Gyémánt 500
2014. október 28.barátokkal járt itt 35 A Farmer csárda sajnos egy ideje csak rendezvényekre nyit ki, hogy egyébként működik-e kocsmaként, azt nem tudom megmondani, ottjártunk idején az oldalbejárat nyitva volt, vártak egy társaságot, valami születésnap lehetett. A beltér kissé jellegtelen, viszont a tulaj kedves, veszi a lapot, közlékeny, ő maga szolgált ki.
Ittunk két kis-unikumot, a sofőr valami alkoholmenteset, mindezt igen baráti áron. Közben lassan érkeztek a rokonszenves falusiak, gondolom én, hogy ünnepelni. Kellemes már-már meghitt élmény volt ott lenni. Már-már mondom, mert nem volt elég idő a valódi meghittség kialakulására, siettünk a csabai kolbászfesztiválra.
2014. október 28.barátokkal járt itt 35 A Hajnalka presszó a helység első kocsmája Tornya (s így Arad) felől jövet. Nem csoda, hogy bementünk, immár második alkalommal, először vagy nem volt nálam fényképezőkép vagy elkeveredtek a fotók. Szótlan, de nem barátságtalan kislány szolgált ki, ittunk két kis-unikumot, készítettünk pár fotót, amiért morgott az egyik törzstagnak kinéző fazon, jeleztük neki, hogy mi az emlékek kedvéért készítünk képeket.
Akadékoskodott, hogy ő honnan tudja, hogy nem őt fényképezzük-e, mondtam, hogy a lencse irányából sejtheti. Akkor azzal jött, hogy miért nem kértünk engedélyt, mondtam neki, hogy nincs mire. A helység egyébként jó nagy van, vagy 4 terme, persze zömmel kihasználatlan. A beltér elég jellegtelen, van kellemes árnyékos terasz. A felhozatal a szokásos kommersz, az árak kocsmaszintűek. Erénye a helynek, hogy non-stop, ami meglepő, ritka az a falu, ahol állandó nyitva tartással működne kocsma.
2014. október 27.barátokkal járt itt 55 A Kemencés csárda jó hangulatú, rusztikus hely, ahol jó a kiszolgálás, hatalmasak az adagok és barátiak az árak. Az étlap nem túl hosszú, merített papírra nyomták, ezzel is fokozva a békebeli hangulatot. Tartanak birkapörköltet és pacalpörköltet (nekem ez a kettő a kedvencem a műfajban, na jó, a kakaspörkölt tökével és taréjával sem kutya).
Több ízben is megfordultunk itt, ettünk sokfélét a kétszemélyes vegyes sültes táltól, ami három embernek is elég, a vadas marhán át halászléig. Jól hozzák a magyar csárdakonyha alapízeit, a tálalás régi vonalú, de le is húzhatnák a redőnyt, ha átállnának a mai divatos nagy tányéron 4 borsószem zsánerű prezentációra. (Egyébként az is tud jó lenni, mindent lehet értékelni a magam helyén. ) Szerettük a Kemencés csárdát, jó szívvel ajánljuk másoknak is.
2014. október 27.családjával járt itt 45 A Rocco egy stabil pont, ahol egész vagány környezetben gyors és udvarias kiszolgálás mellett igen kedvező áron ehetünk egy korrekt-átlagos (néha afeletti) szintet megütő ételeket. Az adagok nagyok, a választék is meglehetős, de ennek ellenére egyszer sem futottunk bele itt állott ételbe.
Bírálatként elmondható az is, hogy nem egy autentikus olasz helyről van szó, hanem inkább egy tipikus „olaszt magyarító” étteremről (az ételek fele hagyományos magyar, az olasz konyhát a pizzák és a pastak képviselik), ami egyébként nem sokakat zavar, a hely népszerű, mivel megbízható és olcsó.
2014. október 27.családjával járt itt 35 A Kalász vendéglőben két ízben ettem. Egyszer jó régen, amikor menüt kértünk, majd a tavaly, amikor klasszikus magyar fogásokat ettünk. A beltér elég személytelen és hangulattalan, az árak viszont barátságosak, a konyha megmarad a hagyományos pászmán, de a megszokott ízeket elég stabilan hozza. Egy ideje pizzákat is lehet kérni.
Őszintén szólva, ha már ott van az ember Makó főterén, akkor a szemben levő Rocco-t inkább tudom ajánlani.
2014. október 27. járt itt 55 A Szent Gellért borház egy időben kedvenc helyem volt. Vannak erényei, melyeket ma is sokra becsülök. Így a beltér kiképezése, a hitelesen népi és nemzeti dekoráció (a falakon történelmi személyiségek, köztük az 1848-as szabadságharc győztes csatáinak levezénylői, nemzeti szimbólumok, magyar lófajták stb.
), a baráti árfekvés, a kedves kiszolgálás. Problémák: a gasztronómiai szint ingadozása, kényelmi termékek előfordulása (fokhagymapor, konzervgomba). Első alkalommal egy remek népzenei összeállítás szólt, amit második alkalommal hiába kértünk. A borjúszelet rágós volt, erre már egyik barátom is panaszkodott, akit odaküldtem, de elfeledkeztem a dologról, s apám is belefutott ebbe a fogásba. A borlapon szereplő borok jó része csak elméletben volt meg. Összességében minden problémával együtt ez egy jó az ár/érték arányú, szeretnivaló hely, ahol jó hangulatban jó választás esetén jó ételeket lehet enni.
2014. október 26.egyedül járt itt 55 Kellemes meglepetés Békéscsaba központjában. Egy hely, melynek kiváló a hangulata, egyszerre elegáns és otthonos, a dekoráció szerves része a sok borosüveg. A pultnál az egyik legjobb egri borász beszélget egy tulajnak kinéző fazonnal. A kiszolgálás kitűnő, az árak barátságosak, az ételek kreatívak.
S itt sajnos megtörik a dicséretek özöne, mert a libamáj alighanem csőben sült szivacsosra, a szakács helyében megmaradnék inkább a bevált technológiák mellett (konfitálás, sous vide, esetleg gyors serpenyőzés), finom viszont mellette a gyengéden hőkezelt birshasáb, kár, hogy az hideg, bár lehet, hogy így volt elképzelve. Tokaji aszúzselé is jár hozzá, de jelezték előre, hogy az elfogyott, ennek tudatában esett a választásom erre az ételre. A mozzarella roston kissé gumis, de élvezhető jó hozzá a cékla, a madársaláta helyett inkább rukkolát adnék hozzá, de legyen ez az én bajom. A trüffeltorta ötlete jó, a ízesítése is (kardamómos, gyömbéres) de a torta töredező, állagproblémás, a kávéfagyi finom. A döccenőkkel együtt ez egy jónak mondható hely, ahová jó eséllyel visszatérünk még. Szerettem itt lenni, visszavágyom.
2014. október 21.barátokkal járt itt 45 Júniusi egri turnénk utolsó előtti állomása volt a Nevada Pub, meglepetésünkre a konyha is nyitva volt. A berendezés elég kopott és jellegtelen, de mi ezzel nem törődtünk, jómagam kértem egy hamburgert, ami a tisztességes műfajban készült, értsd: nem papírvékony, azonosíthatatlan eredetű húspogácsa volt benne, hanem tisztességes marhahús, ahogy kell, megfelelően megsütve, a belevalók és a zsemle is ütötték a mércét.
Négyünk közül ketten vállalkoztunk evésre, jóbarátom nem tudom már mit evett, talán chili con carne-t vagy babos pacalt, de az is lehet, hogy egyebet, az maradt meg, hogy az ő étele is jó volt. Őszintén szólva a hely atmoszférájának szemrevételezése után kellemes meglepődtünk az ételek ízletességén. Fotók nincsenek, elvesztek.
2014. október 21.barátokkal járt itt 45 Amikor elbúcsúztunk Pók Tamástól, akinek a Kistállyai úton van a pincéje, azzal bíztatott, hogy nagy esélyünk nincs már 10 óra után bárhol inni. Nem is lett volna nagy tragédia, mert kaptunk nála eleget, de hát az ember mindig többet akar. Első hely a Boszorkánytanya volt, ott nem kaptunk semmit, orrunk előtt zártak be s nem tudtuk magunkat bekönyörögni.
A Desszert cukrászdában már nagyobb szerencsénk volt, mint ahogy a Zellerházat is nyitva találtuk párszáz méterrel odébb. Jó kis kocsmahangulat volt, kiültünk a teraszra a sörünkkel, mert ugye borozás előtt be kell állítani a Ph-t, utána meg sörrel szétcsapatni az élményt. No ez rendben volt. Valami nagyipari sört ittunk, de megfelelt a célnak. Az árak barátságosak, a közönség és a tulaj is, akikkel kedélyes beszélgetésbe elegyedtünk. Jó volt itt lenni. Ez volt a fotóvesztéses este, úgyhogy illusztrációk ezúttal nincsenek.
2014. október 21.barátokkal járt itt 55 Júniusi egri látogatásom élményeit egyszer már beírtam, de voltam olyan peches, hogy valami módon elszállt a dokumentum, ha jól emlékszem, kisebbik fiam intézkedett az ügyben. Utána persze bűnbánó képet vágott, nem tudtam rá haragudni, viszont újraírni nem sok kedvem volt az egyes értékeléseket.
A Bikavér borház Eger szívében található, kiemelkedően jó hely. Pazar a borválaszték, remek a hangulat, s ami szinte hihetetlen, még kézműves söröket is adnak. A falakat a legnevesebb egri borászokról készült festmények díszítik, Dula Bence, Lőrincz Gyuri, Kaló Imre, Simon Jóska, Vincze Béla, Demeter Csaba, Gál Titi néz le ránk a falakról és elnézést azoktól, akikre így hirtelen nem emlékeztem. Ittunk jóféle borokat, no meg palóc kézműves sört, és nagyon szerettük a helyet. Minden borvárosba kellene ilyen!