2015. január 14.egyedül járt itt 35 Elnéptelenednek a kocsmák, ami szomorú jelenség. A Török kocsmában is egyetlen törzsvendég volt, bár szó, ami szó, vasárnap délben érthető, hogy nem támasztották a pultot tömegek. Mivel autóval voltam, két deci baracklevet kértem, nem volt csak ötezresem, a kis hölgy nem tudott visszaadni, az ital viszont ki volt már töltve.
Így az említett helybeli polgár meghívott a 100 forintot kóstáló üdítőre. A beltér barátságosabb egy fokkal a lepusztult külvárosi falusi kocsmáknál, a választék a szokásos kommersz, az árak, mint a fentiekből is kiderül, igen barátságosak.
2015. január 14.barátokkal járt itt 45 Végre egy autentikus magyar hely, barátságos, ízléses, a nemzeti érzésre hangolt beltérrel. Kívül barátságos fából ácsolt terasz, bent Kossuth-kép, s más nemzeti dekoráció, a kiszolgálás kedves, az árak barátságosak, a választék a kommersz italokra épít, de azon belül sok mindent tartanak.
Én egy olcsó kategóriás sört kértem, 130 ft volt fél liter, mondjuk olyan is, de azért meg lehetett inni. Ha többet szánok rá, vehettem volna jobbat is. Kicsit elszomorító, hogy a helyet árulják, bár a fő, hogy még működik. Ha arra járok még, a buszpályudvar melletti OMV kút környékén, be fogok térni.
2015. január 4.barátokkal járt itt 45 Villány Fő utcájának egyik rokonszenves célpontja a Riczu Stier pincészet borozója, szaküzlete, látványpincéje. Nem annyira tágas és kényelmes, mint a legtöbb egység ebben az utcában, de barátságos és kitűnőek a borok. Ha az ember megnézi az árcédulát is, akkor igen jó ár érték arányban lehet vásárolni.
Végigkóstoltunk vagy 10 féle bort, jómagam akkor már vezető beosztásban voltam, így muszáj volt kiköpnöm a drága nedűt. Vélhetően a szűk hellyel is összefügg, hogy itt nincsenek borkorcsolyák. Mindazonáltal, aki Villányban jár s van ideje szabad programra, ne hagyja ki ezt a borozót.
2015. január 3.a párjával járt itt 35 Dombegyháza nem a világ közepe. Létezéséről akkor szereztem tudomást, amikor egy jóbarátom mesélte, hogy valamikor Ceausescu alatt el akart biciklizni Aradig, ami össze is jött végül, de közben akaratán kívül meglátogatta Dombegyházát, mivel nem tért le jobbra Battonyán a határ felé.
De az is lehet, hogy már az új rendszerben volt mindez, tény, hogy még nem volt kitáblázva a határ annak rendje és módja szerint. No akkor megivott a kocsmában egy fröccsöt, s indult visszafelé. A nemrégiben Debrecen felé a GPSre bíztuk magunkat, mely nem a megszokott útvonalon vezetett, hanem többek között Dombegyházán át. Mondom, a falu kocsmáját ki kell próbálni. Ittam egy kávét, mert alváshiányom volt, nem volt jobb vagy rosszabb, mint a falusi kocsmákban a kávé általában. Termoszból töltötték ki. A hölgy, aki a szomszéd üzletből jött át és nyitotta ki a kocsmát, amikor látta, hogy van kliens, kedves volt. Szívesen ittam volna valami alkoholt is, annál is inkább, hogy az árak rendkívül barátságosak. De ha volánnál ülök, akkor komolyan veszem a 0 toleranciát, amit egyébként embertelennek tartok.
2015. január 3.barátokkal járt itt 35 Baján járva és kipróbálva a Borbistro-t gondoltuk megiszunk még valamit a szomszédban. A Cash bar is ott van a Fő téren, nem kellett sokat barangolni egy Unicum után. A dizájn meglehetősen modernista, nem különösebben megnyerő, a választék főleg kommersz italokból áll. A pultos hölgy udvarias volt, összességében a hely nem hagyott mély benyomást bennünk.
Tipikus olyan kocsma, ahová az ember bemegy egyszer. Nem azért nem megy vissza, mintha rossz lenne, hanem azért, mert ma már túl sok karakteres, egyéni, jól kitalált hely működik ahhoz, hogy ne mulassuk időnket ott, ahol ezek az erények nincsenek meg.
2015. január 2.barátokkal járt itt 25 A Malom étterem már a célpontjaim között szerepel egy ideje, november végén villányi turnénk alkalmával hazafelé itt vacsoráztunk. Két egyszerű fogást rendeltünk, elég volt estére: halászlevet és rántott „harcsacsíkokat” salátaágyon. A halászlé kifejezetten jó volt, nem szenvedett a szokásos hibáktól (túlsózottság, túlpaprikázottság) finom volt a halhús és a tészta is benne.
Szép volt a színe is, s a lé állagát is szerettük, bármikor megennénk újra. Sajnos a méltatás itt abbamarad, mert harcsa címszó alatt a Mekong deltájában kriminális körülmények között tenyésztett, dömpingáron kapható tömeghalat, pangáziuszt hoztak ki. Amikor ezt jeleztem, a pincér meglepetésemre elismerte a hamisítást, s azt mondta, hogy igen, úgy hívják magyarul ezt a halat, hogy afrikai harcsa. Mondtam neki, hogy nem úgy hívják, hanem cápaharcsának, az afrikai harcsa más faj. Érdekes kérdés, hogy lehet-e egy magyaros bajai vendéglőben egy pincér annyira tájékozatlan haltémában, hogy ne tudja, hogy mi is az az afrikai harcsa? Vagy engem akart meggyőzni arról, hogy nem is vagyok annyira becsapva? Ki tudja? Tulajdonképpen nem számít, engem nem fognak látni többet s másnak sem javaslom a hely meglátogatását.
2014. december 31.barátokkal járt itt 55 Ráfért Bajára is egy jó hangulatú barátságos borozó. Egy nappal korábban Villányban turnéztunk, ott hívta fel figyelmünket erre a remek borbisztróra az egyik borász, aki épp ott volt a Bock Óbor étterem borozó részlegében, mivel a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa ott tartotta soros ülését.
Úgyhogy megfogadtuk a tanácsát, hazafelé jövet benéztünk a Baja főterén fekvő pofás kis helyre. A kiszolgálás kedves, a beltér rendkívül hangulatos, nem meglepő, hogy igen szép a borválaszték. Ízletes borfalatkákat kínálnak, mi egy sonkás tálat kértünk, nem számoltak rá sokat. Nagyon jó éreztük magunkat, visszavágyunk. Az ételrovat egyben a borválasztékot is díjazza.
2014. december 30.barátokkal járt itt 45 Legutóbbi budapesti turnénk alkalmából a Burger Market után becsábultunk az Esti piacra, ahol kóstolgattunk ezt-azt, sajtot, kolbászt, chilit, majd felfedeztük, hogy Vonzalom néven nyílt egy új hely, ahol kézműves sörök is vannak. Sőt csapon is. Kár, hogy az egyik sör, melyet az itallap szerint csapolva adnak csak palackban volt kapható.
Éltünk a lehetőséggel, rendeltünk egy Credo-t, mely a legjobb magyar sörök egyike. Kértünk még egy Vertigot, ha jól emlékszem meg egy sima lagert. A kiszolgálás kedves, udvarias volt, bár amiután jeleztük a pincérnek, hogy az egyik pohár annyira mosogatószerszagú a hiányos öblítés matt, hogy élvezhetetlen belőle a sör, nem ajánlotta fel, hogy hoz másikat helyette. A falakon rapperek fotói, amitől nem nőtt meg a hely népszerűsége a körünkben, szerencsére a háttérzene nem volt összhangban a fotókkal. Arra vélhetően alkalmas lesz a hely, hogy megnyerjen néhány divatmajmot a kézműves söröknek.
2014. december 30.barátokkal járt itt 35 A Borzongó borzongató kocsma Villányban, ahol savanyú a sör, lepattant a közönség. Mindazonáltal számunkra megszépítette a helyet a találkozás egy kedves borász ismerősünkkel, meg persze a beltér sem rossz annak, aki szereti a kissé kopott retro-borozó fílinget. Mi szeretjük.
Az árak barátságosak, a borválasztékon kevéssé érezni, hogy Magyarország talán legvonzóbb borvárosában járunk.
2014. december 30.barátokkal járt itt 55 A villányi fő utcán egyszer minden magyar borrajongónak végig kellene menni. S persze betárni ide-oda. Mert megvan a hangulata a lebeszélt, leszervezett több órás pincelátogatásoknak is, de az sem rossz dolog, amikor hangulatos, barátságos környezetben, viszonylag hamar megiszik az ember 6-7 féle bort, vagy csak egy fröccsöt és megeszik mellé valami finomat.
Mi legutóbb novemberben látogattunk Villányba s mielőtt találkoztunk volna egy jeles borász barátunkkal, majd később még eggyel, formális pincelátogatás céljából, turnéztunk egy kicsit a Fő utcán. A második hely, ahová betértünk Günzer Tamás borozója volt, ahol megkóstoltuk a pincészet 2014-es roséját és 2014-es Mont Blancját, mindkettő megelégedésünkre szolgált. A felszolgáló meglehetősen közömbös volt, nem törte magát igazán azért, hogy megnyerjen minket a pincészet számára. (Ellentétben a szomszédos 7773 nevű pincészet emberével, aki, mint kiderült, egyben szakácsként is dolgozik, de sommeliernek is kiváló. ) A hangulat Günzeréknél szívet melengető, rusztikus, népies, ha arra járunk, még betérünk. Az ételrovatban az öt csillag a boroknak szól.