Gyémánt 500
2025. február 16.barátokkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ilyen hely szerintem nincs másik sehol a világon! Este 8-kor nyílik meg az elvarázsolt kis hely ajtaja, aztán belépve, úgy érzed magad, mintha egy 100 évvel ezelőtti szekrénybe léptél volna be. A kis bár padlótól a plafonig tele van zsúfolva emlékekkel, mesékkel, történetekkel. Nem lomokkal, nem vacakságokkal.
Bár már akkor is telt ház volt, amikor odaértünk, mégis szorítottak nekünk is helyet, még asztalunk, székünk is lett, sőt, fotel. Azután még utánunk is érkeztek újabb vendégek, és valahogy ők is le tudtak ülni. A Calgary a napokban ünnepelte 32. születésnapját. A hely lelke Viky néni (akinek egyébként Mária az eredeti neve, de mindenki Vikynek hívja), kedves állatai, családtagjai is mind itt vannak vele, Cili, a hófehér cica, Rafi, a fekete kutyus és a papagáj, aki egy újabb "szerzemény". Ha valaki megéhezik, Viky készít neki egy Nutellás palacsintát. Alkalmanként túrós csusza vagy gulyásleves is akad ennivalóként. Az Óhegyi Pince Balaton Art balatonboglári Irsai Olivér borát ittuk szódával, 2760 Ft-ot fizettünk, de igazából itt ez nem is volt lényeges. A légkör igazán barátságos, családias, mindenkit szeretettel fogadnak.
2025. február 16.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Király utca Nagykörúthoz közeli részén működő pizzéria és olasz étterem, amelynek az a különlegessége, hogy gluténmentes tésztából készülnek a pizzák és a tészták. Én már ettem itt korábban többször is, amikor még egy más néven futó, de szintén olasz pizzéria működött itt, viszont akkoriban még normál "gluténosak" voltak.
Az ittjartam. hu pozitív értékelései alapján jöttem el ide, de sajnos az én várakozásaimat nem tudta beteljesíteni ez a hely. Azt hozzá kell tennem, hogy nekem nincs gluténérzékenységem, szóval bármilyen pizzát ehetek, így az ízeket is egy normál pizzához mérem, az volt az elvárásom itt is, hogy ne azt érezzem, hogy valami pótlékot eszem vagy valami olyan ételt, ami nem is az, mint amit elvárok, mint amilyennek lennie kellene. A tészták közül számtalanszor ettem már gluténmenteset máshol, és egyáltalán nem éreztem az ízekben hiányosságot. A rövid étlapon alapvetően olasz ételeket találni nem nagy számban, meglepetések nélkül, 2 leves, 5 előétel, 3 rizottó, 24 féle pizza (3890-4590 Ft), 3 desszert. Az árak az átlagnál magasabbak. Normál méretű kerek nápolyi pizzákat sütnek. A berendezés olasz taverna hangulatú, de nagyon szűkös. Az asztalok közel vannak egymáshoz, nehéz köztük elmenni. A mosdó a galériaszinten van, az is nagyon szűkös. Prosciutto e Funghi, azaz sonkás-gombás pizzát ettem (4390 Ft), megjegyzem, szerintem ez egyáltalán nem Prosciutto sonka volt. A tésztának nem volt jó íz íze és az állaga is nehéz, sűrű volt. A pizzán a paradicsom alap mennyisége minimális volt. A sajt helyett valami növényi feltét volt, legalábbis az íze és állaga alapján. A kötelező szervizdíjjal együtt 5000 Ft-ot fizettem egy középszerű pizzáért. Nem érte meg. Nem tudok rá 3 pontnál többet adni, sajnálom.
2025. február 16.egyedül járt itt 45 A99, a névadás a kávézó címére utal, ugyanis az Andrássy út 99. szám alatt járunk, ez helyileg a Bajza utca vonalában található. Az utcaszinten van egy csinos teraszuk, ez télen elég hideg, de az időjárás javulásával felértékelődik, maga a kávézó a szuterénben található. Kb. 3 évvel ezelőtt nyitottak meg, de eddig nem vettem észre a létezésüket.
A hely berendezését a skandináv minimalizmus fémjelzi, tisztaság, letisztultság, egyszerűség sugárzik belőle, de mindezzel együtt egy kicsit steril is az összhatás, túlságosan fehér. De ez csak ízlések és pofonok benyomás. A kávéscsésze kézműves termék, csinos picike. Az eszpresszó finom, újhullámos pörkölésű
a hazai Bagira Pörkölőtől. 800 Ft, számlát, blokkot nem kaptam. Az ételek kínálata jó minőségű, szolid, nem mondanám különlegesnek, vagy izgalmasnak, viszont drága. Avokádós croissant 2500 Ft, Chorizo grill szendvics minibagettben 2300 Ft, csokis tekercs süti szelete 1600 Ft, a cookies keksz darabja 600 Ft. Tartanak alkoholos italokat is, estefelé koktélbárrá alakulnak át. Lehet, hogy benézünk majd később is. Nyári szezonban Cloud9 prémium kategóriás fagylaltot is kapni náluk.
2025. február 16.gyerekekkel járt itt 55 Makó kulturális központja a belvárosban található a Posta utcában. A Makovecz Imre által tervezett organikus, négytornyú épület 1998-ban készült el. Az épületben színház, mozi, több klubterem és kávézó található. Az épület részben önkormányzati, nagyobb részben állami támogatásból épült fel.
Az épület a mai napig nagy népszerűségnek örvend a makói polgárok körében. Makovecz Imre és tanítványai később Makón több más hasonló stílusú épületet is terveztek.
2025. február 16.egyedül járt itt 35 Kossuth Lajos szobra a Városháza előtt magasodik. A helyiek körében mégis nagy tisztelet övezte, és az is fennmaradt az utókor számára, hogy 1849. július 31-én egy éjszakát átutazóban a városban töltött.
A szobor közadakozásból készült, több éves tervezést követően 1905-ben avatták fel a Kossuth-szobrot, amely eredetileg nem itt, hanem egészen 1949-ig a Csanád vezér téri főgimnázium előtt állt (ott most József Attila szobra van), majd utána ide a Városháza elé helyezték át, ahol eredetileg Návay Lajos szobra volt. A fehér mészkő talapzaton egy oroszlán látható, amely elülső mancsait egy kardon pihenteti.
2025. február 16.gyerekekkel járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Szokványosnak mondható monumentális I. világháborús emlékmű Makó belvárosában a körforgalomnál. Az első világháború lezárását követően a város vezetése több éven át tervezte az emlékmű elkészítését, végül 1929-ben avatták fel. Az ünnepélyes avatáson Horthy Miklós kormányzó is részt vett.
A haraszti mészkőből készült talapzaton Makó 798 hősi halottjának neve olvasható. A középpontban egy honfoglalás kori ruhába öltözött vitéz támogatja a sebesült katonát, mellettük egy összetört imádkozó fiatal nő van. A jobb oldalon az egyik mellékalak egy csikós férfi, a bal oldali mellékalakok pedig egy édesanya a gyermekeivel, ők nyilván a békét, az otthont, a nyugalmat szimbolizálják, amit a katonának a háború miatt hátra kellett hagynia. Vagy más olvasatban, éppen miattuk kellett elmenni háborúzni, hogy megvédjék a hazát.
2025. február 16.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Egy igazán megrázó II. világháborús emlékmű a Csanád vezér téren. 1993-ban avatták fel. A bronz alkotás főalakja egy megtört közkatona, aki miután megadta végtisztességet elhunyt bajtársának, a sírt jelölő összeácsolt keresztre támaszkodik. A szobor egy dombon áll, lépcsős mészkőtalapzaton. Alkotója Kiss Jenő Ferenc, makói szobrász.
A szobor előtt található íves falon olvashatóak a makói áldozatok, katonák és polgári áldozatok is vannak közöttük. Ez a parkos rész egyébként Makón a szobrok gyűjtőhelye, itt van Szent István lovasszobra és az I. világháború monumentális emlékmű, kicsit lejjebb meg az aranygömbös szökőkút.
Érdekes
2025. február 16.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Szent István számtalan szobra közül ez a jobban sikerültek közé tartozik. A Csanád vezér téren, központi helyen található, s mivel a lovasszobor egy magas sziklaszerű alapzaton áll, így messziről is jól látható. A lovasszobrot 2000. augusztus 20-án, Szent István napján avatták föl. Az alapzatba egy tartóoszlopot is belefaragtak.
István jobb kezében egy zászlós lándzsát tart. Hogy Istvánnak egyébként volt-e életében bármi köze Makóhoz vagy a környékhez, azt nem tudom, minden esetre nagy tiszteletnek örvend itt a városban, hiszen a belvárosi katolikus plébániatemplom is az ő nevét viseli, neki lett felszentelve.
Ez egy nagyon aranyos kis szobor, amely a belvárosban, a Hagymavirág szökőkút és a Rossmann üzlet között található lakóházas övezetben. Öcsi négykézláb mászó bronzszobra egy kis dombocskán igyekszik haladni vagy legalábbis nem feldőlni. Herczeg Klára Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. 1988-ban avatták fel. Szegény Öcsinek nincs ruhája, reméljük, nem fázik meg.
2025. február 16.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Nálam a temetőlátogatás ötpontos élmény, pláne, ha egy különleges temetőről van szó. Makó izraelita temetője a városon kívül található, és csak előzetes bejelentkezéssel, kísérővel látogatható (vagyis akinél a kulcs van, vele vagy a kulccsal tudsz bejutni). Az egyházszakadást követően a makói zsidóság is megoszlott az ortodox és a neológ irányzat között.
A korábban már használatban lévő temető a neológoké maradt, míg az ortodoxok létrehoztak egy új temetőt a régi mellett, mindez 1876-ban történt. A temető bejáratával szemben kapott örök nyughelyet a mártírhalált halt makói ortodox főrabbi, a csodarabbiként tisztelt Vorhand Mózes és felesége. A korábbi téglaépület zarándokhellyé vált, az ortodox zsinagóga felújításakor, 2002-ben a temetőt és benne az épületet is helyrehozták. A síroknál a mai napig sokan hagynak hátra kívánság cédulákat. A sír felett örökmécses világít, mely a Tanból áradó fényt jelképezi. Kiemelt tisztelet övezi még Kestenbaum Smuél és Deutsch Léb sírját is, kísérőm ezeket is megmutatta. Mivel már gyakorlatilag nem maradtak zsidók Makón, így a temetőt már nem használják temetésekre. Amikor Amerikából vagy Izraelből látogatóba érkeznek a zsidó vallásos csoportok, a zsinagóga mellett rendszeresen kilátogatnak ide a temetőbe is.