Gyémánt 500
2015. szeptember 4.a párjával járt itt 45 A One More Cafe/Beer már neve révén is rokonszenves, hiszen Aradon törzshelyemnek számít a névrokon, ahol magyar a tulaj s vendégkör nem kis része. S mindig friss a Staropramen sör csapolva. A One More caféba az csábított be, azon túl persze, hogy azon kevés helyek közé tartozott a Gozsduban ahol még nem jártam (vagy még tán 3-4), hogy azt hirdetik, hogy kézműves söröket is tartanak.
A többes szám nem igaz, mert csak Távoli Galaxist tartanak Róth Zoltántól, de az legalább olyan. Mármint nagyon jó. Megnyerte 2013-ban a Főzdefeszt nagydíját, és 2014-ben az Év Söre lett, sajnos nem sikerült méfg kigugliznom, hogy kik választották meg. Hozta a formáját. A hangulat barátságos, a kiszolgálás személytelen, az árak megfizethetőek. A Távoli Galaxis van olyan jó sör, hogy csak ezért még beüljek, de a helyzet az, hogy akkor inkább elmegyek még 100 m-t és beülök a Léhűtőbe, ahol csapon is tartanak vagy 6-7 jó sört.
2015. szeptember 3.a párjával járt itt 45 Az Extra valóban Extra a romkocsmák között. Jobb a dizájn, nagyobb a tisztaság, jobb a kiszolgálás és igényesebbek az ételek. A zenei kínálat sajnos a mai borzalom, de hát az ember elviseli, ha akarja. Szerencsére partneremnek nem volt ellenére, így nekem is könnyebb volt a monoton tuc-tuc-ot eltűrnöm.
Csábított a fish and chips és a hamburger is, de végül csirkeszárnyakat ettünk roston sült zöldséggel és remek házi sült krumplival, ittunk hozzá némi sört. Szerencsére nem Heinekent tartanak, hanem Hoogardent, Staroprament, Leffet, s még néhányat, a sör (végül a Staro mellett döntöttünk) friss volt és hideg. A borokat az In Vino Veritas szállítja, így azok is korrektek, és megfizethetőek. Jó kis hely az Extra, nem kizárt, hogy mlég visszatérünk.
2015. szeptember 3.egyedül járt itt 55 A Zuzmó egy trendi hely, ahol a friss, minőségi alapanyagokra és kiegészítőkre alapoznak. Tartanak mindenféle frissen préselt gyümölcslevet, 550 forint a negyed liter. Én mangó-ananász-naracs keveréket kértem. Hangulatos mind a kert, mind a beltér. Primator söröket tartanak, ami nemes dolog, India Pale Ale nem volt, de English Pale Ale igen, engem ez nem érintett, mert volánnál ültem.
A kiszolgálás barátságos, kellemesen elbeszégettünk a kis pultos lánnyal. Kínálnak bizalomgerjesztő szendvicseket is. Az sem utolsó dolog, sőt, a bizalmi indexüket kifejezetten kövelte nálam, hogy árusítanak Pödör olajokat és chilikészítményeket a Sárréti chilifarmtól. Jó lenne ide még beülni valamikor jó kézműves sörrel kísért minőségi szendvicsre.
2015. szeptember 3.egyedül járt itt 45 Eger legszebb sétáló utcájában, a Dobó teret a Várral összekötő Dobó István utcában fekszik az otthonos szedett-vedettséggel jellemezhető Görög kávézó. A sör műfajban sajnos az ultrakommersz Heineken vonalat nyomják. Rabóczky borokat tartanak, meglepő, de nem hallottam erről a pincészetről, ami persze semmit nem jelent a borok minőségét illetően.
Pintér pálinkáik vannak, ők sem túl ismertek, de már ittam tőlük ezt-azt. Kínálnak zöld kávékészítményeket is megvételre. Mivel vezettem, szörpöt ittam, annál is inkább, hogy a Méhes mézes szörpökből tartanak jó párat, én bodzát kértem. A kiszolgálás kedves, az árak barátságosak.
2015. szeptember 2.a párjával járt itt 55 A Solera-ba azóta szerettem volna elmenni, mióta olvastam pár hónapja, hogy megnyitott s hogy a Copita nevű hely tulajdonosai állnak a hátterében. A testéregység nagy megelégedésünkre volt, minden szemszögből. Augusztus középen végre sikerült eljutni ide is, igaz, nem volt egyszerű.
Első próbálkozásunkat nem koronázta siker, mert a nagy esőzés miatt nem volt villanyuk. Másnap ismét próbálkoztunk, s bár a kis hölgy, aki egyedül viszi a helyet nem volt még mindennel készen, bebocsáttatást nyertünk. Ez a hely is igen hangulatos, magyar és spanyol borokat kínálnak, mi az utóbbiak közül választottunk, lévén, hogy a magyar palettát eléggé ismerjük. A borok ízletesek voltak, kaptunk egy kis ajándék borkísérőt, ezúttal minőségi érlelt spanyol sajtot kenyéren. A felszolgáló kedves, kommunikatív.
2015. szeptember 2.a párjával járt itt 55 Az „Á táble” egyik egységében, konkrétan a Széna tériben rámszóltak, hogy nem lehet fényképezni. Ami elég abszurd dolog ma, amikor az emberek telefonjaikkal mindent lefotóznak. S egyébként is mi kár érheti a helyet? Épp ellenkezőleg, aki fotóz, vélhetően jószándékból teszi, a fotóból könnyen ingyenreklám lehet.
A tapasztalat dacára sem zavartattam magam a Nagymező utcai egységben is lencsevégre kapni a sütiket, melyek egyszerűen lenyűgözőek voltak, mind megjelenésre, mind állagra, mind ízre. Maga a hely is jó ízléssel van kialakítva, az árak a minőséghez képest barátságosak, a kiszolgálás személytelen volt, de azt nem különösebben bántuk. Ettünk egy csoki Royalt meg egy „Framboise couer pistache” nevű süteményt, ami annyit tesz magyarul, hogy málna pisztácia „szívvel” azaz belsővel. Nagyon jó tapasztalat volt az A Table, még megyünk.
2015. szeptember 2.egyedül járt itt 45 A Nyam-nyam sütibár az idétlen neve dacára jó kis hely. A sütemények a hagyományos vonal és az újabb, trendibb, könnyebedd irányzat között helyezkednek el ránézésre. S amennyiben ítélni lehet egy minta alapján, kóstolásra is. Málnás csokis tortát kértem, volt benne egy réteg csokis műzli, egy réteg túlzselatinozott málna és egy réteg csokoládé-ganache.
Összességében jó ízű volt, szerettem. Az ára – 380 ft – pedig a minőséghez képes igencsak kedvező. A kiszolgálás kedves, a beltér is szemnek tetsző, nem zavaróan modern. Az embernek kedve kerekedik az első sütemény után még egy párat megkóstolni, talán legközelebb sor is kerül erre.
2015. szeptember 2.egyedül járt itt 45 A Jópipa annak ellenére hordozza még nevében az étterem megnevezést, hogy már egy jó ideje nem kínálnak ételt. Ami érhető. A hely vonzáskörzetében megszámlálhatatlan étterem, büfé, vendéglő működik, legkülönbözőbb ársávokban, nem könnyű itt megmaradni. Az italkínálat a szokásos, Drehert tartanak csapon.
Nem volt könnyű sörhöz jutnom, mert az egyedül dolgozó csapos leült valamit számolni egy asztalhoz a vendégekkel. De mondtam, türelem, rózsát terem, vagy legalábbis sört, bementem, készítettem pár fotót a belső igen hangulatos részen, majd visszatértem a pulthoz, megkaptam a sörömet és leültem a Csarnok térre néző teraszon. A sör friss volt, persze az első sörnek mindig van némi helyzeti előnye. Átlagos kínálatú kocsma a Jópipa, átlagos kiszolgálással, de igen barátságos, marasztaló beltérrel. Nem kizárt, hogy betérünk még, különösen, ha kiegészítik a kínálatot valami izgalmas sörrel és/vagy borral. Jelen pillanatban csak Nyakas Chardonnayt kínálnak az érdemleges szőlőnedűk közül, valamint néhány Szicsek pálinkát.
2015. szeptember 2.egyedül járt itt 45 Egy hét leforgása alatt két ízben is jártam a Vino-ban, mely a Bálna tőszomszédságában működik egy csodálatos kilátást biztosító teraszon. Mint neve is mutatja, borokat kínálnak elsősorban, azok közül is a legjobbakat, s nem keveset. Az árak is annak megfelelőek.
Azokban a borozókban, melyek a bor népszerűsítésére törekednek – mint amilyen volt a Maligán, vagy most például a Pampetrics Keszthelyen – fél decit is adnak bármely borból. Nem kerül semmibe kimérni, az ember pedig ugyanazért az összegért többet kóstolhat. Itt másfél deci a minimális mennyiség. Itt persze a profit a lényeg. Augusztus 20-án voltam itt először, akkor szemrebbenés nélkül akarták műanyag vizespohárba tölteni a Royal Tokaj Furmintját. Mondam, hogy ne vicceljenek. Erre ők: a vezetőségnek ez a döntése. Mondjuk dönthettek volna úgy, hogy letéti díjat kérnek azoktól, akik üvegpoharat szeretnének, mint ahogy a DiVinoban teszik. Örömmel adtam volna annyi letétet, amennyit csak kérnek. Ők inkább megalázták az igényes vendégeket műanyagpohárral. Mégis visszatértem, de csak azért, hogy jó lelkiismerettel írhassak a helyről. Ittam másfél deci Csillagot Bolyki Janitól, akinek kedvelem általában a borait, nos, ez nem nyert meg. Vélhetően nem a hely hibájából, nem tűnt a bor állottnak, annál inkább jellegtelennek és érdektelennek. A Vino-ba nem szándékozom visszatérni, de senkit nem akarok lebeszélni a meglátogatásáról, hiszen jó borokat mérnek itt, s főszabály szerint normális pohárba.
2015. szeptember 2.a párjával járt itt 55 Jókat lehet olvasni a Stelázsiról, így nem csoda, hogy óbudai turnék alkalmával útbaejtettük. A beltér varázslatos, otthonos, meghitt, mind a földszint, mind a galéria. A kiszolgálás nagyon kedves, a választék nem eltúlzott, minden valószínűség szerint valóban frissen készítik az összes fogást.
Mi már túl voltunk több étkezésen így két tételre szorítkoztunk: libamájtrüffelt és somlói gombócokat kértünk. A libamáj-golyócskák finomak voltak, más kérdés, hogy miután megkóstolta az ember a Wolf-Fekete duó libamáj pralinéját a 16 pontos Salon étteremben, minden próbálkozás a műfajban amatőrnek tűnik. Beleértve a sajátot is. A somlói finom és szaftos volt, a csokimártás tisztes nem vizes kakaó, mint annyi helyen. Nem a sablonosság vagy a megszokás mondatja velünk, hogy tejszínhabbal jobb lett volna a kompozíció. Jó borokat tartanak, örömmel fedeztünk fel néhány ismeretlen pincészetet a borlapon. Szerettük a helyet, szívesen betérnénk máskor is.