Gyémánt 500
2023. április 10. járt itt 55 Egy korábbi cukrászda helyén nyitott meg ez az új kávézó a közelmúltban. Tulajdonosa, aki egyben a vendégeket is fogadja a pultban egy iráni, perzsa úriember. Az itt töltött idő alatt sokat beszélgettünk, így a családjáról, korábbi munkájáról, életszakaszairól is megtudtam egy s mást.
A beltér kicsit keleties, törökös, igazán hangulatos, elég tágas. A galériaszinten további asztalok találhatóak, a lenti rész összességében keleti kávéház miliőt áraszt. Külön figyelmet érdemel az eredeti perzsa teafőző vízforraló, amely gyakorlatilag az orosz szamovár szisztémája szerint működik. Nagyon szép, rézből és porcelánból készült antik darab. A kínálat nem túl nagy, de ami van, az jó, minőségi, finom. A kávé hagyományos olasz Cafe Vergnano, az eszpresszó 650 Ft, a cappuccino 890 Ft. A házias sütemények között található almás morzsás pite, szilvás pite, áfonyás sajttorta, citromtorta, csokis brownie (750-1300 Ft/ szeletárak). 6-7 féle szendvics (1650-2500 Ft), illetve hétköznap van napi leves és napi saláta (1000 Ft). Kedvezményes ajánlat a cappuccino + torta, összesen 1300 Ft-ért, azaz voltaképpen a kávé így grátisz ajándék a süti mellé. A tucatnyi tea között vannak izgalmasabbak is (pl. citrom verbéna, téli varázslat, mézes tejes), nem filteres teát főznek, ez is pozitívum (620-1500 Ft/ adag). Tetszettek a kis autentikus apróságok, pl. hogy van török kávé, kandiscukor, iráni pisztáciás és mandulás lokum (édesség). Az nem derült ki, hogy mit jelent a V 51, elfelejtettem megkérdezni. . . majd legközelebb.
2023. április 10. járt itt 55 Hangulatos modern, fiatalos, de kis alapterületű bisztró és kávézó a XIII. kerületi Marina Part Duna-parti szakaszán. Gyakorlatilag a dunai sétány első háztömbjének saroküzletében kaptak helyet. Előttük a csodás dunai panoráma, sok zöld parkos, fövenyes terület, sétáló- és pihenőhelyek padokkal, kutyafuttató, jobbkéz felől új játszótér.
A hely hétvégén kiemelt népszerűségnek örvend, asztalfoglalás feltétlenül szükséges. Ilyenkor igazi brunch hangulat uralkodik itt. A környéket talán nem kell bemutatni, a XIII. kerület legelitebb része ez az elmúlt években épült és még most is folyamatosan bővülő, épülő lakónegyed, ahol a 2 millió Ft-os és akár afölötti négyzetméter árak hoznak ide a lakóközösségbe egy olyan fizetőképes réteget, akik rendszeresen járnak étterembe, bisztróba étkezni, kikapcsolódni, barátokkal találkozni, és nem jelent gondot számukra ennek anyagi finanszírozása sem. A parkolás "idegeneknek" meglehetősen problémás, mivel szinte végig jelzik a megállni tilos figyelmeztetést, szóval leparkolni csak távolabb lehet szabályosan, itt a part és a Benedict közelében már nem. A szabálytalan parkolással a mélygarázsakból való kihajtást is akadályoznák az autók. Szóval a hely nagyon kellemes, egyszerű, de csinos, praktikus, skandináv hangulatú a beltér, minden asztal foglalt volt. Többféle tartalmas és kiadós meleg reggelit készítenek, amolyan nemzetek konyhája válogatást,, nyilván a névadó Egg Benedict (3250 Ft) szerepel a rövid bisztrós reggeli étlap első helyén, továbbá shakshuka, eggs royal angol muffin, angol reggeli, marhahúsos ramen, Benedict melegszendvics (2950 Ft), de vannak a szokásos tojásételek és bécsi roppanós virsli és töltött bundáskenyér is. Kitűnő a kávé, az eszpresszó 690 Ft, a cortado 850 Ft, a cappuccino 950 Ft. A bejárat előtti részen egy kiülős teraszt alakítottak ki, ami téliesítve volt, azaz egy kis igloo kunyhót húztak fel rá, és a fűtés is biztosított. A hűtőpultban a desszertkészlet le volt már nagyon fosztva, mákos guba torta, almás fahéja pite és vegán eperszelet akadt még (1500-1650 Ft-os szeletárak). A telt ház miatt a konyha eléggé megcsúszott, feltorlódtak a rendelések, sokat kellett várni. Egyértelműen ajánlott hely. Alkalmanként boresteket is tartanak degusztációs menüvel, borbemutatóval és kóstolóval egybekötve.
2023. április 9. járt itt 15 A településközponttól viszonylag távol, a Nyakas-kő és Sóskút felé vezető főút melletti vegyes-mindenes. Egy 80-as években divatosnak számító nagy családi vagy társulásos vállalkozásnak tűnik, az emeleten panzió, az alsó részen étterem, pékség, cukrászda funkciókkal. Nyomasztó és rossz hangulatú, félhomályos kellemetlen szagú volt a hely.
A kiírással ellentétben fagylaltot nem lehetett kapni. Egyéb tekintetben semmi olyat nem láttam a pultban, amit szívesen megvettem, megkóstoltam volna, így üres kézzel távoztam. A weboldalon lévő galéria képei és a valóság köszönőviszonyban sincsenek egymással. Csalódást keltő, barátságtalan hely.
2023. április 9. járt itt 55 Egy csodálatos tematikus kávézó-teázó, amelyet egy dzsungelszerű virágboltban alakítottak ki. A hely éles kontrasztot ad a nem túl bizalomgerjesztő külső környezettel, VIII. kerület, Harminckettesek tere, troli megálló. De belépve, már a külvilág teljesen eltűnik, nem számít.
Perceket töltöttem a dzsungelparkban csak kóválygással, nézelődéssel, úgy éreztem magam, mint a Füvészkert egyik üvegházában vagy az Állatkert valamelyik őserdei bemutatórészében, mert a sok egzotikus növény mellett még akváriumok is vannak. Ebben a különleges, nem mindennapi környezetben alakítottak ki egy kis kávézó-teázót, ami igazán remek ötlet volt a tulajdonosoktól. Egyébként a virágos részben vásároltam két csodás csokrot is. A büfé kínálata szolid, de ami van, az minőségi. Pukka bio és ajurvédikus teákból sokféle íz (790 Ft), valamint Curtis desszert teák, mindkettő prémium kategóriás tea márka, de volt még karácsonyi yogi tea is, hm, elég érdekes párosítás. Kurkuma, kakaó chai, édeskömény, Matcha zöld tea, ginzeng, bodzabogyó, borsmenta. . . sok érdekes íz közül lehet válogatni a teák közül. Voltak még üdítők, gyümölcslevek és kávé is. A kamilla-vanília-méz kombináció nagyon betalált nálam. A kiszolgálás kedves, barátságos, nagyon szuper hely. Az egyik nagy felfedezés volt a hónapban.
2023. április 9. járt itt 55 Közelmúltban megnyitott autentikus spanyol tapas bár, borozó és delikátesz a XI. kerületben, a Batók Béla úton. Már az ajtóban megragadott a különleges, sajátos hangulat. A bal oldali pultban mindenféle illatos húsok, sajtok, sonka, szalámi, olívabogyó, kis szendvicsek, falatok, ceviche.
A jobb oldalon a kassza és az italpult van, majd innen tovább lépve egy következő, hátsó terembe, egy kis borkuckóba érkezünk. A plafonig érő polcokon számtalan spanyol bor és pezsgő sorakozik. A mindössze egy lapnyi étlapon felvágottas tálak (450-3200 Ft/tétel), sajttálak (540-720 Ft/tétel), három féle saláta: orosz tonhalsaláta, articsókás tonhalsaláta (1700 Ft), tenger gyümölcsei saláta (2700 Ft), tengeri finomságok: szarella, Szent Jakab fésűkagyló, feketekagyló, makréla; mellé kovászos kenyér, pirított kenyér, olívabogyó válogatás, koktélparadicsom, savanyított paprika válogatható. Egy kicsit kaotikus volt a kiszolgálás és az eligazodás, mivel a személyzet tagjai nemigen beszéltek magyarul, sőt egyikük még angolul sem, csak spanyolul. De mindenki segítőkész, támogató, lelkes volt. Idehaza kevéssé ismert spanyol söröket is kóstolhatunk, nemcsak borokat, illetve 6 féle Sangria (1800-2700 Ft), illetve 3 féle Cava közül is válogathatunk. Olívabogyó válogatást kaptam, és két féle nyársat választottam (szardellás, articsókás, illetve uborkás, olívás), valamint sajtos-mézes mini szendvicset. Érdemes ide nagyobb társasággal érkezni és sokfélét kóstolgatni. Az árak elég magasak, szóval a társaság mellé érdemes vastag pénztárcát is hozni.
2023. április 9.barátokkal járt itt 55 Decemberi gasztro- és kocsmatúránk fénypontja volt ez a kis angol pub a belváros bulinegyedében, a Wesselényi utcában, bár az óra már elég későre járt. Visszagondolva, el sem tudom képzelni, hogy tudott ide ennyi ember bepréselődni, egy ilyen kis helyre, de itt valóban igaz volt a mondás, miszerint sok jó ember kis helyen is elfér.
A pub lelke és tulajdonosa, Gyuri személyesen kezeli itt a sörcsapokat, ahol igazi angol söröket kóstolhat az ember. Túlzás nélkül mondhatom, hogy a Guiness volt a legkommerszebb sör a kínálatban, így mi is inkább a többi fajta közül kóstolgattunk, amiket nem ismertünk, vagy csak hallomásból, s végig is próbáltuk őket, kár lett volna bármelyiket is kihagyni. Mivel padlásig tele volt a hely, a pult mellé szorultunk, "talponállóztunk", de ezt egy percig sem bántuk, mert nagyon jól elbeszélgettünk a tulajdonossal. A csapon Hekkelberg Lager (1000 Ft), Liquid Hive (1500 Ft/3 dl), Fuller's London Pride Ale (1500 Ft), Fuller's London Black Cab stout szerepeltek a csapon. A hűtőkben még további számtalan kisüzemi craft sör sorakozott dobozos és üveges kiszerelésben, valamint Kopparberg ciderek. Népszerűek a Dead Man's Fingers gyümölcsös ízesítésű rumjai és a palackjuk sem utolsó. De volt még a zsúfolásig pakolt polcokon további izgalmas rövidital, ginek, whisky-k, vodkák. A téli időszakban forralt bor helyett itt forralt cidert lehet kortyolni. Egyébként a berendezés is nagyon hangulatos, igazi angol pub régi fotókkal, Teddybear macival. Van galériaszint is.
2023. április 9.barátokkal járt itt 35 Tipikus 3 pontos hely a Dohány utca elején, ha az Astoria felől számoljuk az utca elejét. Nevével ellentétben nem kávézó, hanem egy kocsma. Berendezésére a retró szó a legtalálóbb, a bakelit névre utalva számtalan bakelit lemez szolgál mennyezeti és fali dekorációként, míg a további falakat 60-70-es évekbeli újságpapírokba csomagolták.
A bútor is ezt a korszakot idézi, piros műbőr fotelek. Az effajta ötletességen túl azonban a hely avítt, megkopott, felújításra szorulna, állott szagú volt. Ételeket nem láttunk, hacsak a nachos-t nem tekintjük ételnek, én nem tekintem annak. Az italkínálat kommersz. Csapolt sörök terén Soproni, Soproni IPA, Krusovice, Edelweiss és Mort Subite meggyes, a pohár itt 3 dl-es, a korsó pedig 5 dl-es. Árban a korsó 790-1290 Ft között alakul. A rövideknél viszont 4 cent a "feles", vagyis ez így akkor kevesebb, mint feles. A Jáger 990 Ft-ba került. Az üveges sörökben is ugyanezt az érdektelen kört találtuk, kézműves söröket nem tartanak. A ház borának decije 490 Ft, nem derült ki, hogy milyen pince milyen típusú bora, de volt belőle fehér és vörös. Nem tetszett, hogy a vendégteret részben raktárként is használják, toronyba rakott göngyölegek, üres üvegek tárolóhelyeként. Egynek elmegy hely, nekünk is éppen útba esett, nem jártunk még bent, ezért néztük meg.
2023. április 9.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Kisebb gasztro- és kocsmatúránk egyik állomásaként tértünk be ide. Már estére járt az idő, besötétedett, a hétköznap és a téli időszak miatt nem volt tele a környék külföldi fiatal bulituristákkal, ezt persze abszolút nem bántuk. A jellegtelen külsőhöz és a környékbeli, többnyire kommersz, külföldiekre szakosodott egyen-vendéglátóhelyekhez képest kellemes meglepetést okozott számunkra a Krimó.
A pultban 13 sörcsapon különböző sörök, köztük hazai craft főzdék italai is kaphatóak. A Fehér Nyúltól kértünk 1-1 pohárral (1100 Ft/2 dl), itt már nyugati tempó szerint 2 és 4 dl-es a pohár, illetve a korsó űrtartalma. A beltér faburkolatos, pub hangulatú, de nem boxos, hanem sima asztalos helyekkel, a földszinten kívül a galériaszinten további asztalokkal. A belmagasság eléggé alacsony, gondolom, így tudták kihozni a két szintet a helyből. A galériaszinten jópofa fotók láthatóak budapesti vendéglátósokról, pl. a Pizzica pizzéria tulajdonosa, Paolo is feltűnt az egyiken. Tetszett, hogy a mosdó előtt szigorú arccal Henry Rollins fogadott rendőrruhában. A mosdó tisztasága fejleszthető, a falat, a csempét érthetetlen módon itt is elkezdték összefirkálni és ragasztgatni az alacsony nívójú vendégek. WC papír és szappan nem volt. Ételeket nem láttunk, hogy tartanának.
Érdekes
2023. április 8. járt itt 45 Irinyi János magyar vegyészmérnök és feltaláló, a zajtalan és robbanásmentes, biztonságos gyufa feltalálója, még bécsi vegyészhallgató korában szabadalmaztatta a gyufát. Kén helyett foszfort használt a gyújtáshoz. 1839. december 19-én Pesten a Nyár utca 234. számú házban (ma VIII. kerület Mikszáth tér 1.
) megalapította gyújtógyárát (akkoriban még gyújtó fácskának hívták a gyufát), s megkezdték a gyártást. Az alábbi kérelemmel fordult Pest városához: "Olyan gyufácskák előállítására kérek engedélyt, amelyek fellobbanásukkor nem zajonganak, s kén nélkül is készíthetők, miáltal semmi szagot nem csinálnak". Nemcsak gyufákat gyártottak, hanem taplót és fidibuszt (azaz pipa vagy szivar meggyújtására használt összecsavart papírszelet vagy faforgács) is. A sors furcsa fintora volt, hogy 5 évvel később a gyár csődbe ment. A földszintes gyárépületet 1869-ben lebontották, majd a jelenlegi épület került a helyére, ami eleinte háromszintes lakóházként működött, és ebben a házban élt Mikszáth Kálmán 1902 és 1911 között az első emeleten, melynek erkélyén gyakran üldögélt pipázva. Az 184849-es szabadságharcban jelentős szerepet vállalt Irinyi, Kossuth ugyanis őt bízta meg az ágyúöntés és puskaporgyártás irányításával és az állami gyárak felügyeletével. Őrnagyként a nagyváradi lőporgyár vezetője volt. Tudományos jelentősége nemcsak a gyufa feltalálásában rejlik, de rengeteget tett az új, modern kémia meghonosításában és hazai elterjesztésében, valamint a magyar kémiai szaknyelv kialakításában.
2023. április 8., csoporttal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A La Veneta olasz cukrászda, kávézó és fagyizó továbbra is egy nagyon kedves, színvonalas kis hely, ahová mindig érdemes betérni. A középkorú páros, az olasz cukrász és magyar felesége továbbra is szívélyesen, töretlen lelkesedéssel fogadják a betérőket. Szíves kínálásuknak nehéz ellenállni, bár én őszintén szólva nem is akartam.
A jó erős, olasz eszpresszó mellé igazán jólesett az amarettos és mandulás aprósüti. A citromos és a pisztáciás sütemények is zseniálisak. Most fedeztem fel a pultban egy lime-os tortát, legközelebb azt is ki kell próbálni. Nyáron terasz is működik, most még a benti részben lehet csak leülni, mind a négy asztal foglalt volt, nem meglepő módon. Nagyon jó hely, 3 év után is jó szívvel ajánlom.