Gyémánt 500
2024. szeptember 11.barátokkal járt itt 55 Idén szeptemberben megszervezett balatonlellei kiruccanásunk legkellemesebb fagylaltélménye volt, amihez hozzátett a tulajdonos-üzletvezető-pultos-fagylaltkészítő-mindenes kedvessége, kommunikativitása is. Kétféle ízt is kóstoltunk, 4,5 pontra taksálom a fagyikat, szívesen kóstolnék mást is.
1200 forint volt a két gombóc, ez átlagos ár/érték arány ezidőtájt. Felfele kerekített 5 pont.
2024. szeptember 11.barátokkal járt itt 45 A Legendás diósdi halsütőnél idén februárban álltunk meg egy jóbarátommal, s beszélgettünk el a feladatát nagyon komolyan vevő tulajdonos-üzletvezető-pultos-séffel, igen jó élmény volt ez a mozzanat. Az árak elég magasak, 900 forintos hekkár finoman szólva túlzás, de ha azt vesszük, hogy a végeredmény meggyőzőbb, mint másutt, még belefér az átlagos ár/érték arányba.
A mi hekkünk egyébként 3000 forint volt kereken. A hekk-kel egy árban van a kárász és a keszeg, az afrikai harcsa, a pisztráng és a ponty 1100 ft/10 dkg. Azért nem vettem ezeket, mert a hekk volt csak kifagyasztva és nem akartam várni túl sokat. Tisztes négy pontos élmény.
2024. szeptember 11.egyedül járt itt 45 A Diósdon, a MOL kút keretében működő Fresh Cornerbe több ízben is betértünk, mivel fővárosi főhadiszállásunk Nagytétényben van és ez a lakhelyünkhöz legközelebb eső MOL kút, ahol elég gyakran tankolunk. Többnyire kávét is megiszunk a tankolás ürügyén, de volt, hogy ettünk is egyet-mást.
A kiszolgálás kedves, a dizájn olyan, mint a többi egységben, tisztes négy pont.
2024. szeptember 11.egyedül járt itt 25 A Vanda büfében egy keszeget ettem, ami irdalatlan volt, pontosabban 3 centiként irdalt, így elég sokat kellett küzdenem az y-szálkákkal, és emellett még avas is, különösen a hasaljánál. Órák múlva is visszajött az avas hal íze, igen kellemetlen érzés volt.
Amúgy a dizájn jó, az ifjú pincér hölgy kedves, de más sört üt be, mint amit ittam, drágábbat egyébként, nehéz elhinnem, hogy véletlen, hiszen azon dilemmáztam, hogy melyik alkoholmenteset kérjem, ő meg beüt egy alkoholosat. És rajtam kívül abban a korai órában nem volt még vendég. Ennél egyébként többet nyom a latban, hogy kaptam tőle kölcsön egy tollat. Társa udvarias, személytelen. Kijön a kiszolgálás átlagosra. A konyha az sajnos 1 pont, avas keszeg, irdalás nélkül ez így akkor is elfogadhatatlan, ha adtak mellé némi salátát. Az összélmény 2 pont, a helyet nem tudom jó szívvel ajánlani.
2024. szeptember 11.barátokkal járt itt 25 A balatonlellei Ízvarázs part egyike a leggyengébb strandbüféknek, ahol valaha ettem. Ár/érték arányban különösen az. Egy sima lángos, mely tömör, alig élvezhető, legjobb indulattal is csak két pontos, 1700 forintba kerül, őszintén szólva ilyet nem is láttam még.
Ennél még a fővárosi trendi lángososok is kedvezőbb áron dolgoznak, egyébként a sima lángos ára a Balatonnál is 1200 körül alakul. A tejfeles fokhagymásat választottam, ami 2000-be került. Mellé egy Soproni IPA 1000, ami mellé nem tudtak üvegpoharat adni. Ez így nagy-nagy jóindulattal 2 pont összesítve, akkor is, ha a dizájn átlagos és a kiszolgálás normális. És nem ajánlott hely.
2024. szeptember 7.egyedül járt itt 55 Hangulatos, igényes, tej- és gluténmentes ételekre fókuszáló reggeliző-brunchozó nem messze a város központjától. A bejárattól jobbra kényelmes fotelek, ahol elkávézgathatunk, mögöttük kiváló kulináris szakkönyvek, A konyhaművészet nagykönyvétől a Gyógyító ételeken át a Halimádók konyhájáig, felettük komlót formázó világítótestek.
A beltérben a kényelmes étkezéshez méretezett hagyományos asztalok és székek. 18-féle reggeli illetve brunch jellegű fogást kínálnak, így többek között Egg Benedict-et, házi tonhalkrémet, Szegedio címszó alatt fehérhagymás tojásrántottát falusi sós uborkával, fermentált zöldségekkel és paradicsommal, bundás kenyeret, avokádókrémes toastot, törökmogyorós zabkását és Acai bowlt. Fő attrakciójuk, mely a legtöbb fogás leírásában szerepel, a házilag sütött, gluténmentes kategóriában egyértelműen kiemelkedő toastkenyér, mely a normál kenyerek mezőnyében sem szerepelne rosszul. Naponta változó úgynevezett funkcionális menüt is kínálnak egy levest, két főételt és egy desszertet kedvező áron. Specialty kávét főznek, minőségi teákat tartanak, továbbá frissen préselt leveket, limonádét, és a Monyó kisüzemi sörfőzde üdítőit és söreit. A kiszolgálás kifogástalan: kedves, udvarias, szívélyes, mosolygós, kommunikatív. Két reggeli fogást kértem. Az Ouch nevű kompozíció leírása: füstölt lazac, habosított tojássárgája, avokádó, Maldon só, lime leve, csírák, fekete szezám, szezonális zöldek, fermentált zöldség, házi toast kenyér. A tányérról ezek rendre visszaköszönnek, jó minőségben, ezzel együtt mindent egybevetve 50 forint híján 5000 forintos árát eltúlzottnak éreztem 2024. augusztusában. A shakshuka jó ízű volt, megnyerő állagú, jól elkészített buggyantott tojást és karakteres kecskesajtot adtak hozzá. Nem spórolták le róla a zöld koriandert, római köményes fűszerezettsége is meggyőző volt.
2024. szeptember 7.egyedül járt itt 55 A beltér szolidan elegáns, a dekoráció visszafogott. Belső gerendázat, zöld növények, kényelmes bútorok várják a betérőt. Az asztalon só-, bors- és chilidaráló, Erős Pista, valamint pohárban egy szál vörös rózsa, rövidre vágott szárral. Danubius rádió szól, jól megválogatott saját zeneösszeállítás sokkal szerencsésebb lenne, a rádiót jó lenne örökre száműzni az összes étteremből.
A kínálat gerincét klasszikus magyar ételek adják, melyekbe helyenként némi csavart is visznek, de választékba vettek nemzetközi fogásokat is. A konyhát Vaszilkó Dániel vezeti, aki a felszolgáló elmondása szerint az időközben bezárt Matrjoska étteremben dolgozott korábban. A borlap a regionális borokkal indít, 25 tételt kínálnak a Balatonboglári borvidék öt vezető pincészetétől, melyek közül pohárra is kimérnek kilencet, mérsékelt, 1000 forint alatti deciáron. Ezt követi további húsz tétel, melyek bő harmada villányi, de találunk a választékban szekszárdi, etyeki, felvidéki, északbalatoni és import borokat is. Csapon csak Soproni Ászokat tartanak, de palackozva ihatunk kézműves söröket is a balatonszentgyörgyi Sörművektől. A töményválaszték igényes, a kínált tételek zöme prémium kategóriás. A kiszolgálás udvarias, gyors, szakszerű, kommunikatív, egyedül a leülésre felszólító csüccs volt teljességgel inadekvát. A számlához 12% szervízdíjat adnak hozzá. Hétköznap délben kedvező árú ebédmenüt is kínálnak. Indításnak kacsamáj torchont kértem birsalmával és brióssal, mely jó minőségű, hízott májból készült, megfelelő technológiai tudást tükrözött, ízre, állagra, szemre egyaránt meggyőző élményt nyújtott. A kiinazás nem volt maradéktalan, de kicsire nem nézünk. Jó volt a szép színű, optimális sűrűségű halászlé is, bár nem filét rejtett, mint az étlap ígérte, hanem kockákat, melyekből többet is elfogadtam volna. Helyben sült, élvezetes gyökérkenyeret adtak mellé. A tartásra, ízre egyaránt kiváló túrógombócot tejfelhabbal és selymes szilvamártással tálalták, a műfaj egyik legjobb képviselője volt, amit valaha kóstoltam. Kifejezetten szerettem a Vitorlást, mely, ha nem is adta a gasztronómiai teljességet, a tökélyt, mint az a fentiekből kiderül, de adott valamit, ami annál talán fontosabb: a felfedezés élményét, valamint az elégedettségérzés teljességét.
2024. szeptember 7.barátokkal járt itt 45 A Costa Rica étterembe egy pohár sörre és/vagy borra ültünk be, mondták a felszolgálók, hogy ennek nincs akadálya, nem kötelező az ételfogyasztás. A pincér hölgy kommunikatív, érdeklődő volt, egyik társam épp közlékeny formájában volt, érdekes közvetlen társalgás alakult ki köztük.
Az itallap jobb valamivel az átlagosnál, tartanak a Dreher mellett Bitburgert is csapon, igaz, ottjártam idején épp kifogyott, így Drehert voltam kénytelen inni, 700 forint volt a pohár, ami jónak nevezhető ár/érték arány. Folyóborban a BBét tartják, amúgy mérnek ki Pócz borokat is. Szicsek pálinkáik vannak. 4 pont a hely.
2024. szeptember 7.barátokkal járt itt 55 A balatonlellei Geleta cukrászda volt számomra az egyik legmeggyőzőbb, egyedül a Szalay teljesített még jobban. A beltér megnyerő, még ha nem is öt pontos, a sütik közül több is szimpatikus volt. Jómagam a Fekete Erdő-átirat felé hajlottam, de jóbarátom inkább a tejcsokis szedres La Mora-ra szavazott, s mivel voltunk már két helyen s akartunk még máshova is menni, egy sütit terveztünk csak itt be.
A La Mora volt az, ami megnyert, 4,5-4,75 pontra teszem, amit felfele kerekítek. 990 forintért az ár/érték is 5 pont, ezek a mousse-torták már szinte mindenütt 1000 ft felett vannak.
2024. szeptember 7.barátokkal járt itt 45 A Márton cukrászdába is a helyben lakó jóbarátom vitt el, azzal, hogy ez a település legrégebbi egysége e műfajban. Ki is van téve két diploma, vagy emléklap, az egyik a hely 40, a másik a 45 éves fennállás alkalmából készült. Minden esetre annyi biztos ennek alapján, hogy már a rendszerváltás előtt működtek.
Egy Nagyi kedvence nevű sütit kértünk, ami valamelyik évben az Ország Cukormentes Tortája díjat kapta, elég jó volt, korrekt, katarzismentes. Mind a süti, mind a választék 4 pont körüli volt, a kiszolgálást is oda tenném, akárcsak az ár/érték arányt. 990 ft egy bármiféle országtortára kedvező díjszabás.