2014. február 27.családjával járt itt 55 A Spiritus Primus pálinkákat megjelenésük óta kóstolom, kedvencem az Illatos birs, de mindegyik vállalható, s van köztük nem egy kiemelkedő. Szerettem a Várfok utcai pálinkázójukat, mely most átköltözött a Tátra utcába.
Ottjártunk idején épp egy exkluzív konyak-kóstoló végén jártak, tele volt az egész helyiség, de ez nem akadályozott meg bennünket abban, hogy megigyunk egy deci jóféle Tokaji Furmintot a Szent Tamás dűlőből valamint egy két centes birst. Hangulatos, igényes az új hely, a választék pedig kézműves borokkal és sörökkel bővült. A fótiak söreit kínálják, a borválaszték nem írható le két mondatban, azt meg kell tekinteni a helyszínen.
2014. február 27.barátokkal járt itt 45 A Medvemenhelynek is nevezett romkávézó remek alkalom arra, hogy elüssük az időt, amíg kinyit 15. 00-kor az Élesztő. Sajnálom, hogy ezt a hangulatos kávézót ezzel kissé leminősítem, hiszen a kiszolgálás kedves, a választék korrekt. Mondjuk a forró csokoládét 70%os kakaótartalmúra kértem, de ahhoz képest elég laza volt az aromavilága.
A csípősségét viszont jól eltalálták. (Chilisen kértem. ) A kávé finom és az atmoszféra is tetszetős, barátságos szedett-vedettség uralja a belteret és igen sok játékmackót csodálhatunk, mint dekorációs tárgyakat. A fotó az Élesztővel közösen használt teremből való. Itt nem látni medvéket.
2014. február 25.családjával járt itt 55 A kissé lepukkant vagy a nyugati ízlésvilágnak giccsesnek tűnő vietnami helyek után itt van egy modern, de nem bántóan modern hely, a legigényesebb vendéglőhálózatok egyikének, a Baldaszti csoportnak tagjaként. Az árak barátságosak, persze magasabbak, mint a vietnami büfékben, de alacsonyabbak, mint általában az Andrássy úton.
Ettünk Pho levest, naná, mindenféle tekercset meg tintahalat, az ételeket hamar kaptuk, frissen, üdén, a kiszolgálás udvarias. Tartanak mindenféle frissen préselt zöldség és gyümölcslevet, éltünk a lehetőséggel. A nők és a gyerekek azért, mert ők nők és gyerekek, jómagam pedig, mert vezető beosztásban voltam. Kellemes élőzene volt, valamivel hangosabb az optimálisnál. Visszavágyunk, de előbb elmegyünk az Akadémia utcában nyílt vietnamiba
2014. február 25.barátokkal járt itt 55 A nagyvárosi kocsmák esetében számomra három szempont irányadó. Italválaszték, hangulat és kiszolgálás. Ha ebből kettő kiemelkedő, oda szeretek visszajárni. A Joe pubban jó a hangulat, jó a zene, és pazar a kiszolgálás, a pultban egy igazi ötvenes éveinek második felét taposó tetovált rocker, 5 gyereke van, kettő a teremben.
Barátom kételkedik, abban, hogy amit kapott rumként, az tényleg rum, nem tudok hozzászólni, bár én ittam meg az övét is. Én barackpálinkát kértem, ami rendben volt. Szerettem a helyet, visszavágyom.
2014. február 19.családjával járt itt 45 Egyre szaporodnak a minőségi, kézműves sörökre alapozó kocsmák. Nem meglepő, hogy a Tompa utcában lassan kialakuló vendéglátói gócpontban (lassan tucatnyi büfé, étterem, kocsma várja itt a vendégeket a már hosszú ideje működő Chili bártól vagy Mezcal mexikói étteremtől a minap új tulajdonost s nemsokára új nevet is kapó Drink and Win Sport bárig).
A Tompa Angyal söröző hangulatos, a fiatalok fel is fedezték, ottjártunk idején alig volt hely, az árak barátságosak, a sörök meg jók, nem kevés klasszikust tartanak a Békésszentandrásiakkal kezdve a legfrissebb főzdével, a BigFoottal bezárólag.
2014. február 19.családjával járt itt 45 Szerettük a Dunaszekcsői halászcsárdát. A kiszolgálás kedves volt, a halászlé ugyan túlpaprikázott, de a hal friss, a halakat „hagyományosan” olajban sütik, de az alapanyag itt is sokat nyom a latban. Ugyanakkor az olaj nem volt fáradt, a panír nem volt szakadozott. A beltér is megnyerő, az árak barátságosak.
A Dunagyöngye a hagyományos halászcsárdákon belül egyértelműen a jobbak közé tartozik. Nem csoda, hogy a neves borász Dúzsi Tamás felesége, Ilike figyelmünkbe ajánlotta.
2014. február 19.barátokkal járt itt 35Több mint száz éves, sokadosztályú, kopottas halászcsárda Hódmezővásárhelyen hangulatos kerthelységgel. A gyorsan pörgő halak, főleg a ponty friss, a közönség által kevésbé igényelt halak meg nem annyira frissek, pl. a törpeharcsa. A halászlé hagyományos, szegedies, sűrű, de nem élvezhetetlenül az. Sokféle húsételt is kínálnak. A kiszolgálás kedves. Több odafigyelés a konyhán nem ártana.
2014. február 18.családjával járt itt 35 Mivel sógornőm dunaújvárosi, meg-megfordulunk ehelyt, s így nem meglepő, hogy a város fontosabb vendéglőit is sorba vesszük. A Dunagyöngye az egyik „old school” hely, klopfolják a szűzérmét, túlsütik a lazacot, a süllőt sűrűn irdalják és bő olajban sütik ki. Mindez elég brutálisan hangzik.
Mindazonáltal van forgalmuk s így nem futottunk bele állott, hűtőízű ételbe s ugye inkább jó alapanyag rosszul elkészítve, mint rossz alapanyag jól elkészítve, persze ez sincs mindig így, mert azért lehet valamit nagyon elrontani. Itt nem rontják el nagyon. Minden esetre a szaftos, nemes süllőt irdalni és keszegmód ropogósra sütni olyan, mint Kopár Cuvéebe kólát önteni. Vagy átsütni a bélszínt. Más részről a roston sütés legyen roston sütés parázson vagy elektromos sütőn, netán rostlapon (micsoda önellentmondás, de nincs mit tenni, így hívja a szakma, beleértve a vendéglőknek dolgozó infrastruktúra-árusokat) és nem mélysütés bő olajban, mint annyi helyen, többek között itt is.
2014. február 18.barátokkal járt itt 45 A Fülemüle csárdát régi formájában nagyon szerettük. Kandalló, pattogó tűz, bevett magyar ízek, minden varázslás nélkül. Ma, lassan már három vagy ki tudja, tán négy éve új tulajdonos kezében a hely kibővült, talán mutatósabb is lett, gasztronómiailag egyértelműen többet nyújt, de az intimitás elveszett.
Most a sváb karakter dominál, ételekben és imázsban egyaránt, s leszámítva a hely ikonikus karikatúra figuráját, mely komolyan vehetetlen és groteszk, nagyon jól ki van találva minden. Az antikolt fotók, a bútorok egységes egészet képviselnek. Külön kiemelést érdemel a remek halászlé és a fantasztikus borválaszték, mely nem egy különlegességet is tartalmaz. Mindehhez kiváló kiszolgálás és megfizethető árak társulnak. Nem csoda, hogy 5000 ismerősük van a Fbon, a Ráspi-Budapestes Gál Attilától Széles Gáborig. A Fülemüle jó választás, de nem tudom nem visszasírni a kicsit, a régit, a magyart.
2014. február 17.családjával járt itt 45 Háda Imre vendéglője, a Batthyany tér tőszomszédságában működő Atakám az ínyencek zarándokhelye volt, a szaksajtó dicsérte, a szakma krémje is odajárt Molnár B. Tamástól Csíki Sándorig, de valahogy mégis csődbe ment. A tulajdonos a nemrégiben átvette a Drink and Win Sport bart a Tompa utcában, most ínyenc hamburger-bárként működteti.
A borok terroir-borok, azaz a termőhely üzenetét hordozni képes nedűk, nemsokára kézműves sörök is lesznek a tulajdonos szerint, a pálinkaválaszték már most igen szép. A hamburger pedig a műfaj egyik legjobbja.