Gyémánt 500
2014. május 2.családjával járt itt 45 A deszki Bástya étterme egyike azoknak a helyeknek, melyek szerethetők s nem okoznak csalódást, ha az ember reális igényekkel közeledik feléjük. Amit külön értékeltünk, hogy kifejezetten jó volt a halászlé, a filézett pontykockákat frissen főzték bele, s épp annyi hőkezelést kaptak, amennyi kell.
De ízletes volt a pacalpörkölt és a marhapörkölt is. A kiszolgálás kedves. Kárt, hogy az átmenő forgalom csökkenése miatt (Szeged – Makó autópálya) kevés a vendég.
2014. április 24.családjával járt itt 45 Vannak helyszínek, melyek még hosszú időre nyomasztó asszociációkat keltenek az emberben. Ezek közé tartozik történelmi okoknál fogva Recsk is. No de ez nem ok ara, hogy ha például Mátraderecskére megyünk, akkor ne álljunk meg a szomszédos Recsken a Liget vendéglőben, ahol kedves kiszolgálás mellett baráti áron ehetünk jó házias ételeket.
A konyha kerüli a szokatlan fordulatokat, de amit ígér, azt adja. A berendezés szép, ízléses, rusztikus, hangulatos a terasz és a télikert is. Nem tudtam honnan ismerős a hely, ahol Vona Gábort látták pincérkedni, s fel is tették a fotóját a világhálóra, hát onnan, hogy vagy fél évvel korábban, 2013. májusában mi is jártunk arra családilag és igen jót ettünk.
2014. április 22.családjával járt itt 45 Érdekes, hogy két konkurens vendéglő egymás mellett hasonló nevet választ. Sokáig azt hittem, hogy egy cég vagy minimum rokoni szálak kötik össze a tulajdonosokat. A Kiskőrössy és az Öreg Kőrössy fogalom Szegeden, mindkét helyen a kilencvenes években jártam először. A két hely közül egyértelműen az Öreg Kőrössy a színvonalasabb, minden szempontból.
Nagyobb a választék, jobb a konyha, színvonalasabb a beltér, az étkészlet. Jellemzően itt ettünk jobbakat, bár jelzem hogy a Kiskőrössyt is szeretjük. Korrekt fősodratú csárdakonyha itt-ott némi kreativitással. 9 pont a Gault Millau skálán. (A Kiskőrössy inkább 8. )
2014. április 18.barátokkal járt itt 35 Ki hogy van vele, mi megijedünk inkább, amikor azt látjuk, hogy egy étlapon minden ételt megszámoznak és meg sem állnak kétszázig. Ellentétben sok ínyenccel, szeretem, ha van választék egy helyen és kifejezetten idegesít, ha 2-3-4-5 fogásból kell választanom. (Vannak persze kivételek, az Olimpiába bármikor visszamennék szívesen kiválasztani 6 fogásból hármat.
) De amikor annyi alapanyagból kínálnak töméntelen fogást, hogy azt lehetetlen megoldani fagyasztó nélkül, akkor az inkább taszít, mint vonz. A Fenyő hotelben ilyen gigantikus étlappal dolgoznak, de becsületökre legyen szólva, állott ízű étellel nem találkoztunk. Időben megkaptuk az egyes fogásokat, a kiszolgálás nemcsak gyors volt, de kedves is. Elfogadható a borválaszték, bár elég kevés bort tartanak kimérve. A konyha megszokott, sablonos, a desszertfront a palacsinta-somlói-gesztenyepüré hármas paradigmáján belül marad. Az árak meglepően kedvezőek, tavaly tavasszal voltak főételek (! ) 1000 forint alatt. (Gondolom sokat nem emelkedtek azóta az árak. Persze tésztaételekről van szó, sztrapacska, derelye, spagetti, de akkor is, egy négy csillagos hotelben ez mindenképpen kedvező ár. )
Az ízek és az alapanyagok rendben voltak, aki nem vár kulináris csodát, még kellemesen is meglepődhet. Értékeltük, hogy a rántott hagymakarikát nem mirelitáruból készítették s a hal sem volt pangasius, mint oly sok helyen. Összességében szerettünk itt lenni, de ha még arrafelé vetődünk, inkább megnézünk valami más helyet. Bár az is lehet, hogy visszamegyünk és eszünk pár fogást, amit nem próbáltunk ki, például szarvaspörköltet vagy vaddisznósültet. De a cipóban sült csülök sem szól rosszul.
2014. április 18.barátokkal járt itt 45 A Castrum Boldua étteremben kétszer jártunk jóbarátokkal. Első ízben Kassát vettük célba, de borász barátaink elfeledték, hogy a gyerekeknek épp nincs útlevele, s akkortájt a Felvidék még nem tartozott a Schengeni országok közé. Így aztán ez volt a kárpótlás. Az étterem a középkori imázsra van építve, akárcsak még vagy egy tucatnyi hely országszerte.
Mi alapvetően szerettük. Kaptunk hármashalommal, kettős kereszttel ékített korhű ruházatot is, amit felvettünk a pulóverre, villa persze nincs, fatálak annál inkább. Az adagok komolyak, az árak kifizethetőek. A bor csapnivaló volt, ami itt, Tokaj-hegyalján felér az országimázs-rombolással. A konyha teljesítménye változó, voltak jól eltalált fogások és félrelövések egyaránt. A kiszolgálás nem túl motivált. Összességében élvezhető a hely, de kicsi a valószínűsége, hogy harmadszor is betérünk.
2014. április 18.barátokkal járt itt 55 Vannak helyek, melyek semmi különöset nem nyújtanak, mégis az ember vissza-visszajár a tulajdonos, kocsmák esetében a kocsmáros kedvéért. Számunkra ilyen hely Mádon Kacsa kocsmája. Tokaj első számú borfalujában van, a borok mégis felejthetőek, kézműves sör nincs, van viszont egy csupaszív-csupalélek, kedves, közvetlen kocsmáros, akit nem lehet nem szeretni.
S volt már olyan, hogy Mádon jártunk, alkoholtűrő kapacitásunk vége fele járt, tudtuk, hogy még több egységben is helyet kell állnunk, de képtelenek voltunk nem bemenni Kacsához. Persze azzal, hogy iszunk fejenként fél sört. Lett belőle egy-egy pohár és mellé Unicum. Egy szó, mint száz, Kacsát nem szabad kikerülni, ha az embernek jól esik a melegszívű fogadtatás és a széles mosoly mellett kínált ital.
2014. április 18.barátokkal járt itt 35 Nem gondoltam, hogy valamikor az Egervin bármilyen értelemben kellemes emlékkel fog bennem asszociálódni. Na jó, ez így túlzás. Csúcssorozatuk korábban is jó volt, itt kezdte pályafutását Lőrincz Gyuri, ezzel együtt tömegboraik finoman szólva hagytak maguk után kívánnivalót.
Minden esetre a minap Debrecenben járva örömmel tértem be az Egri borozóba, mely az Egervin borait kínálja elsősorban. Ezzel együtt inkább mustfröccsöt ittam, mert addig már elég jól be voltam állítva s nem ártott lassítani. Kérdeztem a pincérgyereket, hogy hova valósi a must. Mondja, valószínűleg tokaji, mert muskotályos. Amikor megláttam a palackot, mondom neki, hogy ez inkább izsáki. Nemigen tudta miről beszélek, akkor megmutattam neki a literes műanyagpalackon a feliratot. No sebaj. Amikor a világ elsőszámú édesboros borvidékének névadó városában (gyengébbek kedvéért Tokajban) a Fő utca első kocsmájában a tulaj nem tudja, hogy mit jelent az, hogy egy bor „dugós” (TCA fertőzött), akkor ne lepődjünk meg, hogy Debrecenben nem tudja a kocsmáros alkalmazottja, hogy hol van Izsák. Egyébként a hely barátságos, nekem legalábbis tetszett a dizájn.
2014. április 18.családjával járt itt 45 A Wasabi lánc tagjai hasonlóak: felettébb dizájnosak, biztosítják a beülőknek az exkluzivitás-élményt, az ételek frissek. Azoknak, akik esetleg nem voltak még egyikben sem a magyarországi négyből, a lényeg: nem kevés, de kifizethető pénzért az ember leül, majd a mellette futószalagon kis tálkákban közlekedő étkekből annyit rámol le az asztalára és fogyaszt el, amennyit akar.
Vannak igen korrekt sushik, wokban pirított ez meg az, desszertek, gyümölcsök, rántott mirelit rák. Az italt külön kell fizetni. Azért van különbség a helyek között, a kiszolgálásban. Debrecenben nagyon jó élményem volt, a Nyugatihoz közel eső egységben viszont valami olyan hihetetlenül impertinens és undok volt az egyik csaj – jelzem vagy 4-5 éve! – nehogy most tolják le bármelyik pincérüket – hogy ahhoz hasonlót 25 év alatt nagyon kevés helyen tapasztaltam. A debrecenire visszatérve: itt remek volt a kiszolgálás s az utóbbi időben igen kedvező menü-ajánlattal is kedveskednek a vendégeknek.
2014. április 17.barátokkal járt itt 55 No ez igen! Kifogástalan, kedves, szeretnivaló kiszolgálás, ötletes, fantáziadús ételek, igényes ajándékfalat (focaccia-szerű kenyér aiolival). A haltepertő minden csavar nélküli, amit nem bánunk, úgy jó, ahogy van, az alapanyag friss és remekül van elkészítve. A bárányburgeren lehetne még lazítani, szaftosítani, de szerettük ezt is.
Örvendtünk a kézműves söröknek, amit Gyenge Zsolt szállít Fótról. Nagyon jó volt itt lenni, visszavágyunk!
2014. április 17.barátokkal járt itt 45 Megnyerő, jó dízájnú romkocsma Debrecenben. Az italválasztékban nincsen semmi különös, az árak elfogadhatóak, a hely az atmoszférájából él. Kiszolgálás a pultnál. Tetszett az egyik terem mennyezete, ami töméntelen felfüggesztett cintányérral volt díszítve. Nincs kizárva, hogy még megyünk.
Jó lenne, ha nyitnának a különlegesebb italok felé, így például a minőségi borválasztékot lehetne szélesíteni s bevenni a itallapra a kézműves söröket.