Gyémánt 500
2015. szeptember 2.egyedül járt itt 55 A nemrégiben volt szerencsém gyalog megtenni az utat a Fővám tértől az Astoriáig. Volt némi időm arra is, hogy bemenjek egy-két helyre. Elsőként adta magát a Fővám tér és a Váci utca sarkán fekvő Amber’s reggelizőhely. Elegáns, de nem feszengős beltér, csábító falatok, nagyon jól kinéző édességek, izgalmas alkoholmentes innivalók kellették magukat megfizethető árak mellett.
Kértem egy rózsa-málna-licsi süteményt, amit hamarjában bekaptam, majd továbbálltam. A sütemény esztétikára, ízre, állagra egyaránt remek volt, le a kalappal. Csúcsminőség elérhető áron. Üröm az örömben, hogy arra az egyszerű kérdésre, hogy a ház sörét hol főzik senki nem tudott vagy nem akart válaszolni. De nem ez fogja meghatározni további viszonyulásomat a helyhez. Mert ide még jövünk és kipróbálunk egyebet is.
2015. szeptember 1.a párjával járt itt 45 A Kobuci az a ritka hely, amiről kamasz fiam hamarabb hallott, mint én, hála a „Lúzer rádió” című könyvnek. De bekerült a hely az én merítésembe is, s a nemrégiben végre sikerült eljutni oda. A kulturális programajánló csábító, a kert hangulata megnyerő.
Abszurd, hogy műanyagpohárba akarták tölteni a minőségi bort, inkább kértem egy hosszúlépést egy egyszerűbb borból. A hely névadó étkéből is kértünk egyet, ez, ha jól emlékszem 690 forintot kóstáló produkció, amiben van egy tisztes nagyságú félbe vágott buci, rajta tejfel, sült kolbásztörmelék és uborka. Ízlett. Miközben iszogatunk italunkat és eszegettük a kobucit, épp hangoltak a színpadon, valami jó kis jazz koncert lehetett aznap. Belevaló hely ez, csak tartanának üvegpoharakat. Ha letéti díjat kérnek, akármennyit, az is jó, de legyen talpas üvegpohár a boroknak.
2015. szeptember 1.barátokkal járt itt 35 Idén is Olaszországban nyaraltunk, így fagylalt terén az igényszintünk kissé megemelkedett, főként az aromásított, ipari készítményektől tartózkodunk automatikusan. Szerencsére ma már Debrecentől Budapesten át Keszthelyig sokfelé lehet természetesen alapanyagokból való, jó fagylaltot kapni. Az Adria nem tartozik ezek közé, inkább átlagosnak nevezném.
Kipróbáltunk 3-4 ízt, kóstoltunk egymáséból, az igazság az, hogy többet vártunk. Pozitív, hogy nem drága, ár/érték arányban elfogadható volt a produkció. Nem ragaszkodnánk az ismétléshez, de nem is maradtunk rossz élménnyel.
2015. szeptember 1.barátokkal járt itt 35 Kocsmát tesztelni végtelenül szubjektív műfaj, valójában sokkal többet számít, hogy kivel van az ember, milyen hangulatban, mennyi ital után, mint az, hogy mit nyújt. Kivéve persze azokat a kocsmákat, melyeknek van valami külön erőssége, hangulat (pl. Joe a nyughatatlan), italkínálat (brew pubok, pl Rízmajer), csapos (pl.
Kacsa Mádon). Nos, a Matróz kocsmának nincs ilyen. Illetve a csapos közlékenysége és barátságossága tekinthető annak. De sem a választék, sem a hangulat nem kiemelkedő, sőt, még egy nyamvadt pálinkát sem tartanak csak vacak, kommersz ipari szeszesitalokat. Sörvonalon is a Heinekent nyomatják, amit nem iszunk. Képesek plakáton reklámozni a vörösboros kólát. Mondjuk, ha olyan a vörösbor, mint a fehér (majdnem biztos, hogy olyan), akkor nem nagy kár érte. Más kérdés, hogy kólát semmiképpen sem kell inni sem borral, sem anélkül. Átlagos kis kocsma ez, arra jó volt, hogy igyunk egy épp, hogy iható kisfröccsöt és egy almalevet békebeli áron. Úgyhogy mi jól éreztük magunkat. Az ételrovat az italválasztékot minősíti, harapnivalót nem kínálnak.
2015. szeptember 1.barátokkal járt itt 35 A Royal étterem a magyar éttermek fősodrához tartozik, baráti áron kínálnak átlagos ételeket. A honlap azzal kelleti magát, hogy több mint 100 féle étel szerepel a választékban, ami inkább riasztó, mint bíztató, hiszen felsejlik e mondat mögött egy hatalmas fagyasztó. Kínálnak 50 féle pizzát is, ez is finoman szólva felesleges.
Mint az olasz konyha magyarországi nagymestere, Fausto di Vora mondta egy interjúban, a legjobb pizzák egyszerű, kevés feltéttel készülnek. Mi halászlevet ettünk s egy rákos-baconos pizzát. Élvezhető volt mindkettő, bár egyik sem kiugró. A pizza a magyar átirat szerint készült, vastagabb tésztára tették a rávalókat, mint az olaszok. A kiszolgálás rutinos, a beltér kissé kopott.
2015. szeptember 1.barátokkal járt itt 45 Nem vagyok nagy kávés, de a Festetich kávézóban jó dolog meginni egy feketét és elmerengeni a múlt és a jelen összefüggésein. Az egység a csodálatos Festetich kastélyban működik, ahhoz képest nem is nevezném drágának. Olcsónak sem. A Zsindelyes pálinkák 4 centje 900 forint, de ennyit kérnek a kommersz töményekre is.
Korsó (4 dl) Carlsberg 700, kis üveges sörök 500 és 800 között. Borműfajban főleg a Cézár pince nedűit kínálják 400-tól 950 ftig, de van pár tokaji bor is. Nem morogtunk, itt azt fizeti meg az ember, hogy hol van, mit lát, milyen érzéseket és gondolatokat indukál benne a történelmi levegőjű környezet. Az italkínálatot lehetne azért bővíteni és igényesebbé tenni.
2015. szeptember 1.barátokkal járt itt 55 Amikor olvastam a Tompa utcai Pepin sörözőről, már attól kezdtem félni, hogy az Angyal zárt be és helyén nyílt a Pepin, de szerencsére szó sincs erről, Budapest új Ráday utcájában, ahol kocsma vendéglőt ér, új és jó hely nyílt. A Pepinben sörkorcsolyák ugyan nincsenek, hacsak a ropit nem számítjuk annak, de a sörválaszték az impozáns.
Mi a csapon levő sörökből kértünk egy-egy pohárral, hárman voltunk, így egy körben ki tudtuk pipálni mind a hármat. Kettő közülük ismerős volt már, a tapolcai Stari Ír vöröse és Prémium Pilse. A harmadik volt az Ubieklektik egy érdekes, IPÁs sör, melyet, mint a kedves csapos hölgy jelezte, nem amerikai, hanem osztrák komlóval készítettek. Nekem persze ez ízlett legjobban. Annyira jól, éreztük magunkat, hogy még kértünk egy kört, másodjára elosztottunk hárman egy Mia Mia vagy mi a jó izé nevű sört a Legendától, amit még nem ismertem addig (egy komoly búza rejtőzik a sajátos név mögött), valamint egy Horizont Ipát, amit továbbra is imádtunk. Kint ültünk le a hangulatos teraszon, egyébként a beltér is barátságos. Az ételrovatban a sörválasztékot díjaztam. Jövünk még.
2015. szeptember 1.a párjával járt itt 45 Az Udvar-rom a hangulatos romkocsmák egyike, kár, hogy körbe plazmatévék láthatók, lehetőség szerint különböző műsort sugározva, hogy az ember még a kocsmában se legyen lekapcsolva a tévé agymosásáról. Értékeltük, hogy csapolnak kommersz sörök mellett Leffet is, ki is hasznátuk, rendeltünk belőle egy pohárral.
Barnát csak üvegben adnak. A borok között akad néhány figyelemre méltó tétel. A beltér tágas, le lehet ülni az udvaron is, meg az épület belterét körbezáró egykori lakásokban. Egyikben épp pingpongoztak a fiatalok. A dekorációs elemek között örömmel fedeztem fel a Jethro Tull első lemezét, ami sajnos nem határozta meg a kocsma zenei kínálatát, mely a hallgatható pop keretén belül mozgott. Az asztalon hamutálcák, ami elég zavaró, hiszen ez szinte zárt tér. Szerencsére a mellettünk levő asztalokon nem dohányoztak, így kényelmesen megihattuk italainkat. Az ételrovatban az italválasztékot díjaztam, nem emlékszem, hogy lenne konyhája a helynek.
2015. szeptember 1., üzleti partnerrel járt itt 45 Az idei állami ünnep alkalmából egy régi kedves ismerősömet kalauzoltam Budapest vendéglátóiparának dzsungelében, hosszú készülés után, olyan helyekre vadászva ahol még én sem fordultam meg, de melyek nem okoznak csalódást.
A Corvin sétányon vonzáskörzetében olyan egységeket kerestünk, melyek már megszűntek (most, ha jó, nézem Cserpes Tejivó lesz a helyükön), beleütköztünk viszont a Sütibárba, ami azért is szerencsés fordulat volt, mert kapni lehetett náluk az Ország tortáját, amit ismerősöm feltétlenül meg akart kóstolni. S ha már ott voltunk, vettünk egyet egy korábbi országtortából is. Az árak rendben vannak, a sütemények ránézésre valahol az „old school” és az „új hullám” között, de az előbbihez közelebb. Az árak is. A beltér kellemes, de mi a teraszt választottuk, a kiszolgálás is udvarias. Jó kis hely a Sütibár, lehet, hogy még benézünk.
2015. szeptember 1.barátokkal járt itt 55 Az utóbbi évek egyik legörömtelibb jelensége, hogy sokan tudatosan ellen tesznek a nagyipar térhódításának, a környezetet lepusztító, csak profitérdeket ismerő rablókapitalizmusnak. Felértékelődik a személyesség, a természetesség, a kézművesség. A Farm Inn egy ilyen hely, ahol minden szeretnivaló.
A beltér, a terasz, melyről csodás kilátás nyílik, a szívélyes kiszolgálás, a rövid, áttekinthető étlap, melynek lényeges kiegészítője a fekete táblára fehér krétával írt napi ajánlat, az állandó étlapról hiányoznak is a főételek. A napi ajánlat nagy részét végig is próbáltuk, nagyjából azzal a konklúzióval, hogy amit egyáltalában meg lehet valósítani a házias konyha paradigmáján belül, azt itt megvalósítják, legyen szó salátáról, húsról, köretről vagy desszertről. A konyha a magyar és a német fogásokra alapoz, az alapanyagok kitűnőek, mindent áthat az igényesség, az igyekezet és a szeretet. Borok terén is a bioborokra alapoznak, aki üdítőt szeretne, az sem kell valami ipari borzalmat igyon, tartanak házi szörpöket. Ritka jó élményünk volt a Farm Inn csak ajánlani tudjuk mindenkinek.