Érdekes
2024. december 28., csoporttal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Gróf Migazzi Kristóf Antal (eredeti neve: Christoph Anton von Migazzi) szobra a váci székesegyházzal szemben, a Konstantin tér Migazzi tér felé eső oldalán található, Szent István szobrával egy vonalban. Tridentben (ma Trento, Olaszország) született 1714-ben, egész életét az egyháznak szentelte, ahol magas rangot szerzett mint bécsi érsek, bíboros és váci püspök, innen a kötődés Váchoz.
1756-ban nevezték ki váci püspökké, ahol közel 30 éven át nagyon sokat tett az egyházmegye fejlesztéséért. A püspöki templom, a papnevelő intézet, az árvaház örökítették meg nevét, ezért Migazzit Vác újjáalkotójának tartották. A bécsi Stephansdomban helyezték végső nyugalomra 1803-ban.
2024. december 28., csoporttal járt itt 55 A Budapesttől északra fekvő, kb. 34000 lakosú Vácon többször jártam már. A fővárosból kényelmesen és gyorsan elérhető akár vonattal, akár autóval. Nagyon kedvelem a szép állapotban megmaradt barokk épületeket, a Duna-parti sétányt, a piacot, az egész kisváros hangulatát.
Gyalogszerrel kényelmesen bejárható, sok a látnivaló, az egész város hangulata barátságos, a történelmi múlt és a jelenkor optimális találkozása. A belváros magja a Március 15. tér, észak felé a régi határa a Bécsi kapu volt, amelyből mára csak az oldalsó falrészek romjai maradtak meg. A belvárosban több templom és múzeum található, valamint a piac és számos érdekes, szép épület. Bármely évaszkban jó itt sétálgatni, nézelődni. Megyünk még.
Érdekes
2024. december 28., csoporttal járt itt 45 Jelenleg az ittjartam. hu adatbázisban 39 db 1956-os emlékmű található, de nyilván van a valóságban több is, csak ott még nem jártunk vagy nem írtunk róla. A váci emlékmű a híres-hírhedt váci börtön fala mellett található. 2006. október 24-én avatták fel Seregi György különleges alkotását, a forradalom és szabadságharc 50.
évfordulójára. A mű egy hosszában kettéhasított fatörzsre emlékeztet, amely a gyökereivel erősen belekapaszkodik a a sziklás talapzatba. A fatörzsnek az ég felé imádkozó emberi alakja van, mintha a fa ágai lennének az ember ég felé emelt karjai. A fatörzsből a bal oldalon a megcsonkított ágból új hajtás, új élet, új remény növekszik, míg a másik oldalon lévő ág nem tud tovább növekedni, mivel azt egy hatalmas szög döfte át.
2024. december 28., csoporttal járt itt 55 Ugor szokta írni, hogy milyen fura, amikor nincsenek értékelések egy adott nevezetes helyről. Nos, a Fehérek temploma esetében én is csak ezt tudom megismételni, hiszen Vác egyik meghatározó látnivalójáról van szó, amely a város főterén található. Tehát ha valaki Vácott jár, akkor valóban kihagyhatatlan nevezetesség.
A "hivatalos" neve egyébként Győzelemről nevezett Szűz Mária-templom, ahogy neve is jelzi, Szűz Mária a védőszentje. 1699-ben kezdték építeni, amely több mint egy fél évszázadon keresztül tartott, hiszen csak 1755-ben avatták fel. Eredetileg a domonkos rendhez, az ún. "fehér barátokhoz" tartozott a templom, innen kapta a közismert elnevezését. Barokk és rokokó stílusjegyeket fedezhetünk fel a monumentális épület külső és belső megjelenésén. A templomot az 1990-es években felújították, ekkor találták meg a templomtorony alatt befalazott ajtó mögött a kriptát, ahol összesen kétszázhatvanöt díszes koporsóra bukkantak, amelyekben jó állapotban megmaradt, természetes módon mumifikálódott, halotti ruhába öltöztetett emberi maradványokat találtak. A múmiákat a Memento Mori kiállítás mutatja be a Tragor Ignác Múzeum keretében szintén a téren a bal oldalon lévő egyik épületben, annak pincéjében.
2024. december 28.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Kürtöskalács házikó a Piarista utcában már nincs meg. Helyette most Vácott 2 kürtöskalácsos "lelőhelyet" találtam. Az egyik a Főtéren, a Március 15. téren található, Kovács Kürtöskalács néven az adventi vásár egyik pavilonjában. Kürtöskalács mellett lángost is árusítanak.
Az árak megdöbbentően magasak, ugyanis 2500 Ft-ba került egy kürtöskalács, ez még Budapesten is horribilisnek számít. Úgy gondolom, Romániában, Erdélyben is szoktak árusítani, mivel oldalt RON-ban kiírt árakat is láttam. 28 RON az most aktuálisan 2300 Ft környékén van, szóval akkor helyben vagyunk, majdnem ugyanannyi, mint a magyar Ft-os ár. A másik kürtöskalácsos stand a Széchenyi utcában a Príma ABC előtt található a sarkon. Faszénen sült kürtöskalács készül itt helyben, melynek 1000 Ft az ára. Megjegyzem, Budapesten ennél is tudok olcsóbbat, aktuálisan 700 Ft-ért talán, 800 Ft-ért biztosan tudok több helyet is, méghozzá a belvárosban, illetve forgalmas helyszíneken. Itt egyébként egy kedves fiatal lány és fiatalember szolgálják ki a vendégeket.
Érdekes
2024. december 28.egyedül járt itt 45 Délről észak felé sétáltam a vár maradványaitól a belváros felé a Duna-parton az Ady Endre sétányon. Először a Korsós lány szobrára figyeltem fel, valamint a kereszteződésnél lévő érdekes köríves erkélyes lakóházra. Amikor a lány szoborról készítettem pár fotót, akkor figyeltem fel a mögötte álló Zenepavilonra.
Az öntöttvasból készült, kupolás pavilon 1932-ben készült és a püspöki kert támfalánál a Petróczi-utcai bástyán állították fel. Csakhamar kiderült, hogy ez nem volt túl jó ötlet, ugyanis statikai problémák merültek fel. 1934-ben került át a mostani, véglegesnek mondható helyére a Duna-korzóra. Kulturális rendezvények helyszínéül szolgál.
2024. december 28.egyedül járt itt 55 Meglepően színvonalas, modern, igényesen elegáns berendezésű cukrászda a Strandfürdő közelében. Első látogatásunk alkalmával az épületet tatatorzták, emiatt kívülről fel volt állványozva, az újabb látogatásra már elkészültek a munkálatok, így kívülről-belülről esztétikus látványban volt itt részünk.
Az Anda csapatának Kistarcsán is van egy másik cukrászdája, azonos néven. Nemcsak süteményeket, hanem reggeli ételeket, szendvicseket is kínálnak. Francia stílusú monocake-eket készítenek, amelyek nemcsak csinosak, de könnyedek, finomak, nagyon gyümölcsösek. Nem a legolcsóbb cukrászda a városban, de véleményem szerint itt az ár vs. minőség, szóval az ár-érték arány korrekt. A sütemények, torták szeletára 1100-1350 Ft között alakult. Az általam kóstolt sütemény fantázianeve Különös szerelem (1350 Ft), vanília és málna a két fő meghatározó íz-eleme, és érdekesség, hogy cukor-, glutén- és tejmentes. A mentes fajtákat egyébként a kis ételfelirat címkéken jelzik. A süti mellé maracujás zöld tea Fuze Teat ittam, összesen 2035 Ft-ot fizettem. Szervizdíj nincs. Az eszpresszó 550 Ft-ba került.
2024. december 28.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Fősodratú, főleg hagyományos süteményeket kínáló, családi vállalkozásként működő cukrászda a buszállomás közelében, amely már 30 éves múlttal büszkélkedhet. A kiszolgálás nagyon kedves volt, ha jól vettem le, családanya és lánya személyében szolgáltak ki a pultban. Elvitelre vásároltam többféle desszertet a dúsan megrakott, tömött pultból.
A macaron darabja 550 Ft volt, málnás ízesítésű volt csak, a kókusz rolád és a kókusz golyó hagyományos megjelenésű és ízvilágú, nem egy nagy cukrászati mutatvány egyik sem, de a családunk minden tagjának nagy kedvence. A sütemények mindegyike 1000 Ft alatt alakult, jellemzően 700 Ft körüli szeletárak jellemzőek, átlagos, vagy kicsit nagyobb sütiméretek. Egész tortát előzetes rendelésre készítenek. Lehet helyben is sütizni, de már siettünk a vonathoz. A cappuccino 790 Ft. A karácsonyi időszakban bejglit és habcsókot / habkarikát is árusítanak. Fagyaltot szezonálisan árusítanak, a melegebb hónapokban, télen már nem (nincs rá vásárlói igény).
2024. december 28., csoporttal járt itt 55 Vác főtere a Március 15. tér, amelyet a Dunakanyar, illetve Pest vármegye legszebb terei között tartanak számon. A formája nem szabályos szögletes vagy kerek, hanem megnyúlt, inkább háromszög alakú. Forgalomcsillapított, díszöves tér a gyalogosok számára fenntartva. A téren számos XVIII. századi barokk épület található.
A teret északról egykoron a Bécsi kapu zárta le, ennek ma már csak romjai maradtak fenn, maga a kapu megszűnt. A tér meghatározó épületei a Városháza, délen a Fehérek temploma, a Curia épülete, valamint több múzeum, kiállítóhely, melyek közül a Memento Mori a legkülönlegesebb szerintem. A tér középső részén az egykori Szent Mihály templomnak csak az alapjai maradtak fenn. Adventi időszakban karácsonyi várának ad helyet a tér. Vácott járva kihagyhatatlan helyszín a Főtér.
2024. december 28.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Továbbra is kitűnő cukrászda, csak szuperlatívuszokban tudok róluk nyilatkozni. Véleményem szerint a Duna-kanyar egyik legjobb cukrászdája. A kiszolgáló személyzet kedves, mosolygós, még a leghajtósabb napokon, az ünnepek előtti felfokozott hangulatban és megnövekedett forgalom idején is.
A sütemények jó része a kreatív, újhullámos vonalat képviseli, de vannak továbbra is hagyományos, tradicionális sütemények, tortaszeletek is (pl. puncsszelet 900 Ft, flódni 1200 Ft, Sacher torta 1100 Ft). Az adventi időszakban tematikus, karácsonyi desszerteket is kínálnak, pl. Mikulás mousse epres sajttorta 1400 Ft, Fenyőfa pisztáciás mousse. A mini zserbó tetején a csokimáz például karácsonyi dekorációt kapott. A mini zserbót és a mini islert dekára kimérve árusítják, 6 db kb. 1000 Ft-ra jött ki árban. Az epres fehércsokis mousse monocake nemcsak szép, de nagyon finom, könnyed sütemény (1400 Ft), a sült gesztenyés csokoládés pite a téli ízeket hozza. Nemcsak a sütemények, de a kávé terén is csúcsminőségre törekednek. Az újhullámos vonalat képviselő specialty kávé az őrlőben ezúttal Nicaraguából érkezett Agua Sarca ültetvényeiről. Az eszpresszó 690 Ft-ba került. Jó szívvel ajánlom továbbra is! 6x5 szívecske tőlem