2017. március 15.a párjával járt itt 45 Egy hétköznap délelőtt voltunk ügyet intézni Gödöllőn, máshová készültünk menni ebédelni, de véletlenül felfedeztük a kis török kajáldát. Nagyon finom, jóízű volt a gyros (vagy döner? ), hozzá köretnek a török rizs, saláta. Együtt egy finom, kompakt ebéd volt. Előnye, hogy gyorsan elkészült minden, és szerintem kb.
harmadidő alatt végeztünk az ebédeléssel, mintha oda megyünk, ahová eredetileg terveztük (ami nagy előny, ha az ember siet). Elég pici a hely, de amikor voltunk, kényelmesen le lehetett ülni. Összességében jó benyomást tett ránk, az a gond, hogy mi általában vasárnap megyünk Gödöllőre ebédelni, és akkor nincs nyitva.
2017. március 15.egyedül járt itt 35 Ha Vácon járunk, általában mindig belépünk a piacra körülnézni, és ha már ott vagyunk, megnézzük a falatozót is. Azt, hogy mindig Kupolának hívták-e nem tudom, de arra biztosan emlékszem, hogy már a 90-es évek elején ettem itt házi májas hurkát mustárral, házi kenyérrel és annyira finom volt, hogy megjegyeztem a helyet, ami azért egy klasszikus piaci falatozó estében nagy szó.
Kb. ezt a menüsort ismétlem meg, ha arra járunk, esetleg kiegészítve egy kis sült kolbásszal.
2017. március 15.a párjával járt itt 45 Keresgéltünk a neten egy jó vietnámi pho levesezőt, a helyről olvastunk hideget-meleget (Világevő gasztroblogger kb. a mennyekbe emelte, ezzel szemben írtak valami közegészségügyi bezárásról is, ami nem is úgy volt, vagy mégis, de nem is), gondoltuk, a legjobb, ha kipróbáljuk. A pho levesük valóban szenzációs, Magyarországon nem ettem ennél jobbat.
Hatalmas adag, egy tányérral kb. jól is lehet lakni. Ettem még valami sült zöldséget marhahússal, ennek nem emlékszem a nevére, de finom volt. Úgyhogy az étel minden pozitív és negatív híresztelések ellenére nekünk bejött. Ami nekem egy kicsit szokatlan volt, és eléggé elrontotta a hangulatunkat, hogy a pincérnő előre közölte (nyilván már mások is értetlenkedtek emiatt), lehet, hogy odaültetnek majd más(oka)t is az asztalunkhoz. (Egy négyszemélyes kis asztalnál ültünk ketten, úgyhogy nem valami hatalmas nagy asztalra kell gondolni. )
Erre ugyan végül nem került sor, de nekem ez akkor is furcsa, ez Magyarországon még a hamburgeres gyorséttermekben sem szokás. Lehet, hogy én vagyok nagy igényű, de ha vasárnap elmegyek ebédelni a feleségemmel egy étterembe, akkor ne ültessék már az asztalunkhoz bele a szánkba a Mari nénit, aki szemérmetlenül fülel, hogy miről beszélünk, vagy taknyosorrú Józsikát, aki meg a feleségemet stíröli. . . . Erre a rendszerre figyelemmel beülős ebédre nem is nagyon vagyunk vissza, viszont a leves olyan jó, hogy elvitelre biztos fogok még hozni.
2017. március 15.a párjával járt itt 35 Aki az Árkádban bevásárlás közben megéhezik és nem akar a két nagy hamburgerlánc valamelyikének az egyenkajájára ráfanyalodni (ez gyerekkel elég nehéz) az itt ehet főzeléket valamilyen feltéttel. Ez szabadon választott, külön lehet kapni a főzeléket (mi általában a lencsét és a krumplit szoktuk venni) és hozzá "ezerféle" feltétet (rántott sokminden, sült combok, pörköltek, stb.
Ahogy mondják, semmi különös, ezek azok az ételek, amelyekből nagymamám harminc évvel ezelőtt három kategóriával jobbat csinált, de ha megerőltetem magam, az egy-két kategóriával jobb még nekem is összejön. . . :) (nyilván ez azért van, mert a saját szájunk íze szerint készítjük, és talán néhány alapanyagból is minőségibbet használunk). Arra jó, hogy bevásárlás közben jóllakjon az ember, és ne valami műkaját egyen (nyilván erre is szánták), de kifejezett étkezési célként nem merül fel. A kiszolgálók gyakran változnak, de ez érthető. Ami még probléma, hogy délutánonként sokszor nem lehet leülni megenni az ételt, mert ugyan rengeteg ülőhely van az éttermi részen de sokan találkahelynek/csevegőnek, stb. stb. használják, így már nem egyszer előfordult, hogy állva kellett ennünk, mint egy piaci falatozóban.
2017. március 15.gyerekekkel járt itt 55 Mi az utóbbi időben majdnem minden évben elmegyünk Sárvárra a Spiritbe, a félpanzióban benne van a reggeli és a vacsora a szálloda Onyx éttermében. Az étterem "annyit ehet, amennyit akar" jellegű reggel és este is. Én magyar szállodában ilyen bő választékú, különlegességeket is tartalmazó reggelivel még nem találkoztam.
Vannak meleg ételek (sült kolbász, virsli, húskenyér, bundáskenyér, rántotta - minden nagyon jó minőségben), de az előre elkészített mellett lehet frissen is süttetni rántottát, ízlés szerinti összetevőkkel. A hideg ételek (felvágottak, sajtok, kencék, stb. , stb. ) választéka és minősége is különleges, látszik, hogy a szálloda alapvetően a külföldi, leginkább osztrák és német vendégekre épít, és ők nyilván nem érnék be TESCO felvágottakkal és májassal (ilyen reggeli"választékkal" négycsillagos szállodában találkoztam. . . ). És a reggelihez ingyen lehet fogyasztani italokat, köztük pezsgőt is (korábban az osztrák Szigethy pezsgőt, legutóbb Hungária volt), ami vacsoránál nagy luxus, mert akkor a piáért fizetni kell, és bizony arany árban mérik. A vacsorára áttérve, ilyenkor is nagy az előre elkészített meleg ételek választéka, de lehet frissen is süttetni húst, minden este mást. Úgyhogy összességében elmondható, hogy az Onyx étterem színvonala minden szempontból méltó az egyik legjobb luxusszállodához.
2017. március 15.a párjával járt itt 45 Mi korábban a Pirogda Örs vezér teréhez közel lévő éttermébe jártunk sokat, úgy tűnik, ez nem mehetett jól (közvetlen mellette volt egy pizzázó, úgy láttam, oda mentek többen), mert egy vasárnap meglepve láttuk, hogy véglegesen bezárt. Ekkor fedeztük fel a neten, hogy a XV. kerületben is van egy büféjük.
Ez nem beülős hely, mint a másik volt, hanem egy kis bodega a Lidl parkolójában, úgyhogy innen elvitelre szoktuk vinni a kaját. Nagyon sok fajta frissen sült pirog kapható, de a mi kedvencünk a pirogdás bőségtál, ebben van csevap, csirkemell, pljeskavica,tükörtojás, saláta, pita, és még köret is.
2017. március 6.családjával járt itt 55 A Pisztrángos egy alig észrevehető bodegában található Dunabogdányban a főút mellett, az út és a Duna között. (Én kétszer elmentem mellette, mire megtaláltam, mert a pontos címet nem ismertem, csak annyit, hogy Visegrád felé kell menni, és az út mellett van.
Mi nyáron voltunk, akkor – a hatalmas forgalom ellenére – a kerthelyiségben le lehetett ülni, téli időszakban nem tudom hogy van, mert a bodega elég kicsi, de biztosan ilyenkor a forgalom is kisebb. Úgy tudni, hogy a tulajnak szemben a Szentendrei-szigeten saját pisztrángnevelője van, onnan hozzák át a friss halakat. (De aztán lehet, hogy ez nem igaz, én attól hallottam, aki ajánlotta a helyet. )
Mi frissen sült pisztrángot ettünk, több variációban, én a szarvasgombásat, ami valami isteni finom volt, méltó a hely híréhez. Ahogy láttam, külföldi turistacsoportokat is hoznak ide ebédelni, amikor mi voltunk, éppen egy busznyi francia jött, szerencsére pont sikerült őket elkerülni. A sült pisztráng mellett kapni frissen füstöltet is, arra egy kicsit többet kell várni, de jól nézett ki. Utoljára Szilvásváradon ettem ilyen finom sült pisztrángot, aki nem lakik túl messze, annak egy kirándulásnak is jó.
2017. március 5.gyerekekkel járt itt 25 Általában havonta nézünk be az IKEÁ-ba, ilyenkor mindig beülünk az önkiszolgáló éttermükbe. Legtöbbször a klasszikus svéd húsgolyót eszem krumplipürével, barnamártással, áfonyaszósszal, én szeretem, feleségem szerint amit itt adnak az műétel. Ő leginkább lazacot eszik és valami nagyon lapos és édes svéd mandulatorta szeletet, állítólag az jó.
Egyébként a felsoroltakból mindent meg lehet kapni fagyasztva elvitelre is, így nyilván a helyben árultak is fagyasztottból készülnek. A nyitás óta a helyet nagyon kibővítették, ennek ellenére az utóbbi időben szinte mindig iszonyatosan zsúfolt és zajos, így mostanában ritkábban járunk. Szinte kizárt, hogy az étteremben tartózkodók mindegyike vásárló lenne, nekem úgy tűnik, hogy a környékbeli iskolások járhatnak be suli után ide időt tölteni, illetve sok nyugdíjas ebédelni. A hely "gyerekbarát", ami nem lenne baj, de sok szülő úgy gondolja, hogy ez azt jelenti, hogy nem kell a gyerekére figyelni és a gyerek azt csinál, amit akar, így legutóbb pl. egy kislány (nyilván unalmában, mert az anyja nem foglalkozott vele) ott futkosott körbe-körbe, és fejhangon üvöltött. . öntudatos anyuka ezalatt két asztallal odébb heherészve fecsegett a barinőjével (pont az a kinézet volt, aki a barátnőjét így hívja), és pont leszarta, hogy szegény kislány unalmában másokat nem hagy nyugodtan enni.
2017. március 5.családjával járt itt 45 Mi először az Aréna Plázában bukkantunk rá a Nordsee étkezőjére, mit mondjak? Egy pici kis luk közvetlenül a Tesco mellett, jól eldugva, elkülönítve az Aréna közepén található kajáldáktól, hogy tényleg csak egészen véletlenül lehessen rábukkanni.
De úgy tűnik az üzemeltetők sem számíthattak itt nagy rohamra, talán két négyes box volt a leülésre (mind a kettőben ültek, úgyhogy elvitelre kértünk, mert egy hosszú nap után nem volt kedvünk ácsorogni), előre elkészített étel szinte semmi, a kiszolgáló mogorva képpel álldogált, nem köszönt. Ja, és mindehhez képest rohadt drága. Úgyhogy ide nem mentünk vissza. Ehhez képest felüdülés volt a Nordsee Árkádban található étterme. Ez már jó helyen, a többi étterem közelében található, jó tágas, kizárólag az étterem látogatóinak fenntartott beülős résszel. A választék is nagyságrendekkel jobb, mint az Arénában. A nemköszönés és a nem túl jó ár-érték arány (kb. annyiért ettünk 1-1- rántott tőkehalat krumplisalátával + egy kis desszert és két üdítő, amennyiért egy nem önkiszolgáló helyen is meg lehet kajálni) itt is megvolt. Azt beszéltük, ha ilyen eltérés van ugyanannak az étteremláncnak az egymástól cca. 2 km-re lévő éttermének színvonala között, milyen lehet egy igazi német Nordsee?
2017. március 4.a párjával járt itt 45 Január elején ugrottunk be a Zingbe, mert több helyen is megjelent, hogy a rendkívül ritka wagyu marhából készült hamburgert is lehet kapni. Olvasva az erről írt gasztrocikkeket, még arra is gondoltam, lehet, hogy öltöny-nyakkendőt is kellene felvennem a látogatás alkalmából, olyan különlegességben lesz részem. . .
Nem mondom, nagyon finom volt, a húspogácsa puha, jóízű, omlós, a szósz is különleges, de jól meg is kérték az árát. De. . . . vessenek a mókusok elé, én sok különbséget nem éreztem a nemrégiben felfedezett (egyébként egy gasztroblogban ugyancsak megénekelt) külvárosi burgerező angus marhából készült kézműves hamburgere és a Zing wagyuburgere között. Illetve hazudok, éreztem. . . . az angusburgerből jóval kevesebb pénzért háromszor ekkora húst adnak. . . :))
Na mindegy, a lényeg, ha találkozom valami gasztrosznobbal, elmondhatom, hogy én ettem már wagyu marhát is. . . :)