2024. szeptember 22.egyedül járt itt 45A Félegyházi pékségeket kedvelem, mert tiszták, rendezettek, berendezésük barátságos, a minőség pedig korrekt. Kedvencem tőlük a nosztalgia kifli, ezt vettem Soltvadkerten is kettőt, kettőt, normált és teljes kiőrlésűt, meg egy kefirt mellé.
Tisztes 4 pont a hely, nem adhatok többet, mert akkor mennyit kapnának a nagyságrenddel jobb kovászos csúcspékségek?
2024. szeptember 22.egyedül járt itt 55A Vadkert pékségbe az csábított be, hogy azt hirdetik kívül, hogy kovászos kenyereik is vannak. Be is tértem s vettem egy magos vadkovászos fél kilós kenyeret. Hagymásat kértem volna, mert a kisebbik fiam azt szereti, de elfogyott. 630 forint volt a kenyér, megérte az árát.
Nem adta a csúcsélményt, de jobb volt sokkal a tömeggyártott kenyereknél.
4,5 pont, amit felfele kerekítek.
2024. szeptember 22.egyedül járt itt 35Az akasztói Ola pékséget legutóbb Budapestről Aradra tartva, a Nagy Alföldet átszelve ejtettem útba, azzal a szándékkal, hogy megörvendeztetem az otthoniakat valami mákos péksüteménnyel. Rétes nem volt, bár egyes albán pékségekben lehet azt is kapni, mondanom sem kell, az Ola is tagja az albán pékséghadseregnek.
Úgyhogy mákos levelest vettem, 530 ft volt.
3 pont a hely.
2024. szeptember 22.egyedül járt itt 35A Grafika söröző egy nem kiugró italkínálattal bíró egység a Bakáts utca és a Lónyay utca sarkán. Kommersz, nagyipari sörök, szokásos import tömények, néhány jobbacska bor. Egy üveg Soproni 1895-öst kértem, mely sokkal jobb a simánál, 840 forintba került, ami jó ár érték arány. Tisztes három pont a hely.
2024. szeptember 22.egyedül járt itt 45 A csavar nélküli, hagyományosan elkészített hortobágyi palacsinta jól sikerült, jó ízű és kellő mennyiségű a szaft, ízletes a töltelék, a fogás adja azt, amit alapjáraton adni tud. A pacalpörkölt lehetne kollagénesebb, de ízletes így is, a krumpliköret némi finomhangolást elbírna, mennyiség eltúlzott a pacaléhoz képest.
Az almapaprika élvezhető, kellemes meglepetés volt a mellé adott remek káposztasaláta. A kenyér gyengécske, de friss. A szintetikus ízektől mentes erdei gyümölcsmártással áthúzott sajttorta korrekt, édesítése dicséretesen visszafogott. Az egyik felszolgálóval nem indult jól a kommunikáció, de időközben kisimultak a dolgok, erre a szempontra is megvan a 4 pont, akárcsak a beltérre. Az ár/érték arány kiváló, három fogásra egy itallal és az általam megszavazott, a számlába be nem épített borravalóval együtt fizettem 8000 forintot. Jó hely ez, sok sikert kívánok nekik a továbbiakra nézve.
2024. szeptember 12.barátokkal járt itt 55 A Zazie a MOL Campus földszintjén nyílt elegáns bár és étterem, remekül megtervezett belső térrel, kellemes szeparékkal és üvegfalakkal, így, aki nem ül ki a teraszra, az is élvezheti a Lágymányosi öböl nyújtotta panorámát. Magas szintű kreativitásról és technológiai tudásról tanúbizonyságot tevő kortárs magyar és nemzetközi fogások sorjáznak az étlapokon minden napszakban.
Az állandó, de szezonális étlapon egy sor izgalmas kompozíciót találunk. Például őz-carpacciot fekete erdei gyümölcsökkel, kacsaerőlevest húsos raviolival, marinálva égetett makrélát bergamottal és kaviárral, tiszai szürkeharcsa steaket káposztás cvekedlivel és kaporral. A séf Bíró Dániel, aki az egyik legjobb magyar étterem, a Michelin ajánlással rendelkező Fehér Szalon konyháját vezette a New York palotában. A habzókkal együtt közel két tucat gonddal összeválogatott, zömmel magyar bort tartanak, melyek többségét pohárra is kimérik. Csapon Pilsner Urquellt tartanak, ami ottjártunk idején sajnos épp kifogyott. Palackban öt igényes tételből választhatunk, az étterem átalános árszínvonalához képest aránytalanul magas áron. A töményválaszték parádés, az import tételek a csúcsszegmenshez tartoznak, akárcsak a békéscsabai Árpád főzde pálinkái. A ginek között több magyar prémium termék is szerepel. Kiváló koktélokat készítenek, mely közül külön kiemelném a high end gin-tonikokat. A kiszolgálás álomszerű: kedves, udvarias, szívélyes, stílusos. Megrendeltük a három fogásos menü egyik variánsát, ennek keretében a körtés tormakrémmel és snidlingolajjal kínált marinált lazac jó indítást jelentett. A krumplifőzelék kifogástalan, nem akar többnek látszani annál, mint ami. Házias stílusban készült, gyermekkoromra emlékeztetett. A kellemesen savanykás, svábos, paprikamentes vonalat követte, ilyeneket ettem mindkét nagymamám konyháján. Mellé Stefánia-stílusban készült remek fasírtot adtak. Rendeltünk hozzá kovászos uborkát is, mely klorofill-olajjal ízesített-díszített saját levében érkezett. A műfaj remekének bizonyult, roppanós volt és kiváló ízegyensúlyú. A Rákóczi túróst megfordították, alul volt az égetett tojásfehérje hab, erre került a tészta, ami nem adott átütő élményt, tetejére pedig a barackmártással bevont megnyerő állagú és ízű túrógömb. Mindent egybevetve kiváló, látványos desszert, menüben adva különösen az. Az á la carte étlapról is választottunk két fogást. A málnás paradicsomesszencia lestyánnal és kápia-paprikával egy szabályos ízorgia, leírni lehetetlen, kóstolni kell. A madártej bodzaporos fészekben elnevezésű desszert már szemre is leveszi az embert a lábáról. A vendég előtt öntik a fészekben pazarul elrendezett habmadárkák köré ízre és állagra egyaránt kifogástalan tejet. Csúcsélmény, adja mindazt, ami e műfaj adhat.
2024. szeptember 11.egyedül járt itt 55 A Konyári pince Balatonlelle s az egész borvidék büszkesége. Alapítója, Konyári János 2017-ben távozott az élők sorából, a pincét fia Dániel vette át. S borok minőségét a változás nem érződött, továbbra is kiválóak, a magyar élvonalhoz tartozók.
Kedvenceim a Szárhegy, a két Loliense, a Sessio és a Páva, ezeket többször is kóstoltam, egy-egy alkalommal volt szerencsém megízelni az Alfa-Omegát és a Madonnát is. A pincészet környezete festői, a beltér csodás, a kiszolgálás kifogástalan, akár maga a borász foglalkozik velünk, akár egy alkalmazott.
2024. szeptember 11.barátokkal járt itt 55 A Szalay cukrászda Balatonlelle egyik legjobb étterméhez tartozik, ezt onnán tudtam meg, hogy Kedvesem bisztró áll a számlán. Tény, hogy méltó hozzá. A beltere gyönyörű, a vintage dizájnt idézi, a kiszolgálás kifogástalan, a sütemények csábítóak. Kettőt csomagoltattam be ezek közül, egy Székely tortát, és egy Csupa csokit ízletes, 4,5-5 pontos darabok voltak.
Dobozzal együtt 3200 forintot fizettem, ami ebben a minőségi szegmensben átlagos ár/érték arányt jelent. Ettem helyben egy gombóc fagyit, azzal is meg voltam elégedve. Szívesen betérnék máskor is.
2024. szeptember 11.egyedül járt itt 45 A nyolcvanas évek egyszerű vidéki éttermeit idéző csárda a Dunavecsét átszelő főút mentén. Hagyományos magyar konyhát visznek, de kínálnak pasta-kat és pizzákat is. Az italválaszték szűk és nagyipari termékekre alapoz, mind az üdítők, mind a sörök tekintetében.
Csapon Sopronit, Gössert és Mort Subite-et tartanak, továbbá öt sört palackban, szintén a Heineken portfólióból. Három olasz habzó mellett négy bölcskei Tomolik bort kínálnak, ami örömteli, hiszen a kis pincészeteknek a vendéglátás lehet a kitörési pont. Pálinkarovatban ötféle Rézangyal termék szerepel. A kiszolgálás kedves, szívélyes, udvarias. Előételnek rántott velőt kértem, tartármártással, kenyérrel. Tisztes adagot kaptam, ízre is megfelelőt, kár, hogy a panír erősen töredezett, a tartár nem meggyőző, a kenyér meg gyenge minőségű. A pacal ízletes, állagra is megnyerő, a nem túl intenzív színű szaftot illetően nem kizárt némi nem hagymából származó mesterséges sűrítés, de így is jó volt tunkolni. Mindent összevetve a műfaj korrekt képviselőjének bizonyult e fogás. Kovászos uborkát kértem mellé, kiderült, hogy sajnos elfogyott, az újabb adag még nem készült el. Mint megtudtam, egy 84 éves mesterszakács készíti. A második opciómmal, az almapaprikával sem tudtak szolgálni, így a csemege uborkára esett a választásom, mely átlagosnak bizonyult. Kértem olyan csípőset is, ami nem Erős Pista, négyféle kistermelői chiliszószt kaptam, közte Habanero Red Cream és Ghost Kiss névre hallgató, igen korrekt, megfelelő kapszaicin-tartalmúakat is, melyeket nemrég kaptak kóstoltatás, piacfelmérés céljából. Vásárolni még nem lehetett, de jeleztem, hogy személyemben potenciális vevőre akadtak. Az édesített tejfelhabos túrógombóc ízre, állagra egyaránt ütötte a mércét, még a megtekert narancs- és citromszelet sem zavart, hiszen illett az ízképbe. Az árak nagyon barátságosak, a felsorolt ételekre egy alkoholmentes sörrel és csomagolással együtt 2024 szeptemberében mindössze 9040 forintot fizettem. Az étel/ital és a beltér rovatban felfele kerekítettem a 3,5 pontot.
2024. szeptember 11.barátokkal járt itt 55 A Rudi tanya elvarázsolt hely Balatonlelle központjától fél óra járásnyira. A beltér hangulatos, megszámlálhatatlan régi rádió kapott szerepet a dekorációban. A kiszolgálás kedves, szívélyes, velünk személyesen a tulajdonos foglalkozott. A kínálatban főként klasszikus magyar fogások szerepelnek.
Az árak barátságosak, mindhárom halászlé variáns 3000 forint alatt van, főételek zöme 4000 alatt körettel együtt számolva. Mi babgulyást és egy Rib Eye steaket ettünk, forgatott vaslapos krumplival és salátával, ízletes volt mindkettő, tisztes 4 pontos teljesítmény. Az összélményt ötösre taksálom, örömmel mennék vissza bármikor.