2024. január 21.barátokkal járt itt 55 Az egri vár másolata a Pilisben, a Nagy-Kevély délnyugati lejtőjén, Pilisborosjenő határában fekszik, közel a Teve-sziklához és az Országos Kéktúra útvonalához. A várat az Egri csillagok című film forgatásához építették az 1960-as években. A forgatások alatt a vár nagy része leégett, mert fából készült, de így is szinte zarándokhely lett.
2001-ben az első geoláda is itt került elhelyezésre. Mindig érdekes élmény itt lenni!
Érdekes
2024. január 21.barátokkal járt itt 452013-ban készült el a Solymári Golgota Alapítvány szervezésében a Fatimai Szűz tiszteletére épített Fatimai Kápolna Solymáron, a Major utcában. Szentmisét követően dr. Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök áldotta meg a kápolnát, ami az állíttatók szándéka szerint a lelki megújulást és a megbékélést szolgálja majd. Szépen gondozott, rendezett a kis parkja. Érdekes, különleges építmény.
Érdekes
2024. január 21.barátokkal járt itt 45 A várat először 1390-ben említik írásos emlékek. 1490-ben Mátyás fia, Corvin János birtokába került, majd 96-ban II. Ulászló megszerezte vadászkastélynak. 1541-ben valószínűleg felégették és nagyon sokáig csak néhány kő emlékeztetett arra, hogy itt vár volt. A természet vissza vette a dombot, gaz nőtte be.
2005-6-ban nagyszabású helyreállítás volt, így ma már hasonlít a középkori mivoltához a Mátyás-domb ékessége, mely Solymár felé járva messziről feltünik.
Érdekes
2024. január 18.a párjával járt itt 45 Az ország legnagyobb Zsinagógája, csodás, fenséges építmény, Világviszonylatban is csak a 2, ezért mindenképpen megtekintésre javaslom az épületkomplexumot. A kívülről is impozáns épület különleges tárgyakkal berendezett múzeumot, a gettó időszakáról kiállítást is rejt magában.
A kis udvaron sírok emlékeztetnek a múlt szörnyűségeire és szomorúfűzfa szobor. A szobor levelein az áldozatok nevei. Messziről tündöklő, de közelről megdöbbentő, rémisztő érzés. Téli időben leginkább a kis Zsinagógát használják, a nagyot csak nagyobb ünnepekkor fűtik. Hazánk fiai kevesen voltak ott jártunkkor, annál inkább a külföldi csoportok, pedig ez nem csak vallási hanem kulturális hely is.
2024. január 15.a párjával járt itt 55A szakadás-árokból vissza indultunk Tarra, így a bányát is útba ejtettük, mely az útról is jól látszik. Jelzést nem kell keresni, a régi elárvult bányaház melletti úton emelkedtünk fel a felső bányaudvarra. Kezdi a természet visszafoglalni. Sok a szeder, kis fenyőfák még a riolittufában is, a kis tóban nád. Érdekes, szép hely.
2024. január 15.a párjával járt itt 55 Ebbe a komplexumba nem vásárolni jöttünk, hanem Az ókori görögök csodás kiállítását megtekinteni. Parkolni könnyű volt a mélygarázsban, majd a lifttel felmentünk a 2. emeletre, ahol a kiállítás volt. Nagyon érdekes, sok információval mindkét terem. A tárgyak másolatok, de ez nem ront az élményből, mert szépen kidolgozottak.
Kitűnő volt a mesterséges intelligenciával megszólaltatott és holografikusan megjelent ókori görög kíválóságok. Nekünk tetszett az egész.
Érdekes
2024. január 15.a párjával járt itt 45 Taron a templomnál lévő parkolóban hagytuk a kocsit és onnan a kék L és M jelzésen haladtunk, majd elértük az OKT-t és ezen tovább. Balra széles ösvény következett, vadkerítés és már el is értük az árkot. Izgatottan nézegettük hol tudunk lejutni, de kicsit feljebb sikerült és becsöppentünk a mesevilágba.
Lassan haladtunk a csúszos helyeken, mindenki fotózott és álmélkodott a természet szépségén. Gyönyörű volt, ki nem hagytam volna!
2024. január 9.egyedül járt itt 55 Lesznai Anna születésének 130. évfordulója alkalmából avatták fel a szobrát a Grassalkovich művelődési ház parkjában. A közelébe körtefát ültettek mely Anna kedvenc gyümölcse volt. A szobor bronzból készült és egész alakban ábrázolja az írónőt. De nem csak írt, hanem grafikus is volt, iparművész és költő.
Hagatéka a múzeumban tekinthető meg. A csodásan kidolgozott szobrot többször is körbe jártam, remekmű!
2024. január 9.egyedül járt itt 45Kívülről a színes csalogató szakács hatására bejjebb léptem a modern, tiszta helyiségbe. Még nem volt dél, csak én voltam vendég. Körülnéztem, tálcát vettem, majd a nagy választékból finom hurkát, céklát majd egy kávét fogyasztottam. Az ételek és a mosdó is rendben volt.
2024. január 2.a párjával járt itt 55 A Mátyás király sétányon lett felállítva ez a szép szoboregyüttes. A gazdagon díszített, jellegzetesen vállra vetett cifraszűrben, kampós végű pásztorbotjára támaszkodó, bajuszos juhász a hűséges pulikutyájával, és az egyik felvigyázott rackajuh is látható a pásztor lábánál.
A cifraszűr rojtos, magyaros mintákkal díszített és még címert is felfedezhetünk rajta. Csodás alkotás, többször körbejártam.