Gyémánt 500
2014. november 20.barátokkal járt itt 45 A Doblohoz vegyes érzelmekkel viszonyulok, volt szerencsém a tulajjal együtt kóstolni egy pincében, ritka nagymellényű alak, nem nyert meg, sőt, épp ellenkezőleg. A hely viszont nagyon hangulatos, boltívek, nyers téglafalak, a borválaszték parádés, van némi borkorcsolya is.
A DiVinoval kézenfekvő az összevetés, ugyanabban a műfajban utaznak, ugyan azokra az arcokra számítanak, leginkább a nagypénzű borsznobokra. De ez nem különösebben baj, mennyivel jobb így, hogy ezek az emberek itt hagyják egy este jó magyar borra azt a húsz-, harmincezer vagy annál is több forintot, mintha energiaitalra vagy idegen eredetű töményre költenék ugyanazt a pénzt. A Doblo előnye a pozicionáltság, a Gozsdu udvarbeli nyüzsgő-központ közelsége, a DiVinoé a Junibor mítosz. Legyen sikere ennek is annak. S még hozzá a Kadarkának, a Palacknak, a Dropshopnak vagy hogy hívják a helyet a Jászain, ha még működik.
2014. november 18.családjával járt itt 35 Dunaföldvár két okból is kedves a szívemnek. Egyrészt hosszú ideig ott keltünk át a Dunán családi kiruccanások alkalmából, amíg rá nem szoktunk az északabbra fekvő hídra. Másrészt korábbi polgármesterével évekig egy társaságba jártunk együtt boroztunk s vitattuk meg az élet nagy dolgait.
Dunaföldváron található az ország egyik talpon maradt kopottas, retrohangulatú, az elmúlt fél évszázad kulináris kínálatán nem sokat változtató halászcsárdája. (Lásd még Kiskőrössy, Algyői, Solti, Baracsi stb. ) Én jól tudom érezni magam ezeken a helyeken, akkor is, ha túlpaprikázzák és túlsózzák a halászlét, s ha egyetlen halelkészítési technológiájuk a pörköltet leszámítva a bő olajban való sütés. De még azt is elnézzük, hogy a borlapon szinte kizárólag nagypincészetek nedűi sorakoznak, Liszt, Györgyvilla, BB, mutatóba akad még Bock és Vesztergombi. Az étlap elég széles, a jól ismert fogások sorjáznak rajta, a halkínálat belföldi, fogas, harcsa, ponty, süllő, pisztráng, na jó van egy „vadlazac” is, ami tájidegen, de azt elnézzük. Az árak barátságosak, a kilátás gyönyörű. Elfogadható fősodratú hely a dunaföldvári Halászcsárda, kiváló környezet a nosztalgiázásra.
2014. november 17.családjával járt itt 45 A Dang Mouoi bisztróra a TOP 100 kulináris kaland című gasztro-kiadványnak köszönhetően figyeltem fel, elolvasva a vietnami családról szóló riportot, amit egyébként kamasz fiam is nagy élvezettel olvasott, elhatároztuk, hogy megnézzük minden egyes éttermüket büféjüket.
Először az Ernő utcai étterembe jutottunk el, majd a józsefvárosi piaci egységbe, végül a Nagymező utcába. Ellentétben más éttermekkel, ahol igyekszem mindig mást és érdekeset rendelni, a Pho-bárokban mindig Pho-t eszünk és tavaszi tekercset. Esetleg még nyári tekercset s egyéb ételeket is, ha a létszám megengedi. De ha ketten vagyunk vagy hosszabb turné keretében nézünk be egy helyre, akkor elég a tekercs meg a pho. Ami soha nem okoz csalódást, ezúttal sem okozott. A kiszolgálás kedves volt, kisebbik fiam olyan élvezettel szürcsölte a jó fűszeres levest, hogy öröm volt nézni. Ha végére jártunk az összes vietnámi helynek, ide biztosan visszatérünk még.
2014. november 16.családjával járt itt 35 A Pálma bisztró arra törekszik, hogy szeressék, ennek megfelelően alakította ki a választékát, a hanyag eleganciáját, az árszabását. Több modern vagy modernkedő terem is van az étteremen belül, összesen tán három, kettőben plazmatévé, más-más csatorna megy, számunkra érdektelen, mindkettő, sőt a tévé alapból.
Az alaphangulatot az optimumnál hangosabban szóló kereskedelmi rádió adja, amit nem díjazunk. A kínálat széles: Cézár saláta, bruschettáa, kecskesajtos diós salátát, pirított lazackocka, szezámmagos csirkemellcsíkok, padlizsánkrém, hamburger, zsemlébe töltött sertésszűz, nachos hagymás babbal, cheddar sajttal, csirkeszárnyak, házi chipsz. A főételek zömmel csirkéből és sertéshúsból készülnek Például mustáros flekken lecsós karikaburgonyával, borskéregben sült szűz madeira-mártásban, burgonyakrokettel, ropogós csirkecomb francia burgonyával és lilahagymalekvárral. Ettünk vagy hatféle kaját hárman, előételt, levest, főételt és desszertet, nem volt rossz, jót tenne valamivel több odafigyelés. Nem kaptunk borlapot, ami elég általános, de érthetetlen jelenség. A borlapra akár büszkék is lehetnének, bő két tucat bort tartanak a Bortársaságtól. Az ételekre az átlagosnál többet kellett várni.
2014. november 15.barátokkal járt itt 25 Megvan a maga hangulata fedetlen, talponálló italkiméréseknek is, melyek közül nehézsúlyú alkoholisták tömörülnek. Ilyen az Árnyékos büfé is, mely békéscsabai piac kevésbé forgalmas hátsó során található. A kiszolgálás kedves, az italt üvegpohárba kaptuk, a pultos hölgy azt is megengedte, hogy italainkkal elmenjek az 50 méterrel arrébb található lángososhoz.
Egyszerűbb lett volna a lángost odavinni, de ott ketten voltak én meg csak magam, így én vittem oda az italokat. Sajnos semmiféle száraz bort nem tartanak, csak valami félédes lőrét, abból ittam egy hosszúlépést, társam pedig egy bodza márka mellett döntött. A kínálatot alapul véve, azt hiszem kocsma ez alá már nem mehet. Minimumelvárás, hogy legalább egyféle fröccsalapnak való száraz fehérbort tartsanak. Mindazon nem gondolunk vissza frusztrációval az Árnyékos büfére, aminek a kedves kiszolgálás és az akkori jó hangulatunk az oka.
2014. november 13.barátokkal járt itt 45 A békéscsabai piac igen jó élmény volt. Míg a budapesti csillogó villogó vásárcsarnokban, amikor legutóbb szétnéztem, szinte kizárólag mindenféle adalékanyaggal telenyomott kolbászt leltem, ellentétben a csabai két csarnokkal, mely egymás mellett van. Ott alapjárat a tisztességes alapanyagokból készült kolbász.
Nem is találtunk egyebet. A piacon van egy jó kis galériázott söröző, a Kepi, ahol szarvasi kézműves sör van csapon, a piccolo 85 ft. És a sör finom. A berendezésnek is van pár szívmelengető eleme, Nagy-Magyarország térkép és szintén Nagy-Magyarországos óra. Valami azt súgja, hogy ide még sokszor fogunk jönni.
2014. november 13.családjával járt itt 55 A Solier vendéglő a legjobb ár érték arányú helyek egyike, ahol megfordultam valaha. Séfje Fodor Sándor, a legjobbak közül való akkor is, ha kevesebb szó esik Róla, mint a sztárokról. Két éve a Hagyomány és evolúció szakácsverseny alkalmával Budaőrsön a Metro-akadémián (vagy hogy hívják) volt lehetőségem szót váltani Vele és kedves feleségével, ritka megnyerő emberek.
Az étlap a „magyar evolúció” jegyében áll össze, mindenben van egy kis csavar, jók az átiratok. Kár, hogy Gödöllő kiesik az útból, mert havonta egyszer biztos ellátogatnánk hozzájuk. Zavarba ejtően kedvező áru menüt is tartanak. Néhány példa az étlap választékából: grillezett hasaalja tekercs, chilis szilvaraguval és sült paszternákkal, omlós marhasült Eszterházy mártással és pirított szalvétagombóccal, de tulajdonképpen vakon lehet itt rendelni. A borlap nem túl széles, de tisztes választékot kínál, ránézésre nagyjából 25-30 bor lehet rajta, örömmel fedeztem fel egyik kedvenc pincészetemet a kevésbé ismertek közül, a Kis János által vezetett Breitenbach pincét. Annyi biztos, hogy minden bor, ami a borlapon szerepel jó szívvel ajánlható. Az árak a színvonalhoz képest kedvezőek, 300 ftért már lehet minőségi bort kapni decire, ami a fine dining műfajban zsebbarát árszabásnak mondható. Fotókat nem leltem sajnos csak hat évvel ezelőttről, most ennél is jobban néznek ki az ételek.
2014. november 13.barátokkal járt itt 45 Szép környezetben impozáns épület, barátságos beltér, gondos konyha. Jó volt a Gottwaldban lenni. És enni. Az étterem a hagyományos vonalat követi, de az átlagnál sokkal színvonalasabb az elkészítési mód, s egy-két fogás túltekint a bevált technológiákon, alapanyagokon és kombinációkon.
A hideg előételek között szerepel a rosé kacsamell rózsaborssal, a meleg előételek között a posírozott vörös sügérfilé vele párolt zsenge zöldségekkel, konfitált borjúpofa lencseraguval, a főételek között francia nyúlragu. Mi inkább a hagyományos vonalat követtük, de azért kirendeltünk a magyar fősodor ételei mellé a mediterrán stílusú, tésztával kísért báránybordácskákat is. Minden egyes fogás ízlett, különösen a bárány. A borválaszték korrekt, a borkínálás nemkülönben. Jó hely ez, bátran ajánlható.
2014. november 13.családjával járt itt 45 Ha Karcag, akkor birkapörkölt. S persze a csúcsélmény a Csontos féle birkapörkölt, amit a jeles mester Molnár B. Tamásék meghívására is főzött a Budai Gourmet-n pár éve. Nyilván a Nimród hotelben is ez volt, amit elsőként ettem, tartalmas volt, szerettük. A beltér hangulatos, az árak megfizethetőek.
Kicsit vicces, hogy majd’ mindenhez odaillesztik, hogy bio. Biorántott szelet, biosörrel sült csülök, biocigánybecsenye, biobirkapörkölt, bioszárnyas rablónyárs. Összességében jókat ettünk itt, több ízben is, Eger felé menet, nagyjából félút Aradtól, viszont amikor 2-3 éve harcsát kértünk, az bizony pangasius volt. A kiszolgálástól nem voltam elájulva, próbálkoztam az étkezésen túli beszélgetést kezdeményezni a hotel – nekünk igencsak tetsző - nevével kapcsolatban, de nem jártam sikerrel.
2014. november 13.családjával járt itt 45 Gyöngyösön akkor szoktunk átutazni, amikor Gyöngyöstarjánba megyünk borász barátainkhoz, nem egyszer úgy adódott, hogy beültünk a város központjába valamelyik rokonszenves étterembe. A Kékesben két ízben is voltunk. Először a kétezres évek második felében, majd tavaly. A szintemelkedés látványos.
A hely sokat akar, túl sokat is, az étlap zavarba ejtően hosszú. Ennyi ételt, ennyiféle alapanyagból (szárnyas, vad, hal, bárány, sertés, marha) akkor sem lehet frissen kínálni, ha nagy a pörgés, de mi egyik alkalommal sem láttunk fél házat se, rajtunk kívül két-három asztalnál ültek még vendégek. De azért becsületükre legyen mondva, hűtőízű ételt nem kaptunk, bár az is tény, hogy a hal állagán érződött a fagyasztás. A beltér elegáns, a kiszolgálás udvarias. A borlap nagyon helyesen a mátrai borvidék pincészeteire összpontosít, mondjuk a meglevő hat mellett még elférne néhány kiemelkedő pincészet, pl Losonci, Benedek, Szecskő, Karner. Whikey-konyaktémában a kommersz vonalat nyomják. A konyha teljesítménye ingadozó, de átlag feletti. Összességében jónak mondható a hely, igyekeznek megfelelni a klasszikussá vált vonalat kedvelők elvárásainak és azokénak is, akik követik a trendeket.