2023. szeptember 23.barátokkal járt itt 45 Kalandos délutánunk és esténk utolsó állomása volt a Rund, már mélyen belenyúlva a júliusi éjszakába. Már majdnem a buszmegálló felé vettük az irányt, amikor láttuk, hogy újra működik ez a hely, de valami más lett, mint ami régebben volt itt, évekkel ezelőtt.
Az Aquincum HÉV megállónál, a Pók utca és a Szentendrei út sarkán a kerek fehér kioszkban egy új bár nyitott meg, amelynek a neve a kerek alakjára utalhat. Éppen a nyitóbulit tartotta egy fiatal baráti társaság, összekötve születésnapozással, mint kiderült, a tulajdonos srác baráti köre adta a törzsközönséget, de minket is szívesen fogadtak. Ráadásul, a társaságuk egy tagjában egy régi ismerőst ismertünk fel. Szóval hamar kialakult egy jó kis beszélgetés. Az egyik fiatalember DJ szettel szórakoztatta a nagyérdeműt, akik a kertben mulattak. A pultot úgy alakították ki két oldalasan, hogy bentről és kintről is lehessen rendelni. Jó ötletnek tűnt még inni ilyenkor egy kávét, ki tudja, mikor érünk haza alapon, a hagyományos eszpresszó 450 Ft-ba került. Kaiser sört csapolnak, ezt se láttam sok helyütt, üvegesben többek között az olasz Peroni volt. A mosdó szép tiszta, frissen burkolt. Ételeket nem láttam. A pultra kihelyezett narancstál a limonádéba és a koktélok díszítésére szolgál.
2023. szeptember 23.barátokkal járt itt 45 Az Evezős Sörkert az egyik legtetszetősebb vendéglátó hely a Római-parton. Múlt századi, Monarchia korabeli hangulatot áraszt a kialakítása és a dekorációi, amely azonban nem régies, hiszen szépen fel lett újítva. Hatalmas kertjében sok asztal, ülőhely található.
Igazából egy nagy kerthelyiségről, valóban egy sörkertről van szó, benti, zárt helyiség, vendégtér a vendégek számára nincs, ezért csak szezonálisan, jó időben tartanak nyitva. Kicsit tanácstalanok voltunk a belépést követően. Nem volt egyértelmű, hogy az ablakoknál kell-e rendelni vagy van-e asztalszerviz. Sőt, mint kiderült, az sem mindegy, hogy melyik ablakhoz megy a vendég, de honnan kellene ezt tudni, ha mondjuk, mint mi, most jártunk itt első alkalommal? Szóval a kiszolgálás egyáltalán nem volt barátságos és segítőkész sem, valószínűleg a személyzet már a zárórát várta. Már sötétedés után érkeztünk ide, a "Római túránk" sokadik megállópontjára, ekkor sok más vendég volt itt, élénk beszélgetős közeg, hangulatos megvilágítással. A konyha már nem üzemelt, de láttuk, hogy modern mainstream street foodot kínálnak, hamburgerekkel, kiegészítve a folyóparti/tengeri halas fogásokkal, hekk, halászlé, sőt még garnéla tempura és tintahal is szerepelt az amúgy szimpatikus étlapon. Desszertek terén túrógombóc, császármorzsa és palacsinták. Örömmel láttuk, hogy a mainstream Dreher, Pilsner U. és HB mellett Rizmajer söröket is csapolnak, illetve üvegesben is volt még többféle, így egyértelmű volt, hogy ezekre szavazunk. Popcorn kukoricásat és mézes-narancsosat választottunk ( üveges 1290 Ft, ill. csapolt pohár 890 Ft külön részletezett szervizdíjjal együtt). A kert egyik részében fonott madárkalitka alakú fotelek voltak, ezeknél ültünk le. Nem mondom, hogy kényelmes lett volna, de kívülről jónak tűnt. A zárás előtt lezárták a mosdókat, de szerencsére találtam egy alkalmazottat, és kinyittattam vele. Úgy jelezték a zárórát a vendégek felé, hogy lekapcsolták a világítást a kertben. Mondjuk nem mindenki vette a lapot. A nem szimpatikus személyzet ellenére a hely nagyon klassz, egyáltalán nem tudták elrontani a kellemes és szórakoztató esténket.
2023. szeptember 23.barátokkal járt itt 35 Tipikus lakótelepi fagyizó és cukrászda Békásmegyeren, 10 emeletes panelházak gyűrűjében, az egyik sarkában kialakítva. Bár így júliusban egyértelműen a fagylalt volt a favorit, a legtöbben ezt vásárolták korra és nemre való tekintet nélkül, de ezért megjegyzem, hogy lehet még kapni buborékos gofrit, Churros spanyol fánkot, jégkását (3 ízben, 3 méretben, 500/750/1000 Ft), kávét, rétest és vagy jó tucatnyi féle, mainstream középkategóriás megjelenésű süteményt, tortaszeletet (750-850 Ft-os szeletárak).
A fagylaltok nagyüzemi előállítású, inkább albános jellegű tömegtermékek, aromás, színezékes megoldás. Cukromentes íz volt a mogyorós desszert névre hallgató, egynek elment, nem volt valami jó. Feledhető. Vettünk még egy szelet epres rétest, az sem volt átütő. Amiről emlékezetes marad a hely, hogy egy Wednesday Addams külsejű és öltözetű fiatal lány szolgált ki bennünket. A bejárat előtti kis teraszon lehet leülni helyben fogyasztáshoz, de ottjártunkkor a 3 kis asztal mindegyike foglalt volt. A benti részben nincsenek asztalok, kb. 3 vendéggel meg is telik a pult előtti rész. Éppen emiatt a fagylaltot és a jégkását a terasz felől az ablaknál adják.
2023. szeptember 23.barátokkal járt itt 45 Békásmegyer HÉV megállótól gyalogosan indultunk el egy nagy Római-parti sétatúrára északról dél felé haladva. A Dunához kiérve első megállónk a Kacsa Bisztró volt - büfé és sörkert néven is emlegetik - barátom ajánlására. A hely egy kis földszintes kioszk, amely körbe van rakva napernyőkkel és kempingszékekkel, asztalokkal, egyik oldalon támfallal védve, elkerítve.
A rendelés és a fizetés a pultnál történik. Szintén hozzájuk tartozik közvetlenül a Duna-partra telepítve egy régi hajóból kialakított másik büfé egység Bárka néven, de ők csak szezonban, hétvégén, idényjelleggel vannak nyitva. Itt is vannak további asztalok, székek és kikötési lehetőség a hajóval érkezőknek, mi sajnos nem azzal jöttünk. Meg kell jegyeznem, hogy ezt a partszakaszt az önkormányzat nagyon szépen felújította, megszépítette, pihenőhely, séta- és biciklis útvonal épült, információs táblák kerültek kihelyezésre. A Kacsa csapolt sör kínálata meglepően színvonalasnak mutatkozott. A mainstream Straopramen mellett Lindemans Cassis feketeribizlis, Belle Vue Kriek meggyes, Hoegaarden fehér búza, Hoegaarden rozé, Leffe Blonde söröket csapolnak, meglehetős árfekvésben (pohár 980 Ft, 1880 Ft a korsó ára). A feketebizlis és a rozé söröket kóstoltuk, mondjuk, már nem először, így ismertük őket, kedveljük ezt az ízvilágot. Hasonlóan a Római többi büfé-egységéhez, itt is lehet hekket enni. Algida, ill. Magnum jégkrémet is lehet kapni. Kellemes, lazulós kis hely.
2023. szeptember 23.barátokkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Hekkmester az egyik ismert, népszerű halas büfé a Római parton, élénk piros színéről messziről látható, felismerhető. Sok asztaluk van, részben fedett, részben napos részen. Ajánlás alapján jöttünk ide enni, de én annyira nem voltam elájulva attól, amit kaptunk.
A hely tisztasága jelentősen fejleszthető, szóval egyáltalán nem tiszta a hely, értem ezt az asztalokra, székekre, kiszolgáló pultra, mosdóra is. A rendelés és a fizetés a pultnál történik, majd az elkészült ételt szintén a pultnál lehet átvenni, nincs asztalszervíz. A legnépszerűbb ételük a hekk (740 Ft/10 dkg), mi is ezért jöttünk. Volt még harcsa rántva és roston, harcsapaprikás és halászlé. Mivel nem kóstoltuk, nem tudom, milyen harcsából készítik, sok étteremben az olcsóbb és tömegesen elérhető afrikaiból. Aki nem szereti a halat, azok grillezett tarját, csirkét, kolbászt, sajtot ehetnek, 3000 Ft körüli áron, köret nélkül. Kommersz italkínálat, egy 5 dl-es Dreher sör 1000 Ft. A hekk mellé a kovászos uborka és a kenyér (sima bolti házgyári) pluszban fizetendő,
Tálalás: viharvert piros műanyag tálca, legolcsóbb kínai műanyag villa, aminek attól letörik a foga, ha beleszúrod egy hússzeletbe, nem a csontba. A hekk átlagos volt, nem valami ízes, de frissen készült. Összességében, tipikus 3 pontos hely és élmény. Inkább nem ajánlom, mint ajánlom.
2023. szeptember 23.barátokkal járt itt 45 Hűvösvölgyben, a busz- és villamos végállomástól 2 perc gyaloglásra, a HÜVI Szolgáltatóházzal szemben egy mini-dzsungel közepén található ez az egyszerű küllemű, egyszintes kioszknak kinéző kávézó. Belépve egy romkocsmás hangulatú, fiatalos helyre érkeztünk be.
A nyitási és zárási időpontokat nem igazán veszik komolyan, amikor mi odaértünk, még nem nyitottak ki, de tettünk egy karikát a környéken, és visszatérve már nyitva találtuk a helyet. Korábbról már jól ismertük, mivel évente szoktak itt tartani egy zenés baráti klubtalálkozót Hűvösvölgyi Hideghullám néven az elvontabb, sötétebb zenék kedvelőinek. Van egy részben fedett szabálytalan alakú nagy udvaruk, innen nyílik jobb kéz felé a bárpultos belső rész, további asztalokkal, valamint szemben, az udvar másik oldalán nyílik egy másik belső zárt rész, ez a táncparkett, klubhelyiség. Egy kicsit kaotikus, rendezetlen az egész és az is látszik, hogy nem szokott a személyzet éjjel-nappal takarítani, de ettől eltekintve jópofa a hely. Kommersz italkínálat található a pultban, Dreher sört csapolnak. A kert végében egy roncsautót építettek be a falba dekorációs elemként. A falakat a zenaart. hu rajzai, képei díszítik. Ételek nem voltak.
2023. szeptember 23.barátokkal járt itt 45 Fiatalos, romkocsma jellegű művész kávézó a Széll Kálmán téren. A bejárat előtti széles járdán van egy teraszuk, továbbá a belső kertben egy másik, csendesebb, hangulatosabb kerthelyiség még több asztallal. A beltér tágas, kicsit üres, nincs sok berendezés.
Rendszeresen tartanak kiállításokat, ottjártunkkor egy fiatal fotó lány, Szegal Hanna Lea fotókiállítása volt látható a falakon. A külön koktéllapon 10 féle izgalmasabb koktél szerepel, nem olcsón (3150-3750 Ft). Kommersz sörkínálat, craft söröket nem tartanak, üvegesben Staropramen, Stella, Corona volt csak. Úgy tűnik, itt nem a sör a fő profil. A ház borait a badacsonyi Pátzay Borászat adja, 750 Ft decije. Összességében az alkoholos italokat én túlárazottnak találtam, a kávé viszont nem volt drága. Az eszpresszó szervizdíjjal együtt 500 Ft, hozzá a kis kancsó tej grátisz. A röviditalok 4 cl-es kiszerelésűek, a Jagermeister 1500 Ft-ba került. Gin + tonikból van nagyobb választékuk, nevezetesen 8 fajta, a legdrágább, Hendicks rózsaborsos, uborkás kombináció 4150 Ft, ami azért pestiesen szólva nem semmi, bár éppen Budán jártunk. Elvileg, de nem mindig re-pohárba adják az italokat, amelynek 300 Ft volt a betétdíja. Ez mondjuk éppenséggel kedvezőbb az átlagnál, mert a budapesti szórakozóhelyeken általában 500 Ft-ot kérnek érte, és egyre több helyen alkalmazzák, amelynek annyira környezetbarát voltáról nem vagyok meggyőződve. A mosdó fala, hasonlóan a belső kerthez ki van dekorálva graffitivel és matricákkal. Laza személyzet. Ételeket nem láttam, úgy tűnt, nem tartanak semmit, de a közelben több helyen is lehet enni ezt-azt, még este is, valószínűleg nincs is rá itt igény.
2023. szeptember 22.barátokkal járt itt 55 Ohana a béke szigete az egyébiránt rendkívül nyüzsgő, zajos és sajnos folyamatosan romló, pusztuló állapotú Jászai Mari tér közelében, a 2-es villamos végállomás leszállóhelyénél. Sajnos a szépen elkészített bejárat melletti falat idióták összefirkálták, ez a fajta graffiti biztosan nem művészet, csak értelmetlen rongálása a köz- vagy valaki más vagyonának.
Bár itt "fent", szóval az utcaszinten, a járdára kitelepülve van egy kis teraszuk napernyővel, de a felvezetőben leírtak miatt egyértelmű volt, hogy mi inkább bemegyünk. Pár lépcsőfok és meg is érkeztünk a családi kávézóba vagy a kávé-családba. Ohana Hawaii nyelven azt jelenti, hogy család. És valóban családias kis helyre csöppentünk. Csendes, nyugodt, sok a fehér dekoráció, de mégsem hideg az összhatás, sok a zöld növénydíszítés hozzá. Abszolút alkalmas kihelyezett home office munkahelyként is, vagy baráti beszélgetésekre vagy akár magányos elmélkedésre, olvasásra is. A pultban két fekete pólós, tetovált karú fiatalember főzte szorgalmasan a kávékat és szolgálta ki a vendégeket. Kétféle kávé közül lehetett választani, amelyeket frissen darálnak, majd főznek. Az egyik az Aloha, etiópiai Hafursa Haru termőterületről, virágos, gyümölcsös, ribizlis világ. A másik egészen más, Apo a brazil Serra Da Mantiqueira régióból inkább tejcsokoládés mandulás ízeket hoz. Ez a fajta kifejezetten eszpresszóhoz ajánlott. Szóval én ez utóbbi mellett tettem le a voksomat. És egy kiváló eszpresszót ittam 590 Ft-ért. Tisztított víz csapos üvegballonban van kihelyezve a vendégtérbe, önkiszolgáló rendszerben működik, természetesen ingyen. Kávén kívül forró csokit, matcha lattét, chai lattét lehet inni, illetve kiemelném a csúcskategóriás Zhao Zhou teákat (1590 Ft). Ehetőségek terén házi csokis minikuglóf, banánkenyér, mákos citromsüti, pekándiós pite, csokis-passiógyümölcsös torta (950-1490 Ft), nagyon finomak és tényleg háziasak voltak a sütik. Az üdítők és gyümölcslevek is prémium kategóriásak, On Lemon, Fever-tree, Fő Juice.
2023. szeptember 22.barátokkal járt itt 35 Egyszerű igényeknek megfelelni kívánó söröző, kiskocsma a III. kerületben Pünkösdfürdőn, a Strandnál lévő nagy kereszteződésben. A törzsközönséget a környéken élő idősebb férfi korosztály adja, legalábbis ottjártunkkor, mindkét alkalommal így tapasztaltuk.
Van kiülős teraszuk, ahol szemrevételezhetjük az elhaladó autós, buszos és gyalogos forgalmat, nem kihagyva a motorosokat és a kerékpárosokat sem, ezen kívül más érdekességet itt nem fedeztünk fel. A strand első alkalommal, június elején még nem nyitott ki, gondolom, amikor beindul a strandszezon, itt is jobban megugrik a vendégforgalom. Rendelés, átvétel és fizetés a pultnál bent történik, nincs asztalszervíz. A barnára festett hütte jellegű faházba belépve először egy fedett teraszra érkeztünk, amelyet különböző országok zászlói díszítettek, utalva arra, hogy a tulajdonos focirajongó, majd ezután értünk oda a pulthoz, ahol egy vagány hölgy szolgált ki bennünket. Mivel Ászok sört csapolnak, amit nem mondhatnám, hogy bárki is kedvelne (legalábbis köreinkben), így megkérdeztük, milyen üveges söreik vannak. Ezek közül az olasz Peroli tűnt a legjobbnak, így ezt választottuk (750 Ft). Humoros a facebook oldaluk, mert hogy az is van nekik. Ételeket nem láttunk. 3 pontnál többet nem tudok nekik adni, de egyébként ajánlom, nem éreztük magunkat rosszul.
2023. szeptember 22.barátokkal járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Nagyon vártuk, hónapokig tervezgettük ennek az étteremnek a felkeresését, de sajnos nagyot csalódtunk, úgy is fogalmazhatnék, hogy egy jó nagyot koppantunk. A Barrio kortárs, argentin és nemzetközi konyhát visz, meglehetős árfekvésben Hidegkúton. A csinos kertes villa épületben korábban már több étterem, pizzéria működött a megelőző években, ettünk itt már, ismertük a helyet, a környéket.
Érdekesség még, hogy a közvetlen szomszédban egy másik jónevű "hajózásban utazó" étterem található, amely szintén a közelmúltban, talán tavaly nyitott. Az Audi Dining Guide étteremkalauz 2023. évi számában 83 ponttal a TOP100 magyar étterem között a 67. helyezést kapták, ami nagyon szép eredmény. A Barrio tulajdonosa az egykori belvárosi KNRDY amerikai steakhouse tulajdonosa, ahol volt szerencsénk nagyon finomakat enni, ha jól gondolom, a covid és külföldi fizetőképes turisták elmaradása sodorhatta el őket. Sajnáltuk. A terasz és a beltér is kellemes, szépen, harmonikusan kialakított. Azonban nem tudom máshogy megfogadni, kinéztek/lenéztek minket itt. Az egyébként szinte teljesen üres étteremben nem engedték, hogy oda üljünk, ahová szerettünk volna, utána is felsőbbrendű, nyegle stílusban kommunikált velünk a személyzetnek az a tagja, aki kiszolgált. Akik egyébként munkaidejük jelentékeny részét a hátsó kertben dohányzással töltötték. A komolyabb étkezéstől őszintén szólva teljesen elment a kedvünk. Pedig láttuk a hűtőben a szebbnél szebb húsokat és az étlap is rejtett izgalmas fogásokat. Ittunk egy koktélt - Fresh berry mojito 2990 Ft-ért, egy mangós Mayer házi szörpöt (2190 Ft ! ! ), valamint ettünk a desszertek közül egy csoki mousse-t erdei gyümölcsökkel (1390 Ft). A desszerttel nem lett volna baj, bár nem volt benne semmi különleges, de ebben a negatív közegben nem esett jól elfogyasztani. Nem gyakran, de volt már negatív élményem étteremben, ettől nem fogok a Dunának menni, de én a Barriot a fentiek miatt jó szívvel nem tudom ajánlani. Sajnálom.