Gyémánt 500
2015. május 13.egyedül járt itt 55 A minőségi éttermek, sörözők, borozók és cukrászdák után itt vannak a minőségi pékségek. A minap a Butter Brothersbe mentem be, mely egységről, ha nem tévedek a Magyar Konyhában olvastam. Az a tapasztalatom, hogy ha egy hely bekerül egy rangos toplistába, legyen az Dining Guide, Magyar Konyha vagy Gault Millau, akkor az garantáltan meglátogatásra méltó.
Na jó, volt egy masszív csalódásunk is, a Milky Way. De ez most nem ide tartozik. A Butter Brothers dizájnos, barátságos, a kiszolgálás nagyon kedves, egy belga csokival töltött croissant-t kértem (350 ft), ami remek volt. Jeleztem is a bájos kiszolgáló hölgynek, hogy visszatérek még a családdal együtt.
2015. május 12.egyedül járt itt 55 Örvendetes, hogy Budapest belvárosában van egy kiváló minőségű balatoni kézműves termékekre szakosodott bolt. Lehet kapni felvágottakat, sajtot, bort, szörpöket, de még sört is, tapolcait a Staritól. A kiszolgálás kedves, kommunikatív. Kértem egy bodzaszörpöt, mivel aznap még vezetnem kellett. Adnak sonkatálat is, meg jó borokat.
A hangulatos kis utcai teraszon ültem le. Legközelebb lehet, hogy benézünk borozni. Bő tucatnyi bort tartanak kimérve, Légli Gézától vagy Szászi Endrétől bármikor örömmel iszik az ember valamit.
2015. május 12.egyedül járt itt 35 Amikor egy jóbarátom, végighallgatta a kézműves hamburgerekkel kapcsolatos meglátásaimat s a legjobbak méltatását, azt mondta, hogy legközelebb majd minőségi hot dogokat fogok méltatni. Iróniának szánta, de lőn. Illetve majdnem. Egyelőre várom még azt a helyet, amit fenntartás nélkül dicsérhetek a kiváló alapanyagból készült hotdogjainak köszönhetően.
A La Dogeria, mely a jogi egyetemmel szemben, az Egyetem téren nyitotta meg kapuit, sajnos nem tartozik ezek közé. Azt gond nélkül elnézem, hogy bemegyek s percekig nem vesznek észre, majd távozásom ébreszti fel merengéséből a bejáratnál üldögélő kislányt, aki képes nem észrevenni a tőle kb. fél méterre elhaladó s az üzlethelységbe belépő vendéget. Sebaj, sűrűn kérte az elnézést, el volt nézve a kis baki. Az viszont problémás, hogy a retro hot dog kiflije nem friss, morzsalékos, fojtós, nem élményszerű. A mustár-ketchup-majonéz fogyasztható kommersz szint, a virsli nem rossz. Bár ekkora kiflihez akkor is vastagabb virsli kellene, ha egyébként a kifli íze-állaga rendben lenne. Adnak egyébként fagylaltot is, bizalomgerjesztőt, azt talán kipróbáljuk a legközelebb.
2015. május 12.egyedül járt itt 35 A halüzlet és halas büfé valamint húsüzlet és a friss lacipecsenyés kombinációja kiváló ötlet. A Belvárosi disznótoros, mely előkelő 9 Gault Millau ponttal rendelkezik. (Ránézésre ez egyébként sem indokolt, ha már e jeles kalauz egyáltalán osztályoz egy ilyen büfét, akkor a 8 pont untig elég lenne neki – az ételek zöme előre el van készítve, e műfajban sokkal jobbat nyújtó Trófea T betűt kapott, ami 8 pont alatti osztályozást jelent).
Jómagam is bementem a minap a Károlyi utcai egységbe, nézegettem a kínálatot, főleg a halasat, mert arra volt leginkább hangulatom, nem mintha elvetném a jóféle disznósülteket. Pisztrángot tartanak és pangáziuszt baconbe tekerve. Ami önmagában nem egy szörnyű dolog egy menzajellegű helyen 1300 forintért, de az, hogy harcsának nevezik a pangáziuszt a legvisszataszítóbb hamisítások egyike, a vendégkör becsapása. Mondanom sem kell, hogy azon nyomban kifordultam az egységből. Na jó, az is közrejátszott, hogy nem voltam különösebben éhes. De ha mondjuk lett volna fish and chips-szük abból egy kis adagot szívesen ettem volna. Vagy ha a harcsa baconbe tekerve legalább afrikai harcsa lett volna, abból is vállaltam volna egyet, de hát nem, ők okosnak gondolják magukat, ők pangáziuszt használnak. Megérdemelnék, hogy a fogyasztóvédelem rájuk álljon, úgy, ahogy a többi hasonló hamisító is megérdemelné a debreceni Látóképi csárdától a bajai Véndióig.
2015. május 12.a párjával járt itt 55 Amikor azt olvastam, hogy a Krizia vendéglő kiváló séfje, Cattaneo Graziano a Gozsduban is egységet nyitott, a hely felkerült a legsürgősebben meglátogatandó egységek listájának élbolyába. A minap sikerült is ide eljutni. Sajnos megtudtuk, hogy Graziano átadta másnak a helyet, de úgy volt korrekt, hogy az új stábnak is bizalmat szavazzunk s jól tettük.
Hétköznap délben zavarba ejtően kedvező áru menüvel várják a közönséget. Ketten voltunk, kirendeltünk hatféle ételt. Három fogásra 1490 forintot kérnek. Karfiolos burgonyakrémlevest, paradicsomlevest, pestos pizzát, rostos sült csirkemellet salátával, kávékrémet és panna cottát ettünk. Egyenként lehetne elemezni az alapvetően jól elkészített ételeket, de ebben az ársávban méltánytalan lenne az apró kifogásainkat listázni. Emeljük inkább ki a remek salátát, a szaftos húst, az üde paradicsomlevest és a kiváló pizzát. A panna cotta elfogyott odaérkeztünkre, hamar késztettek újat, nem kötött meg teljesen, de örültünk, hogy megkaptuk. Lényeg, hogy az Oggi a legjobb ár/érték arányú ebédelő-helyek egyike Budapesten. A felszolgálási díjnak nem örültünk, magunktól is adtunk volna borravalót. Vacsoraidőben elég magas árakon számolnak, az italárak is húzósak. Ezért került az ár érték arány rovatba csak négy szívecske.
2015. május 12.egyedül járt itt 45 Egy átlagos kocsmát a kedves kiszolgálás maradandó élménnyé tud tenni. Megannyi példát mondhatnék, elsőnek az egri Leányka utcában fekvő Alfa bár jut eszembe, ahol a pultos kislány éjfél után olyan természetes kedvességgel mosolygott, hogy az ember elhitte neki, hogy szereti a munkáját. Nos, a Dzzs! nem ilyen hely.
A pultos cseppet sem kedves, sőt, kifejezetten mogorva, épp hogy nem arrogáns, szerencsére megmarad hideg, érdektelen udvariasság keretein belül. Emellett fogalma sincs semmiről, ami szakmájához tartozna, sem a sörökről, sem a borokról, sem a töményekről. Minek megy az ilyen pultosnak? Ja, biztos pénzért. De ha a pénzért, akkor is jobb lenne kedvesnek lennie, mert akkor nagyobb eséllyel kap borravalót. Egyébként a hely dizájnos romkocsma, ahol az ember szívesen elüldögél délután, amikor nincs vendég, adnak izgalmas sör- illetve borkorcsolyákat, pl kacsamájpástétomot, padlizsánkrémet, a sörök között egészen jók is vannak, én például Horizont IPA-t ittam. Vannak jó borok s néhány kiemelkedő tömény is. Összességében nem rossz hely a Dzzs! . Csak ennek a leányzónak kellene megmagyarázni, hogy mi is a dolga egy pultosnak, azon túl, hogy kiteszi az italt és bekasszírozza a pénzt.
2015. május 12.egyedül járt itt 45 A Grandio tipikus romkocsma, méltó társa az ősforrásként emlegetett Szimplának vagy a Fogas háznak. Van látványkonyhája is, egyszerű pubkajákat adnak, quessadilla-t, hamburgereket, sült krumplit. A sörválaszték kommersz, a borok között akadnak jó tételek: Nyakas, Frittmann, Szeremley. Ezutóbbitől ittam rizlinget. Az árfekvés baráti.
A közönség hippi hangulatot árasztó fiatalokból áll, ottjártam idején zömmel külföldiek voltak a helyen. Kellemes a zöld udvar. Elviselhető populáris zene szólt.
2015. május 12.egyedül járt itt 55 Jó érzés olyan kocsmákba járni, ahol a tulaj van a csap mögött és szívesen kommunikál a vendégekkel. A kettő egyszerre szükséges, lásd a „Csak a jó sörök! ” nem is kissé mogorva tulajdonosát. Abban az esetben nem ő miatta, hanem inkább az ő ellenére megy el az ember a kocsmába, mert jó a sör és hangulatos a hely.
A Platós tulajdonos-csaposa szívesen mesél a sörökről, megtudtam, hogy egy Bélapátiba való serfőző visz neki sört, bizonyos Törő Tamás, akinek a márkaneve és PR-ja még nincs kialakítva. Kóstoltam három sört, melyekről crescendoban fogok írni, nem úgy, ahogy kóstoltam. A Marzen érdektelen volt, erősen élesztős, megissza az ember, ha muszáj. Az IPÁ-ban volt némi tisztátalan illat, kis félrement erjedés, hasonlót éreztem egy amatőr sörben, amit Szegeden kóstoltam, valamint a nagyváradi Braxa sörfőzde söreiben. Összességében ennek a sörnek hibája ellenére is volt élvezeti értéke. Végül a Hoplager, amit pechemre először kóstoltam maga volt a tökéletesség. Pazar illat, egyensúly, ízélmény, semmi üresség, semmi felesleges keserűség, kiváló alkotás. Bármikor meginnám újra. A hely hangulatos, tartanak sörkorcsolyákat is, az ételrovatbeli értékelés ezzel együtt az italokat, azon belül a söröket díjazza.
2015. május 11.barátokkal járt itt 45 Családommal együtt sűrűn hódolok a halevés szenvedélyének, nem véletlen, hogy a hely létezéséről való tudomásszerzés dátumától számolva, aránylag hamar elmentem Bubba’s Water Grill nevű fél-gyorsétterembe. Nem volt könnyű választani az étlapról, mert rendkívül kedvező áron adnak rendkívül jónak ígérkező halakat.
Végül a fish and chips mellett döntöttem, amit egy tengeri hallevessel pótoltunk ki (1150). Harcsából kértem a fish and chipset, de azt mondták, hogy a kis adagot (990) nem tudják harcsából megcsinálni. Ezt ugyan nem értettem, de semmi gond, tökéletesen megfelelt az e célra a legtöbb helyen használt tőkehal is. Mi az, hogy megfelelt? A legszaftosabb, legfinomabb tőkehal volt, amit ebben a műfajban ettem eddig. A sült krumpli minőségi mirelit volt. A hallevesről sajnos ennyire nem tudok áradozni, de az is hozott egyfajta alapformát, a paradicsomos alaplében volt két kagyló meg némi mirelit egyveleg. Kézműves sört is tartanak, de sajnos a Keserű Méz elfogyott s csak meggyes sörrel szolgálhattak. Ez Rízmajeréktől volt. Jó volt itt lenni, annyi bizalmi tőkét sikerült a hely felhalmozzon nálam, hogy legközelebb kipróbáljam például a rendkívül jó áron kínált vörös tonhalat és kardhalat.
2015. május 5.barátokkal járt itt 45 A Marxim 1991-ben nyitott, fricskaként a frissen letűnt kommunista rendszer irányában. Akkor különösen nagy öröm volt beülni, és élvezni, hogy amitől mi legalábbis Erdélyben két éve még rettegtünk, az immár gúny tárgya lehet. Szürke beltér, drótháló szeparék, falfirkák, kommunista relikviák, a posztkommunizmust is célba vevő graffittik jellemezték s jellemzik ma is a helyet.
Az étlap húsz éve jobb volt, a pizza meghatározások viccesek voltak, pl. kagykó – a lehallgatáshoz, Gulág pizza – másutt Hawaii, a Sajtos pizza Sajtós volt, zárójelben az szerepelt, hogy „Népszabadság, Népszava”. A sörök fölé az volt írva hogy Munkásörök, a borok fölé meg, hogy Táborok. Az italválaszték mindig is kommersz volt, most is az, van néhány minőségi bor, palackozva tartanak Guinnesst jómagam ezúttal Kőbányait ittam, amit a ház söreként kínálnak. A pizzájuk élvezhető, átlagos-korrekt, tartanak lepényeket illetve az utóbbi időben vannak főételek és desszertek is. A Marxim egy dizájnkocsma, ahová a hangulat kedvéért ülnek be az emberek. S persze azért is, mert úgy érzik, a pénzünkért korrekt arányos szolgáltatást kapnak.