A svédasztalos étterem alapvetően arra szolgál, hogy egy köztes szintet képezzen a normál étterem és a gyorsbüfék között. Éppen ezért nem túl széles választékból, de annál gyorsabban lehet - a látvány alapján - választani. 2. Pontosan az előző okból kifolyólag próbálják ösztönözni a gyors ügyfél forgást is, amit az árakkal és a felszolgálás "hiányával" erősítenek. 3. Minden ilyen étteremben egyértelműen jelez a feltett evőeszközök száma, vagyis itt például kétszer illik csak fogyasztani egy etapban. 4. Éppen a svédasztalos tálalás esetében nagyon fontos az étel melegen tartása. Ezeket spiritusz égős tálakkal, vagy vörös (azaz infra) lámpákkal lehet megoldani. Most akkor a helyiségről:
Valóban pinceétterem - annak minden előnyét kihasználva - szépen sikerült kialakítani. Van egy hosszanti irányban elhelyezett asztal sor és van keresztben is. Kinek mi tetszik. Ez minden esetre azt jelenti, hogy 4 ember tud kényelmesen helyet foglalni (egymás mellett, faltól falig) és még maradt hely középen a zavartalan közlekedésre is! Az asztalok méretesek, a széken ülve nincs szorongás érzetem, a nagy folyosó miatt csak a nagyon ügyetlen vendégek veszélyeztetik a többieket. . . Van ilyen, de szerencsére én ezzel a típussal még itt nem találkoztam! Van olyan ülőhely, ahonnan jól látszik a lapos TV, van ahonnan egyáltalán nem. Én ez utóbbit preferálom! Gyorsan variálhatóak az asztalok, azaz láttam (a saját szememmel), amikor egy nagyobb társaságnak is tudtak gyorsan, kulturált elhelyezést biztosítani! Azért ez nem semmi. . . Több, más étteremhez képest itt bőven van hely a kéznek, a lábnak, a szelektív tányér használatnak! Azért ezt nem sok - általam ismert - helyről tudom elmondani, még normál éttermekkel együtt említve sem! Én tök hülye vagyok a konyhához. Nem kellett eddig semmit sem csinálnom ott, mert a feleségem (két évvel ezelőtt halt meg rákban) mindent megcsinált, és csodálatosan, változatosan főzött (sütött)! Tehát finnyás is vagyok, azaz nem szeretem, ha egymást követő napokon (sőt nyugodtan állíthatom, hogy egy héten sem), ha azonos ételt kell ennem. Éppen ezért lett ez a törzshelyem! Változatos ételeit - még az olyan "konyhát soha sem látott" egyedek is - könnyen felismerik, mint én! Éppen ezért még eddig nem nagyon hiányoltam a feliratokat. . . Bőven elég a látvány és az illat! Én nem a kiírást akarom megenni, nem a névvel akarok betelni, hanem az étellel! Márpedig az finom! Sőt változatos. Vannak meglepik. Olyat is ettem, amit egy étteremben nem rendeltem volna meg, de itt volt az orrom előtt, guszta volt a látványa, ínycsiklandozó az illata! Ezek például:
1 - narancsos-ananászos csirkemell, valamilyen mártásban,
2 - Karácsony környékén meg a gesztenyével töltött csirkemell, szilvával a tetején. Na ezek azok, amiket soha sem rendeltem volna meg egy normál étteremben, de itt megkóstoltam és finomak voltak! Ehhez hasonlót csak más svédasztalos étteremben [moderálva - a szerk. ] ettem, amit szintén nagyon finomnak találtam. . . A halételek választékához nem tudok hozzászólni, mivel utálom a halat. . . Ellenben finomak a saláták, a hidegkonyhai termékek is finomak és vannak olyan nasik (sütemények, vagy desszertek), amik kimondottan ízletesek és sehol másutt nem találkoztam velük. Az egyik ezek közül a Sportszelet! És még egy dolog! Lehet bármilyen csili-vili az étterem, ha a mellékhelyiség büdös, koszos, vagy elhanyagolt! Na itt ilyesmivel még egyszer sem találkoztam! Ellenben jó illattal, frissen takarított mosdóval már többször is! Tehát egyértelműen összefoglalva jó hely! Még egy dolog. Én hajlamos vagyok néha elszállni. Nem utolsó szempont ilyenkor az sem, hogy van kártya elfogadás! Tehát lehet az adott napra betervezett keretet túllépni, mert fizetőképes vagyok ekkor is! Na ez engem megnyugtat. . .