2025. március 9.egyedül járt itt 55 A Görgey lángosozó Debrecen külvárosában található, nem messze az egyetemi negyedtől. A lángos mellett fánkot is sütnek, az előttem álló család azt kért. Jómagam maradtam a lángosnál, 800 forint volt egy szép, nagy, élvezhető darab. Nagyon kedves a kiszolgálás, jó a lángos, megfelelő az ár érték arány.
A kiszolgálás szempontja mindent visz, nem tudok ennek a helynek 4 pontot adni.
2025. március 9.egyedül járt itt 55 Az Inga kultúrkávézóba nem sokkal nyitása után ültem be tavaly, majd idén ismét. Érdekes, hogy milyen portrészelekciót láthatunk a falon. Ismerve a (rész? )tulajdonos Puzsér Róbert gondolatait jó részük cseppet sem meglepő, azon viszont igencsak elcsodálkoztam, hogy Szabó Dezső is bekerült közéjük.
Külön közös emlékhelye van két mártír miniszterelnöknek, Batthyány Lajosnak és Nagy Imrének. Az italválaszték színvonalas, első ízben csapolt Szent András sört ittam, hogy mit, arra már nem emlékszem, másodszor e hónap elején Black Cherry-t Csupor Marcitól. 2 deci 1450 forint volt, ami nem kevés, de belefér az átlagos ár/érték arányba. A kiszolgálás mindkét alkalommal nagyon kedves volt. Tisztes 5 pont a hely.
2025. március 9.családjával járt itt 55 A Beerselection az a ritka hely, ahol meglehetősen gyakran megfordulok, a törzsvásárlókat mindig meglepik valami nagyon jó ajánlattal. Arról nem szólva, hogy ahogy az ember gyűjti a vásárlásokkal meg a helyben elfogyasztott sörökkel a pontokat, úgy kap kuponokat az alkalmazásban, amiket ügyesen fel lehet használni akár csapolt sör vásárlására, akár kedvezményre.
Tavaly kilenc alkalommal jártam náluk, idén kétszer, sajnos leülni nem tudtunk sem februárban, sem most, múlt hónapban tele volt, akkor hétvégén próbálkoztunk, márciusban hétköznap volt ugyan, de az emeleti leülős részen épp kóstolót tartottak. Így aztán mindkétszer állva fogyasztottunk a csapról meg a hűtőkből izgalmas söröket, de ez nem szegte kedvünket, megyünk még.
2025. március 9.egyedül járt itt 55 A 2024. július 12-én megnyitott Tacet az utóbbi idők egyik legjelentősebb felfedezése volt számomra. Véletlenül akadtam rá, brew pubokat kerestem a neten s kiadta a Google.
Elbeszélgettem a sörfőző-tulajdonossal, kiderült, hogy már írtam is róla, idemásolom, hogy mit, annál is inkább, hogy a szóban forgó söröket megkóstoltam újra, tehát ehhez az élményhez is hozzárendelhető a sörök korábbi, a debreceni Beer by Lake rendezvény kapcsán megfogalmazott leírása: A Tacet főzde egy olyan komplex, harmonikus, telibe talált hellessel lepett meg, amilyennel még soha nem találkoztam. A helles alacsony komlótartalmú, a pilsrajongók többsége szerint nemritkán vízízű bajor sör, nos a Tacet Das Rheingold névre hallgató hellese tartalmas volt és karakteres, inkább a lager-lelkű ale-t, a kölscht idézte. Pár órával később ugyanezt a reakciót láttam-hallottam a színpadról is, Winkler Róbert sör-vlogger is felsőfokú jelzőkkel méltatta ezt a főzetet. Megkóstoltam a többi tételt is, a Siegfried névre keresztelt, jól sikerült bajor búzát, a Die Walküre nevű altbiert, s Az Istenek alkonya nevet viselő baltic portert, ezek is a maguk műfajának kiemelkedő képviselői voltak, még a porter is meggyőzött, pedig nem vagyok nagy rajongója a fekete söröknek. Ezek mellett a többi sört is megkóstoltam, ha jól emlékszem volt még három. A tulajdonos nekem is elmondta a sörnevek apropóját, amit ZigZag kollegina már részletezett, továbbá a tacet jelentését, amit csekély latin nyelvtudásommal magam is megfejtettem, csak azt nem tudtam, hogy zenei szakszó. A sok zenei asszociáció nem véletlen, Tóth Balázs amikor épp nem sört főz, nem apai kötelességeinek tesz eleget s nem a pultban áll, akkor szimfonikus zenészként dolgozik. Pazar élmény volt a Tacet, csillagos ötös.
2025. március 9.barátokkal járt itt 55 Reméljük, hogy a legújabb profilváltás pontot tesz annak a sajnálatos jelenségnek a végére, hogy a Bartók Béla út 32-es szám alatti ingatlanban színvonalas, jobb sorsra érdemes helyek mennek sorban tönkre. Működött itt DiVino egység, majd egy remek bisztró Kréta néven, de egyik sem tudott tartósan megkapaszkodni.
A The Tap a minőségi sörökre épít, 24 csappal működnek, az éppen aktuális kínálat elérhető a világhálón is: https://www. tapbudapest. com/. Midőn e sorokat írom, egy cseh pilst, egy szintén cseh búzát és egy klasszikus bajor hellest leszámítva a legjobb magyar főzdék nedűit kínálják, négyet a Firsttől s a Szent Andrástól, hármat a Fehér Nyúltól s a Horizonttól, kettőt a Brew Your Mindtól, s nem sorolom azokat a csúcsfőzdéket, melyek egy-egy sörrel szerepelnek a választékban. Sörkorcsolyának rántott csirkét, Cordon Blue-t, pulled pork boxot és tucatnyi burger-variánst kérhetünk, utóbbiakról igen jókat lehet olvasni a honlapon: nekik készítik egy kovásszal dolgozó pékségben a zsemlét, a marhahúsosakhoz a húst helyben darálják, adnak hozzá faggyút is, s csak sóval és borssal fűszerezik, a szószokat pedig helyben készítik. Ezzel együtt a produkción lehetne több ponton javítani, például a hús zsemle arányon, akár úgy, hogy a zsemle méretét csökkentik, s az is jó lenne, ha nem sütnék át a húspogácsát alapból, hanem megkérdeznék a vendéget, hogy miként kéri. Még volt egy apró probléma, de azt példásan korrigálták. A Molotov burger csípőssége igen visszafogott volt, amikor ezt jeleztem, kaptam két kis tégelyben savanyított habanero-t és Szendrey -féle Carolina Reaper-szószt, utóbbiból még hazavitelre is megajándékoztak eggyel, mely azóta szépen fogyogat. Remek sörökkel kísértem a burgert, az élményt pedig a jobbak között raktároztam el. A The Tap Burger&Beer helye ott van a főváros sörözőinek felső szegmensében. A kifogástalan kiszolgálás és a komoly minőségi sörválaszték húzzák fel a helyet 5 pontra.
2025. március 8.barátokkal járt itt 55 Húsz csappal dolgoznak, ezek harmadán saját sör folyik, a többin pedig a legjobb főzdék nedűi. Hétféle természethű, beavatkozásmentes (nem feltétlenül natúr) bort tartanak, tudatosan összeválogatva kiemelkedő, a nagyközönség által nem feltétlenül ismert pincéktől, mint a móri Brigád, a nadapi Szentesi vagy a tokaji Breitenbach.
Vannak saját főzésű pálinkáik, emellett kiemelkedő a whisky- és rumválaszték. Készítenek színvonalas koktélokat is. Kreatív, izgalmas nemzetközi konyhát visznek, értelemszerűen sörkorcsolyákra hangolva. Kínálnak többek között csirkés lepényt, tépett kacsás szendvicset, fish and chipset céklás korianderes coleslaw-val, Constellation Hellesben sült ropogós malaccsülköt, kelbimbóval, káposzta-velouté-val és gnocchival, Angus steaket sült burgonya terrine-nel, grillezett gombákkal, erdei gombahabbal. Szombaton és vasárnap 12 és 15 óra között a brunch étlapról is választhatunk például Croque Monsieur-t, fiákergulyást, shakshukát, rántott csirkés gofrit vagy sült kolbászt. A séf mindeddig az Onyx-ot, a Vestát és a Remmas bisztrót megjárt Császár András volt, aki, mint megtudtam, most készül távozni, a következő konyhafőnök a Mandragórából érkezik, így az ételek magas színvonala továbbra is szavatolt. A kiszolgálás kifogástalan: kommunikatív, felkészült, érdeklődő, figyelmes, udvarias, segítőkész. A kimchi-ropogós izgalmas ötlet, a koreai konyha jellegzetes tejsavas erjesztésű savanyúságából kinek jut eszébe fasírtszerűséget készíteni? Nos, Császár Andrásnak igen. A megvalósítás és a mellé adott mártás harisszás majonéz is remek. Hasonlóan jól sikerült a latinamerikai eredetű, a séf által némileg átértelmezett chicharron, a kimchis sajtkrémmel, pirított szezámmaggal és jól dresszingelt levélegyveleggel tálalt ropogós császárhús is. A koji-érlelt Angusból készült, értelemszerűen vagdosott és nem darált tatár a következő meglepetés, ízre, állagra egyaránt remek, tetején preparált krémes tojássárgája, mellette feketefokhagymás vaj. A pirítós csúcsminőségű kovászos kenyérből készült. Ez maga volt a sörgasztronómiai katarzis.
2025. március 8.egyedül járt itt 45A Vadgesztenye csapat a felújítás alatt átköltözött Zákányszékre, itt látogattam meg őket. Élvezetes, némi finomhangolást még elviselő pacalpörköltet ettem. Ára elképesztő: 2500 forint, miközben mennyisége kb. 60 dkg. Best buy. A díjszabás egyébként is rendkívül kedvező, a korrekt rántott velő szintén 2500 forint volt, két ízes palacsinta pedig 600. A kenyér gyenge, a kiszolgálás nagyon kedves. Tisztes négy pont.
2025. március 8.egyedül járt itt 35
A bejárat előtt hívogató fémtábla Mindennap pacal felirattal. A beltér szerethető, gerendás mennyezet, magasított kovácsoltvas székek a pult előtt, a terem végében nyers téglából kirakott történelmi Magyarország sziluett ragadja meg tekintetünket, de kitették az 1886-os borászati térképet is.
Az asztalra helyezett művirágról le tudnánk mondani. Hagyományos magyar konyhát visznek. Kínálnak többek között kacsasültet párolt káposztával burgonyapürével, cigánypecsenyét, különféle töltött-rántott húsokat, hagymás rostélyost, marhapörköltet, palacsintákat, gesztenyepürét és szilvásgombócot. A pacalpörkölt élvezhető, de nem igazán meggyőző, gyenge minőségű kenyeret adnak hozzá. A túrógombócot édes tejfellel tálalják, amiből többet is elfogadnánk. Négy gombóc az adag, ami elég komoly, maga a gombóc jobbféle mirelitáru. A kiszolgálás formálisan udvarias úgy, amennyire, szívélyességnek, kedvességnek, motiváltságnak, mosolynak nyoma sincs. A számlához 10% szervízdíjat adnak hozzá, viszont a csomagolás és a kenyér nem kerül felütésre. Az itallapon a borok esetében nem tüntetik fel sem a termelőt, sem a borvidéket, sem az évjáratot, mintha a kilencvenes években járnánk. Kérdésemre megtudom, hogy a Koch pince borait tartják. Elvben 17-félét kínálnak nagyon kedvező áron, de az, amit kiválasztottam - egy biobor, melynek fajtáját a felszolgáló nem tudta megnevezni - épp nem volt raktáron. A sörválaszték szűk, mindössze hat tétel a Heineken portfólióból, köztük kettő alkoholmentes, a hatból nem tudtak szolgálni kettővel, köztük a csapolttal sem. A tömények rovatban háromféle Unicum, négy kommersz import tétel, pálinkát nem lelünk, ami elég különös egy karakteresen magyar helyen.
2025. március 4.barátokkal járt itt 55 Az Opus jazz klubba tavalyelőtt a szomszédban zajló Borkonferencia szünetében ültünk be egy sörre. Tavaly a konferencia egybeesett egy fontos családi programmal, de idén ismét részt vettünk és a sört sem hagytuk ki a programból. Mindkét esetben Ogrét ittam, ami idén már 1400 forintba került, ezt ezen a helyen átlagos ár/érték aránynak ítélem.
Az italválaszték jobb az átlagnál, 4,5 pontra taksálom. A kiszolgálás rendben volt, a dizájn továbbra is remek. Négy és fél pont felfele kerekítve az összélmény.
2025. március 4.egyedül járt itt 55 A KEG azon ritka helyek egyike, ahol évente többször is megfordulok, most nézem, hogy már három év telt el azóta, hogy írtam róla. A fő vonzerő a 32 sörcsap, továbbá a reális árazás. A sörkóstoló ára felment ugyan rendesen, 5200 forintba kerül 5 x 1 deci sör, amihez még hozzájön a felszolgálási díj, de beválogathatók olyanok is most már, melyeknek decije 2000 forint.
Ezt választottam legutóbb mármint a sörkóstolót s az exkluzív söröket, tegnapelőtt, amikor betértem ide. Ittam egy spanyol sourt, ami ebben az ársávban volt, de nem adott különleges élményt, két stoutot meg két IPA-t, elégedetten távoztam, mint mindig. Sikerült az Untappd alkalmazásban 5 új sört regisztrálni.