Gyémánt 500
2015. július 29.barátokkal járt itt 45 Jó dolog, amikor egy ismeretlen, csak éppen utunkba akadó kocsma több olyan sört is tart, amit szívesen meginnánk. A Skal nem kiugró hely, sem berendezését illetően, sem az italválaszték tekintetében. De vannak jó kézműves söreik, kedves a kiszolgálás és nincs baj a beltér kiképezésével sem. Az árak is megfizethetőek.
Róth Zoltán Bakancslistájának valamelyik darabját kértem (ezek ugye single hop, azaz egy-egy komlóból főzött IPA sörök), nem meglepő módon kiváló volt. Ha nem tévedek az egyik amerikai komlós volt a sok közül. Talán a 10-es Amarillo. Jó kis hely a Skal, még megyünk. Az ételrovat értékelése az italokra vonatkozik.
2015. július 29.gyerekekkel járt itt 45 A nemrégiben Érden jártam a gyermekekkel, elsősorban azért, hogy a Pataki cukrászdát együtt fedezzük fel. Előre vettük a végét, megettük a desszertet s utána néztük, hogy hol lehetne enni valami komolyat. Az Arany Főnix kínálata magát.
Igen kedvező ebédmenüik vannak, kértem egyet hármunknak, bőven jóllaktunk vele, volt benne sushi (kaptunk volna lazacosat, de a nagyobbik fiam ragaszkodott az uborkáshoz), tavaszi tekercs, tengeri gyümölcsös kukoricaleves, sült hal kínai spagettivel és sült banán. Épp akkor emeltek árat, de nekünk még az utcán hirdetett kedvezőbb árat számolták 1688 forintot ital és jatt nélkül. Ez a menüsor most azt hiszem 2400 forint, de az is megéri. A korlátlan fogyasztás is kedvező áru. A kiszolgálás kedves, a beltér giccsbe hajló, de szerethető. A kölkök élvezték, hogy aranyhalak szomszédságában ehetnek, az akvárium mellett.
2015. július 17.barátokkal járt itt 45 A Wesselényi utcai W35 volt az egyik legjobb hamburgerélményem úgy két éve, nem sokkal hely nyitása után. Egyik áprilisi turnénk alkalmával a Klauzál téren látjuk, hogy e néven működik egy másik hely is, mely jóval nagyobb, le lehet ülni, ahogy köll, nem kell magasított székeken kínlódni.
Rendeltünk némi csípősnek mondott csirkeszárnyakat, amihez kaptunk zöldségmártogatót kéksajtmártással. Tartanak kézműves söröket is, amit nagyon értékeltünk, ittunk egy Távoli Galaxist Róth mestertől és egy Credot Németh Antaltól. A szárnyakat meg akartuk még csípősíteni, remek extra erős chiliszószt hoztak, ki, mint utólag megtudtuk a termelőnél járva, Bogár Sándorék (Sárréti chilifarm) chilijeit és chilikészítmelényeit használják. Egyébként itt tartották a legutóbbi erősevőversenyt is, melyről a netes sajtó meglehetős részletességgel számolt be. A szárnyak korrektek voltak, bár ettünk a műfajban meggyőzőbbet, nem volt rossz a kéksajtmártás, a chili szósznál komolyabat még nem kóstoltam. A kiszolgálás nagyon lassú, mondhatni botrányos, a számlát sem hozták időben. A helység hangulata barátságos, rusztikus-lezser, nekünk tetszett. Az árak megfizethetőek.
2015. július 15.barátokkal járt itt 45 A Bucka vendéglő már rég „csak” kocsma, bár múltját továbbra is büszkén hordja a nevében, mint nem egy sorstársa az országban. Csengődön főz mindenki otthon, nem tud a falu eltartani egy vendéglőt. Egyszerű italokat mérnek itt ki, de kedves a kiszolgálás s a helységnek is megvan a maga hangulata.
De az is lehet, hogy csak azért mondom ezt, mert érzelmi szálak kötnek Csengődhöz, egyik legkedvesebb borász barátom lakik ott. A Bucka pedig fontos intézmény, ott van a falu közepén, oda lehet valamitz beadni, csomagot, kulcsot, s egyben jeles eseményeknek ad otthont. Voltam egyszer kemény télen Csengődön, amikor egyfajta szeretetvendégség volt a Buckában, becsületkasszás est, zsírokenyér, tepertőkrémes kenyér, forralt bor. Karácsony táján. Oltári nagy hangulata volt, mindez mínusz fokok mellett. Van wurlitzer is, mi Kárpátiát választottunk, amitől még jobban élveztük azt a Pécsi szalon sört, amiverl az unicumot kísértük. Az árak – mondanom sem kell – nagyon barátságosak. Az ételrovatban az italokat minősítettem.
2015. július 15.gyerekekkel járt itt 45 Családostól tértünk be a B40-be május elején, a terv az volt, hogy az Inezt nézzük meg vagy a Fish and Meat-et, de azok zárva voltak, a B40 meg nyitva. Nem bántuk meg, hogy idetévedtünk. Ettünk egy ramen levest, mangókrémlevest valamint tavaszi tekercset.
A ramen nem volt rossz, de némiképp eltért az autentikus helyeken kóstolt változattól, a tekercs házi készítésű volt, nem nagyipari mirelit, nagyon ízlett, a mangókrémleves pedig kiválónak bizonyult. Értékeltük, hogy kaptunk extra adag zöld koriandert és nyers chilit. Whiskeymalátás sörrel kísértem az ételeket. A kiszolgálás kedves, közvetlen. Sajnos annyira kicsi a hely, hogy csak a fal mellett magasított székeken lehet ülni. Az árak nem vészesek, a tartalmas levesek 1200 körül vannak, a főételek 2000-2500-ra jönnek ki.
2015. július 15.gyerekekkel járt itt 45 Lehet egyszerre szeretni a jó minőségben aránylag széles választékot biztosító helyeket, (mint amilyen a Séf utcája, ahol van phoi, tom ka, sólet, lecsókolbász s ki tudja még mi mindent), és azokat a helyeket, melyek egy profira álltak rá. Ramen, sushi, hamburger, pho, leves vagy pasta.
Nem véletlenül jutott eszembe imént épp a Séf utcája, miután ott voltunk, s ettünk kifordított hurkát meg két desszertet a gyerekek megkívánták a spagettit. No, nem pont azt kaptak a szomszédban, de azért pastat. Ami friss volt és finom. Az utóbbi idők egyik legrokonszenvesebb tendenciája a piaci étkezés színvonalának emelkedése, mely persze Bíró Lajos érdemes elsősorban, de ennek korrekt képviselője a Pasta és sugo is.
2015. július 15.gyerekekkel járt itt 55 A Meat Boutique hangulatos, a modernitást alapvetően fogyasztható, élvezhető, tetszetős módon képviseli, bár a mindenféle színű székek és a lila szódásüveg kissé zavarja a szemet. Annál találóbb viszont a falfestés, mely különböző ikonikus steakeket ábrázol a Porterhouse-tól a Rib-Eye-on át a T-Bone-ig.
Tetszett a látványkonyha is. Rendeltünk egy adagot a ház hamburgeréből, egy plejszkavicát valamint egy adag mangós tejbegrízt. Mindhárom fogásunk remek volt, mind tálalásban, mind az ízek és az állag tekintetében. A pljeszkavica zsemléje külön kiemelést is érdemel, akárcsak az intenzíven gyümölcsízű mangómártás s a selymes, tejszínes, ügyesen ízesített tejbegríz. A borlap a magyar élvonal nedűiből válogat, de kapható néhány külföldi tétel is, mi Figuláék 2013-as Sáfránykert Olaszrizlingjét választottuk, mely megfelelő hőfokon érkezett s hozta a megszokott formáját. A kiszolgálás udvarias, az árak pedig a helyhez illően magasak, de nem irreálisak.
2015. július 15.barátokkal járt itt 45 A budapesti sörínyencek és felfedezésre affinis sörrajongók hosszú időn keresztül meg kellett elégedjenek a belga, német és cseh sörökkel. Szerencsére a sörforradalom hullámai besodortak a fővárosba egy sor izgalmas dán, skót, holland és amerikai sört is.
A kézműves sörözők zöme a magyar sörökre alapoz, ellentétben a nemrég nyitott Hops-szal, mely főleg külföldi különlegességeket tart. A beltér barátságos, parány, mi a galérián foglaltunk helyet, sajnos ment a tévé, amire semmi szükség nincs. Az árak megfizethetőek, a sörválaszték – köztük megannyi ale - pedig impozáns. A pultossal lehetett értelmes mondatokat váltani sörtémában, ami szintén fontos dolog. Két Brewdog sört ittunk, egy Dead Ponyt és egy Alphy Popot, ezek hozták szokásos formájukat. Reméljük, hosszú életű lesz a hely s még visszatérhetünk. Az ételrovatban az italokat díjaztam.
2015. július 15.barátokkal járt itt 45 A kézműves sörökben utazó helyek között a beltér, az árak és az atmoszféra alapján választ az ember. Esetleg még a kiszolgálás is belejátszik extrém esetben. (Márpedig belejátszik, a Felniben a kiszolgálás miatt nem láttak engem két éve. )
Az Aznapnak szerethető az atmoszférája, viszont hangos és idegesítő a zene.
Az árak meglehetősek, 980 forintot kérnek a Bakancslista sorozatra. Mivel a Mittelfrühert látogatásom idején még nem ismertem, így nem igazán számított az ár, a legfontosabb söröket egyszer mindenképpen meg kell kóstolni, s e sörök a szaküzletben is belekerülnek 650-700 forintba. A kiszolgálás átlagos, normális. Nem lesz a törzshelyem, de senkit nem akarok lebeszélni a meglátogatásáról, biztos van, akinek tetszik ez a ricsaj, ha nem úgy lenne, akkor más szonorikus környezet mellett döntenének. Az ételrovatban az italokat díjaztam.
2015. július 15.barátokkal járt itt 35 Egy kedves jóbarátom, egyébként konszolidált, hatvanas éveiben járó úriember, javasolta, hogy menjek el a Fügébe, mert jó a hangulata. Így is tettük a javaslat kézhezvétele utáni napon, mivel pont arra portyáztunk. A Fügében idegesítő a zene és nagyon zavaró az udvaron a füst.
Először az Élesztőben tapasztaltam, hogy milyen idegesítő tud leni, amikor egy zsúfolt kerthelységben sokan cigarettáznak. Az árak mérsékeltek, mint a legjobbkocsma. hu hálózat tagjaiban általában, az italok pedig kommerszek, különlegesség nemigen akad köztük. Ittunk a társammal ketten egy üveg Hofbau München búzasört, majd gyorsan odébbálltunk. Azt azért tegyem hozzá, hogy valami jót is mondjak, hogy a beltér hangulatos, tetszett az udvar közepén a „névadó” hatalmas fügefa.