Gyémánt 500
2024. március 21.egyedül járt itt 45 A gyönyörűen felújított esztergomi piac keretén belül, nagyon helyesen, működik lángosos is. Elvégre miféle piac az, ahol nincs lángos? (A békési piacon ottjártam idején nem kevesebb, mint négy működött, de sorolhatnám a többit is Aradtól a pesti piacokon át Nagybányáig.
Itt a szokásos sajtos, tejfeles, fokhagymás, illetve ezek tetszőleges variációi mellett sokféle más feltét is kérhető emberi áron, pirított hagyma, káposzta, bacon, kolbász kukorica, jalapeno, bolognai ragu, chilisbab, továbbá töltött lángosokat is adnak, pl virslist, kolbászost sajtost, de nyilván tetszőleges feltétek kerülhetnek ebbe is. Jómagam majdnem mindig sima lángost kérek, ennek könnyebb elcsomagolni a maradékát, másrészt meg tesztelés szempontjából ez a leginkább lényegre tapintó. Az esztergomi piaci lángos frissen sült, lehetett volna foszlósabb, könnyedebb, de megérdemel 4 pontot. 700 forint volt, ami átlagos ár/érték arány.
2024. március 21.a párjával járt itt 55 A Hild kávézóba tavaly márciusba ültünk első ízben, akkor Paulaner sört ittunk. A beltér megnyerő, a kiszolgálás kedves. Az italválaszték impozáns. Kifejezetten színvonalas ez kávézó, mely Esztergom főterén található, a remek rumválasztékot külön is érdemes szóra méltatni.
Nagy örömömre helyi kézműves sört is kínáltak, ráadásul csapról, Visegrádon főzött korrekt ipát. Nekem ez az élmény megér 5 pontot.
2024. március 21.a párjával járt itt 45A Kovács cukrászdába nem sokkal zárás előtt sikerül beugrani, nem vették volna jó néven, ha leülünk, így elvitelre kértünk egy sütit, amit otthon ettünk meg. Fősodratú cukrászda ez, nagy meglepetés nem ér itt, tartanak Mignont, Linzert, Ischlert, Lúdláb tortát, s még sorolhatnám. Szemre 3,5 pontra tartanám, a flódnisüti, amit kértünk, megérdemel 4 pontot. 850 forint volt, ez átlagos ár/érték arány.
2024. március 21.egyedül járt itt 55 A Pálinka patika Esztergom legjobb italozó helye, ehhez kétség nem fér. A beltér csodás, méltó az épülethez, melyben valódi patika működött. A kiszolgálás továbbra is kifogástalan, az árak értékarányosak. Pálinkák 2 centiliterje 1000 forint körül, a borok zöme decire kimérve jócskán 1000 alatt (kivétel egy Gran Riserve Cava, ami 1200, az is barátságos), összesen 15 bort mérnek ki.
Pilsner Urquell sört csapolnak, figyelemre méltó az import töményválaszték is. 2 cl földieper pálinkát ittam a Csalló főzdétől. Csillagos ötös a hely továbbra is.
2024. március 21.egyedül járt itt 55 A bíztató Smoke and Smell nevet viselő street food egységet épp zárás előtt kaptam el januári látogatásom alkalmával, márciusban már időben érkeztem. A pultos-tulaj-chéf-üzletvezető-mindenes 2019 óta viszi a helyet töretlen lelkesedéssel.
Ettem egy babos fogást, mellé kértem coleslaw salátát sertéshúst, erős paprikát (lehet választani savanyított jalapeno és habanero között, nyilván az utóbbi kértem), meg egy bucit, amit szépen megpirítottak. Cecei pils sört ittam hozzá. Mindez került 5000 forintba, ami jó ár/érték arány. 4,5 pontra tartom a helyet, amit felfele kerekítek.
2024. március 21.a párjával járt itt 35 Helyi források szerint tizenévesek törzshelye. Asztaltársam 24 éves egyetemista fia már kiöregedett belőle :). Mi azért beültünk így ötven pluszosan, nem zavart minket, hogy a helyet nem nekünk találták ki. Az már inkább, hogy a pultos az egyik borról annyit tud, hogy Gyöngyösön termett és édes, a másikról, hogy Szürkebarát és száraz.
A négy alapvető koordinátát (termelő, termőhely, fajta, évjárat) nem tudja összehozni egyik esetben sem. A forralt borban lehetne több bor, de nem élvezhetetlen. Kommersz sörök és tömények kaphatók itt a két rejtélyes fehérbor mellett. Egyszer jó volt. 3 pontnál nem érdemel többet.
2024. március 6.egyedül járt itt 55A Strudel Garden ritka szeretnivaló, igényes hely. A beltér hangulatos, jómagam a pöttöm kis galérián ültem le. A sütik bizalomgerjesztőek, szemre öt pontosak, sajnos én csak a mákos rétes alapján adhatok értékelést, az meg nem volt ötös.
A kiszolgálás kedves, udvaria.
Tartanak Dér almaleveket, azt ittam én is.
Az összélmény öt pont.
2024. március 6.gyerekekkel járt itt 45 A Crane ramenezőt már jó ideje kinéztem magamnak, de nem sikerült a múlt hónap végéig meglátogatni. Ez volt a negyedik hely, ahová beültünk a kisebbik fiammal s a párjával, így csak egy-egy fogást kértünk fejenként, tételesen angolna kabayakit, nem volt rossz, de nem győzött meg, ettem jobb angolnát ennél, kifejezetten jónak bizonyult viszont a ramen, ami nem a Magyarországon megszokott mélyszínű, áttetsző látványvilágot képviselte, hanem inkább egyfajta tejeskávés színárnyalatot.
Ízre, betétre remek volt. Megkóstoltuk a polipgolyókat is, érdekesek voltak. Egyedi hely a Crane, erős négy pont.
2024. március 6.egyedül járt itt 55 Erősödik a Király utca külső, a Nagykörúton kívüli része. A Snaps tulaj-hangulatú pultosával egyetértettünk abban, hogy jó az, hogy több minőségi sörös hely is nyílt a szomszédságban, ezek nem annyira konkurenciái egymásnak, mint inkább szövetségesek abban, hogy kicsábítsák a közönséget a belvárosból.
Itt elsősorban belga söröket tartanak, igen szép választékban, csapon is több, de kínálnak mindig vendégsört is. Mivel én legutóbbi látogatásom alkalmával elég sokat ittam már addig, nem vállaltam egy korsó magas alkoholú belgát, inkább egy Mönchshofot kértem, aznap az volt a vendégcsapon. 1000 forint volt 4 deci, ami korrekt ár ebben a minőségi szegmensben. Nekem ez az élmény megér 5 pontot.
2024. március 4.egyedül járt itt 55 A Demetervin pince a legmagasabb minőséget képviseli, Király dűlős száraz Furmintjuk és aszújuk bármilyen világversenyen aranyesélyes. Szállásuk is ehhez méltó, szolidan elegáns, otthonos, szeretnivaló. Nagyon jól éreztem magam itt, örömmel visszamennék bármikor.
A pozicionáltsága is remek, a település központjában található, innen gyalogszerrel elérhető egy sor kiváló mádi pince.