Gyémánt 500
2023. március 24. járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Volt egy kis időm, eljöttem a Lurdy-házba és azt terveztem, hogy az emeleti gyorsétkezdék világában felfedezek valami újdonságot, és eszem valami jót.
Ez a terv sajnos füstbe ment, mivel aznap valami ezoterikus vagy/és öntudat-ébresztő konferenciát vagy kiállítást tartottak, ahol éppen akkor kezdődött az ebédszünet, szóval az emeleti vendéglátó sziget tele volt elvarázsolt, átszellemült, színes ruhás és főleg éhes hölgyekkel, akik szintén ebédelni akartak és már hamarabb hosszú sorokat képeztek, mire én megérkeztem. Ennyit nem terveztem várakozni, így gyors tervmódosítás következett, és a mozgólépcső lábánál lévő Lipóti Pékségnél vettem egy sajtos pogácsát. Nem egy gasztro-élmény, de legalább gyorsan és olcsón megúsztam. Aktuális ára 310 Ft volt. Friss volt és az átlagosnál sokkal nagyobb méretű a pogácsájuk. A kiszolgálás gépies. Egy zacskóban átvettem az árut, és nem itt, hanem útközben ettem meg.
2023. március 24.egyedül járt itt 35 Szokványos, középszerű, jellegtelen és érdektelen kínai gyorsétterem a XIII. kerület Vizafogó városrészében. Az út másik oldalán, a Dunavirág utcában a modern irodaházakban sokan dolgoznak, s bár vannak más étkezőhelyek is itt a környéken, azért biztosan járnak át ide is elegen, biztosítva ezzel az elégséges vásárlói bázist.
A másik irányba 10 emeletes panel lakótelep magasodik, szintén potenciális kínai étel fogyasztók. Belépve meglepett, hogy milyen nagy, tágas a beltér, sok asztal volt, de menzaszerű, lélektelen volt az egész. Az ételek a pultba kirakva sorakoztak a tárolókban. Egy nem éppen lelkes kínai nő jött elő a konyhából, nulla kommunikációs készséggel és kedvvel várta, hogy kérjek valamit. Brokkolis, zöldséges csirkét kértem sima rizzsel, ami 1500 Ft-ba került. Hogy ez pontosan hogy jött ki, azt csak később fejtettem meg. Az alap menü kis adag 1400 Ft, a nagy adag 1700 Ft, szóval abszolút nem éri meg kis menüt kérni. A marhahús +200 Ft a kiírás szerint, de marhahús egyáltalán nem volt a pultban, csak csirke. A zöldséges csirke + 100 Ft, szóval akkor ezért, így jött ki az ár, az már nem számított, hogy a kis adagra is +100 Ft-ot számoltak fel. Nem volt drága így sem, csak éppenséggel nem korrekt szerintem ez az árazás. Az ételek már kihűltek a pultban, szóval jött a menetrendszerű mikrózás, kérdezés nélkül. Csak villa volt, nem volt pálcika. Vajon miért? Hahó, ez egy kínai étterem. Nincs és kész. Az étel átlagos volt, semmi különös, de nem volt rossz. Még kértem mellé egy 0,5 l-es Fuze teát alma és kiwi ízben, pontosabban kifizettem, aztán kivettem magamnak a hűtőből. Az asztal és a tálca sem volt teljesen tiszta. Leülve vettem észre, hogy milyen hangulatos lehetne az őzike mintás óriás falikép, de ebben a miliőben egyáltalán nem érvényesült. A nagy tömegű kínai egyen-gyorséttermek közül ez a hely összességében lefelé lógott ki egy kicsit, de nem az étel miatt, hanem az egyéb körülmények okán, ezért nem ajánlottra tettem.
2023. március 24. járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ebbe a külvárosi, XVI. kerületi cukrászdába itteni ajánlás alapján mentem el, ezúton köszönöm is a jó tippet Mazsolának! Forgalmas út mellett egy csinos kis házikóban található, a Pilóta utcai buszmegállónál. Látszik, hogy szívvel-lélekkel alakították és rendezték be ezt a cukrászdát, finom, szolid dekorációk, virágdíszek már a bejárat mellett is, de bent az ablakban és a falakon is.
A hűtőpultban négy sorban sorakoztak a jobbnál jobb sütemények, tortaszeletek, míg az egész torták (előzetes rendelésre, de mindig van pluszban is) egy másik, magasabb hűtőben voltak, nagyon szépen voltak elkészítve, ízlésesen, nem szokványos módon díszítve. Akadtak ismertebb, klasszikus torták is, de több újdonságot, izgalmas ízkombinációt, kreatív darabokat is láttam. A szeletárak 890-1190 Ft között mozogtak. Paleo, cukormentes, vegán és gluténmentes desszerteket is tartanak. Nagyi kedvencét, 2022. év cukormentes tortáját kóstoltam itt (1190 Ft), amely már korábban is megnyerte a tetszésemet. Itt szerintem nagyon finoman készítik ezt a málnás, pisztáciás, fehércsokoládés tortát, amely nemcsak hozzáadott cukrot, de gabonalisztet sem tartalmaz. Egy kis üveges Cola 590 Ft-ba került. Kedves, barátságos a kiszolgálás, két fiatal lány volt a pultban, az nem derült ki, hogy ők csak eladók vagy cukrászok is egyúttal.
2023. március 24. járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Egyetértek az előző értékelővel, bár én a másik "régi" nagynevű Vári Cukrászdát, ami bezárt, csak névről, hírből ismertem. Ez egy átlagos, középszerű, közepes színvonalú, fősodratú cukrászda a XVI. kerület egy kihaltabb részén, egy családi ház alsó szintjén. Jól ismert süteményeket, tortákat kínálnak szolid választékban, átlagos, nem kiugró minőségben.
Ízélmény alapján olcsóbb, egyszerűbb alapanyagokkal dolgozhatnak, nem prémium minőség, de ehhez képest erősen túlárazott. A macaron 470 Ft-os darabáron kifejezetten lehúzás volt. A gyerekeknek vittem 13 db-ot, és őszintén szólva semmivel nem volt jobb, mint amit a L. ABC-ben lehet venni sokkal-sokkal olcsóbban, csak összehasonlításként 1500 Ft a 12 db, azaz kb. harmadáron jön ki. Kínálnak néhány mentes desszertet is, melyeket nyírfacukorral ízesítenek, pl. Lúdláb torta, túrós rétes (1180 Ft), málnatorta (1380 Ft). A képviselőfánk karamellizált kalappal jobban sikerült, de ez is nagyon drága volt szerintem 1250 Ft-ért. A mini szilvás papucsból 3 db került 1254 Ft-ba. Összességében nagyon nem érte meg, közepes minőségért fizettem rengeteget. Sajnálom. Tipikus 3 pontos hely. Parkolni gyakorlatilag bárhol lehet, elég kihalt a környék, a bal oldalon még házak sincsenek.
2023. március 24. járt itt 55 2020-ban speciális pékségként alapították meg a céget. Mindenféle mentes pékárut sütnek az étel intoleranciában szenvedők igényeit figyelembe véve, értem ezalatt a cukor-, tej-, laktóz-, gluténmentes, vegán és vegetáriánus dolgokat, továbbá inzulin rezisztencia-barát termékeik is vannak, valamint közös jellemzőjük, hogy adalékanyagmentesek.
A Green of Flours lisztkeveréküket otthoni sütéshez is meg lehet vásárolni. A hely túlmutat, túlnőtt egy klasszikus pékségen, inkább egy kis otthonos bisztró benyomását keltette. Kifejezetten baba- és gyerekbarát a hely, játszósarokkal. Érkezésemkor két kisgyerek már gondosan lebontotta a berendezés egy részét, amíg az anyukák kedélyesen kávéztak és beszélgettek. Több asztalnál le lehet ülni a beltérben, és nyárra kiülős terasszal is készülnek majd. Az édes és sós péksütemények mellett kínálnak szendvicseket, elég sokféle süteményt, tortát, kekszet, meggyes és almás pitét. Kiváló minőségű Beans by Bányai kávét főznek, a kávét szintén lehet vásárolni csomagban otthoni főzésre is. A pultban szépen sorakozó finomságok előtt színes körök, illetve rudak jelzik, hogy mit és mit nem tartalmaznak, így könnyű eligazodni. A torták, sütemények szeletára 1000-1500 Ft között alakul, ami azért nem kevés. Újdonságként kínálnak napi levest is. Ez ottjártamkor sütőtök krémleves volt pirított tökmaggal (790 Ft), sajnos csak papírpohárban, de legalább rendes fém kanállal lehetett helyben enni. Majd utána egy mindenmentes aranygaluskás csigát ettem, amiben diós-vaníliás krém volt (920 Ft volt a teljes ára, de kedvezményesen 782 Ft-ba került). Kiszállítást is vállalnak, nemcsak Budapesten, de több környező Pest megyei településre is, igaz, elég magas a minimális rendelési összeg.
2023. március 24. járt itt 55 Azzal kezdeném, hogy ez elmúlt 10 év fotóiból válogattam össze egy kisebb csokrot, mármint kisebb ahhoz képest, hogy mennyi van itt a notebook-ban nálam talonban. Úgy gondolom, a Szent István Bazilika a budavári Mátyás templom mellett a legjelentősebb, legismertebb, legtöbbet látogatott vallásos épület hazánkban, de legalábbis a fővárosban feltétlenül.
Az V. kerületben álló neoreneszánsz katolikus templomot szerintem egyetlen magyar embernek sem kell bemutatni. A Bazilikát Szent Istvánnak szentelték fel, akinek jobb keze, a Szent Jobb itt található a Bazilikában a Szent Jobb kápolnában. Legutóbb egy téli szombaton estefelé jártam itt a környéken, amikor meghallottam a harangok zúgását. Gondoltam, benézek a Bazilikába, ha már erre járok. Éppen kezdődött a mise. Annyian voltak, hogy szinte már egy gombostűt sem lehetett leejteni. Minden ülőhelyet elfoglaltak a sorokban, sőt, a folyosókra pótszékeket raktak be. Nem gondoltam volna, hogy ennyi hívő, templomjáró ember van a városban (azt olvastam, hogy 8000 fő a befogadóképessége). Napközben a főszerep főleg a turistáké, akik jelentős számban özönlenek be a Bazilikába, természetesen miután elkészítették kint a jobbnál jobb selfie-ket. Érdemes felmenni a toronyba és a kupolához is, én évekkel ezelőtt jártam fenn, de tervezem, hogy ha jobb idő lesz, felnézek újra. A 79 méter magas toronyból csodálatos panoráma nyílik Budapestre. Jártam már itt gyászmisén, ünnepi hangversenyeken, esküvőn és kiránduló turistaként csak úgy nézelődni, fotózni is. Altemplomában kripta sírhelyeket alakítottak ki, egy régi ásványgyűjtő barátom is itt nyugszik, de több híresség, sportoló, köztük Aranycsapat labdarúgóknak is itt van a sírhelye. Érdekesség még, hogy 96 méteres magasságával Budapest 3. legmagasabb épülete.
Érdekes
2023. március 23. járt itt 45 Az eklektikus - neoreneszánsz bérpalota a XIX. század vége felé épült, amely az 50-es évektől V. kerületi úttörőház szerepét töltötte be, az emeleten szükséglakásokkal. A rendszerváltozás éveiben - amikor az egész "úttörősdi" is megszűnt végre - a kerület létrehozta az Aranytíz Ifjúsági Centrumot, így az épület továbbra is a fiataloké maradt.
A szerintem jól csengő név az épület címéből adódott, Arany János utca 10. szám. A 2000-es években több vonulatban fel is újították kívül-belül. Az "ifjúsági" jelző kikopott a programok szélesedésével, és egy valódi belvárosi, a kerületen bőven túlnyúló kultúrház lett. Az elmúlt 30 évben többször megfordultam itt, például éveken át jógázni is jártam ide. Számos tánc- és mozgáskultúra programnak adnak helyet, de vannak gyermek- és nyugdíjas programok is. A Tolnay Klári Színpad is itt kapott helyet, valamint komolyzenei koncertek is szoktak lenni. A földszinti központi kerek teremben, aulában képzőművészeti kiállításokat tartanak rendszeresen. Legutóbb ismerőseim fotókiállításán jártam itt, sajnos az ünnepélyes megnyitóról lemaradtam (Csendek3 címmel - Balogh Ádám, Kátai Tamás és az izlandi Gumundur Óli Pálmason fotói). Az időszakos kiállítások a kultúrház nyitva tartási idejében szabadon, ingyenesen látogathatóak.
2023. március 22. járt itt 55 Újlipótvárosban a Balzac utcában egy igazi kis gyöngyszemet fedeztem fel. Egy pici bisztró, ahol mindössze 4 asztalnál, azok is helyszűkében, de ehetünk remekbe szabott ebédet. A heti étlapon 1 leves, 1 előtétel, 5 főétel (magyaros, olaszos, street food), 3 desszert szerepel. A főételek árai 3000-3500 Ft között mozognak, a többi fogás 1500 Ft alatt/környékén.
Vannak még gazdagon megpakolt igényes szendvicseik is (1800-2500 Ft körül). Hétköznapokon reggel 8-tól du. 3-ig tartanak nyitva, így tipikus reggeliző és ebédelő hely. Idényjellegű nemzetközi és magyaros fogásokat is készítenek. Az én 3 fogásom: padlizsánkrém előétel kovászos házi kenyérrel, sütőtökkrémleves, valamint Creme caramel desszert volt. Egy 0,33 l-es San Benedetto szénsavas ásványvízzel és szervizdíjjal együtt így 5500 Ft-ot fizettem összességében, ami nagyon megérte az árát. Ez tényleg egy olyan hely, ahol minden nap szívesen ebédelnék, de sajnos számomra ez túlságosan drága. Mindhárom étel hibátlan volt, nagyon ízletes, izgalmasan elkészített, jól eltalált ízek, fűszerek, állag. A kiszolgálás különlegesen figyelmes, csillagos ötös. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, nézzetek be, egyetek valami jót.
2023. március 22. járt itt 45 A korábbi Blue Bird Café helyén legutóbbi sétám során új néven ezt a kávézót találtam. Nem világos, hogy kávépörkölőt váltottak és ezért volt indokolt a névcsere vagy esetleg tulajdonosváltás történt-e? Minden esetre egy idősebb hölgy szolgált ki (sejtésem szerint ő lehet Terike), és a kiírás szerint a Perfero Caffé kávéját főzik.
Róluk eddig nem sokat hallottam, de ezt tudtam meg róluk, illetve a kávéról: A Perfero kávékeverékek alapanyagát Brazília, Kolumbia és Santo Domingo hegyoldalain, Kenya fennsíkjain és Indiában termesztik. A szelektív szüretelésnek köszönhetően mindig csak az érett termést szedik le, így csak a legjobb minőségű zöld kávé jut el a közép-olaszországi üzembe. Fermo kisvárosában 2010-ben hozták létre a Perfero márkanevet és a céget. Megmondom őszintén, én a kávétól nem vágtam magam hanyatt, de a történet körülötte és a márka felépítése tetszik. Amúgy nem volt drága 500 Ft-ért eszpresszó sok tejjel, a sima eszpresszó 450 Ft. Szintén tetszett, hogy a facebook oldaluk folyamatosan aktív, minden nap köszöntik a vendégeket és egy mutatós, kedves fotóval ajánlanak valami aktuális, aznapi finomságot, illetve újdonságot. Reggel 7-től este 7-ig tartanak nyitva, de érdemes inkább reggel, délelőtt menni, akkor teljesebb a kínálat. Én már ebéd után is azt tapasztaltam, hogy sok minden elfogyott. Szendvicsek, hidegtál (Lipóti komatál), retró melegszendvics, grillezett Camembert, töltött bundás kenyér is szerepel az ételek között, egy tipikus belvárosi reggeliző és kávézó hely ez, de inkább régivágású, egyszerű, hagyományos berendezéssel. Csak pár asztalka van. Kínálnak glutén- és laktózmentes brownie-t, illetve gluténmentes kekszeket mandulás, diós, pekándiós ízben.
Érdekes
2023. március 22.egyedül járt itt 45 Móricz Zsigmond írónk életnagyságú, vagy talán egy kicsit annál nagyobb szobra hol másutt, mint a Móricz Zsigmond körtéren áll, a Fehérvári út felé eső részen. Praktikusan meleg, hosszú télikabátba öltözködött a januári hidegben, sálat is vett, bár a kabátot nem gombolta be. Nyugodtan, hátratett kézzel álldogál, a távolba néz.
A szobor eredetije szülőfalujában, Tiszacsécsén található, ez annak pontos másolata. 2004-ben állították itt fel a XI. kerületben, de volt egy kis intermezzo, mert a körtér felújításakor a szobrot lebontották, biztonságba helyezték, és kicsit odébb, de visszahelyezték 2013-ban, a villamosvágányok áthelyezése miatt volt ez szükséges. Hihetetlen, de már ennek is 10 éve! Mintha csak pár éve történt volna! Ekkor egyébként új talapzatot is kapott, szögletes fekete és vörös gránit dupla kocka tetején áll (korábban egy kis mesterséges, kockakövekből kirakott dombocskán volt, és a mostani helyétől északabbra, közelebb a Bartók Béla úthoz). Varga Imre szobrászművész alkotása, aki több nagy magyar "hírességet" megformázott, és gyűjteménye Óbudán látható.