Gyémánt 500
2014. június 26.barátokkal járt itt 55 A Konyári név a borszeretők közében a minőség védjegyét jelenti. Nem meglepő hát, ha a család vendéglője, mely a Konyári pincészet impozáns épülete felett helyezkedik el és a Balaton talán legszebb kilátását biztosítja a vendégnek, szintén a minőségorientáltság jegyében működik.
Eddig két alkalommal volt szerencsém itt étkezni, először csak egy gulyáslevesre futotta az időből (remek volt), másodszor ettem gazpacho-t és vaddisznót vadasan zsályás krumplival. Minden fogás ütötte a mércét, a vaddisznó pedig egyenesen kiváló volt. Májkel Zsolt séf jó házias konyhát visz, amit kissé finomít is. Baráti áron mért Konyári borokat ihatunk az étkek mellé, valamint Garamvári pezsgőket. Igen jó tipp bárkinek, aki a Kistücsök fine dining-ba hajló konyháját már kipróbálta és új helyet keres.
2014. június 26.családjával járt itt 45 A Forrás étterem a balatoni vendéglátás egyik stabil pontja hosszú évek óta. Úgy hírlik, egész évben nyitva tart, bár mi eddig csak nyáron voltunk, a honlapon nem leltem erre utalást, alighanem olvastam valahol róluk a téli nyitva tartást. A kiszolgálás udvarias, az árak barátságosak, helyenként már-már zavarba ejtőek.
Húslevest vagy bableves már 580 ftért adnak, igaz a babgulyás már 790 csészében, de az is rendben van. A főtelek zöme körettel együtt 2000 és 3000 között sávban. Mi hagyományos magyar ételeket próbáltunk ki, minden fogás rendben találtatott. Nincs itt sok varázslás, a jól ismert ízeket kapjuk, aki reális elvárásokkal ül be, nem csalódik. Bár azt is megjegyezném, hogy az utóbbi években a tálalás fejlődött. Fotókat csak több éveseket találtam, aki friss fotókra kíváncsi megnézheti a hely FB oldalát.
2014. június 25.a párjával járt itt 45 Sok ilyen helyre lenne szükség. Azzal együtt, hogy Söpteiék öntörvényűek, mai nem mindenkinek nyeri el a tetszését. A törzsvendégekre alapozzák az étterem működését, akik elfogadják sajátos szabályaikat. Konkrétabban azt, hogy az ételre akár másfél órát kell várni időnként, olyat is hallottam, hogy volt, aki levesre várt ennyit.
Itt lelassul az idő, ami a kiszolgálásban is megmutatkozik. Mondom az előző fogás fogyasztása közben, hogy sietünk, nyugodtan lehet készíteni a desszerteket, de az egyébként jóindulatú, kedvesen, természetesen és jól kommunikáló, felkészült pincérhölgy nem rendeli meg, csak azután, hogy az étel elfogyasztása után ismét szólunk. Nekünk ez negyed óra kiesés a drága tesztidőből, nekik nem számít a dolog, mert ez a szabály. A vendég jó esetben tudja, hogy mire várhat, rosszabb esetben nem tudja, de majd viszonyul hozzá. Azzal nem zavartatják magukat, hogy figyelmeztessenek esetleg a megszokottnál hosszabb várakozási időre. A halleves süllőgaluskával ötletes, a tálalás pazar, ízre nem rossz, de nem átütő. A kacsamájpástétom korrekt, házias, semmi extra, egy jó elkészített pástétom, nejem hasonlót szokott készíteni. Érdekes, hogy a két napi desszert hasonló filozófiájú, én biztos nem adnám e két desszertet egymás mellett, legfeljebb egymást követő napokon egy másik desszert társaságában. A Creme brullée finom volt, a házi eperfagylalt élvezhető, állaga van volt olyan, mint a pacojetben készített, de kárpótolt a természetes ize. A sült joghurton málna-sorbet volt, aminek erény és hibája ugyan az volt, mint az eperfagylalté némi állagprobléma, de remek íz. Erre is került, teljesen feleslegesen egy gombóc eperfagylalt. Összességében jó éreztük magunkat itt, szerencsénk volt, mert kevés volt a vendég, ha mi is másfél órát kellett volna várakozzunk, garantált, hogy háromnegyed óra elteltével felállunk és elmegyünk. Mi nem leszünk visszatérő vendégek, megmaradunk azoknál az éttermeknél, melyek hasonló konyhai szolgáltatást nyújtanak - vagy jobbat – de azt a megszokott 20 perces várakozási időn belül teszik.
2014. június 25.a párjával járt itt 55 A 13 Gault Millau pontos éttermek csak azoknak jelenthetnek csalódást, akik nem tudják, mit várjanak tőle. Olvasom itt - bántani nem akarom a szerzőt, de azért nagyon jól illusztrálja a mondanivalómat – hogy az volt a probléma, hogy a zöldség levesben kemény volt. És ad Magyarország egyik legjobb éttermének ötös skálán három pontot.
Nos, a helyzet az, hogy még nem találkoztam ínyenccel, aki ne értékelte volna, ha nem főzik túl a zöldségeket (van, ahol szándékosan nyersen teszik bele julienne-re vágva), ez a magas gasztronómiában természetes, sőt, egy étterem ki is írná magát a legjobbak közül, ha a magyar vendéglátásban általánosnak mondható magyar szokás szerint a zöldséget szétesésig főzné. A Chianti kiváló hely, egy nagyobb turné keretében tértünk be, így nem ettünk főételt, hogy ne teljünk el, rendeltünk viszont spárgakrémlevest blansírozott spárgával (igen, mindössze blansírozták a spárgát, attól volt roppanós és finom) és lazackaviárral, medvehagyma-krémlevest kecskesajt-pralinével, pizza-kenyeret (400 ft volt egy adag, nem lehetett kihagyni hiszen, ez igen sokat mond el arról, hogy milyen pizzát sütnek, a jó pizza első számú ismertetőjele s egyben előfeltétele, hogy jó legyen a tésztája) browniet fagylalttal és sajttortát fagylalttal. Minden étel kifogástalan volt, a kiszolgálás kommunikatív, kedves, felkészült, az étterem hangulata pedig barátságos, fesztelenül elegáns. Nagyon jó élmény volt a Chianti, a legjobbak egyike.
2014. június 25.barátokkal járt itt 55 Kiváló egység, kommunikatív, felkészült, a fejlődés és az újdonságok iránt nyitott tulajdonossal. Jól összeválogatott borok, sokat próbált borrajongó is talál új tételeket a borlapon, a Csernyik pince Gyöngyöstarjánból rendkívül kellemes élményem volt. De az etyeki Anonymus-szal is meg voltam elégedve.
Vannak izgalmas borkorcsolyák is, és ügyesen összeválogatott kézműves sörök változó áron. A Távoli Galaxis 850 ft körül igen jó vétel, hiszen a szaküzleti ára is 700 körül van. Kedvünkre való zenét is tettek, amit nagyon értékeltünk.
2014. június 25.barátokkal járt itt 55 Kiemelkedően jó borozó. Az árak elég magasak, a bort másfél decire mérik, de adnak decit is. Fél decit nem, de kaptunk kóstolót ingyen. Nekünk így is jó volt. A másfél decit pedig igen jó szívvel mérik, saccra közelebb volt a kettőhöz. A kiszolgálás kifejezetten kedves. Visszatérésünk úgyszólván biztosra vehető.
A dizájn vagányul ipari, a kézzel nagy fekete táblára írott választék is tetszett. Enni is lehet minőségi sajtokat, sonkákat, kacsamájpástétomot, egyéb izgalmas cuccokat, ha nem készültünk volna épp vendéglőbe, akkor biztos rendeltünk volna valamit.
2014. június 25.barátokkal járt itt 35 Jól kitalált dizájnos kocsma. Bementünk, nézelődtünk, megjelent egy tulajnak kinéző cseppet sem barátságos és kedves ember, érdeklődött némi offenzivitással, amilyennel a részegeket vagy oda nem illőket szoktak eltanácsolni jobb helyekről, hogy „segíthet-e”. Mondtam, fogyasztanánk valamit, mire ő „semmi akadálya”.
No még szép, elvégre azért tart fenn az ember kocsmát, hogy ne legyen akadálya annak, hogy ihasson ott az ember egy pohár bort vagy sört. Rendelés után derült ki, hogy bodzaszörp nincsen. A kiszolgáló csaj igen szexi volt, nagyon rövid nadrágot és harisnyakötőt mintázó tetoválást hordott a combján, megragadta a férfiember tekintetét. A borok s a pálinkák között is voltak érdekes tételek. Ha a tulaj normálisan közeledik hozzánk szerettük volna a helyet. Így nem szerettük, nem is megyünk vissza.
2014. június 24.a párjával járt itt 55 A Baricska csárda alappal pályázhat a Magyarország legjobb csárdája címre. Hangulata rusztikus a kilátás fenséges leszámítva a szocreál stílusú épület-szörnyedvényt, mely eltakarja a Balaton egy részét a szemlélődő elől. Ami értelemszerűen nem a csárda hibája.
A kiszolgálás udvarias, segítőkész, a kis szőke pincérhölgy, akihez irányítottak, mint helyi erőhöz, aki ismeri Füredet, elragadó a kedvességével, mosolyával és természetességével. No meg a felkészültségével is. Rendeltünk halászlevet, harcsakörözöttet, füstölt pisztránggal és somlói galuskát. A halászlé sűrűbb volt az általam optimálisként elképzeltnél, de legyen ez az én bajom, íze friss volt, ami a legfontosabb és a bele főzött filézett hal kifogástalan állagú és ízű. A harcsakörözött jó ötlet, nem véletlen, hogy a Budai Gourmet-ra is kivitték, finom volt, akárcsak a vélhetően házilag füstölt pisztráng, ami nem volt katartikus, de korrekt. A somlói klasszikus felfogásban készült, korrekt alapanyagokból. Ilyen kell legyen egy tisztességes csárda-somlói. Az megint csak nem a csárda hibája, hogy a Gault Millau kalauz 11 pontja alapján többet vártam. Sajnos a fotóim elvesztek, elszálltak az éterben. Pedig készítettem vagy két tucatot. :(
2014. június 13.barátokkal járt itt 35 A hagyományos, zömmel kommersz italokat kínáló egyszerű kocsmáknak megvan a maguk sajátos hangulata, mi több, romantikája. Jómagam két jobbacska étterem között szívesen betérek kocsmákba is, egy unicumra vagy sörre. Vagy is-is. Vagy fröccsre. Gyulára érkezve a minap a Csonka kocsmába ütköztem bele.
Be is mentünk, ittunk Kőbányait csapolva, ami ritka jól esett. Vagy mi voltunk jó hangulatban vagy a sör volt jobb, mint legutóbb másutt. Korsó csapolt Kőbányai 205 ft, friss, üde. Van még üveges Dreher 225 ért, Pilsner 355ért. Egyszerű korrekt kocsma.
2014. június 13.barátokkal járt itt 35 Múltkori kocsmaturnénk alkalmával Békésszentandrásra menet úgy döntöttünk, miután kifogytunk az útra betett sörökből, a borokat pedig már megkóstoltuk, hogy beülünk az első kocsmába. A Gomba presszó volt az első, mely mellett találtunk parkolóhelyet is. Borok iránt érdeklődtem, rosé műfajban csak La Fiesta nevű kiskunhalasi nedűt tudtak ajánlani, gondoltam tegyünk próbát.
Meglepetésemre hiba nélkülinek bizonyult. Nem fogom ezután ezt inni, de ellentétben nem egy halasi borral, iható volt és probléma nélküli. Olcsó hely a Gomba presszó kedves kiszolgálással. Unicum fél decije 350, ipari sörből elég széles a választék az árak 160 és 300 között. Soha rosszabb presszót.