2023. április 19., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Folytatjuk a Boráros tér környékbeli étkezőhelyek felkutatását, tesztelését. Ezúttal a Mester utcában az új görög gíroszoshoz indultunk, de hirtelen ötlettől vezérelve inkább ide tértünk be. A környéken nagyon népszerű kifőzdének tűnik, a Mester utca középső szakaszán. Két vagány, tűzrőlpattant hölgy szolgálja ki a vendégeket.
Lehet helyben enni, kb. 15 fő részére van egyszerű, de kulturált ülőhely, de sokan elvitelre is vásároltak. Még 12 óra sem volt, de már az ajtóig ért a sor. Idősek, kisgyerekes anyukák a környékbeli lakóövezetből, munkások az építkezésekről, de irodisták is voltak a vendégek között. A törzsvendégeket széles mosollyal, tegezve, névvel köszöntik, de velem is kedvesek voltak igazán. Csak hétköznap ebédidőben tartanak nyitva 11-15. 30 óra között. 3 leves, 5 főétel, desszertek, savanyúságok adják a naponta változó repertoárt. Napi leves, napi tészta. Kétféle menüt kínálnak, a leves + főzelék, feltéttel 1990 Ft, a másik menüben leves, húsos főétel körettel, savanyúság 2390 Ft. A levesek önmagában - nagy adag - 1000 Ft körül alakulnak. A levest, köretet, savanyút szabadon lehet kombinálni a menün belül. Ottjártamkor erőleves, gyümölcsleves, tojásleves volt a leveskínálat, a napi lencsefőzelék fasírttal, a illetve thai zöldséges tészta (vegán, mindenmentes). Az ételek mellé ez is ki volt írva, hogy melyik laktóz-, vagy gluténmentes, illetve vegetáriánus. Ahogy tapasztaltam, ma a pirított máj, a hortobágyi palacsinta és a madártej volt a sláger. Én tojáslevest, rántott csirkemell filét (hatalmas szelet) párolt zöldségkörettel és csemege uborkát ettem. A leves csészényi, de csordultig szedve, sűrű, tartalmas. A zöldség bolti mirelit vegyes zöldségkeverék, kicsit túlfőzve. Minden étel forró, meleg, frissen készült volt. A többiek is elégedettek voltak az ételükkel, a hortobágyi palacsintát mindenki dicsérte. A víz kancsóban ki volt helyezve az asztalokra. Az evőeszközöket, poharat, szalvétát a pultról lehet elvenni a tartókból. A Két kanál faloda is felkerült a környékbeli ajánlott étkezőhelyek közé nálam.
2023. április 18.egyedül járt itt 15Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Nem először ettem itt, ebben a külsőleg, kívülről jobbnak tűnő kínai kifőzdében a Nyugati térnél. Korábban semmi extra, átlagos kínai, szokványos ételek, közepes árfekvés, savanyú kiszolgálás. Sajnos a legutóbbi látogatáskor belefutottam egy romlott kajába, amitől ételmérgezést, gyomorrontást kaptam.
Az erős fűszerezés miatt nem éreztem, hogy a csirkehús sajnos romlott volt. Ahol ez megtörténhet, ott 1-esnél jobb érdemjegyet nem lehet adni. Nyilván higiéniai és tisztasági problémák is vannak, ahol ez előfordulhat. És az olyan személyzet sem érdemel nálam 1 pontnál többet, aki képes romlott ételt árusítani. Ahogy tapasztaltam, más vendégnek is voltak minőségi kifogásai, a ramen leves is kritikán aluli volt, ott is hagyták az asztalon. Én a kis menüért és a kellemetlen tapasztalatokért 1800 Ft-ot fizettem (plusz 600 Ft az üdítőért, de az bolti palackozott Ice Tea volt). Ezek után egyértelmű, hogy nem ajánlom!
2023. április 18.barátokkal járt itt 15 A Gül Baba török kebabos már jó pár éve működik itt a Batthyány tér közelében, de egyszerűen érthetetlen, hogyan képes továbbra is fennmaradni és leginkább kik tartják el, kik a vásárlói, ki lehet az, akinek az itteni gírosz/kebab bejön? Több alkalommal hozta már úgy a szükség, hogy itt kellett ételt venni, mert más a környéken nem volt nyitva.
A szintén az utcában lévő kifőzde, csirkés viszonylag hamar zár, hétvégén nincs nyitva, a Batthyány téren a Csarnok sincs nyitva ünnepnapokon és este. Valószínű itt lehet hát a megoldás, a Gül Baba volt csak nyitva, ezért ettek ott mások is. Súlyos minőségi problémák vannak itt az étellel, előző napi, nem friss, kiszáradt, újra melegített hús, romlott joghurtos öntet, mikróban újramelegített sült krumpli, fonnyadt, aszalódott zöldségek. Ahogy más is írta, amúgy a kiszolgáló török (? ) pasas normális, a büfé kinézete átlagos. Én semmiképpen nem ajánlom, nagyon rossz a kaja. Kukában is végezte.
2023. április 17.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Corvin Plaza legfelsőbb szintjén a vendéglátós sziget igazi nemzetközi konyhát kínál. Kínai, magyar, belga, amerikai mellett a legszélső egységben a török Mevlana Kebab kínál nemcsak gíroszt. A gírosz persze a legkelendőbb, amelyet csirkéből és borjúból is készítenek. A nyárson sülő húsok miatt a pultnál borzasztó meleg van, még a vendégeknek is.
Közben a 4-5 középkorú török (vagy más nemzetiségű, minden esetre nem magyar és egymás között nem is magyarul beszélő) pasas rövid ujjú pólóban vagy feltűrt ujj felsőben még közelebbről kapja a hőhatást órákon át. Ők is egyenruhában vannak, piros felsőben. Van olyan alkalmazott, aki kesztyűben dolgozik, de a többiek nem. A pultnál kell önkiszolgáló rendszerben rendelni, a tálcát végigtolni a pénztárhoz, majd a végén az egyetlen női alkalmazottnál fizetni (ő itt a helyi "Kasszás Erzsi"). Sokféle zöldséges, húsos ételt lehet kapni, 3 féle szabadon választható körettel (mirelit hasáb, török rizs, paradicsomos bulgur) és saláták (friss zöldségek és török kevert saláták, töltött szőlőlevél), valamint a tipikus alutálcás desszertek (sült tejberizs, puding) és baklava is van. Még sosem próbáltam, de most kedvet kaptam, így egy saslikot (2400 Ft), csirkenyársat kértem, amit frissen sütnek a vaslapon. A kiírás szerinti 5 percnél azért tovább tartott, viszont megérte várni rá, mert nagyon finom és kiadós volt. Árban is megérte, dobozzal, csomagolással (nejlonzacskó) 2500 Ft-ot fizettem. A húsok szép sovány, jól átsült, fűszerezett csirkemell kockák voltak levéve a nyársról, hozzá sült krumpli (választott), vegyes zöldsaláták, lilahagyma és egy tortilla lap volt a kísérő. Evőeszközt nem kértem, de csak műanyag volt. Ha valaki nem akar a közös asztaloknál ülni, a Mevlanának van saját vendégtere saját asztalokkal, 7-8 db. A Mevlana szó jelentése "Mester". A beltér falán van némi törökös, autentikus dekoráció és egy koránt is láttam a pénztár melletti falra kitéve.
2023. április 17.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az Il Treno a 90-es években népszerű pizzéria volt a Déli Pályaudvarnál, a nevét a vonatokról kapta, így benne volt az olasz nyelv és a környékre utalás is, frappáns névválasztásként. Most már változott az üzletpolitika, néhány bevásárlóközpontban van 1-1 kisebb standos egységük.
Pizza, tészta, saláták, néhány desszert (előre elkészítve, behűtve, elviteles tálkában) az ételkínálat. A Lurdy-ház emeletén, az étkező szigeten, a mozihoz legközelebbi sarokban van az Il Treno egysége. Kedves pultos lány szolgált ki. Elvitelre kértem 2 pizzát, Margharitát és Pacchino-t (csirkehúsos). 26 és 32 cm-es pizzákat sütnek, én a nagyobbakat kértem, így 2990 Ft-ot és 3790 Ft-ot fizettem értük, plusz az elviteles kartondobozokért 2x80 Ft-ot. Kb. 10 percet kellett várnom, addig kényelmesen belefért egy kávé. A Pacchino pizza okozott egy kis meglepetést, mert a csirkemell darabok mellett tejfölös-paprikás szósszal készült, mint egy jó magyaros paprikás csirke, olyan volt az íze. De egyébként finom volt, csak nem ilyenhez szoktunk más pizzériákban (a fiam mindig ilyen fajtát kér). A hagyományos kerek pizzáknál valami miatt itt is a széleken 1-2 cm vastagságban nem volt semmi feltét, még pizzaszósz sem. Miért? Még egy furcsaság volt, a pizzákat nem vágták fel szeletekre, hanem csak megkaptuk a kerek egész pizzákat egyben. Otthon persze volt nálunk kés, megoldottuk, de ha mondjuk útközben szerettük volna enni vagy egy munkahelyen, ahol általában nincs normális éles kés, pláne pizzaszeletelő, úgy nem lett volna egyszerű.
2023. április 17.barátokkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Lurdy-ház emeleti szintjén az egyik legjobb helyen található a Mon Crémi cukrászda. Nekik külön körbejárható standjuk van, mögötte saját asztalok szeparált környezetben, színes dekorációval, érdemes ide betérni. Ha ide beülünk, úgy érezzük magunkat, mintha nem is egy plázában lennénk.
A fiatal eladó lányok csinosan, egyenruhában várják a vendégeket. A pultban csodás kinézetű, mutatós sütemények sorakoznak, leginkább francia stílusúak. A sütiárak átlag felettiek kb. 1500-2000 Ft között alakulnak. Többféle mentes süti is elérhető náluk, a kiírás egyértelmű. Egy db macaron 700 Ft, ez inkább lehúzás-szagú már nálam, nem is vettem, pedig szeretem. Példaképpen említek néhány igazán vonzó darabot a sütispultból: MM mousse málnás túró monocake (1590 Ft), Fekete-erdő mousse monocake (1590 Ft), mogyorós pralinés csokoládés kocka (1590 Ft), répatorta (1490 Ft). Az elviteles rendelés esetén a pultnál történik a kiszolgálás és a fizetés, helyben fogyasztás esetén asztal szerviz van. Nem könnyű döntési helyzet után egy cukormentes pisztáciás, mandulás tortaszeletet kértem (1690 Ft), ami kitűnő választásnak bizonyult. Friss, könnyű piskóta lapok között nem édes, de egyértelműen beazonosítható ízek a krémben, a teteje mandula és pisztácia darabokkal volt megszórva. Ilyen árak mellett, egy pohár vizet igazán illett volna adniuk a süti mellé szerintem. Rendelni lehet egész tortát elvitelre, ünnepi alkalmakra. Finom a kávé is, az eszpresszó 690 Ft, a cortado 790 Ft, a cappuccino 890 Ft. Összességében kitűnő sütik, szép környezet, de véleményem szerint túlárazott. A Corvin Plázában található másik egységükhöz képest ez üdítő, pozitív élmény volt.
2023. április 11.gyerekekkel járt itt 55 A szállodából szerveztek ide egy csoportos esti programot. A szállodából idegenvezető kísért minket el az Agórához, itt többféle tudományággal ismerkedhetett meg a csapat. Nemcsak a gyerekeknek (kb. alsós általános iskolás kortól évezhető, kisebbeknek azért nem igazán érthető mindez szerintem), de a felnőtteknek is érdekes, élvezetes, informatív volt a program.
Csillagászat, kémia, fizika, földrajz, technológia. Nekem nagyon tetszett, megjegyzem, mindig is érdekeltek a természettudományok, hobbi szinten. A botanikus kertet nem tudtuk megnézni, mivel már sötétedés után érkeztünk.
2023. április 11. járt itt 55 A fővárosi Duna-hidak közül ez a zöld színű híd. A belvárosi szakaszon a Gellért tér (XI. kerület) és a Fővám tér (IX. és V. kerület határa) között épült. Korábban Ferenc József császár nevét viselte, ennek apropóján került a híd egyik rácsára a kis szobra függőágyban Kolodko Mihály zseniális alkotásaként.
A hidak közül ez a legdíszesebb, sok finom részletet vehetünk észre, ha jobban szemügyre vesszük. A híd középső részén villamos sínek futnak, a 47-es és 49-es villamosok itt tartanak a Deák tér felé. Ezt nem tudtam korábban, de a dunai hidak közül ez a legrövidebb. Pár éve divatba jött felmászni a hídra, nem öngyilkossági szándékkal, hanem selfie-k készítésére és "csapatozásra". A pesti oldalon fennmaradtak a vámházak, ahol egészen 1918-ig a hídvámot be kellett fizetni, ha valaki át akart kelni vagy árut akart rajta átszállítani.
Érdekes
2023. április 10. járt itt 45 Juhász Ferenc költő szobra a település központjában, a Faluház, illetve Művelődési Ház előtt található. A Művelődési Ház is Juhász Ferenc nevét viseli. A XX. század jeles hazai költője itt, Bián született 1928-ban, félig sváb, félig magyar családban. Költészete és élete is ellentmondásos volt, hullámhegyek és hullámvölgyek kísérték.
Költészetében a neoavantgárd és posztmodern elemek is megjelentek, bár kezdetben a népies eszményekből indultak ki. Elég hosszú életet élt meg, 2015-ben hunyt el 87 évesen. A szobor egy érdekes, nem szokványos kompozíció, a bal oldali székben állára könyökölve ül a jellegzetes nagy bajuszos költő, míg mellette a másik szék üres, akár le is lehet rá ülni. Böjte Horváth István a szobor alkotója, 2017-ben állították ki. A két szék között egy halom könyv tornyosul, nyilván a költő verseskötetei. Az egész mű egy kör alakú, fényes felszínű emelvényen nyugszik, amelyen a költő Állomások, pályaudvarok c. versének részlete olvasható. Én is választottam tőle egy nekem tetsző idézete:
"Férfikor jön ifjúságra,
életed gyümölcsös ága,
az is elvirít. Szirmát minden nap elejti,
táncát bármikép is lejti
évek rózsája a szélben, az is elvirít. "
2023. április 10.egyedül járt itt 55 Az 1956-os forradalom egyik legfontosabb helyszíne volt a VIII. kerületi Corvin köz. Az emlékmű a Corvin Mozi előtt található. A ránézésre 10-12 éves forma, egyszerű ruhába öltözött fiú kezében puskával, egy kősziklán áll. Megrendítő ez az egész, leginkább arra figyelmeztet mindannyiunkkal, hogy soha ne kerüljön fegyver egyetlen gyermek kezébe sem.
Persze, még jobb lenne, ha felnőtteknek sem, de nyilván ez utópia. A bronzszobor nem egy konkrét, név szerint ismert személyt ábrázol, inkább azt próbálta szerintem ábrázolni, hogy még a fiatalok, gyermekkorúak is beálltak harcolni a felkelők közé. A Corvin közben harcoló csoportok tudtak az egyik legtovább, november 6-ig kitartani a betörő szovjet túlerővel szemben, de a győzelemre sajnos esélyük sem lehetett. A szobor Győrfi Lajos alkotása, 1996-ban állították, a forradalom 40. évfordulójára. A puskára rendszeresen kötnek fel nemzeti színű szalagot, október 23-án mécseseket, virágokat, koszorúkat helyeznek el a lábánál a megemlékezés jeléül.