Gyémánt 500
2013. október 9.barátokkal járt itt 35 Az év elején Tokajban aludtunk. Azt hittük, hogy este találunk még valamit nyitva, ebben csalódtunk, fájt is, hogy a világ egyik legjobb adottságú borvidéke, mely történetesen Magyarországon van, annyira érdektelen a világ számára, hogy névadó települése este 9-10 óra tájban már teljesen kihalt.
Egy kocsmát (Biker’s pub) találtunk nyitva, onnan is szinte kitett a kiszolgáló kiscsaj azzal, hogy a kedvenc sorozatának megtekintése miatt van még ott. Nem hagytuk magunkat, de nem is volt jó élmény győzködni a vendéglátót, hogy mi vagyunk a vendég, s ő meg azért van ott, hogy kiszolgáljon. A Borudvar vendégház arra szolgált mindössze, hogy legyen, hol aludjunk, jól éreztük itt magunkat, minden megvolt, ami kellett. A wifi nem működött a legjobban, de szép volt a kilátás az udvarról, a szobák tiszták. Vendéglátónk kedvesen fogadott, kissé el volt tévedve, amikor a szállóvendégeknek kijáró ingyenes borkóstolót megtartotta, fogalmazástechnikája arra utalt, hogy a bor témában teljesen járatlanoknak tűntünk neki. („ezt úgy hívják, hogy Furmint” „ezt meg úgy hívják, hogy Hárslevelű”) Nem tartottunk neki rövid gyorstalpalót, megköszöntük udvariasan a borokat, melyek Tokaj szinten nem tartoztak az élvonalba, s akkor még a lehető legfinomabban fogalmaztam. Mindazonáltal szállásként jó szívvel ajánlom a helyet azoknak, akiknek komfortigénye nem eltúlzott és jól pozicionált, azaz központi, olcsó, tiszta, rendezett szállást keresnek a városban.
2013. október 8.családjával járt itt 55 A Senator étterem alighanem Eger legjobban pozicionált étterme, ahol volt szerencsénk több ízben is megfordulni. Egy alkalommal Dula Bence tartott kis társaságunknak zártkörű borvacsorát, nos, az életem egyik legizgalmasabb gasztronómiai élménye volt, amibe persze az is belejátszott, hogy az egykori hegybíró mindig leegyezteti a séffel a menü minden apró részletét.
Az atmoszféra környezetbe illő, nagypolgári, minden szépen el van rendezve, minden apró részlet kidolgozva, akárcsak a tányéron. Benéztem az értékelés beküldése előtt a honlapra, átolvastam az aktuális étlapot, nos, az ár érték arány továbbra is nagyon korrekt, rengeteg főétel kapható 2000 ft körül, amikor sok középszintű csárda már ennél drágábban kínálja a főételeket. Tartanak lazactatárt spárgamajonézzel, pisztrángot, harcsapaprikást, konfitált kacsacombot, rosé kacsamellet, báránycsülköt, szarvasgerincet, szóval kedvenc ételeimből szinte mindent s még vagy 30 fogást (a választékot talán szűkíteni is lehetne). Az ember dilemmázhat, hogy mit válasszon.
2013. október 8.barátokkal járt itt 45 Nagy örömmel fogadtam a tavaly, a Libamájfesztiválon, az étterem standjánál a hírt, hogy megnyílt a Bistorant, Szeged átlag feletti, az utóbbi évtizedekben kialakult sablonokat meghaladni igyekvő étterme. Két ízben ettünk is itt, az ételek elkészítési szintje ingadozó volt, az ár/érték arány szintén.
Lehet olcsón nagyon jót enni a Bistorantban délben, meg drágábban közepest, vagy kifogástalant, bizonyos fokig szerencse dolga. A kiszolgálás mindkét esetben jócskán hagyott maga után kívánnivalót, talán a legutóbbi látogatás óta eltelt közel évben sikerült ezt a problémát orvosolni. Jóbarátaim, akiket odaküldtem múlt hónapban enni a Bortérről, mert nem mertek nekifogni a borozásnak evés nélkül, egyenesen áradoztak, hogy milyen jó a hely s a kiszolgálásra sem panaszkodtak.
2013. október 8.barátokkal járt itt 45 Szegedhez több okból is szoros érzelmi szálak fűznek, több mint húsz esztendeje évente többször megfordulok az alföldi városban. Szegeden belül egyik kedvenc éttermem az, amit tulajdonosaik a Régi Hídhoz címeztek. A konyha fősodratú, ne várjunk ételcsodákat, a hagyományos magyar fogásokat általában jól készítik el, főleg a halételeket.
A halászléjük kiemelkedő. A húsételek elkészítési szintje változó, volt már szerencsém olyat is rendelni, ami kívánnivalót hagyott maga után. Leginkább a beltér kiképezése megnyerő számomra, olyan a hely, mint egy Horthy korszakot idéző „magyar pub”, ráadásul egyszerre rusztikus és polgári, minden együtt van, ami szívemnek kedves.
2013. október 8.barátokkal járt itt 45 A Dining Guide Top gasztronómia kiadványait előszeretettel veszem és szisztematikusan végig is járom a benne szereplő és ajánlott helyeket. Az idei kiadvány erre kifejezetten alkalmas, hiszen a street food helyek meglátogatása hálás feladat, olcsóbban és gyorsabban tesztelhetők, mint az éttermek.
S nem utolsó sorban egy nap alatt több helyre is el lehet jutni, hiszen nincs „kötelezettség” komolyabb fogyasztásra, egy hamburger, amit ketten vagy akár hárman elosztunk, tesztre alkalmas, de nem telít el. Egy ilyen szabályos street-foodos hely-vadászat keretében mentünk nagyon tudatosan a Pig 37 Blitz grillbe, ahol állítólag a legjobb hamburgerek egyikét adják. Nos csak megerősíteni tudjuk eme híresztelést kiemelve, hogy a legjobb pékségek egyike (a Marmorstein) zsemléit használják. A maga műfajában a remek, a kiszolgáló, konyhafelelős srác, aki egyben tulaj is, kedves, közvetlen, kommunikatív.
2013. október 8.barátokkal járt itt 55 A DiVino fogalom. Kettő is van belőle, egy a Szent István téren, egy meg a Gozsdu udvarban, ami gasztronómiailag egyre érdekesebb színfoltja Fővárosunknak. Nekem kifejezetten jó tapasztalatom volt a kiszolgálással, mindkét helyen, a Szent István téren este voltunk, amikor olyan zene megy, jó hangosan, amit kifejezetten nem kedvelek és nagy a tömeg, amit szintén nem kedvelek.
De kiválóak a borok, nem véletlen, hogy a hely egyedüliként (tudtommal) a műfajban bekerült a Michelin-kalauzba. A Junibor, azaz a fiatal borászok egyesülete, mely a DiVino „mögött” van, egyszerre dolgozik minőség- és korszelekcióval. A DiVino-ban szinte nem lehet mellélőni, bármit is rendel az ember. Ha jól néztem a Gozsdu udvarban nincs kaja, viszont nagyon rendesek voltak, azt mondták nyugodtan ehetjük az ő teraszukon a szomszédban vásárolt kaját. (Pad Thai)
2013. október 7.családjával járt itt 45 Őszinte, korrekt hely. Aki volt Montenegroban, annak különösképpen tetszhet. Nekem az volt a furcsa, amikor a „Fekete Hegyek” között jártunk, majd Sutomoreban töltöttünk egy hetet, hogy ott a tenger, de nem kaptunk halat, minden tele van olajfákkal és kecskékkel, de jobbféle olajbogyót és kecskesajtot nem kaptunk sehol.
Volt viszont parázson sült hús minden mennyiségben. Nos, a Montenegrói Gurmanban is parázson sütik a húst, a pljeszkavicájuk talán a legjobb hamburger-féleség, amit valaha ettünk. Nem véletlenül volt valamelyik DG Top Gasztronómia kiadvány egyik favoritja a hely. Jó szívvel ajánlható, akár beülni, akár kézbevett „hamburgerrel”, akarom mondani pljeszkavicával elsétálni.
Montenegroi Gurman Bistro - Rákóczi út válasza
Nagyon szépen köszönjük az elismerő szavakat! Örülünk, hogy nem cáfoltunk rá a montenegrói élményekre! :)
2013. október 15., Montenegroi Gurman Bistro - Rákóczi út, üzletvezető
2013. október 7.barátokkal járt itt 45 Találó, jópofa nevet választott a Nők Lapja olvasói által jól ismert sztárséf, Bereznay Tamás a magyaros bisztrójának. A Pesti Disznó afféle magyar tapas-bár, ezt a profilját megőrizte Bereznay távozása után is, aki most a Sonkaarcok nevű műintézményben dolgozik.
Korrekt alapanyagok, odafigyelés, alighanem tudatosan visszafogott kreativitás jellemzi a Pesti disznót, mely a pesti Broadwayen helyezkedik el. Többször is ettünk itt, nem volt minden hibátlan, de mind a kétszer elégedetten jöttünk el. Jó szívvel ajánlom másoknak is.
2013. október 7.a párjával járt itt 55 Magyarországon ritkán szorulok hotelre-motelre, így ezt a rovatot nem fogom sokban gazdagítani, de azért egy-két élményemet megosztom az olvasóközönséggel. A Brill hotel volt eddig legkellemesebb élményem a házon kívül alvás kategóriájában. Azt a belsőépítészeti ötletet, hogy a franciaágyas szobát egybeépítsék a fürdőkáddal egy jóbarátomnál láttam először a kilencvenes évek végén.
Azóta a nemrég átadott Brill hotelben ki is próbálhattunk egy ilyen, szolid eleganciájú és felettébb szexi lakosztályt, csak ajánlani tudom, nyilván első-, másod-, és harmadsorban pároknak. A személyzet udvarias kedves, a reggel-műfajban a fősodratú konyha fogásait kínálják. Nagy megelégedéssel jöttünk el a Brillből.
2013. október 5.családjával járt itt 45A Szél Fiai fogadóról először a Magyar Borok Házában megtartott kóstolón hallottam évekkel ezelőtt, még precízebben legeslegelőször a Borbarátban olvastam Prisztóka Tibor borairól igen jókat, majd következett a kóstoló, majd egy éttermi látogatás, végül meg is szálltunk ott. Remek borok, szakavatott pincetúra, szívélyes fogadatás, házias ízek. Szerettünk ott lenni, kár, hogy kissé kiesik az útból számunkra.