2015. július 14.barátokkal járt itt 45 Véletlenül akadtunk bele egy turné alkalmával az Ostrom bárba, mely, habár beltere kissé jellegtelen, és szól a rádió, ami minket nagyon idegesít, továbbá tévé is megy, mégse volt kellemetlen epizódja kocsmatúránknak.
Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a kiszolgálás kedves, a borlap is rendben van, sőt tartanak néhány különlegességet is, például Bősz Adrián borait, beleértve az Emese cuvéet, de ami a leginkább megnyert minket, hogy vannak kézműves söreik is korrekt áron. Egyikünk Zwicklt ivott, másikunk Keserű mézet a Fóti Kézműves serfőzdétől. Ha valami jó autentikus blues zenét tennének netán valami klasszikus jazz-t, még vissza is térnénk. Az ételrovat értékelése az italokra vonatkozik.
2015. július 14.egyedül járt itt 25 Úgy tűnik az előttem járók élménybeszámolóit olvasva, hogy a Pio kávézóra igencsak ráférne a pincérgárdacsere. Jómagam áprilisban jártam ott, ki tudja, azóta talán megtörtént a jótékony változás. Minden esetre, olyasmi, hogy egy pincér belebeszéljen abba, amit épp mondok neki, impertinensen s nem is reflektálva a témára, ez valami hihetetlen.
Arról nem is szólva, hogy később sem reagál az általam mondottakra. S hogy teljes legyen a kép, még lassúak is a pincérek és felkészületlenek, legalábbis bortémában. Ami kár, mert jó borokat kínál a hely, mely egyébként rendkívül hangulatos, nagyon tetszett, hogy ki van téve Pio atyának a magyarságra vonatkozó optimista jövendölése. A sütemények az igényes fősodorba tartoznak. Jó kis kávézó lenne a Pio, ha biztosítani tudnák a normális kiszolgálást.
2015. július 14.barátokkal járt itt 25 A Nemdebár számunkra horrorisztikus élmény volt, de hát így jár az, aki olyan szubkultúrába üti az orrát, mely nem neki való. A zene iszonyúan hangos és borzalmas, a beltér meglehetősen hangulattalan, érdektelen, személytelen, szocreál poharakat használnak, a csaposnak fogalma sincs, hogy a ház boraként kínált bor milyen borvidékről való.
Egyébként a borkínálat tartalmaz érdekes, iható tételeket is. Ezzel együtt a következtetés egyértelmű: ide sem jövünk többet. Az ételrovat osztályozása az italokra vonatkozik, úgy rémlik, ételeket nem is tartanak.
2015. július 14.barátokkal járt itt 55 A Dunaparti Matróz kocsma egy igen hangulatos, kellemes hely, megnyerő terasszal, egyedi, izgalmas, vagány beltérrel. Az étlap elég széles, jómagam vegyes tapas tálat kértem, amin volt sonka, padlizsánkrém és májpástétom. Hozzá jobbacska kenyér. Korrekt tisztes munka volt a két krém, a sonka lehetett volna jobb, elég egyszerű parasztsonka minőség volt.
A kiszolgálás személytelen, mosolytalan. Remek a sörválaszték, rengeteg belsa sört tartanak zömmel persze klasszikusokat. A borválaszték sem rossz, ez nyilván a magyar borok élvonalából válogat. Összességében olyan hely DPMK, ahová szívesen visszatér az ember.
2015. július 13.barátokkal járt itt 55 A Mátra borozó egy igazi régivágású egység a Szilágyi Dezső tér mellett. A hajdani borozó műfajnak voltak hangulattalan képviselői, mint az Akali a Szent István körúton, vannak/voltak teljesen lerobbant változatok, mint a Villányi borozó a Gerlóczy utcában, mely azonban lerobbantságában is bír valamiféle sármmal és vannak kifejezettenm vonzó egységek, ahol a hangulat, a kiszolgálás és netán a borkorcsolyák is vonzóak.
Mint például a Tokaji borozó a Falk Miksa utcában. (Félreértés ne legyen, itt a hangulat és a borkorcsolya volt jó, hosszú évekig egy aránylag fiatal, de rendkívül undok leányzó szolgált ki, nem tudopm, ott dolgozik-e még. Húsz év elteltével benne lehet ő is a korban. )
Ezutóbbiak közé tartozik a Mátra borozó, ahol potom pénzért kaphatunk abszolút korrekt bort. Ugyanis egyik kevenc borászunk, Ludányi András kimért, pillés borait kínálják itt folyó borként. Van hozzá borkorcsolya is. Nem véletlen, hogy a hely igen népszerű, estidőben alig fértünk be ketten a turnétársammal. Ilyen kellene legyen egy alapjáratú magyar borozó.
2015. július 13.barátokkal járt itt 45 Hát ezt a helyet nem szerettük meg, pedig lett volna rá esély. A hangulat ugyanis remek, a dekoráció belevaló, vagány, a szekerek, a kiállított kézműves söröspalackok, a hangulatvilágítás mind megnyerő. A sörválaszték lenyűgöző. Más kérdés, hogy nincs minden, ami az itallapon található.
De mindenképpen értékelendő, hogy szinte minden sörfőzdét meglelünk rajta. A kiszolgálás nem barátságos és messziről ugatja a témát. Ráadásul a két műanyagüveges palóc sör, amit vettünk le volt járva, ez sajnos itthon derült ki. Mindazonáltal vélhetően előfordulunk még itt, köszönhetően a legnyűgöző választéknak. Az árak egyébként elfogadhatóak, de mérsékelhetőek amennyiben versenyképesek akarnak maradni a Legfelső beerósággal vagy a Csak a jó sör! -ral. Érdemes lenne bevezetni némi kedvezményt azoknak, akik a sört hazaviszik, ahogy az működik a Különleges Sörök Boltjában vagy a Teddy beerben Szentendrén.
2015. július 13.barátokkal járt itt 45 Az Edvino atmoszférája nagyon barátságos, szeretnivaló, különösen a borosüvegekből kialakított csillárok. Ahhoz képest, hogy borozóról van szó, a sörválaszték is korrekt. Primatort csapolnak és van palackos is ettől a remek főzdétől, igaz a kedvencemet, az India Pale Alet nem tartják.
A borválaszték korrekt, én a kisfröccs felől érdeklődtem (amit 290 forintért mérnek), mert igencsak szomjas voltam. A Feind pince gasztro-kiszerelésű borából készítik, mint megtudtam. Külön kértem a szódát és a bort, hogy megkóstoljam tisztán is a nemes nedűt. Hát bizony mondhatom, sic tranzit gloria mundi. A Feind gasztroborok a kétezres évek elején s közepén felvették a versenyt bármilyen 0. 75-ös minőségi borral, ez mára már nem így van. Meg lehet őket inni – rosét és fehéret kértem – de messze vannak az eredeti minőségtől. Még az Edvino is meggondolhatja, hogy esetleg mást tartson ház boraként, mert van nem egy tétel, ami ugyanannyi pénzért élményben többet ad. Adnak citromos szódát is, ami szép dolog, nemkülönben csábító borkorcsolyákat. Szeretnivaló hely az Edvino, majdnem biztos, hogy betérünk még.
2015. július 13.egyedül járt itt 45 Nem tartozom azok közé, akik hitelt adnak a paleolit étkezési tanoknak, de mivel minden érdekel, benéztem az Ártalmatlan finomságok nevű cukrászdába is. Ahol ugye glutánmentesen és zacharózmentesen sütnek, xilitet meg egy másik édesítőt használnak, aminek nem jegyeztem meg a nevét. Rendeltem egy málnás kockát meg egy somlóit.
A málnás kocka elég hagyományos volt, kissé száraz a sok piskótától, a zselatinos teteje is meglehetősen old schoolra sikeredett. Ami sok esetben nem baj, a desszerteknél igen. Szóval nem adott nagy élményt. Főleg a Zazzi után nem. A somlói viszont finom volt. Az átlagos csokiminőség 670 forintos áron nem vehető rossz néven. Viszont jó szaftos volt, s nem túl édes, benne mazsola és dió. Sok étterem tanulhatna tőlük somlóit készíteni. Összességében érdemes ide benézni. Tartanak egy sor alternatív, egészségesnek mondott alapanyagot, tehát egyben szakboltként is működnek.
2015. július 13.barátokkal járt itt 55 A Monyó café régi darab a Kálvin téren. Hosszú ideig nem sok különböztette meg az átlagos kommersz kocsmáktól, de néhány éve a tulaj, Pein Ádám ráállt a kézműves sörök témájára s azóta a minőségi sör híveinek egyik kedvenc helyévé vált. Egy időben itt lehetett kapni a legtöbb magyar kézműves sört, mintegy hatvan félét.
Nem tudni ez miért változott meg, a választék szűkült viszont mivel a tulaj Németh Antallal, a kézműves sörfőzés egyik nagymesterével (lásd például Vertigo, Credo) nekiállt söröket főzni Monyó főzde néven izgalmasabbnál izgalmasabb tételek kerülnek csapra. Mi az utóbbi években kétszer háromszor is benéztünk ide, ha más nem, egy pohár sörre. Legutóbb három napja ittunk meg ketten négy pohár sört, Ordinary bittert, Flying Rabbitet (hm remélem jól emlékszem, ilyen neve volt) egy pils típusú sört valamint az egyik kedvencemet, az American Beauty-t. Mondanom sem kell, hogy nagy élmény volt, főleg az utóbbi meg a Flying Rabbit. Hiába na, egyelőre még IPA soviniszta korszakomat élem, vagyok ha tehetem, akkor IPÁkat iszom. A Monyóban pedig ez mindig lehetséges. Az ételrovat a sörök minőségét osztályozza.
2015. július 13.barátokkal járt itt 55 Mi van annál szebb, mint mikor egy kocsmáros valóságos hittérítői, népnevelői munkát vállal fel. Ilyen élményem volt Losch Péter Pharmája és ilyen volt a Nappali bár is, ahol sajnos nem tudom, hogy hívják a tulajt. Mivel nem lakom a fővárosban, ha sikerül eljutni oda, ritkán megyek be kétszer egy helyre, mindig az újat keresem.
A Nappali kávéház az a hely, ahová három hónap leforgása alatt visszatértem, muszáj volt megmutatni a helyet egy hozzám közel álló töményitalrajongó szesztestvérnek. A Nappali kávéházban a töményitalos üvegek nyakát egy-egy szalag ékíti. A szalag színe az árat jelöli, mely 2 clre vonatkoztatva 350 és 700 között mozog. Mint megtudtuk, vannak még afelett kivételes aranyszalgoosk is, sőt van „netuddmeg” kategória is. A pultos-csapos-üzletvezető-tulajdonossal lehet beszélgetni, látni, hogy örömmel adja át a tudását. Kézműves sör is van a Kapucinustól. Jómagam a rumok világában kalandoztam, mert ott vanak komoly hiányosságaim, társam whiskeyt ivott. De vannak komoly ginek is, s nem lepne meg, ha néhány különleges vodkát és konyakot is tartanának. Ide érdemes visszatérni ugyanazért, amiért a „Csak a jó sör”-be is érdemes: mindig tanul az ember, mindig kóstolhat valami újat. Az ételrovat értékelése az italokra vonatkozik.