Gyémánt 500
2023. augusztus 3. járt itt 55 A VIII. kerületi Építészpince udvara a belváros egyik leghangulatosabb, misztikus és meseszerű belső kertjét rejti, ahol a spanyol tapasokat kínáló étterem helyet kapott. A népszerűséget jelzi, hogy kizárólag előzetes asztalfoglalással sikerült itt enni, csak úgy random beesni az utcáról esélytelen, nem volt szabad asztaluk még hétköznap sem.
Az is előre meg van határozva, hogy mennyi időt lehet legfeljebb eltölteni az asztaloknál. Az étterem a pinceszinten kapott helyet, de oda csak akkor mennek le a vendégek enni, ha szakad az eső vagy nagyon hideg van. A kert az abszolút favorit! Az étlapon hideg és meleg tapasok, kis falatkák, spanyol tradicionális fogások, tengeri ételek, húsok, köretek kaptak helyet, véleményem szerint meglehetősen túlárazottan. A kiszolgáló személyzet létszámban elegendőnek tűnik, de mintha minden pincér aznap töltötte volna ott az első napját vagy még a betanuló idejét, mert elég amatőrnek tűnt a csapat. Értem ezalatt, hogy a fiatal felszolgáló lány nemigen ismerte az étlapon szereplő ételeket, hasznos tanácsot, ajánlást nem kaptam tőle, némi megtévesztést viszont igen. Ezért nem haragszom, de részben emiatt, részben az én hibámból az ételválasztás nem volt valami sikeres a részemről, pedig sokféle ételféleség kapható, de az étlap leírása igen szűkszavú volt, fotók nélkül. Evőeszközt sem kaptam, de mivel láttam, hol tartják őket, így ki tudtam szolgálni magam. Egyébként mindenki kedves, mosolygós volt, de egyáltalán nem professzionális. A vega Ensaladilla rusa valójában egy franciasaláta endívia salátalevelekkel (2200 Ft), a rabo krokett hússal töltött krokett nagyon jó fűszerezéssel (1800 Ft/2 db! ! ! ), az Ibérico Sobrasada egy édes-fűszeres mézes sonkakrém (1800 Ft), amihez jól jött a kenyér (egy kis kosárban finom kovászos cipószeletek 500 Ft-ért). Az epres limonádé finom volt (1500 Ft/ 4 dl). Ezek voltak szinte a legolcsóbb fogások az étlapról. A szakácsok, a konyha szerintem ügyes, ami jobb ételválasztás esetén még jobban kidomborodhatott volna. Minőségi, igényes alapanyagokkal dolgoznak. A hely nagyon szuper, különleges, egyedi, de ezt elsősorban a környezet adja. Igazából itt, ha egy adag popcornt ettem volna, az is jólesik.
2023. augusztus 3.barátokkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Elindultunk északról, Békásmegyerről, kisétáltunk a Duna-partra, és egészen Aquincumig gyalogoltunk dél felé a parton. Közben persze itt-ott megálltunk, betértünk jó pár vendéglátó egységbe. Ez volt talán a legmeglepőbb, pozitív értelemben. Külső ránézésre egy puccos, sznob helynek gondoltuk, de egyáltalán nem ilyen volt.
Barátságos, kellemes, ahol szívélyes fogadtatásban részesültünk, és nagyon jól éreztük magunkat. Koktélozni terveztünk, de aztán ettünk is, amit nem bántuk meg. A koktélok kifejezetten kedvező árfekvésben kaphatóak, és nem spórolták ki belőlük az alkoholtartalmat sem. Cuba Libré-t (1680 Ft) és Moscow Mule-t (1860 Ft) ittunk, valamint egy tatár beefsteak-et ettünk friss zöldségekkel, kitűnő pirított kovászos kenyérrel (4160 Ft). A hely, azaz "aHely" egy közvetlen Duna-parti étterem, hatalmas U alakú terasszal, sok-sok asztallal, középen egy szép zöld kertrésszel, virágokkal, gondozott gyeppel, játszótérrel. Ideális esküvői vagy ballagási helyszín, szóval bármilyen ünnepélyes családi vagy munkahelyi eseményre nagyon alkalmas szerintem, ahol nagyobb társaságokat is tudnak fogadni. Egyébiránt népszerű kerékpáros megállóhely is. Itt a kötelező 12%-os szervizdíjat is reálisnak és megszolgáltnak tartottuk. Csont nélküli 5 pontos hely lett nálam.
2023. augusztus 1.egyedül járt itt 55 Prémium kategóriás "menza" üzemi étkezde Angyalföldön a Váci út egyik modern irodaházának alsó szintjén. "Külsős" vendégek részére is nyitott. Munkanapokon ebédidőben lehet itt étkezni, többféle menü és variáció közül lehet válogatni. Tálcás, önkiszolgáló rendszerben működik, a végén fizetés a kasszánál.
Úgy kerültem velük kapcsolatba, hogy ők is részt vesznek a Munch ételmentő programban, melynek keretében a vegetáriánus menüt - leves + főétel - 2150 Ft-ért lehetett megkapni. Nagy adag erdei gombakrémleves, majd parajos rizottó grillezett kecskesajttal. Alapáron a menük 3000 Ft-ba kerülnek. Ivóvíz kihelyezett kancsóban található az asztaloknál. A sütemények is nagyon jól néztek ki, vannak újhullámos fazonok is. (850-1050 Ft). Szépek a tányérok, a berendezés is tetszett, egyáltalán nem a hétköznapi üzemi menza stílus. Sok asztal van, nagy az alapterület. A jobb oldalon külön kávézó részleget alakítottak ki, külön pulttal. Mivel ott sokan várakoztak, így ezúttal a kávéról lemondtam. Fogom figyelni az akciókat, mert itt szívesen ennék még máskor is.
2023. augusztus 1. járt itt 55 Egy nagyon kellemes, barátságos, modern, tágas, világos, szépen berendezett, patyolat-tiszta kávézó a VIII. kerület belsejében, amely egyúttal co-working közösségi munkahelyként is működik. Vagy ahogy a tulajdonosok fogalmaztak, kreatív közösségi teret biztosítanak.
A nyugalomra vágyók az emeleten tölthetnek el akár egy egész munkanapot vagy a pinceszinten is lehet egy kicsit lazulni, ahol a mosdók mellett csocsóasztal is található. Kitűnő volt a kávé, a Cortado 750 Ft-ba került. A szokásos péksüteményeket kínálják, croissant, pizzás, fahéjas és kakaós csiga. Friss saláták, többféle szendvics is van. Rendelésre készítenek csapatok, csoportok részére közös svédasztalt, falatkákat, mini burgereket, friss zöldség ropogóst, aprósütiket édes és sós kivitelben. Sosem hallottam erről a helyről, teljesen véletlenül vetődtem erre, és milyen jól tettem, hogy bementem! Ajánlom, ez nem is kérdés.
2023. augusztus 1. járt itt 15 Talán 2023 év elején nyitott pakisztáni és indiai ételeket kínáló kisbüfé a Nagykörúton a Corvin-negyed közelében, pakisztáni tulajdonos üzemeltetésében. A körülmények nagyon puritánok, egyszerű, nem igényes berendezés, kétes tisztaságú asztalok, tálca és evőeszközök. Barátságos árfekvés.
Csirke, bárány és marhahúsból készült ételeik vannak a vegetáriánusok mellett. Mivel muszlim vallású pakisztániak, ezért lehet marhahús is, hiszen az csak a hinduknál szent állat, náluk nem. Az éltelkínálat a pultban látható. A sokkal hosszabb, egy oldalon teleírt angol nyelvű étlaphoz képest csak pár étel volt elérhető. Egyébként az azon szereplő árak sem stimmeltek a valósággal. Pl. az általam választott mangós csirke az étlapon 1390 Ft áron szerepelt, a valóságban 1790 Ft volt, mondjuk ez sem drága + köret 500 Ft. Sima Bashmati rizst kértem, más köret nem is volt, de sajnos nem azt kaptam, és ez csak a kóstoláskor derült ki. A rizs ehetetlen volt, tömény köményszagú és ízű. Ez a szag és íz uralta az egész tányért, még a karakteres - nek kellene lenni - mangós-currys íz sem tudta elnyomni. Többedszeri visszakérdezés után sikerült kideríteni, hogy nem romlott az étel / a rizs, hanem a kömény okozza a kellemetlen hatást. Annyira rossz volt, hogy nem bírtam megenni. Amúgy a mangós csirke is íztelen, karakter nélküli, középszerű volt, bár azt magában meg tudtam volna enni. Mivel nem volt más alternatíva, bár szerintem a rizs helyett lehetett volna naan kenyeret ajánlani a szószos hús mellé, így visszaadták a pénzt. Egyébként voltak más vendégek, külföldiek, ázsiai arcok így ránézésre, akiknek bejött az étel. Nekem nagyon nem. Életemben nem ettem még ennyire rossz indiai ételt. Pedig amúgy az egyik kedvencem.
2023. augusztus 1. járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Több éve működő grúz étterem a II. kerületben a Kolosy tér és a Daubner Cukrászda szomszédságában. Kívülről is érdekes, nem mindennapi az épület, de a belső tér kialakítása sem mindennapi. Egy kicsit megszürkült, fakó volt az étterem, egy kis vérfrissítés, modernizálás kellene neki, valamivel feldobni, izgalmasabbá tenni.
Emiatt szerintem a fiatalok számára annyira nem vonzó, egyáltalán nem trendi a hely. Inkább az idősebb korosztály számára lehet testhezálló. Az étterem grúz tulajdonosa több mint 30 évvel ezelőtt érkezett hazánkba, a konyhában szintén grúz szakácsok dolgoznak. Kizárólag tradicionális grúz ételeket készítenek eredeti receptek szerint, hagyományos alapanyagokból, fűszerezéssel. Számomra ez egy szinte ismeretlen konyha, pár fogás volt csak ismerős, amelyet az orosz konyha átvett tőlük a Szovjetunió évtizedei során. A több oldalas étlap fotókkal gazdagon díszített. Említhető grúz specialitások a hacsapuri (töltött pite tésztaétel), khinkali (hússal töltött batyuk), csakapuli (tárkonyos bárányragu), harcso (marhaszegyleves), a szacivi (hideg csirke dmártással), a lobio (koianderes babos egytálétel) és a töltött padlizsán. Az ételekhez, illetve mellé saját készítésű sajtot (gebzsalia) és kenyeret kínáltak. Árban kicsit drágább, mint amire számítottam. Előételek 3000 Ft körül, főételek 4000 Ft-tól felfelé, köret nélkül. Pisztrángot választottam gránátalma szósszal, mellé Aragvi salátát dióval. (4500 Ft, 1500 Ft - kis adag)
Nekem a grúz fűszerezés kifejezetten tetszik, a dió mellett menta, bazsalikom, kapor, kerti zsázsa, tárkony, koriander, csombor, nagyon kellemes elegyet alkotott. Az ételre elég sokat kellett várni. Nagy, kiadós adag volt. A pisztráng bőre nem volt ropogós. Nem volt átütő összességében, pedig lehetett volna egy tökéletes ebédet is kihozni az alapanyagokból és a receptből. Egy szintén különleges grúz italt választottam mellé, egy zöld tárkonyos italt, Zedazeni márkanéven, más ízekben is készítik (1700 Ft). Na, ilyet vagy ehhez hasonlót még sosem kóstoltam! Fura volt, de bejött. Kötelező szervizdíj nincs.
2023. augusztus 1., kollégákkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Boráros térnél lévő kis kínai gyorsétterem is a nagy túlélők közé tartozik. Annak ellenére, hogy sem a tisztaság, sem a vendégközpontúság nem tartozik a helye erősségei közé, mégis sokan járnak ide ebédelni, amelynek oka elsősorban a valóban jó ár-érték arány. Kifejezetten nagy adagokat adnak kedvező áron, még kínai gyorsétterem viszonylatban is.
Amikor beálltunk a sor végére a kollégákkal, gyorsan eldöntöttük, hogy elég lesz a kis adag is, mert még azt is a tányérra púpozva pakolták fel. Mivel elég korán érkeztünk, még nem hűltek ki az ételek, így a kötelességszerű mikrózást is megúsztuk. Az egyik kolléganőm májat evett pirított tésztával és dicsérte, én ennyire nem voltam bátor, ilyen zsánerű kínaiban belsőséget biztosan nem mernék fogyasztani. Az én választásom brokkolis-zöldséges csirke lett zöldséges rizzsel. A kis adag 1280 Ft-ba került és meg sem tudtam enni az egészet! Elég jó ízesített tea italokat kínálnak, a kókuszos Coconut Aloe Vera az egyik kedvencem, 600 Ft-ba került a szögletes 5 dl-es palack, ami majdnem a bolti/piaci ár jelenleg. Lefotóztam érdekességképpen az étlapot, ebből igazodjon el, aki tud. Ezek szerint járnak ide kínaiak is enni, de talán estefelé vagy hétvégén. A lenti részben a hely nagy részét a sorban állók foglalják el, viszont a félemeleten vannak asztalok a helybeli étkezésre. Próbáltak valami autentikus dekorációt bedobni, de nem igazán sikerült a helyet hangulatossá varázsolni, ez az igazság.
2023. augusztus 1.gyerekekkel járt itt 35 A Déli Pályaudvarról utaztunk vonattal a Balaton felé, a vonat indulása előtt itt tankoltunk fel az útra, mivel jó magyar szokás szerint nincsen vonatozás evés-ivás nélkül, amit legkésőbb Kelenföld előtt meg kell kezdeni. Egy kis kioszkról van szó a sínek előtti részen.
A reggeli órákra tekintettel Pöttyös kakaót (549 Ft/3 dl), XL sajtos pogácsát (379 Ft), pizzás Fornettit (dekára kimért, 499 Ft 10 dkg), XXL Margherita Snack pizzás-paradicsomos táskát (549 Ft), rántott csirkemelles, salátás panini szendvicset (999 Ft) és Fuze Tea 5 dl-es palackos ice tea italt vásároltunk, fejenként kb. egy ezrest költöttünk. A kiszolgálás gépies volt, viszont a megvásárolt pékáruk frissek, ízletesek voltak, igazából jobb is, mint amire számítottam. Elég népszerű helynek tűnik, mert folyamatosan érkeztek az újabb vásárlók előttünk és utánunk is. Csomagolás papír zacskókban.
2023. augusztus 1. járt itt 45 A pesti oldalon mutatkozott be először Fanka a VII. kerületi Gozsdu Udvar szomszédságában, a bulinegyedben. Itt főként a fiatal külföldi generációt megcélozva reggelivel, kávéval, egészséges és prémium kategóriás finomságokkal. A budai oldalon a Rózsadombot célozták meg, 2. egységük az egyik buszmegállónál kapott helyet egy félszuterénban.
A kerítés előtti szűk sávban egy kis nyitott teraszt is ki tudtak alakítani a járdaszegélyen, meglehetősen szűkösen. A beltér viszont tágasabb, mint a pesti egységükben. A berendezés modern, csinos és nagyon tiszta. Vasárnap ebédidőben már igen szolid volt a kínálat, igaz, nem sokkal a zárás előtt sikerült "beesni". A bisztrós ételkínálatban reggeli ételek, toast, bagel szendvicsek, waffel, joghurtos-gyümölcsös bowl-ok szerepelnek, valamint péksütemények (croissant 690 Ft, illetve vaníliás csiga 590 Ft ottjártunkkor). A morzsás erdei gyümölcs torta kellemes volt, de nem átütő, hasonlókat tudok elmondani a gyümölcskenyérről is. Egy péksüti kávéval (850 + 1050 Ft), kötelező szervizdíjjal - pedig a pultnál én rendeltem és fizettem, nem asztál szerviz volt - több mint 2000 Ft-ért szerintem egy kicsit sok, bár a Rózsadombon más szorzókkal számolnak a kereskedők és a vendéglősök is, úgy tűnik. Summa summarum, nekem egy kicsit túlárazottnak tűnik az össz-élmény, még ha amúgy kellemes is volt.
2023. július 31.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Egy igazán nyári helyszín a Városmajor délnyugati csücskében. Mivel szabadtéri, fedetlen helyszínről van szó, értelemszerűen csak meleg vagy legalábbis enyhe és száraz, esőmentes időjárás estén jöhet szóba találkozási pontként. Több vendéglátó egység kioszkja fogja körbe a központi leülős részt, amelyen belül még vannak szeparált, több asztalos helyek, nagyobb csoportok részére.
A hely kutyabarát és gyerekbarát, a legkisebbek részére mászókás játszórésszel. A bejárattól balkézre először a Sweet Jungle névre hallható édességes kioszkkal kezdhetünk, ahol gofrit, macaront, fagylaltot, cake pop-ot és turmixot vásárolhatunk Az alap gofri 650 Ft-ba kerül, erre a feltéteket tételenként kell fizetni (+300-680 Ft/ feltét). Őket követi a kézműves burgeres Burger Market, majd a vegán street food-ban utazó Badhanna. A karéj következő egysége a Gin & Champagne hosszú italpultja, itt lehet a re-poharakat is visszaváltani. Mellettük a belvárosból már jól ismert DiVino Borbár standja következik. 24 féle bort árusítanak decire kimérve, 700 Ft-os ártól felfelé, hazai ismert pincészetektől, példaképpen Bolyki, Bujdosó, Árvay, Dúzsi, Gál Tibor, Figula, Laposa, Takler, Kiss Gábor borászatok fehér, vörös és rozé borai közül válogathatunk. A re-pohár vagy az üvegpohár betétára + 500 Ft, amit a végén vissza lehet váltani, és ez esetben a pénzt visszakapjuk. A mainstream csapolt sörökön (Dreher, Pilsner Urquell, HB Búza) kívül üvegesben a Dreher-család mellett néhány kézművest is találni, a First 3 tételét (1650-1850 Ft), illetve az olasz Peronit, amit mostanság egyre több helyen látok. A hely készpénzmentes, mint egy mini-fesztivál, Hellopay rendszert működtetnek, ahol a borravaló mértékét a fizetéskor a monitoron lehet kiválasztani. Én a desszerteket és az italokat is drágának találtam. A 3 db macaron több mint 2000 Ft-ba került (1950 Ft+jatt/3 db), igaz, finom is volt. Málnás, gesztenyés és juzu banános, ez utóbbit vártam a leginkább, de ez volt a legkevésbé karakteres. Csak 3 db-os szettben lehet macaront venni, darabra nem. A Bolyki rosé kisfröccs a re-pohárral együtt 1370 Ft-ba került, ebből a bor decije 750 Ft, a szóda 120 Ft volt. Kisebb-nagyobb társasággal kellemes, fiatalos, beszélgetős hely. A mobil mosdó a kert hátsó részében található.