2015. augusztus 11.barátokkal járt itt 55 Végre valami más, ami eltér mind a lángos-hekk-hurka-kolbász büfévonaltól, mind pedig az éttermek 50-60 tételesen standard kínálatától. Itt szűk az étlap, de ami rajta van, az mind izgalmas, az ember vakon is választhat, az ételek frissen készülnek, szó, ami szó, elég sokat kell rájuk várni. De akit nem zavar az a kb.
40 perc 20 helyett és ráad a minőségért még huszat a szokásosra, mondjuk elfröccsözik addig, az nem fog csalódni. Itt tudnak főzni, nem sütik-főzik szét az alapanyagokat, a pincér elmeséli az étterem filozófiáját. Nem a külcsínre adnak hanem, a belbecsre. Jól teszik. Sok igényes vendéget kívánunk nekik.
2015. augusztus 11.barátokkal járt itt 45 A Tulipán kávézót a Magyar Konyha nyári mellékletében, a 270 helyet felsorakoztató balatoni útikalauzban szúrtuk ki. Úgyhogy itt kezdtük a nemrégiben egy hétfő reggelünket, különböző kávékkal, egyikünk pezsgővel. Ettünk egy mákosguba tortát is, ami lehetett volna könnyedebb egy fokkal, de így is jó volt.
Ahogy elnéztem a süteményeket, az „igényes old school” az a minősítés, ami első eszembe jutott. (Az „old school” nálam alapvetően pozitív jelző, a cukrászat esetében kevésbé, sokkal jobban szeretm az újhullámosnak nevezett, franciás, könnyed desszerteket. ) Kimérnek néhány jó bort és párlatot is. S ne feledjük, van pár különleges spanyol sonkájuk. A kiszolgálás udvarias, az árak megfizethetőek, a beltér rendkívül hangulatos, a terasz festői. A Tulipán jó hely, visszavágyunk.
2015. augusztus 4.barátokkal járt itt 55 A Bándon működő Udvarház nevű csárda idestova 11 éve célpontom, mióta egy kedves barátom, aki, ha nem tévedek Opus néven vitt vendéglőt a Lendvay utcában a kétezres évek első évtizedének közepén meleg szavakkal ajánlotta e helyet.
A beltér varázslatos, rusztikus, hitelesen népi, az étlapot gyúródeszkára írják fel, van tán 15 fogás összesen, amit persze mi értékelünk, hisz csak az örvend a 200 tételes étlapnak, aki képtelen felfogni, hogy azt csak gigantikus méretű fagyasztóval lehet győzni. A kiszolgálás kedves, kissé régi vágású, pálinkából csak 4 centet adnak, azt is stampedliben és nem pálinkáspohárban, a borospohárkészletre is ráférne a frissítés. A kínálat a magyar konyha klasszikus fogásaira alapoz, a gulyáson a pörköltön át a sültekig. Minden, amit rendeltünk jó volt, sőt felettébb finom, persze lehet a kákán csomót keresni, de minek. Az árak korrektek, az adagok tisztesek. Nagyon jó élmény volt az Udvarház, visszavágyunk.
2015. augusztus 4.barátokkal járt itt 55 Néha jól jönnek ki a véletlenek. A gyenesdiási halpiacot kerestük, miközben megláttunk egy táblát: Bock Bisztró Balaton - 1,5 km. Mondom a társaimnak: odamegyünk, az sokkal fontosabb célpont. Sajnos jómagam voltam a sofőr, így aztán ők ittak alkoholos italokat, jelesül a névadó habzóborát, meg tán egy Zöldveltelinit, jómagam meg szódát kortyolgattam.
Épp evés után voltunk, így aztán nem rendeltünk túl sok ételt. Alapból kaptunk remek kenyeret és zsírt, kértünk hozzá lilahagymát és erős paprikát. Ettünk káposztába tekert harcsatatárt, Marika néni marinált zellerét valamint répatortát naracshabbal. Ezutóbbi fogás eléggé old schoolra sikeredett, nehézkes volt és nem különösebben izgalmas, viszont a másik kettő rendben találtatott. Igaz, a ropogós sült hagymát, ami a zellert díszítette nem sütötték frissen, csak rámelegítettek. A harcsa nagyon ízlett. A kiszolgálás remek volt, természetesen kedves, a terasz gyönyörű, a kilátás fennséges, az árak a helyhez mértek, de nem megfizethetetlenek, sőt egyes fogásokat kifejezetten baráti áron adnak. Nagyon jó élmény volt a Bock bisztró e helyszínen is, jó szívvel ajánljuk mindenkinek.
2015. július 31.barátokkal járt itt 45 A Hableány aránylag új hely a Király utcában. Komoly italválasztékuk van főleg töményben, olyan tequilák, rumok, whiskeyk sorjáznak az itallapon, melyek egy részéről nem is hallottam, pedig rajta vagyok a témán. Ez is egy nagyon pozitív jelenség, hogy egyre több olyan hely nyílik a kocsmanegyedben (pl Nappali bár, Pharma), ahol a töményválaszték messze túl megy a Johnny Walkeren, a Gordon’ds Ginen és a Havana Club rumon.
Ugyanakkor a Hableányt azért is szerettük, mert tartanak egy sor kézműves sört, az import sörökön kívül vagy tíz magyar tételt, s a jobbak közül, mert ugye az sem mindegy, hogy pillés Palóc sör van valahol vagy Róth Zoltánnak a remekei. Mi a Monyó főzdének egyik kiváló, erősen komlózott sörét ittuk, ha emlékezetem nem csal, akkor az Amerikai Szépséget, ami egy remekba szabott APA, azaz American Pale Ale. Ittunk még Hableányt is csapolva, ami sajnos nem volt azonos a Legenda sörfőzde hableányával. Jó hely a hableány, a pultos lány is érdeklődő, kommunikatív volt, az árak sincsenek nagyon elszállva. Az ételrovat az italválasztékot jutalmazza.
2015. július 31.barátokkal járt itt 55 Az Arborétum fekvése igen jó, szinte a Gozsdu udvar középén működnek. Kommersz italokat kínálnak és növényeket. Betértünk turnétársammal, mondtuk, hogy innánk hamar egy kis sört. Épp akkor cseréltek hordót, mondták, hogy várni kell, azt meg mi nem akartunk. Erre felajánlották a hordó végét, amit épp akkor csapoltak le.
Ki akartuk fizetni, nem fogadták el a pénzt. Megittuk a sört, talán Edesweiss búza volt, megköszöntük a kedvességet, s megfogadtuk egyszer még biztosan betérünk ebbe a hangulatos kocsmába meginni valamit. Jó dolog kapni, de adni is kell.
2015. július 31.gyerekekkel járt itt 55 A Biarritz étteremben kerek húsz évvel ezelőtt voltunk, s ezt azért tudom ennyire pontosan, mert akkor volt a tandíj elleni tüntetés, Fodor Gábor minisztersége idején. Aminek a gondolatát egyébként nem tartottam ördögtől valónak, de az akkor uralkodó kormányt annál inkább.
Igen jót ettünk, lávakövön sült csirkemellet többek között, e műfajban hosszú időn keresztül nem ettem hasonló finomat. Úgy hozta a sors, hogy ismét beültünk a nemrégiben a Biarritzba, miután megnéztük a családdal Tisza István szobrát, s egyáltalában a helyreállított Kossuth teret. A kiszolgálás kedves, a hangulat francia bisztrót idéz, a fogások nagy része a magyar konyha klasszikusait hozza, különösebb csavar nélkül, de tisztességesen elkészítve, jó alapanyagokból. A minőség átlag feletti, de az árak is jócskán. Az igazság az, hogy ennyi pénzért jobbat lehet kapni sokfelé. De sebaj, a hely úgyis a turistákból él, azok meg jobban járnak, ha a Biarritzba mennek, mintha valamelyik turistacsapdában kötnének ki. Itt legalább valódi képet alkothatnak a magyar konyháról.
2015. július 30.családjával járt itt 45 Épp a Culinaris fűszerbolt Parlament melletti egységében vásároltunk, jómagam chilit, galangalt és zöld koriandert, a kölkök Bagoly Berti mindenízű drazséját, amikor megláttam a Pilot Cafét szemben. Mivel minden helyre szeretek bemenni, kértem egy kis türelmet a családtól és beugrottam egy flódniért.
Utólag találkoztam a pultos lánnyal a Warm Cup nevű helyen, megtudtam, hogy kávéjuk is átlag feletti. Azt majd legközelebb. A flódni remek volt. Az édességét még jobban visszafogtam volna, de ezt az apróságot leszámítva kifogástalan volt, ízre-állagra egyaránt. A beltér rokonszenves, a kiszolgálás kedves, az árak elfogadhatóak. A hely bátran ajánlható.
2015. július 30.gyerekekkel járt itt 55 Az Édesem a cukrászdák új hullámának egyik reprezentatív képviselője. Nem vagyok túlságosan édesszájú így nem ismertem azt a blogot, melynek működtetője nyitotta e kis ékszerdobozszerű helyet. Öröm látni, hogy amikor csak arra járunk, (márpedig járunk, mivel a Millenáris mellett van a szóban forgó cukrászda, így miután leparkoltunk a Marcibányi tér környékén mindig elmegyünk mellette) mindig vannak bent.
A sütemények izgalmasak, igényesek és megfizethetőek, a fagylaltok viszont nem meggyőzőek, jegesek, nem homogének és drágák.
2015. július 30.barátokkal járt itt 35 „Fekete és arany” – bíztató, jó név. A hely, melynek fekvése igen jó (a Gozsdu udvar bejáratánál), felettébb kedvező áron kínál ebédmenüt, így aztán délben tele is van. Januárban voltunk ott, akkor 2 fogást 990 forintért, 3 fogást 1290 forintért adtak. A borok viszont jó drágák, egy deci Gere Kékoportó vagy Takler Kékfrankos 600 forint.
Ennek az összegnek a háromszorosáért már egy palackot kapni másutt. Ettünk az á la carte étlapról grillezett libamájat sült hagymás zsemlében paradicsomlekvárral, ami bizony elég gyengécske volt, mind a libamáj, mind a zsemle tekintetében, továbbá halászlevet, aminél ismét csak ettünk sokkal jobbat számos helyen. A menüből kértünk gyömbéres sütőtökkrémlevest, ez sem ostromolta az egeket, de legalább olcsó volt, fajitast, ami készen vásárolt lapótyába tekertek, kötelességszerű, ehető, de nagy élvezetet nem nyújtó fogás volt, végül mascarpones eperhabot, ami ismét csak megmaradt a közepes mezőnyben. Csalódás volt a Noir et L’Or, gondolatban elnézést kértem a Gault Millau kalauz szerkesztőitől, akiket szőrös szívűnek gondoltam azért, mert csak 8 pontot adtak a helynek. Ehhez képest a saját tapasztalatok birtokában, alig hiszem el, hogy nekik sikerült egy érzékeny fogást tisztességesen elkészítve megkapni: a bőrös kacsamellet beszámoljuk szerint jól készítették el e helyen. Mi biztosan nem megyünk oda többet. Azért kattintottam oda, hogy másoknak ajánlom e helyet, mert ha ez az étterem napról napra tele van délben, akkor az azt jelenti, hogy a többségnek nem okoz csalódást. Ergo ajánlható.