Gyémánt 500
2022. december 23.a párjával járt itt 45 Izgalmas, vibráló szecsuáni gyökerű kínai konyhát visznek. Az étlapon szerepelnek közismert fogások és kevéssé ismert ételek is.
Kínálnak többek között Szent Jakab kagylót üvegtészta koronával, Gong Bao libamájat, gyöngytyúklevest hegyi gomba válogatással, kétszínű zellert, gesztenyés csirkét zöldségekkel, szecsuáni omlós kacsacombot, serpenyős sertésvastagbelet, kemencében sült birkaoldalast, csípős birkahúst üvegtésztaágyon, tarisznyarákot gyömbéresen, póréhagymás gyömbéres rombuszhalat, mindösszesen 94 kóstolásra csábító különlegességet. A habzókkal együtt mintegy 24 bort kínálnak a magyar élvonalból a Veritas válogatásában, melyek közül kilencet kimérnek pohárra is. Árpád pálinkákat és nagyipari söröket tartanak. Az árak helyenként túlzónak tűnnek, de jellemzően értékarányosak. A kiszolgálás udvarias, de lassú, nem különösebben motivált, az italainkra is messze többet kellett várni az indokoltnál. Egyik borunkat nem kapjuk meg, szólunk az épp mellettünk elhaladó felszolgálónak, ő kihozza, a számlán ennek eredményeképpen a tétel kétszer szerepelt, ami már csak otthon derült ki. Ez a gikszer nem szegte kedvünket, bármikor örömmel beülnénk újra akár ide, akár bármelyik másik Wang-étterembe. A sertésköröm szójaszósszal csont nélkül a hideg előétel műfajába tartozik, a körmöket megfőzik, filézik, formába dermesztik, majd szép, vékony négyszögletes szeleteket vágnak belőle, melyeket vékony uborkaszeleteken tálalnak. Otthoni reprodukcióra indító, ötletes előétel. A főtt húsos derelyéhez késztermék édes-csípős mártást adtak, a derelye sem nyújtott plusz élményt a készen kaphatóhoz képest. A száz napos tojást ezúttal sem hagytuk ki, a tűgombás variánst kóstoltuk, komplex, izgalmas ízszimfóniát kaptunk. A Koi shui fei piannak, azaz zelleres ökörszív, nyelv és pacal együttesének sem tudtunk ellenállni, ezt a telibe talált fogást már több helyen kóstoltuk, ezúttal is remek volt. Köretként jól elkészített tojásos rizset ettünk.
2022. december 22.egyedül járt itt 45A Meg-Eszlek kívülről egyszerű büfé, a szokásos lacipecsenyés kínálattal, sült hurka, kolbász, csülök, oldalas, tarja, császár, no meg gyros.
Első gondolatom az volt, hogy egy kolbászt kérek, a második a csülök, végül tarja lett belőle, mely puha volt ízletes, jól fűszerezett.
Kilója 4290 forint, akárcsak a többi sertéshúsnak, kivéve a hurka, ami 3290. Ezt barátinak ítélem.
A kiszolgálás nagyon kedves.
Tisztes 4 pont.
2022. december 22.egyedül járt itt 55 A beltér meghitt, a Hosszú Tányérban jó ízléssel teremtettek a tárgyi környezet útján is otthonosság-érzetet. A háttérben kellemes zene szól, ami sokat hozzátesz az össz-élményhez. A választék rövid, átgondolt, 11 tételből áll, melyek java, egész pontosan kettő kivételével valamennyi kéthavonta cserélődik.
Ottjártam idején kínáltak többek között kacsát gesztenyével, berkenyével és pekándióval, bárányt csicsókával és tobozlekváros pecsenyemártással, borjút gombákkal, zöldbabbal és szederrel. Ötféle bort tartanak, melyek közül hármat két helybeli termelő jegyez. A tömény- és alkoholmentes italválaszték hasonlóképpen szűk, de igényes. Meglepő, hogy egyetlen sörük van, az is nagyipari multitermék, konkrétan Carlsberg. Pedig a környéken több igényes kicsi főzde is működik. A séfüdvözlet főtt fürjtojás volt folyékony sárgájával sarkantyúvirág-levéllel egyedi kerámián. Bíztató kezdet. A pisztráng, gyömbér, zöld mandula elnevezésű előétel remek, a halhús jó tartású, ízletes, passzol hozzá a két mártás, a mikro-zöldek is hozzáteszik a magukét - nemcsak esztétikai szempontból. Nem bántam volna, ha az adag valamivel nagyobb. Még egy előételt kértem, mivel az alma-salsaval és céklával társított baranyai vagdalt is felkeltette az érdeklődésem. A korong formára szabott vagdalt mellé apróra vágott almán formatervezett céklakrumplit és selymes céklakrémet adtak. Letisztult tányér jó ízharmóniákkal. A távolkeleti stílusú marhaleves mély ízű, izgalmas kompozíció. A fehércsokoládé, tökmag, kávé elnevezésű desszert megjelenésre, ízre, állagra egyaránt lehengerlő volt. A kávé ropogós illetve krémpöttyökben jelent meg a tányéron, a tökmag mousse-gömbökben, a fehércsokiból pedig aprócska rózsákat formázott a séf. Kaptam egy ajándékdesszertet is, a konyhán dolgozó Erzsi néni 100 éves receptje alapján készült kalácsot, amit szőlődzsem és juhtúrómousse pöttyök dobtak fel. Emlékezetes ebéd volt ez, a hely méltó a gourmet-ház önmeghatározásra.
2022. december 21.egyedül járt itt 55 A konyha a mediterrán ízvilágra s azon belül az olasz gasztronómiára alapoz, de kínálnak magyar és nemzetközi fogásokat is. Szerepel az étlapon marhagulyás, tanyasi tyúkleves, paprikás csirke galuskával, házi csalamádéval, kacsaduó hagymás törtburgonyával, lilakáposztakrémmel, másik oldalról toszkán paradicsomleves, rizottó, gnocchi, lasagne, helyben gyúrt papardelle bolognai mártással.
Az előételek között is jól érezhető ez a kettősség, egyik oldalról kínálnak olasz antipasti-t, másik oldalról mádi sajtokat érlelt mangalicasonkával. Van végül egy street food vonaluk is: mangalica pulled pork és hortobágyi Angus marhaburger, de beillik ebbe a kontextusba a főételek között szereplő füstölt tofus vegán pad thai is. Hétköznap délben kedvező áron hetente változó business menüt is kínálnak, ezidőtájt bőrös malackaraj, grillezett gomolya és fehérboros garnélás spagetti szerepel a menürovatban a főételek között. Az itallap színvonalas, a borokat értő kézzel válogatták, a ház borát, a tokaji Gizella pince (Szilágyi László) furmintját a bejáratnál kedvező áron kínálják elvitelre. A tömény-szegmensben is prémium tételeket találunk, nem közhelyeket. Tartanak kézműves söröket, csapolnak is négyfélét olyan élvonalbeli főzdéktől, mint a Reketye vagy a First. (Érdekes módon a gyártó nem szerepel a sörök megnevezése mellett az itallapon, pedig ezekkel a nevekkel méltán lehetne büszkélkedni. )
Indításnak garnélás bruschettát rendeltem, remek kenyéren vajas, petrezselymes fokhagymás, koktélparadicsomos, kicsattanó frissességű, remek állagú garnélákat kaptam. Klasszikus ízkombináció, kifogástalanul rekonstruálva. Főételképpen egy olyan fogást választottam, mely jobban megcsillogtatta a séf kreativitását: fogast karfioltextúrákkal. A hal kellemesen pörzses, friss és szaftos, mellette selymes, kifejező ízű karfiolkrém, szárított illetve marinált roppanós karfiol, valamint grillezett pok choi. Remek az összhatás. Desszertem a napi ajánlatban szerepelt, brownie-t kértem, amit málnafagylalttal és csokis morzsával tálaltak, ez a fogás is remeknek bizonyult, különösen a natúr gyümölcsízt visszaadó, optimális állagú fagylalt érdemel kiemelést, nem mintha a brownie-nak bármi baja lett volna. De egy kifogástalan brownie elkészítése nem akkora kihívás, mint egy tökélyt súroló gyümölcsfagylalté, előbbivel egy előképzettség nélküli hobbiszakács is megbirkózik, utóbbival már kevésbé. Mindehhez még azt is hozzátehetjük, hogy a kiszolgálás kifogástalan: udvarias, szívélyes, szolgálatkész és felkészült. A Szomszéd bisztró remek élményt nyújtott minden szempontból, ez a hely úgy jó, ahogy van.
2022. december 21.egyedül járt itt 35 A Suga vendéglő népszerű street food ételekre specializálódott egység Újfehértó központi részében. Jómagam egy kicsi gyrost kértem, amit kifliben tálaltak, néztem is nagyot, igaz mintha mondtak volna valamit előre. Éppenséggel kiflibe is lehet egy jó gyrost tálalni, ez nem volt az. Eleve semmi gyros jellege nem volt.
Meg minek ráreszelni egy gyrosra egy csomó sajtot? A kiszolgálás kedves, a beltér tiszta rendezett, az árak reálisak. Nagy jóindulattal 3 pontos összélmény.
2022. december 20.egyedül járt itt 45 A Nr. 8. nevű bisztró üde színfolt a hajdúszoboszlói vendéglátás kissé egyhangú palettáján. A beltér modern, de nem szembántó, a bejáratnál jó állapotban levő hordók, a hely külső megjelenése a pubokat idézi valamelyest. Szinte egész falnyi ablakok biztosítják a fényt a terem nagy részében, hangulatos a fából ácsolt tetőszerkezet és az azt tartó faoszlop-rendszer.
A dicséretesen összefogott, átgondolt étlap gerincét a nemzetközi és a magyar konyha népszerű fogásai képezik. Az árak magasabbak a helyben megszokottaknál, de értékarányosak. Két fogást rendeltem, édesburgonyával készült fish and chipset, valamint sajttortát. A mirelit édesburgonyát megfelelően sütötték meg, a hal nem volt katartikus, de nagyjából hozta azt, amit elvártunk tőle. Korrekt volt a kompozíció mellé adott zöldborsópüré. Ízre is igen jó élményt nyújtott az inkább dekorációs funkciót ellátó két szem hámozott, enyhén hőkezelt koktélparadicsom. Maga a sajttorta sütve készült, ízre-állagra nem adott többet az otthon készített amatőr variánsoknál. Szép és ízletes volt a dekoráció, a házias jellegű sárgabarack és áfonyalekvár.
2022. december 20.egyedül járt itt 45 A Kemencés csárdát régóta nézegetem, de eddig valahogy soha nem mentem be, mindig volt más célpont. Ma úgy gondoltam, kipróbálom a napi menüjüket. Mivel kevés volt az időm, kértem, hogy csomagolják be. A krumplileves elfogyott, helyett fokhagymakrémlevest ajánlottak, teljesen rendben volt, mint ahogy a majonézes céklasalátával és hasábburgonyával körített hortobágyi palacsinta is.
Tisztes fősodor, ezt sugallják az ételfotók is. A beltér nagyon hangulatos, rusztikus, szeretnivaló, a kijáratnál rovásírással is felírták, hogy viszontlátásra. Az árak jellemzően húzósak, de a menü olcsó volt, 2350 forint. A kiszolgálás udvarias, cseppnyivel több személyesség még elférne. Tisztes négy pont.
2022. november 22.egyedül járt itt 45 A Kan-Sas nevű egység egy egyszerű kocsma, ahol viszont nagyon kedves a kiszolgálás. Elbeszélgettünk a szívélyes, kommunikatív pultos hölggyel a csípősségről általában, chilikről és azok kapszaicin-tartalmáról. Mindehhez az apropót ad adta, hogy tartanak paradicsomos TopJoyt, ami számomra az egyik legrokonszenvesebb, legtöbbször rendelt ital, amennyiben volánnál ülök.
A mosdó patika-tisztaságú, a helység is hangulatosnak mondható. Az alkoholos italválaszték kommersz, érdektelen. Megadom nekik a 4 pontot.
2022. november 22.egyedül járt itt 45 A kisvárdai McDonaldsban ezúttal egy sütit kértem, a megszokott tesztételem a sajtburger, nem mintha nem lenne egyforma mindenütt. Egy fehércsokis málnás sütit ettem, 950 forint volt és parányi adag, de ez nekem pont megfelelt. Nem volt rossz, bár lehetett volna gyümölcsösebb.
Ennek az üzletláncnak 3 pontot szoktam adni, de ez a süti sokkal jobb volt a maga műfajában, mint a burger a maga műfajában. Így megadom a négyet nekik.
2022. november 22.egyedül járt itt 35 A Göncz ételbár vendéghívogató fekete tábláján hasonló feliratok voltak, mint a 442 étterménél. Többek között: pacalpörkölt () kocsonya kapható. Ezek jó hívószavak. Nem álltam meg, hogy ne kérjek itt is egy pacalt, ez nem volt annyira meggyőző, mint a másik helyen. Ecetes almapaprikát kértem hozzá, elég gyengécske volt.
A kenyér sem ütötte a mércét, bár egy fokkal jobb volt, mint amott. Még szemre is. Az árak jellemzően kedvezőek, legalábbis a pacalra 1800 forint jó ár, a savanyúság nem ért meg soha 700 forintot. 3 pont.