Gyémánt 500
2014. július 4.barátokkal járt itt 45 Egyéniséggel rendelkező hely, a Gozsdu udvar Király utcai bejáratánál közvetlenül. A beltérben rengeteg újságkivágás a rock hőskorából, értsd 40-50 évvel ezelőttről. Nem minden felidézett együttes rokonszenves az igényes rocker-szívnek, de akad néhány, ami nagyon rendben van, (például a Yes vagy a Pink Floyd) mint ahogy a háttérben szóló zene is.
Kérdésünkre megmondták mit hallgatunk, egyébként is kedvesek voltak. Ittunk két pohár sopronit, ami néhány komolyabb sörélmény után elég lazának tűnt. Viszont jól éreztük magunkat, szívesen elüldögéltünk, amíg lecsúszott a sör. Az ablakban tulaj- vagy üzletvezetőféle kreol bőrű fiatal leányzó üldögélt s látva érdeklődésünket nagyon kedvesen elmondta, hogy mindenféle programot szerveznek, többek között magyar népzene is van egyes napokon.
2014. július 4.barátokkal járt itt 55 A parányi kis pezsgőbár Budapest szívében egy nemrég nyílt hely, ahol a hozzáértő, kommunikatív és megnyerő üzletvezető megpróbálja szép szóval becsábítani a vendégeket. Ez nálam többnyire működik. Rákérdeztem, hogy van-e osztriga, mert azzal bármikor le lehet venni engem a lábamról, mondta, hogy nincs, de kaviár meg libamáj van.
No, nem volt célom egy rakás pénzt otthagyni, viszont a felfedezési ösztön meg hajtott, hogy kóstoljak újat elérhető áron, így az itallap konzultálása után egy Szentesi pezsgőt mellett döntöttem. Érdekelt volna a szlovén biopezsgő is, de 1700 ft-t sokallottam egy deci italra. A Szentesi József féle évjáratos – egyébként remekbe szabott - brut pezsgő megelégedésünkre szolgált 1100 ft-ért. Elvben nincs kizárva, hogy megállunk még itt a párommal is.
2014. július 4.barátokkal járt itt 55 Valahol olvastam a neten Pista báról, nagyon ajánlgatták. Ez akkor ugrott be, amikor egy nagyobb turné keretében arrafelé vettük az utunkat s Madách téren két másik hely meglátogatása között ide is betértünk. Hangulatos, szimpatikus hely. Amikor társamnak meséltem, hogy Brutal Bittert ittunk egy hasonló fazonú egységben, a Lumenben, akkor a tulaj megszólított és szóba elegyedett velünk sörtémában.
Jól szót értettünk, érződött, hogy igyekszik minőséget nyújtani. Kézműves értékeket, legyen szó szendvicsről, borról vagy sörről. Kínálnak Pie-t, brownie-t, sajnáltuk, hogy két étterem meglátogatása után (Pelikán Sushi, Spíler Shanghai) már nem voltunk éhesek. Tartanak még nagyon szép szendvicseket a pastrami műfajból, gonddal elkészítve. A Pista bá sör megegyezik a Stari sörfőzde ír vörös és pils sörével. Nem rosszak, ezek közül ittunk egyet-egyet. Amikor a tulajjal a Budai Gourmet-n találkoztunk, ráköszöntem, de nem ismert meg. Bizonyára másokkal is szóba elegyedik, nap, mint nap, nem vettem rossz néven a dolgot. Jó helyet működtet, mely bátran ajánlható. Bátorkodtam az ételminőséget is pontozni megérzésre. Aki nem akarja, ne vegye figyelembe, bár megérzéseim igen ritkán csalnak.
2014. július 4.barátokkal járt itt 35 Az átlagnál egy fokkal igényesebb kecskeméti kocsma a belvárosban. A galérián kényelmetlen padok, darts. Neonzöld fal, a padlón szőnyeg. A falon festékbe mártott tenyerek nyomai s pár régi reklámfotó, az egyik, a nevének leírására nem méltó rendkívül népszerű üdítőitalé. Pianínó, faszékek, faasztalok.
Aranyfácánt csapolnak, tartanak még négyféle üveges sört. Az árak barátiak, korsó sör 450, az üvegesek 320 és 540 között. Ezutóbbi Edelweiss. Panyolai pálinkákat tartanak s zömmel kommersz borokat. De van akad pár tétel minőségi is, pl. Bock kékoportó és Frittmann rosé, ezutóbbiből kértem egy decit és mellé szódát. Rendben volt.
2014. június 26.barátokkal járt itt 35 Több évtizedre visszatekintő fogadó és étterem Sárváron. A konyha fősodratú, kreativitás, kísérletezés nem jellemző. Az ételek megvalósítási foka változó, volt, ami kifejezetten ízlett, de volt, amit nem díjaztunk, például, hogy tartár helyett olcsó flakonos majonézt adtak. Értékeltük, hogy a fogas valóban fogas és a harcsa valóban harcsa.
Vannak olcsó és csábító borkorcsolyáik, krumplis lángos 290 ftért, velős pirítós, tepertőkrém kenyérlángossal szintén baráti díjszabás mellett. Sok a zöld növény a beltérben, amit szerettünk, fekete műbőrborítású székek vannak, egyébként kissé kopottas a beltér, a csempepadló némileg rideg, a fából ácsolt térelválasztót viszont értékeltük. Átlagos, sok meglepetés nem okozó hely. Sem pozitív, sem negatív értelemben.
2014. június 26.barátokkal járt itt 55 A Konyári név a borszeretők közében a minőség védjegyét jelenti. Nem meglepő hát, ha a család vendéglője, mely a Konyári pincészet impozáns épülete felett helyezkedik el és a Balaton talán legszebb kilátását biztosítja a vendégnek, szintén a minőségorientáltság jegyében működik.
Eddig két alkalommal volt szerencsém itt étkezni, először csak egy gulyáslevesre futotta az időből (remek volt), másodszor ettem gazpacho-t és vaddisznót vadasan zsályás krumplival. Minden fogás ütötte a mércét, a vaddisznó pedig egyenesen kiváló volt. Májkel Zsolt séf jó házias konyhát visz, amit kissé finomít is. Baráti áron mért Konyári borokat ihatunk az étkek mellé, valamint Garamvári pezsgőket. Igen jó tipp bárkinek, aki a Kistücsök fine dining-ba hajló konyháját már kipróbálta és új helyet keres.
2014. június 26.családjával járt itt 45 A Forrás étterem a balatoni vendéglátás egyik stabil pontja hosszú évek óta. Úgy hírlik, egész évben nyitva tart, bár mi eddig csak nyáron voltunk, a honlapon nem leltem erre utalást, alighanem olvastam valahol róluk a téli nyitva tartást. A kiszolgálás udvarias, az árak barátságosak, helyenként már-már zavarba ejtőek.
Húslevest vagy bableves már 580 ftért adnak, igaz a babgulyás már 790 csészében, de az is rendben van. A főtelek zöme körettel együtt 2000 és 3000 között sávban. Mi hagyományos magyar ételeket próbáltunk ki, minden fogás rendben találtatott. Nincs itt sok varázslás, a jól ismert ízeket kapjuk, aki reális elvárásokkal ül be, nem csalódik. Bár azt is megjegyezném, hogy az utóbbi években a tálalás fejlődött. Fotókat csak több éveseket találtam, aki friss fotókra kíváncsi megnézheti a hely FB oldalát.
2014. június 25.a párjával járt itt 45 Sok ilyen helyre lenne szükség. Azzal együtt, hogy Söpteiék öntörvényűek, mai nem mindenkinek nyeri el a tetszését. A törzsvendégekre alapozzák az étterem működését, akik elfogadják sajátos szabályaikat. Konkrétabban azt, hogy az ételre akár másfél órát kell várni időnként, olyat is hallottam, hogy volt, aki levesre várt ennyit.
Itt lelassul az idő, ami a kiszolgálásban is megmutatkozik. Mondom az előző fogás fogyasztása közben, hogy sietünk, nyugodtan lehet készíteni a desszerteket, de az egyébként jóindulatú, kedvesen, természetesen és jól kommunikáló, felkészült pincérhölgy nem rendeli meg, csak azután, hogy az étel elfogyasztása után ismét szólunk. Nekünk ez negyed óra kiesés a drága tesztidőből, nekik nem számít a dolog, mert ez a szabály. A vendég jó esetben tudja, hogy mire várhat, rosszabb esetben nem tudja, de majd viszonyul hozzá. Azzal nem zavartatják magukat, hogy figyelmeztessenek esetleg a megszokottnál hosszabb várakozási időre. A halleves süllőgaluskával ötletes, a tálalás pazar, ízre nem rossz, de nem átütő. A kacsamájpástétom korrekt, házias, semmi extra, egy jó elkészített pástétom, nejem hasonlót szokott készíteni. Érdekes, hogy a két napi desszert hasonló filozófiájú, én biztos nem adnám e két desszertet egymás mellett, legfeljebb egymást követő napokon egy másik desszert társaságában. A Creme brullée finom volt, a házi eperfagylalt élvezhető, állaga van volt olyan, mint a pacojetben készített, de kárpótolt a természetes ize. A sült joghurton málna-sorbet volt, aminek erény és hibája ugyan az volt, mint az eperfagylalté némi állagprobléma, de remek íz. Erre is került, teljesen feleslegesen egy gombóc eperfagylalt. Összességében jó éreztük magunkat itt, szerencsénk volt, mert kevés volt a vendég, ha mi is másfél órát kellett volna várakozzunk, garantált, hogy háromnegyed óra elteltével felállunk és elmegyünk. Mi nem leszünk visszatérő vendégek, megmaradunk azoknál az éttermeknél, melyek hasonló konyhai szolgáltatást nyújtanak - vagy jobbat – de azt a megszokott 20 perces várakozási időn belül teszik.
2014. június 25.a párjával járt itt 55 A 13 Gault Millau pontos éttermek csak azoknak jelenthetnek csalódást, akik nem tudják, mit várjanak tőle. Olvasom itt - bántani nem akarom a szerzőt, de azért nagyon jól illusztrálja a mondanivalómat – hogy az volt a probléma, hogy a zöldség levesben kemény volt. És ad Magyarország egyik legjobb éttermének ötös skálán három pontot.
Nos, a helyzet az, hogy még nem találkoztam ínyenccel, aki ne értékelte volna, ha nem főzik túl a zöldségeket (van, ahol szándékosan nyersen teszik bele julienne-re vágva), ez a magas gasztronómiában természetes, sőt, egy étterem ki is írná magát a legjobbak közül, ha a magyar vendéglátásban általánosnak mondható magyar szokás szerint a zöldséget szétesésig főzné. A Chianti kiváló hely, egy nagyobb turné keretében tértünk be, így nem ettünk főételt, hogy ne teljünk el, rendeltünk viszont spárgakrémlevest blansírozott spárgával (igen, mindössze blansírozták a spárgát, attól volt roppanós és finom) és lazackaviárral, medvehagyma-krémlevest kecskesajt-pralinével, pizza-kenyeret (400 ft volt egy adag, nem lehetett kihagyni hiszen, ez igen sokat mond el arról, hogy milyen pizzát sütnek, a jó pizza első számú ismertetőjele s egyben előfeltétele, hogy jó legyen a tésztája) browniet fagylalttal és sajttortát fagylalttal. Minden étel kifogástalan volt, a kiszolgálás kommunikatív, kedves, felkészült, az étterem hangulata pedig barátságos, fesztelenül elegáns. Nagyon jó élmény volt a Chianti, a legjobbak egyike.
2014. június 25.barátokkal járt itt 55 Kiváló egység, kommunikatív, felkészült, a fejlődés és az újdonságok iránt nyitott tulajdonossal. Jól összeválogatott borok, sokat próbált borrajongó is talál új tételeket a borlapon, a Csernyik pince Gyöngyöstarjánból rendkívül kellemes élményem volt. De az etyeki Anonymus-szal is meg voltam elégedve.
Vannak izgalmas borkorcsolyák is, és ügyesen összeválogatott kézműves sörök változó áron. A Távoli Galaxis 850 ft körül igen jó vétel, hiszen a szaküzleti ára is 700 körül van. Kedvünkre való zenét is tettek, amit nagyon értékeltünk.