A fővonal maradt, boszporusz (jelentése: ökörgázló) helyett Sever(pásztor). Szombat délután gyalog érkezünk,a Bika parkolójában mindig van hely hétvégén. Negyed ház van,az érkezők,mint mi is,először bámészkodik. Érkezünk 13,35-kor. Kiadós étlap,okos gondolat hogy az ételek fotói kint vannak a pult felett. Két oldalt lehet válogatni,külön a levesek,a grill ételek a túloldalon. Két török szakács sürgölődik,igy autentikus az étel. A Duna döner is igy indult annak idején. Amig a Juszuf itt volt minden tökéletes volt. Kimeritő választék van a török konyhából. Papiron. A 6 féle levesből én egy bablevest kérek,az nincs. Csak az étlapon. Végül egy csipős adana kebabot és egy dönert választok. A dönert azonnal megkapjuk,a kebabot sütik,és majd kihozzák. Erre kapunk egy 5-ös számot. Némi káosz van,a jobb oldalon van a pénztár,amit a bal oldalon a grillek közül választunk azt átkiabálják,vagy a vendég bediktálja a pénztárosnak! Jobb lenne egy pincérblokk,amire már a tálcára helyezett étellel a kasszánál lehet fizetni. Majd belejönnek. Az már hab a tortán -fotó- hogy a 7. számu étel borjú gyros,egy török étteremben! A pénztáros hölgynek aki nem érti hogy miért baj ez,elmondom,hogy a gyros görög,a döner meg török,olyan régi mint nálunk a pásztorgulyás. A döner szó jelentése pörgő,forgó,s a törökök hozták be (ezt is ) Európába. Ebből lett a görög gyros is,tehát itt gyrost hirdetni,felér egy szentségtöréssel. A tálcánkkal helyet foglalunk az asztalunknál. Jó kilátás nyilik a főtérre. Az étterem a felsö teremmel,több mint 200 m2,ezt fenntartani nem lesz olcsó a helyi bérleti dijakkal. A dönertál tipikusan török. Volt alkalmam megismerni,20 éve járok Törökországba. Rengeteg saláta. káposzta,paradicsom,öntet és köret,kevés hússal. Nem is látni kövér embert a tengerparton,aki kövér, az külföldi. Ami igazán érdekes,a hús különleges fűszerezése. A török levesek szinte ízetlenek, a sütemények mézzel készülnek cukor helyett,eredményét lásd fentebb. Az adana kebab is megérkezik,ez csípős izesitésű bárányhús sok körettel és sok
zöldséggel. A tálalás is szép. Hárman megesszük a 4 főételt,kell rá inni rendesen. Ehető,teljesen jó az étel,az adagok jóindulattal közepesek,a sült krumpli ,,zacskós,,. Veszünk desszertet is,csokis-diós baklavát,ami izre nem olyan édes mint a magyar sütemények,mézzel készül ez is. Végül a tálcákat visszavisszük egy erre s célra kihelyezett állványra. Az egész ebédünk,leves desszert,4 főétel. kólák,fanták stb,összesen 6,999 ft volt 3 főre. Távozunk 14,25-kor,étkezési idő 50 perc. Összegzés:
Az tény,arra jó amire kitalálták. Egy gyorsétterem,a város közepén ahol viszonylag gyorsan lehet ételhez jutni,a török konyha van jelen,a levesektől a desszertig. Kérdés,a török szakácsok meddig maradnak? Egy év múlva megnézzük. Most elég érdekes,hogy a lányok törökül,a szakácsok magyarul nem tudnak,de valahogy elkészül a rendelés. Összességében tetszett,de igazán jó osztályzatot -még -nem tudok adni. Pozitivum,hogy új szinfolt a városban,az ételek hitelesek,az alapanyagok is megvannak hozzá,az árak barátságosak. Ami nem tetszett,hogy a török étteremben hiányzik a keleti kényelem,az asztalok és székek kicsik és kényelmetlenek,az adagok csak közepesek,a kiszolgálás nehézkes,és szervezetlen,ami ki van irva,nem minden van. A személyzet, a lányok tudnak angolul kommunikálni a vendégekkel,csak egymással nem,de ez idő kérdése,a törökök - a szinte teljesen azonos nyelvtan és abc alapján- hamar megtanulnak magyarul,kérdés meddig maradnak. Minősités: ajánlott
Értékelés: 7,5/10 pont