2022. november 15.egyedül járt itt 55 A Csuporka volt a legkedvesebb hajdúböszörményi élményem és az egyedüli igazán megérdemelt, meggyőző 5 pont. Minden tekintetben. Impozáns a kézműves áruválaszték, gyönyörű a berendezés, nagyon kedves a kiszolgálás, korrektek az árak. A helybeli kézműves sörfőzde szortimentjéből jó néhány sört tartanak, talán az összeset.
Én minden esetre mindegyikből kértem egyet, szám szerint hetet. A két India Pale Ale volt a kedvencem, közülük is a Citra ízlett jobban. Nem lenne ellenemre egyszer kávézni is itt.
2022. november 14.barátokkal járt itt 55 A konyha fő iránycsapása nemzetközi pub- és street food, de tartanak néhány magyar és délszláv fogást is. Kínálnak többek között cigánypecsenyét, salátákat választható feltétekkel, így garnélával, roston sült csirkemellel, füstölt lazaccal vagy grillezett kecskesajttal, pasta-kat, pizzákat, burgereket, érlelt steakeket és tiramisut.
Hétköznap délben kedvező árú kétfogásos menüt kínálnak, a leves mellé négyféle főételt lehet választani. Kínálnak rántott fledermaust azaz denevérhúst is, ami a sertés hátsó combjának különlegesen puha, szaftos része. Félszáz értő kézzel összeválogatott bort tartanak, melyek felét kimérve is adják. A borlapon külön szedték a natúrborok élvonalába tartozó nedűket, olyan különlegességeket is választékban tartanak, mint a Posta borház amforás olaszrizlingje és pet-natja, Sziegl Balázs öt különböző bora a Jónástól a Bábelig vagy Dobosyék bio-Juhfarkja és Kéknyelűje. (Cseppnyi hiányérzete azért van az embernek, elférne néhány felvidéki, délvidéki és/vagy erdélyi tétel is a natúr-választékban. )
Tartanak kézműves söröket, s a tömények között is találunk izgalmas tételeket, köztük a Nobilis, s a Brill főzde pálinkáit, nem szólva a hagyományos kisüsti eljárással készült bajai pálinkákról. Harmadik látogatásunk alkalmával, tavaly késő ősszel krumplipürével körített kaprimártásos süllőt ettünk, ami megelégedésünkre szolgált, a hal friss volt, ízletes, szaftos, a püré meggyőző, a mártás kellemesen savas. Másik fogásunk egy selymes, természetes ízű gyümölcsmártással felszolgált sült túrótorta volt, ami egyben napzárást is jelentett számunkra, legalábbis kulináris szempontból, mert azért várt még ránk 200 kilométer. A kiszolgálás ezúttal is kifogástalan volt. Nemcsak az üzletvezető, hanem a velünk foglalkozó felszolgáló is lelkes, felkészült, szívélyes, udvarias, kommunikatív.
2022. november 14.barátokkal járt itt 55 Tavaly novemberben kifejezetten vacsorázni tértünk be egy kedves barátommal a Csíki sörözőbe. Az étlap itt újságformátumú, az ételkínálatnak két része van, a séfajánlat fekete táblán olvasható a bejáratnál, az állandó fogások ügyesen beszerkesztve az újságoldalak közé, hangulatos leírásokkal.
Kínálnak többek között rántott sajtfalatkákat kokojzával (áfonyával), szász sajtos kolbászt magos mustárral és székely pityókával, hamburgert, miccset, kacsacombot, a séfajánlat keretében csorbalevest, egészben sült pisztrángot, fokhagymásan, juhtúrós puliszkagolyóval, hagymás rostélyost, székely káposztát házi tejfellel, túrófánkot erdei gyümölcsmártással. Az árak értékarányosak, egyes esetekben meglepően kedvezőek. Előételek 990 és 2200, főételek 3090 és 4590, desszertek 990 és 1190 forint között kaphatók, levesek egységesen 1190 forintba kerülnek. (Ezek a fotók alapján lejegyzett árak, nyilván tavalyiak. )
Rendeltünk padlizsánkrémet, góbé csülköt, valamint erdei gyümölcs mousse-t. Az erdélyi konyha egyik legnépszerűbb, ikonikus ételét, az étlapon román jövevényszóval vinetének nevezett padlizsánkrémet (magyar megnevezések: tojásgyümölcs, fekete- avagy törökparadicsom) itt kiválóan készítik, a remek íz és állag mellett felsejlik a kellő füstösség is az ízképben. A mellé adott kenyértől többet vártunk. A mirelit krumpli-krokettel körített csülök kifejezetten jó volt, mint rendkívül kedves felszolgálónk, a Székelykeresztúrról érkezett Ibolya elmondotta, vákuum alatt készítik a húsokat. A desszert igazi meglepetés volt, könnyed, gyümölcsmousse-ban csokimousse, ennek megalkotása túlmutat a lelkes amatőrök világán. Azt is megtudtuk, hogy a nagyjából egy órás ott-tartózkodásunk alatt három erdélyi táncot és két legényest bemutató páros profi táncos, a legnevesebb együttesek egyikének tagjai. A Csíki söröző ad egy csipetnyit az autentikus székely hangulatból azoknak is, akik még nem jártak Székelyföldön. Székely szimbolika, székely sör, (részben) székely ételek s a székely humor sem hiányzik. Aki végignézi a dekorációt, a pincelejáratnál találkozhat a felirat szerint Tusnádfürdőn elejtett medvének a szarvakkal ékített koponyájával.
2022. november 14.családjával járt itt 55 A Zipsbe tavaly novemberben ismét visszatértünk sok év után. Kínálnak érlelt marhasteakeket, ezzel indítják az étlapot, továbbá kókusztejes sütőtökkrémlevest, borjúhússal és sertéshússal töltött pelmenit orosz tejföllel és tokaji ecettel, krumplitócsnit (lapcsánka, prósza, cicege) fokhagymás tejföllel, zöldségekkel, sütőtökös rizottót, kacsamellet, báránygerincet, sertéstarját, mangalicakarajt, pisztrángot.
Sörrel készül néhány fogás, mint például a stoutos mustáros marharaguleves, a sörös majonéz, a sörös salsa. A salátát is malátaszirupos dresszinggel kínálják. Nem mindennapi felirat egy étlapon, hogy ha nem ízlik az étel vagy nem annyira, mint vártad, jelezd az első pár falat után és azt a fogást mi álljuk. Az igazság az, hogy akkor sem éltünk volna e lehetőséggel, ha bármi nem ízlik, de erről szó sem volt. Némi hezitálás után rendeltünk fokhagymás mangalicazsírban pirított litván kenyeret, kencéket (padlizsánkrémet, körözöttet, májpástétomot), hamburgert és mangós brownie-t. Ételeink egytől egyig ütötték a mércét, kiemelném a burgert, mert sajnos még ma is túlsütik a húst rengeteg helyen, itt bezzeg nem, a medium fokozat az alap náluk. A brownie is kiemelkedő volt, különösen a pazar, könnyed, természetes ízű mangóhabbal kiegészítve. Az asztalon az egyik legjelentősebb magyar chilikészítő, a Gabkó és a Zips közös terméke, a mangós chiliszósz, mely annyira meggyőző volt, hogy hazavitelre is vettünk kettőt. S persze palackozott sörökkel is felszerelkeztünk.
2022. november 2.egyedül járt itt 35 A Tóth pékség egy bolt keretén belül működik, a szerény áruválasztékot elnézve úgy tűnik, hogy egy albán pékségből hozatják az árut. Jómagam egy tepertős pogácsáét kértem, amire 310 forintot fizettem, többet nem is ért, elég gyengécske volt, nekem más fogalmaim vannak erről a műfajról.
Nem is az ízével volt baj, hanem a fojtós, fűrészporszerű állagával inkább. Kegyelemhármas.
2022. november 2.egyedül járt itt 45 Az Európa pékség egy albán pékség Kaposvár központjának szélén. Ezúttal egy Ischlert vettem mely átlagosnak bizonyult, mérete átlag feletti volt. 350 forintot fizettem rá, ez jó ár/érték arány. Népszerű a hely, sorba kellett állni, hogy vásárolni tudjak, pedig a pultosok serényen dolgoznak.
A kedves kiszolgálás és a kedvező árak miatt adok ennek a helynek is 3,5 pontról felfele kerekített 4 pontot.
2022. november 2.egyedül járt itt 45A Neu cukrászda egy népszerű komplex egység a történelmi központ szélén, pékség, cukrászda és fagylaltozó egyben. Nagy forgalmat bonyolít köszönhetően a kedvező áraknak és a közönségigényt kiszolgáló átlagos minőségnek.
Jómagam három darab burgonyás pogácsát és három darab sajtos pogácsát kértem. 630 forintot fizettem. Tisztes 3,5 pontos hely ez, szokásom szerint felfele kerekítek.
2022. november 2.egyedül járt itt 45 Az albán fagyizók általában 3 pontot kapnak tőlem, főleg, ha gyümölcsfagyit kérek, de akár 2 pont is jár néha, mert például a zöldalmájuk brutálisan szintetikus ízű szokott lenni. Néha azonban elérik a négy pontot is. Egyébként, amikor azt látjuk kiírva, hogy Adria vagy Velence fagylaltozó, akkor majdnem biztosak lehetünk benne, hogy albán fagyival lesz dolgunk.
Így volt ez a Kaposvár sétálóutcáján működő fagyizóval is, ahol fahéjas szilvát kértem, nem volt egy szilva sorbet, az biztos, de nem éreztem tolakodó műaromát benne, jól esett nyalogatni, összességében megérdemel nálam 3,5 pontot, amit felfele szoktam kerekíteni.
2022. november 2.egyedül járt itt 45 A Cafe Sasa egy törzsvendégek előtt fejet hajtó egység, ami nekem kifejezetten imponált. A beltér parányi, a terasz tágas, szép kilátás nyílik róla a sétálóutcára. Az italválaszték korrekt, vannak Szent András söreik, néhány jobb tömény, s pár jobbacska bor például a Prantner pincétől.
Volánnál ültem így aztán egy üdítőt ittam, konkrétan Mojito Kinley-t, ez volt az első alkalom, hogy kóstoltam ezt az ízt. 430 forintot fizettem rá. Visszatérve a törzsvendégekre, nagyon tetszett, hogy a nevük fémplakettre gravírozva olvasható a falon. Tisztes 4 pont.
2022. november 2.egyedül járt itt 35 A Pekeraj pékség tipikus albán pékség Kaposvár sétálóutcáján. Adhatnának neki nevet is, ez így olyan, mint a nyilvánvaló evidencia, ugyanazt mondjuk két nyelven. A választék a megszokott. 10 dekagram burgonyás pogácsát kértem, amiről nem is sejtettem, hogy milyen jó szolgálatot fog tenni két nap múlva, amikor nem volt időm megállni enni útközben, s ezzel csillapítottam reggeli farkaséhségemet.
Maga a pogácsa egyébként átlagos volt, markánsan krumplis, főtt krumpli darabok is akadtak benne, ami persze nem zavart egy cseppet sem. 265 forintot fizettem érte. Három és fél pont, amit felfele kerekítek.