2015. október 6.családjával járt itt 45 Ha emlékezetem nem csal, a Hoa Sen Pho bisztró kerek 3 éve szerepel célpontlistám élvonalában, úgy rémlik, hogy a 2012-es Dining Guide „Top 100 gasztrokaland” kiadványában olvastam először róla. De hát, ugye, eléggé kiesik az útból a Sárkány center annak, aki leginkább a főváros központjában intézi dolgait.
Most végre sikerült eljutni ide is. A beltér elég puritán, mondhatnám, kissé szegényes és jellegtelen, de a kiszolgálás kedves, a vietnami srác remekül beszél magyarul. Az étlap jó hosszú, ami persze nem feltétlenül erény (sőt), minden esetre minden étel mellett van fénykép is, ami nem hátrány a távol keleti ételek esetében. A szoksos fogásokat rendeltük, tavaszi tekercset, nyári tekercset és pho levest marhahússal. Szerettünk volna még valami különlegeset, négy fogással is próbálkoztunk a nem tudom milyen egzotikus levélben sült disznótól a késhalfasírtig, de mint kiderült, ezek szereplnek ugyan az étlapon, de nem szolgálnak velük. Úgyhogy maradtunk az említett három fogásnál, melyek finomak voltak. A tavaszi tekercs valamivel kisebb volt a szokásosnál, de ízre-állagra remeknek bizonyult s az is elég egyértelműnek tűnt, hogy helyben formázták, s nem mierlit cuccot dobtak a fritőzbe, a nyári tekercsben elé sok volta kissé túlfőtt rizstészta, de azért ez is ízlett, a pho meg korrekt volt. Jó ár érték arányban jót és bőségeset ettünk itt, bármikor megismételnénk szíves-örömest
2015. október 6., csoporttal járt itt 45 A Fehérvárcsurgói Károlyi kastályba egy rendezvény zároakkordjaként volt szerencsém ellátogatni. A környezet patinás, tiszta, a kastély nem meglepő módon impozáns, történelmi levegőjű. Svédasztalos rendszerben étkeztünk, kaptunk tejfeles-zöldséges krumplilevest, Orly módra sült halat, párolt vegyes zöldséggel (benne kelbimbó, spárga, répa, egyebek), marhasültet, paprikás krumplit, párolt zöldbabot valamit túrógombócot.
A leves korrekt volt, kellemesen savanykás, a hallal kicsit megjártam, mert az első szeletben, amit a tányléromra raktam, nem volt hal, csak bunda, a második viszont rendben találtatott. A hal hamar elfogyott, utánpótolták. Az első rund tengerinek, azon belül leginkább fagyasztott tőkehalnak tűnt, a második rund szaftosabb volt és édesvízinek mondanám. Egyik sem volt pangasius, ezt értékeltem. A zöldségeket sajnos agyonpárolták. A marhahús kitűnő volt, ruganyos, ugyanakkor puha, ezt nem könnyű így készíteni, vélhetően hosszan hőkezelték alacsony hőmérsékleten vákuum alatt vagy netán konfitálva, inkább az elsőre gyanakszom a szín és állag alapján. Jó volt hozzá a két köretelem. Étlapárakat nem láttam, így az átlagos ár/érték arányt az italárak alapján tudom bemérni. A kiszolgálás rutinos, kedves, a borválaszték impozáns, az ismert pincészetek borait tartják Taklertől Weningerig. Összességében jó élmény volt a Károlyi kastélyban eltöltött este.
2015. október 2.barátokkal járt itt 45 Az Amaretto cukrászda elhelyezkedése optimális Szekszárdon belül, a Garay téren. A beltér kissé személytelen, de szerethető, a kiszolgálás rutinos, a sütemények a magyar fősodor ízeit kínálják, sok izgalmat nem hoznak. A négy szívecske kicsit sok nekik, 3,5-re taksálnám a helyet, de hadd kerekítsünk felfelé.
Ettem egy Rákóczi túróst, mely nem volt jobb vagy rosszabb a legtöbb e műfajban kóstolt változatnál. Nem beszélek persze a Brill bisztró zseniális Rákóczi túrós átiratáról, hanem a fősodorhoz tartozó cukrászdák világával vetem össze az Amarettó teljesítményét. Az árak fölöttébb barátságosak. Kínálnak bizalomgerjesztő fagylaltokat is. Összességében nem rossz hely ez, talán az a jelző illik leginkább rá, hogy „jobbacska”.
2015. október 2.a párjával járt itt 45 A Szász söröző és étterem egy hangulatos pincevendéglő Szekszárd Főterén. Boltívek, élő virág az asztalon, fogyaszható tinglitangli zene a háttérben, sok pácolt fa, borospince hangulat, téglapadló, a boros üvegeket ügyesen használják dekorációs elemként.
A konyha megmarad az elmúlt fél évszázad paradigmáján belül, de egyes fogások túlmutatnak a szokványos választékon, kínálnak például vargányakrémleves füstölt libamáj betéttel, konfitált tarját, vagy mézzel sült lazacfilét. Mi a hagyományos vonalon mozogtunk rendelésünkkel, húslevest ettünk, libamájat, pörköltet, alapvetően meg voltunk elégedve mindennel, az étterem teljesítményére jó szívvel lehet négy szívecskét adni. Külön kiemelendő a szekszárdi borokra összpontosító remek borlap és a kedves kiszolgálás. Jó kis fősodratú hely a Szász étterem, nagy meglepetések nincsenek sem negatív, sem pozitív irányba. A megbízhatóságot emelném ki eeleddig egyetlen látogatásom alapján.
2015. október 2.barátokkal járt itt 45 Az „új hullámos” kávé eljutott a magyar vörösbor fellegvárába, Szekszárdra is. S nem is napjainkban, hiszen „A Kávé háza” nevű hely évek óta működik. A terasz kellemes, a beltér hangulatos, az árak megfizethetőek, a kávé nem meglepő módon nagyon jó.
Kár, hogy a kiszolgálás hagy némi kívánnivalót maga után, hosszabbacskán időztünk a teraszon, míg meguntuk a várakozást és bementünk, jelezvén, hogy rendelnénk. Ezután sem voltak nagyon kedvesek. Nem tévedés, decemberben jártunk itt, egy szép napon, amikor működött a terasz, nagyon élelmesen kitettek székeket és asztalokat a barátságos időjárásra való tekintettel. Jómagam pálinkát ittam, a kávéról a jóbarátom rendelése alapján mondtam véleményt, nálunk az a szokás, hogy mindenki megkóstol mindent. Kivéve a persze a sofőrt, aki csak megszagolta a pálinkát. A Kávé Háza megérne még egy próbálkozást, talán a kiszolgálás is javult.
2015. október 2.barátokkal járt itt 45 Minden bortermelő városban kellene legyen egy ehhez hasonló borozó. (Van, ahol működik is hasonló, például Egerben az Egri Bikavér borozó, de elkelne egy Tokajban, ott az Első Mádi Borház tölt be hasonló szerepet, de az mégsem Tokajban van, elkelne egy Soltvadkerten s még sorolhatnám.
A Garay borozóban kitűnő szekszárdi borok kóstolhatók ismert és kevésbé ismert pincészetektől. Arra is kiválóan alkalmas a hely, hogy az ember itt ismerkedjen meg a szekszárdi nemes nedűkkel. Egy számomra ismeretlen pincészet roséját kértem, amit kóstolás után fröccsként ittam meg. A kiszolgáláson lehetne mit javítani, a formális udvariasságon túl nem kaptunk semmit, mondjuk kedvességet vagy mosolyt. A beltér fesztelenül elegáns, kellemes itt elüldögélni. Sajnos erre nem volt időnk, talán legközelebb lesz.
2015. október 2.családjával járt itt 55 Eszterbauer János igazi reneszánsz ember. Basszusgitározik az Omegában – na jó, ez így túlzás, de tény, hogy volt a legendás együttessel egy közös fellépése - jól menő vállalkozása van, ért a gasztronómiához és lenyűgöző borokat tesz le az asztalra.
A Mesterünk nevű bora évről évre elnyer egy sor rangos honi és nemzetközi elismerést, de a Tivaldon is látni impozáns plecsniket. Pincéje csodálatos, a nyers tégla ural mindent, hangulatához a kovácsoltvas és a pácolt fa tesz még hozzá. Gyönyörű boltíveiben ráismerünk Heimann Ferenc stílusára. Örömmel látnak borturistákat, akiknek színvonalas vacsorát is biztosítanak. Az Eszterbauer pince az egyik legjobb borturista-célpont Szekszárdon, de országos szinten is.
2015. október 2.barátokkal járt itt 35 A Kantin étkezdébe egy kellemes turné záróakkordjaként tértünk be. Már zárófélben voltak, de bíztattak, hogy üljünk le. Nem hagytuk magunkat sokat győzködni. Annál is inkább, hogy volt TomYum levesük, az étlap által kihangsúlyozottan „zöld korianderrel”. Úgyhogy erre le is csaptam.
Árára pontosan nem emlékszem, de arra igen, hogy nagyon baráti volt. Megérkezik a leves petrezselyemzölddel. Mondom, hogy ez nem koriander, hanem petrezselyem és legyenek szívesek, hozzanak koriandert. Erre ők, hogy nincs. Rendkívül csalódott voltam, ha tudom, hogy nincs e fűszer, amit ráadásul az ételnévben is szerepeltettek, akkor nem rendelem az ételt, ami egyébként a maga nemében jó volt. Társaim által rendelt tex-mex akármije is ízlett, nekem mégis frusztrációt jelentett a hely. Kár, hogy ez a korianderes gixer lehúzta az összélményt átlagosra, mert egyébként minden más szempontból a hely alapvetően a „Jó” minősítést érdemli meg.
2015. október 2.barátokkal járt itt 55 A Kadarka borbár egyike azon helyeknek, ahová visszamennék több ízben is amennyiben Budapesten laknék. Így, mivel az állandó felfedezés a célom, ritkán jutok el oda. Voltam egyszer három éve, a Pannon karácsony napján (a Pannon Bormíves Céh akkor alapította eme nemes tradíciót), kóstoló után, volt már nyomás bennünk elég.
Nagyon kedves volt a kiszolgálás, remek a borválaszték, ízletesek a borkorcsolyák, megfizethetőek az árak. Később a tulajdonossal is összeismerkedtünk egy másik boros rendezvényen, talán a Terroir Club kóstolóján. Legutóbb, pár napja Maurer Oszkár alacsony kénszintű borainak debütálása alkalmából jártam ismét ott, melyeket Isabel Legeron Master of Wine-nal közösen forgalmaznak, külön címkecsalád mellett. Remek volt a szervezés, csak jót mondhatok a helyről. A kissé színes dizájnt leszámítva, de hát legyen az én problémám, hogy jobb szeretem a diszkrét színeket, s azokból sem sokat egyszerre. A Kadarka borbár a legjobb borozók egyike a fővárosban, bízvást ajánlható bárkinek.
2015. szeptember 24.családjával járt itt 55 A Borbarát 1999-ben még szinte bocsánatot kért, hogy Heimann Zoltánt is megszólaltatta a Fenegyerekek sorozatban a legjobb borászok között, azzal együtt, hogy nevét sosem hagyták ki a „szekszárdi hatok” közül. Más szóval egyes körökben még kételyek voltak abban a tekintetben, hogy a banki szférából érkezett bortermelő az élvonalhoz tartozik-e.
Mára a borvidék egyik legnevesebb borászának számít, bár az ötre csökkent egykori hatok közül (Sárosdni Ferenc leszakadt az élbolyból) egyébként egyedül ő nem kapta még meg az Év bortermelője díjat. Borai közül a Barbár a legjobb magyar borok közé tartozik, akárcsak a Franciscus. Előszeretettel kísérletezik másutt bevált idegen fajtákkal (Viogner, Sagrantino, Tannat). Figyelemre méltóak az általa palackba tett Kerkaborum borok is, mely pincét a korán eltávozott Bussay doktorral közösen alapították. Heimann Zoltánnak kiváló borai vannak, jó humora, és fennséges kilátással bíró pincéje. A vendégeknek főzni is szoktak, jóféle házias ételeket. Mindenkinek jó szívvel ajánljuk a helyet, mely egyébként igen népszerű célpontja a hazai borturizmusnak.