Gyémánt 500
2014. szeptember 12.barátokkal járt itt 45 A For Sale Pubot valamikor a kilencvenes évek közepén hozták létre, amikor a puboknak a népszerűsége az egekben volt. Pár évvel korábban, sosem felejtem el, a Kálván téri Irish Catben nem lehetett egy tűt leejteni, az állóhelyek is mind foglaltak voltak. S akkor gombamód szaporodtak a pubok, Polo, Irish Cream, Cactus s persze a For Sale.
Enni akkortájt ettem itt, egyszerű kelkáposztafőzeléket tán fasírttal, semmi extra nem volt az árán kívül. Szerettük viszont a beltér hangulatát és hogy le lehetett szórni az ingyen fogyasztott amerikai mogyorót a padlóla. A minap újra ellátogattunk ide jó későn, amikor már mindehova bemegy az ember, ami nyitva van s ahol mérnek szeszt. Nem sok minden változott, csak a plafonra tűzött névjegykártyák lettek sokkal többen. Guinnest ittunk, fent a galérián ültünk le arra a tíz percre, ez nem tetszett a kiszolgálónak, de végül is nem zavart le bennünket. A sör jó volt, a hangulat is. Az ételárak továbbra is túlzottan magasnak tűnnek, de nem ezért nem ettünk, hanem azért, mert ezt már megtettük másik négy helyen aznap.
2014. szeptember 12.barátokkal járt itt 35 Jó kis szójáték, Publin, Dublin. Közepes dizájnú ír pub a Madách téren. Mivel ketten is a négyesfogatból rendeltek ételt (jómagam ebből kimaradtam, hisz addig ettünk két kocsmában és két sushibárban), amiből kóstolni engedtek, így a konyháról is ejthetek két szót.
A thai tésztás csirkénél ettem sokkal jobbat, ez tocsogott a szójaszószban, nem volt rajta zöld koriander és ízesítése is elég szegényes volt. A thaiföldiek erősen csóválnák a fejüket, ha megkóstolnák. A kolbászos rántotta viszont finom volt és tisztes adag, igaz tisztes árért. Az italválaszték korrekt, akad egy–két érdekes tétel a sörök és whiskey-k között. A zenei aláfestésért nem voltunk oda, íz népzenét például szívesen hallgattunk volna, mind napjaink zenének eladott borzalmait.
2014. szeptember 11.egyedül járt itt 45 Régóta nézegetem a La Mamma Pizzériát, melynek külső dizájnja is remek, a belső dettó, nem véletlenül mondja a honlap, hogy a vendég belépve egyből Itália rejtett tájain érzi magát. Az árszabás helyenként mellbeverő, elképzelhetetlen, hogy a fillérekből előállítható paradicsomos bruschettára (sok helyen 1000 ft alatt van) 2000 forintot kérnek, csak 250 forinttal kevesebbet, mint az Angus carpaccioért.
Ami teljesen rendben van 2250-ért. Ugyanennyibe kerül a fehérboros kagyló is, ami szintén átlagosnak mondható. Emellett középmagas áron halak, húsok, azon belül steakek, széles tésztaválaszték és pizzák. Mi idő hiányában csak egy pizzát kértünk, azon belül Margaritát, azt is elvitelre. A pizza finom volt és nemhogy nem számolták fel a dobozt, de még 20% kedvezményt is adtak. A pizza finom volt. Felkeltette az érdeklődésünket az étterem iránt, legközelebb egyebet is eszünk majd.
2014. szeptember 11.egyedül járt itt 45 Már szóltam többször arról, hogy kocsmák esetében az atmoszféra, az eredeti, ötletes, megnyerő dizájn, a jó zene és a kedves kiszolgálás elég lehet ahhoz, hogy akkor is visszatérjünk valahová, ha ott semmi különlegeset nem adnak italfronton. (Ilyen volt a Joe’s pub a Lövőház utca szomszédságában, ha jól idézem a nevét, meg a Fő utca elején a Lánchíd söröző, rock-kocsma).
A Tom Pubban korrekt a borválaszték, kedves a csapos, s ami nagyon tetszik, hogy a tágan értelmezett blues illetve rhythm and blues nagyjainak fotói díszítik a falakat, többek között Mick Jagger, Keith Richards és Jimi Hendrix portréi alatt iszogathatjuk italainkat. Érkezésemkor egy jó kis blues ment, melynek nem ismertem fel a szerzőjét, utána egy John Lee Hooker nóta következett. Mivel aznap még vezetnem kellett, csak almafröccsöt ittam, de vélhető, hogy visszatérek még a tett színhelyére.
2014. szeptember 1.barátokkal járt itt 15 Sátoraljaújhelyen járva nézegettük a világhálón, hogy van-e halászcsárda. Volt. Nosza, célbavettük. Kissé kopottasnak belülről tűnt s nem túl bizalomgerjesztőnek. Leültünk a teraszon, gondoltuk, hogy egy halászlét azért kipróbálunk. Erős pistát kaptunk hozzá, ami elég jellemző sajnos.
Nem elég, hogy a legtöbb helyen eleve elsózva hozzák ki a halászlevet, adnak hozzá még Erős Pistát is, melyet többek között sóval tartósítanak, hadd legyen még sósabb. A lé maga téglaszínű volt, passzírozott, a még elmegy kategóriába tartozott, a hal benne viszont 100% pangasius. Úgyhogy javaslom a helyet messze elkerülni.
2014. szeptember 1.családjával járt itt 45 A nemrégiben nejemnek volt némi bürokratikus intéznivaló Eleken, ebben az ötezer lelkes határmenti faluhangulatú városkában. Amíg ő a városházán járt, apámmal körülnéztünk, hol lehetne inni valamit. No persze ez rám nézve almafröccsre vagy hasonló alkoholmentes itókára vonatkozott, mivel szokás szerint vezető pozícióban voltam.
Apám viszont örömmel bevert egy vodkát és egy pohár sört. A kiszolgálás kedélyes volt, a hely hangulata valamivel színvonalasabb és jobb az átlagos kocsmáknál. Pont megfelelt a célnak, nem kellett az utcán vagy az autóban várni.
2014. szeptember 1.barátokkal járt itt 45 Kertész Zoltán kiváló etyeki borász azt találta mondani a tusványosi nyári szabadegyetem borsátrában, hogy ő „masszív hedonista alkoholista”. Nagy sikere volt a szóösszetételnek. Eme ideológia jegyében szoktunk egy-egy nagyobb gasztrotúráról hazafele tartván kihasználni még az alkalmat arra, hogy igyunk egy kis Unicumot s mellé egy sört.
S mi sem alkalmasabb erre, mint Inci kocsmája Makó Rákoson, nagyjából 60 kmre az otthontól, ahol kedves a kiszolgálás, bent a törzsközönség kevésbé hedonista, de annál masszívabb alkoholistákból áll, a hely tiszta, az árak barátságosak és kapható iható ipari sör, például Hofbrau. Voltunk már több jó párszor és megyünk még.
2014. augusztus 30.barátokkal járt itt 35 A Provolone pizzéria Mátészalka egyik közkedvelt vendéglője, ami nem véletlen, nagy adagokat adnak, eredeti olasz ételek helyett magyarítottakat, az árfekvés kifejezetten barátságos. Az ételek meg… hát mondjuk azt, hogy hozzák a magyar átlag-szintet. Mert azt kétségkívül hozzák. Beleértve a mirelitcuccok alkalmazását.
Olyan kicsit ez a vendéglő, mint a catch-all party a politikában: mindenkit meg akar fogni. Kínálnak kebabot, pizzákat, olasz tésztákat, marhapörköltet, rántott velőt, csülköt pékné módra, sztrapacskát, különféle marhasteakeket. S akkor nem soroltam fel az étlap egy ötödét sem. A levesek rendben vannak, az „olasz” tészták egyszerűbb ipari késztermékből készülnek, a steak kívánnivalót hagy maga után, bár azt mondják, hogy argentin, a desszertfront a hagyományos somlói-gesztenyepüré—palacsinta háromszögben mozog, amit kiegészít ipari fagylalttal és mákos gubával. A vegetariánus választék elsősorban rántott zöldségekből áll viszont az árszabás itt is igen kedvező. A kiszolgálás kedves. Nem rossz hely ez annak, aki azt kapja, amit vár…
2014. augusztus 29.barátokkal járt itt 45 Van egy olyan jó szokásunk, hogy gasztro-turnéink alkalmával ötletszerűen megállunk egy-egy faluban vagy kisvárosban és a hangulat szintentartása végett beverünk egy kisfröccsöt és/vagy Unicumot és/vagy netán egy pohár sört. A jómúltkorjában Debrecen felé menet megálltunk Mezőberényben a Szikora kocsmában. Jól tettük.
Kapható itt mindenféle lacikonyha-csemege, lángos meg bevett kocsmai italok baráti áron. Mi a csapolt Borsodi sör mellett döntöttünk, ami nem volt jobb, mint általában, de mitől is lett volna? Viszont friss volt, megfelelő hőmérsékletű és kellően olcsó. Egyikünk egy lángosra is benevezett, utána persze bosszankodott a No1 bisztróban a Piac utcában, hogy nem elég éhes. Én viszont profitáltam az elővigyázatlanságából, hiszen egy falat erejéig leteszteltem a lángost, megállapítottam, hogy rendben van, s el se teltem tőle. Érdemes megemlíteni a hangulatos fából ácsolt kiülőt is a teraszon, nyáridőben remek választás. Korrekt, őszinte hely a Szikora kocsma, szerettük.
2014. augusztus 28.családjával járt itt 55 A Czifra csárda igen kedves élményünk volt. A csárda beltere családias, sajátos ötvözete a rusztikus-népi és a békebeli polgári ízlésvilágnak. A konyha klasszikus magyar, őszinte, szeretnivaló. A harcsa nemhogy nem pangasius, de nem is afrikai, hanem szürkeharcsa, azon belül friss, kifogástalan állagú.
Ettünk hatan vagy tízféle jó magyaros ételt a babgulyástól a birkapörköltön át harcsapörköltig, legfeljebb kötözködve találtunk volna bármiben is hibát. Jó szívvel ajánlom a helyet mindenkinek, aki szereti a hagyományos magyar alföldi konyhát.