottam, IPA nem volt. Szerettem itt lenni, megyek még.
2015. október 8.egyedül járt itt 55 A Semiramis kávézó a Szent Gellért hotelhez tartozik, a jelek szerint, ennek megfelelően színvonalas, jó ízléssel berendezett hely. Kínálnak mindenféle különleges teát, bíztató süteményeket, de mivel épp egy negyed órával korábban ettem egy sütit, ezt ezúttal kihagytam, egy presszót kértem, ami rendben volt.
A kiszolgálás kedves, az árak barátságosnak mondhatók. Jó lenne ide visszatérni, kiülni a kellemes teraszra, megkóstolni egy izgalmas teát meg egy „félújhullámos” süteményt. Az osztályozás az összélményt díjazza, a kávénál ittam jobbat sok helyen.
2015. október 8.egyedül járt itt 45 Székesfehérvárra érkezve feltett szándékom volt, hogy mivel meglehetősen megéheztem, az első helyre bemegyek és eszem valamit. Azt első hely sajnos egy cukrászda volt s nem egy gyroszos vagy pizzázó. De megettem életem talán legjobban eső átlagos süteményét.
A fősodratú cukrászdák átlagánál egy hajszállal jobb helyen, mint amilyen a Corso az már, úgy vélem, jó jel, ha vállalkoznak egy-két országtorta elkészítésére. Ezek közül választottam az idei cukormentes produkciót, tán barackhabosnak volt nevezve. 600 forintot perkáltam ki rá. Nem sok, nem kevés. A kiszolgálás kedves, a beltér szerethető. Kínálnak helyben készült fagylaltokat is. A helyet 3. 5 pontra értékelem a négyes skálán, de legyünk rendesek és kerekítsünk felfelé.
2015. október 7.barátokkal járt itt 45 A Beer Company a kézműves sörözők közül az egyik legjobb ár/érték arányú s az egyik legszélesebb választékot nyújtó hely. Beltere is hangulatos mind a négy egységnek, amit sikerült eddig meglátogatni, de azt hiszem, nincs is több nekik.
A Nagymező utcai kocsmában hárman voltunk, három féle sört rendeltünk, az egyik a Motörhead volt, ami nem egy nagy produktum, de az nem a hely hibája, a másik egy Chopper IPA a rozsnyói Kaltenecker főzdétől, ez nyilván remek volt, a harmadik egy csapolt valami, minden esetre nem a Beer Co által mindenütt csapolt fóti pils, ami bár Gyenge Zsolt terméke, de minden kóstolás alkalmával megállapítom, hogy nem jó, ellentétben a Zwickl-lel, a Keserű mézzel vagy a Hamurabbi-val. A Beer Company jó hely, bár annyi kritikai megjegyzésem van, hogy meleg sört is kaptunk, ami bizony ejnye-bejnyére ad okot. Az ételrovatban az öt szívecske a sörválasztékot díjazza.
2015. október 7.egyedül járt itt 45 Mint a tágan értelmezett Erdélyben élő magyar elvben csak dicsérnem kellene a Carpaticumot, de nem tehetem. Azt a kedvességet, ami akár Székelyföldön, akár Budapesten sok helyen árad a kiszolgálóból - szerencsés esetben, persze - itt nem tapasztaltam. Motiváltság, kommunikativitás, hogy érezze az ember, hogy nemcsak ott van a másik, de célja, hogy mindenki, aki betér hozzá élménnyel távozzon.
Egyébként azt is jelezném, hogy a hölgy formálisan udvarias volt, ugyanakkor meglehetősen személytelen is. A Carpaticum egy erdélyi ínyencbolt mindenféle honos termékkel a csíki sörtől (értsd Ciuc, bár lehet, hogy időközben beszereztek az Igazi Csíki Sört is) a zakuszkán át a tekerőpataki remek sajtokig. Van egy leülős részleg, ahol lehet például teázni, esetleg kóstolni ezt-azt. Összességében hangulatos, szeretnivaló üzlet ez, s az is lehet, hogy csak épp aznap volt rossz kedve a kiszolgálónak.
2015. október 6.barátokkal járt itt 45 A Szlovák étterem egy vendéglátóipari aktív múzeumnak is felfogható. Itt nem sok változott az elmúlt 25 évben. Több ízben is jártunk itt jóbarátokkal, legutóbb a nemrégiben, pár hónapja. Hajdanában-danában apámmal, bő húsz éve elköltött csülök, amit pékné módra készítettek volt a legemlékezetesebb, de kóstoltam valami húsraguval töltött cicegét is itt, azt sem tegnap, meg persze sztrapacskát.
A nemrégiben megejtett látogatás alkalmával az hozott minket ide be, hogy olvastam valahol, hogy vannak kézműves söreik is, s bizony stimmelt az információ, úgyhogy ezekből rendeltünk egy turné legelején. Ki hogy van vele, én kifejezetten szeretem ezeket a helyeket, ahol nem változik szinte semmi 20-30 év alatt, elkapja az embert a nosztagia a diákévei iránt. Tüköry, Steffl, Szlovák, miközben rég megszűnt, az Ádám+Éva, a Kékes, a Bécsi söröző stb. Nemcsak a csúcsminőségnek van létjogosultsága, hanem a tisztes középszernek is. A Szlovák söröző azt nyújtja.
2015. október 6.a párjával járt itt 45 Be kell vallanom valamit. Haute Cuisine ide vagy oda, fine dining, kulinaris charta, ínyencség tisztelete, hirdetése jobbra vagy balra, szeretem a bő olajban sütött dolgokat. Legkevésbé a rántott húst, amit a világ legfantáziátlanabb ételének tartok, de azt is megeszem.
A rántott velőt viszont imádom, akárcsak a rántott haltejet, a haltepertőt, a rántott disznó- és borjúlábat, s nem vetem meg a rántott zöldségeket s a rántott sajtot sem. Így aztán az olasz konyha rántott és egyben töltött rizsgombóca sem áll tőlem távol. Valamelyik gasztrokalauzban olvastam, hogy kifejezette erre specializálódott egy autentikusnak mondható, tán szicíliai ihletésű bisztró nem messze a Liszt Ferenc tértől, ahová az idén a Vince alkalmából sikerült elmenni. Mivel siettünk a jeles boros rendezvényre, becsomagoltattunk 3-4 féle gombócot, amit gyalogszerrel közlekedve az utcán kóstoltunk meg. Igen finomak voltak. Áruk sem vert a földhöz, a kiszolgálás is nagyon kedves volt. Azóta is várjuk az alkalmat a visszatérésre, ami egyelőre nem érkezett még el, minden esetre a Gömböcöt megtartottuk jó emlékezetünkben és másoknak is ajánljuk.
2015. október 6.családjával járt itt 45 A belvárosi Vörös Homárral a kapcsolatom úgy kezdődött, hogy a Hegyvidék üzletközpontban működő egység tulajdonosa írt nekem is egy kör-e-mailt, mint a hírlevélre feliratkozott vásárlónak, hogy elhagyta a társa, aki az ő szaktudása nélkül nyitott egy hasonló boltot Pesten. Mindezt úgy fogalmazva meg, hogy „az Én szaktudásom nélkül”, így nagy é-vel.
Jót mosolyogtam az eseten, majd feljegyeztem az új helyet a meglátogatandók között. S nem is oly sok idő múlva el is jött az alkalom a találkozásra. Amikor a Séf utcájában egy kisebb társasággal együtt ettünk, mialatt a többiek kászálódtak, én kértem gyorsan egy paradicsomos kagylót a szomszédban, becsomagolva, amit végül, miután találkoztunk a földszinten egy remek etyeki borásszal, szépen megeszegettünk állva, főleg én, mert a többiek jól voltak már lakva. S akkor egy füst alatt ettünk némi osztrigát is a földszinten levő standnál, mely szintén a céghez tartozik. Ráadásképpen midőn augusztusban a fiaimmal turnéztunk, a Vörös Homárban adtunk találkát egymásnak az anyjukkal, így aztán még megkóstolhattam néhány fogást, például fish and chipszet. Az új Vörös Homár kétségbe vont szakértelem ide vagy oda, szintén jó hely, szerettük, ráadásul inkább útbaesik, mint a másik. S jó szívvel ajánljuk mindenkinek.