Gyémánt 500
2025. április 5.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Fény utcai piacon többféle színvonalas étel- és ital beszerző helyet találunk, ezek közül a különlegesebbek közé tartozik a Léműhely. Emlékeim szerint korábban a Bikás Parknál is volt egy ilyen Léműhely kioszk, de amikor a napokban arra jártam, már nyomát sem találtam.
Itt a Fény utcai egységükben már 3 alkalommal jártam, most végre eljutok a beszámolóig, amely így most több benyomás alapján készült. A "hely" egy ablak, amin keresztül lehet rendelni, ha jó idő van, akkor az előtte lévő teraszra ki lehet ülni. A piacon belül a legalsó, utcaszinten vannak a Rotisserie és a Budai Kantin étteremmel szemben. Most legutóbb széles volt a kínálat, gyakorlatilag a teljes repertoár kapható volt, korábban viszont - hétköznap délután - előfordult, hogy már csak 3 féle italuk volt. Az alma-gyömbér számomra meggyőző volt, 2 dl 500 Ft-ba került. Papírpohárban vagy elviteles palackban lehet kérni az italokat, vagy saját üvegbe is töltenek. Az italok decije 200-300 Ft között mozog, minden friss, 100% gyümölcs és/vagy zöldség, adalékanyag és tartósítószer mentesen. Hűtést igényel, én is jó hidegen kaptam. A hűtőben vannak nagy üvegtartályok, és abból csapolnak a kért italból, amit lehet kombinálni, mixelni is. Nagyon barátságos volt a legutóbbi kiszolgálás, de korábban sem volt negatív. Ahogy a neve jelzi, itt csak "levek" vannak, ételeket nem tartanak.
Érdekes
2025. április 5., csoporttal járt itt 45 A Keleti pályaudvar közelében lévő Mosonyi utca legfőbb nevezetessége a legendás Rosenstein Étterem, de a másik oldalon akad itt másfajta programlehetőség is, mégpedig a Rendőrmúzeum. Eredetileg szabadtéri programot terveztünk volna, de az esős időjárás keresztülhúzta a terveket.
Érdekes módon a múzeumban elég sok látogató volt, sőt egy nagyobb létszámú gyerekcsoportot is vártak aznapra, egy speciális interaktív programmal. A múzeum nem túl nagy, de minden korosztálynak érdekes lehet. További pozitívum, hogy a múzeum ingyenesen látogatható és fotózni is lehet. Számomra a hazai gyilkosságokat bemutató kriminalisztikai rész volt a legérdekesebb, néhány történetet már korábban is ismertem, de voltak olyanok is, amelyekről még nem is hallottam korábban. Szívemnek kedves volt a leghíresebb nyomozókutyát, Kántort bemutató tárlat is. Az udvaron ki lehetett próbálni, be lehetett ülni "igazi" rendőrautóba. A múzeumi prospektusból tudtuk meg, hogy Tarnamérán is van egy "kihelyezett" Rendőrmúzeum, szívesen megnézném majd azt is.
Érdekes
A bélyeggyűjtés egyértelműen egy retró kategóriás hobbi. Valójában kijelenthetjük, hogy manapság már nincs semmi szükség bélyegre. Még ha valaki esetleg levelet adna fel, bár már ez a tevékenység is töredékére szorult vissza, akkor sem kell rá "igazi" bélyeget ragasztani, megoldható a postán gépi értékbélyegzéssel.
Ennek ellenére a Bélyegmúzeum még működik, nyitva tart, látogatható. Helyileg a belvárosban, a Nagykörúttól pár percre találhatóak. A felnőtt belépő 1200 Ft-ba került, a bejárattól gyalogosan mentem fel a mogyoróbarna Zsolnay csempe burkolatos lépcsőházban az első szintre, a kiállítóterembe. A kiállítást egy felkészült muzeológus hölgy mutatta be, majd kaptam tőle egy több oldalas fénymásolt tárlatvezetőt, amely az érdekesebb bélyegek helyét jelzi a gyűjteményben, szóval innentől önállóan lehet felfedezni a bélyegeket. Mint megtudtam, a múzeumnak helyet adó Postapalota 1930-ban épült, célzottan erre a funkcióra. A múzeum mellett most is működik a postahivatal. A bélyegeket speciális, számozott, falból kihúzható rekeszekben tárolják, amelyeken látszik és érződik, hogy majdnem 100 évesek. A magyar bélyegeken kívül a világ minden országának bélyegei megtalálhatóak, földrészek szerinti, ezen belül országonkénti csoportosításban, s számos különlegesség, világritkaság akad köztük. Vannak olyan bélyegek, amelyek a régiségük vagy ritkaságuk miatt értékesek, mások az egyedi forma vagy méret miatt, de van selyemre és falevélre nyomtatott bélyeg is, sőt, a gyűjtők számára izgalmasak a hibás nyomatok, fordított minták, feliratok. Számomra ez a több százezer bélyeg olyan mennyiséget jelentett, amit nemigen tudtam agyilag befogadni, így a tárlatvezető alapján szemezgettem, valamint azokat néztem meg közelebből, amelyeket a hölgy javasolt. Az időszakos kiállítás már a modernebb trendek szerint készült, fókuszában a nők állnak, amelybe az ókori uralkodónőktől kezdve a színésznőkön át a Disney hercegnők is beletartozhatnak. Tetszett az állatos bélyegeket bemutató másik időszakos tárlat is.
Érdekes
2025. április 5.egyedül járt itt 45 Legutóbbi vársétámon az Országház utcán sétáltam tovább a Szentháromság tér irányából a Bécsi kapu felé. Jobbról egy szobrot pillantottam meg. Arcra nem volt ismerős. Ruházat, stílus alapján egy XIX. századi figura, akár egy márciusi ifjú is lehetne. Szerencsére volt név, id. Lendvay Márton.
Lehet, hogy ciki, de nekem ez a név nem mondott semmit. Az beugrott, hogy van a VI. kerületben egy Lendvay utca, talán ugyanaz a névadó, mint a szobor ihletője. S ha ő az idősebb, akkor ezek szerint volt egy fiatalabb is. Gyors rákeresés, nyomozás, s már össze is állt minden információ. Erdélyi, nagybányai színész, énekes, rendező, akinek azonos nevű fia is szintén "befutott" színész lett. Életében a Nemzeti Színház (amely a mai Blaha Lujza téren volt) ünnepelt, vezető színésze volt, egy valódi korabeli celebritás, a szó pozitív értelmében. Ezért is kaphatott szobrot, amelyet eredetileg a Nemzeti Színháznál állítottak fel, de a színházat később lebontották. Az internetről azt is megtudtam, hogy szülővárosában, Nagybányán is van neki szobra. Egyébiránt a szobor körüli épületek is igazán impozánsak. Szerintem jó helye lett itt a Várban a szobornak.
Érdekes
2025. április 5.egyedül járt itt 45 A Budai Várban járva a Szentháromság téren nemcsak a központi Szentháromság szobrot, illetve Pallas Athéné szobrát találjuk, de maradva az ókori görögöknél, pár lépésre Athénétől itt van bizony Hermész is. Ennek a szobornak a stílusa egészen más. Érdekesség, hogy nemcsak Hermész volt görög, de az alkotó Makrisz Agamemnon szobrászművész is Görögországból származott.
Maga a szobor egy kicsit szokatlan, de lehet, csak nekem az. A stílusa nem a klasszikus görög szobrászat szerinti, hanem sokkal modernebb. Az istenek hírnöke szerintem egy kissé droid-szerű lett, olyan feje van, mint egy Csillagok háborúja robot szereplőnek. Az arca egyáltalán nem férfias. Ruhája és cipője nincs, de van kalapja és kürtje.
2025. április 5.egyedül járt itt 55 Pallas Athéné szobra a Budai Várban a Szentháromság téren látható, az Országház utca 2. számú épület sarkában. Ez volt az egykori Óvárosháza épülete. Nekem Pallas Athénéről az ókori görögökön kívül mindig Ráday Mihály egykori zseniális tévéműsora, az "Unokáink sem fogják látni. . .
" jut eszembe az 1980-as évekből, amelynek az volt a szlogenje, hogy bizony, időnként az ő kezéből is kilopják a lándzsát. Örömmel jelenthetem, a várbéli városvédő Athénének megvan a lándzsája, szorosan tartja a bal kezében (balkezes lett volna az istennő? ), míg a jobb kezében tartott pajzson a budai várkapu látható. Felhívnám a figyelmet a szobor feletti beépített ablakra, igazán csinos látnivaló az is. Hogy legyen valami hivatalos info is hozzá, ez a szobor egyébként egy másolat, de az eredeti sem tűnt el, hanem a Fővárosi Önkormányzat épületében, a kapualjban helyezték el. A folyamatosan érkező turista csoportok rendszeres megállóhelye van itt a szobor előtt, mert innen remekül belátható a Szentháromság tér, s annak csodás többi látnivalója.
2025. április 5.egyedül járt itt 55 Az Orczy téren lévő Gólya klubba igyekeztem koncertjegyet vásárolni, de gondoltam, teszek egy kis kitérőt fiatalságom kedvenc helyszíne, az egykori Fekete Lyuk felé. A klub már évtizedek óta bezárt, s újbóli megnyitására nincs semmi esély, szóval ez csak amolyan nosztalgia délután volt a részemről.
Már semmi sem emlékeztet arra, hogy az 1990-es évek kultikus, nemzetközi szinten is ismert underground klubja működött itt. A legendás Golgota tér - szintén egykori törzshelyünk -, amelyen átsétáltam, azonban előnyére változott meg. Szinte rá sem lehet ismerni! Ámultan konstatáltam, hogy immár nemcsak egy név a téren a "Golgota", hanem bizony egy Kálvária nőtt itt ki a parkban a földből, az egykori "semmiből". Pontosítok, játszótér és padok régen is voltak, majd utána épült egy benzinkút is az Orczy út felőli részen. 2021-2022 folyamán azonban elkészült a kálvária, helyreállították a Golgota téri stációkat, ami eredetileg az 1890-es években volt itt a téren, középen egy kápolnával. A kápolna helyét ma egy hatalmas kettős kereszt jelzi, a 14 stáció ennek két oldalán sorakozik, de nem párhuzamosan, hanem kissé távolodva. Gratulálok a Józsefvárosi Önkormányzatnak, és mindenkinek, aki ebben a projektben részt vállalt. Dicséretes! Dicsértessék!
2025. április 5.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Meglepett, hogy Budai Várként is megtalálható ez a városrész az adatbázisban, de azontúl a Váron belül számos további látványosság, múzeum, kiállítás, szobrok, stb. szintúgy, szóval, ha úgy vesszük, már sok kis értékelés született a Vár látványosságairól, de akkor jöjjön egy újabb.
Az elmúlt egy hónapban kétszer is voltam fenn a Várban, leginkább azért, mert nagyon szeretek itt járkálni. Bár egyik alkalommal konkrét céllal érkeztem (Étteremhét program keretében). A Vár kis kacskaringós macskaköves utcácskáiban hasonló hangulatban érzem magam, mint Sopron vagy Kőszeg belvárosában, a várfalon belül, viszont e távoli városokhoz képest előny - számomra - , hogy ide bármikor fel tudok jönni és sokkal gyorsabban, hiszen a városon belül ez sima ügy. Pestről indulva csak a Dunán kell átkelni valamelyik hídon, de persze a metró is megteszi. A legfontosabb látnivalókon - Halászbástya, Mátyás templom, sikló, Budavári Palota - én ezúttal éppen ezekre a hangulatos kis utcákra hívnám fel a figyelmet, akár az Úri, az Országház, a Fortuna vagy a Táncsics Mihály utcát választjuk, bármelyik ajánlott, de a Bécsi kapu környéke is igazán szép. A Szentháromság tér igényesen fel lett újítva a közelmúltban. A Dísz térről délre húzódó rész, a Széchenyi Könyvtár környékén továbbra is zajlanak az építkezések, felújítások, itt a hömpölygő turista áradat miatt nem könnyű a közlekedés és a szemlélődés. Sajnálom, hogy a Karmelita kolostor előtti Színház utca most már tartósan le van zárva. Emlékszem rá, évekkel ezelőtt még gyalogosan ott is lehetett közlekedni, pedig már akkor is ott volt a miniszterelnöki rezidencia. Legközelebb a cseresznyevirágzásra tervezek felmenni a Tóth Árpád sétányra, szerintem 2-3 hét múlva aktuális lesz.
Érdekes
2025. április 1., csoporttal járt itt 45 A Városliget fasor 47-49. számú összenyitott telken két villaépület található. A külsőleg és belsőleg is impozánsabb, jobbkézre található az immáron teljes körűen felújított, szecessziós stílusú Körössy-villa, amelyet egy izgalmas tárlatvezetés keretében ismerhettünk meg. A bemutató gerincét a több száz darabos Zsolnay magángyűjtemény adta.
Az épület történetének bemutatása során kaptunk információkat a szomszédos Klösz-villáról is, amelyet jelenleg csak kívülről tekinthettünk meg, viszont a kerítésen belül körbejárhattuk. Klösz György a századforduló idején híres és népszerű fotográfus volt, a maga korában igazi celebfotósként tartották számon, sőt később saját nyomdát is nyitott itt az épületben. Szintén a Liget Projekt keretében a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum fog hamarosan helyet kapni a villában. Jelenleg még az előkészítő munkálatok zajlanak, de ha valóban elkészül és megnyit a múzeum, én biztosan el fogok jönni megnézni.
Érdekes
2025. április 1.egyedül járt itt 45 Legutóbbi sétautam a XII. kerületbe, a Hegyvidékre vitt. A Németvölgyi úton sétálva figyeltem fel erre a kedves medvés szoborra, amely éppen a Németvölgyi Általános Iskola épülete előtt található. Budapesten vannak tematikus mackó szobor felfedező túrák, a profi medvevadászok képzeletbeli tarsolyában már biztosan ez a helyszín is szerepel, de számomra újdonság volt.
Ez a mackó vagy egy napközis tanító bácsi, vagy egy intellektuális "bölcsész" beállítottságú nagycsaládos apuka/nagypapa lehet, akinek ráadásul medvebocs és embergyerek tanítványai/gyermekei/unokái is vannak egyidejűleg. A szemüveget viselő Mackó bácsi ugyanis egy könyvből mesél, olvas fel az ifjúságnak, akik többnyire érdeklődve hallgatják, bár az egyik medvebocs mintha éppen bealudt volna. Hogy legyen valami "hivatalos" információ is, a mészkő szoborcsoport 1933-ban készült, Lányi Dezső szobrászművész alkotása. Egyébként az iskola előtt a másik oldalon szintén van egy hasonló méretű és stílusú szoborcsoport, de az talán kevéssé érdekes, ugyanis mackót nem tartalmaz (játszó lányok és fiúk).