2023. február 24. járt itt 35 Amikor legutóbb a Duna Plázában jártam, ez a hely az újdonság erejével hatott rám, korábbról nem emlékszem a létezésére. Az emeleti éttermes sziget belső sarkában kapott helyet. Az étlapon olaszos ételek szerepelnek szolid kínálatban, pizza, tészta (8 féle), saláta.
Egy népszerű lánchoz hasonlóan itt is a nyers tésztákat helyezték a pultba, ezek közül lehet válogatni, majd frissen főzik meg a vendégnek a rendelésnek megfelelően. A mutatóba kihelyezett 2 pizza nem volt valami ínycsiklandó, az az igazság. Volt még 3 féle desszert, panna cotta és tiramisu. A Cézár saláta tonhallal vagy csirkével kérhető, én ez utóbbit választottam (1990 Ft). A saláta már előre összekészítve állt a hűtőpultban, a kenyérkockák és az öntet került rá utólag, frissen. A saláta egy kicsit már állott volt, a jégsalátán látszott. Adagra elég bőséges volt. San Benedetto palackozott italokat tartanak, én a cukormentes zöld tea - kaktusz ízt kóstoltam, finomnak találtam (590 Ft). Műanyag evőeszközök voltak
Összességében hármasra tudom értékelni a helyet, mert az átlagból nem tudott semmi kiemelkedőt nyújtani. Az asztalok és a mosdó közösek a Duna Plaza szintjén. A mosdó nem fizetős, viszont megfelelő tisztaságú volt.
Érdekes
2023. február 24. járt itt 45 Mikszáth Kálmán szobra meglepő módon a Mikszáth téren áll. A nem igazán jó hírnévnek örvendő VIII. kerületnek talán ez a leghangulatosabb része, a mely a Palotaváros nevet kapta, ahol ráadásul a közbiztonsággal sincs gond, legalábbis én már 30 éve járok errefelé bulizni, szórakozni (is), és még soha semmi atrocitással nem volt találkoztam, de a baráti körömben sem hallottam ilyesmiről, ami azért a VIII.
kerületre azért úgy en bloc nem mondható el. A szobrot 1961-ben emelték, a korabeli sajtó ilyenformán emlékezett meg az eseményről: "A Mikszáth Kálmán téren ünnepélyesen átadták Budapest népének Mikszáth Kálmán szobrát, amelyet a Fővárosi Tanács állíttatott az író halálának 50. évfordulója alkalmával. A szobor Kocsis András Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. A Mikszáth Kálmán emlékbizottság nevében Illés Béla Kossuth-díjas író, az emlékbizottság elnöke mondott beszédet. (MTI)"
A helyszínválasztás ezúttal sem a véletlen műve, ugyanis az író 1902-1910 között feleségével, Mauks Ilonával a tér - akkoriban Reviczky tér - 1. számú házának első emeletén lakott. Az épület később Sophianum néven a Sacre Coeur apácák leánygimnáziumaként működött, majd a piaristák költöztek ide, ma pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának ad otthont. Korábban másutt is laktak Mikszáthék Józsefvárosban, például a közeli Mária utcában is. Amikor a szobrot emelték, a tér még egészen másképp nézett ki, sokkal kisebb volt, ugyanis a szobrot körbe lehetett autózni, mögötte is volt utca-szakasz, nagyjából háromszög formájú volt a tér, már négyzetes lett. Ez talán a 90-es évek óta, vagy a rendszerváltást követően valamikor teljesen átalakult, a tér sokkal nagyobb lett, egyrészt pihenőpark funkciót kapott, másrészt a környező vendéglátó egységek teraszai a térre települtek ki. A tér közepén egy kis szökőkutat is kialakítottak. Emlékszem még arra is, hogy a 90-es években itt a téren tartottak nyaranta mini-fesztiválokat, koncerteket is, amit a környékbeli lakók nem fogadtak egyöntetű lelkesedéssel. A Sexepil koncertjén az egyik feldúlt, nyugalomra vágyó lakó nemes egyszerűséggel az ablakból leöntötte vízzel a színpadot s vele együtt a fellépő zenekart is. A szobor alapszíne fehér, mészkőből készült, életnagyságnál valamivel nagyobb, ezáltal nagy írónkat robusztusnak, monumentálisnak ábrázolja. Korabeli elegáns ruhában, felöltőben, kabátban ábrázolta a szobrász, bal kezével sétapálcára támaszkodik. Az író cipője előtt mécses és koszorú jelzi a jelenkori megemlékezést. Még egy érdekesség a térről, van itt egy nagyon jó állat és humán patika, ahol már többször sikerült olyan gyógyszert beszerezni, ami az egész fővárosban hiánycikk volt.
Érdekes
2023. február 22. járt itt 45 Ez a fura, modern, kissé szögletes-geometrikus stílusú szobor Budapest egyik legforgalmasabb pontján, a Deák téren található. A helyszín nem véletlen, hiszen itt áll a Deák téri evangélikus templom, Sztehlo Gábor pedig evangélikus lelkész volt. A szobrot születésének 100. évfordulójára állították, 2009-ben. A II.
világháború idején több mint 1500 zsidó gyermeket mentett meg, akiket több helyszínen bújtattak segítőivel (apácákkal és családtagjaival), majd a háború után az árván maradt gyermekek számára otthonhálózatot hozott létre, amelyet Gaudiopolisnak, Örömvárosnak nevezett el. Izrael állam a Világ Igaza kitüntetéssel ismerte el tevékenységét. Életének utolsó 10 évét Svájcban töltötte, nem tudott már onnan életében hazatérni. A szabadkőműves páholyban vezető pozíciót töltött be. A szobor másik neve Segítő Kéz
2023. február 21.gyerekekkel járt itt 55 A 2022. évi Édes Napok fesztiválon ismerkedtünk meg a Verandával, ugyanis az ő cukrászműhelyükben készült az éves Budapest desszert Budapest aranyalmája néven, amely egy izgalmas kocka alakú almás-mogyorós-giandujás sütemény. A fesztiválon 1190 Ft-ért vásároltuk meg a sütit, amely igazán elnyerte a tetszésünket, nagyon finom volt.
Szóval a süti miatt néztünk utána a helynek, amely a XVI. kerületben található egy forgalmas főút mellett, távol a belvárostól. Igazából a cukrászat csak egyik részét adja a profilnak, egy kellemes, színvonalas reggeliző, kávézó, bisztró, delikát található itt egy helyen, kitűnő minőségű, igényes, finom termékekkel. A teljesség igénye nélkül házi, kézműves, kisüzemi szörpök, lekvárok, sajtok, szalámi, olaj, tea, csokoládé és persze kitűnő kávé. Mediterrán hangulatú, barátságos, családias hely.
2023. február 21. járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Napokon belül elköltözünk az 5. kerületi irodánkból kijjebb a belvárosból, így búcsúzóul felkeresem még a kedvenc étkezőhelyeimet a környéken. Vitathatatlanul ezek közé tartozik a Blue Agori, amely a pár évvel ezelőtti megnyitása óta tartja a remek színvonalat, s az egyik legfinomabb tradicionális görög gíroszt készítik a városban.
Már három egységre bővültek (Október 6. utca, Margit körút), de az első Madách téri éttermük továbbra is változatlan helyen és minőségben várja a vendégeket. Igazából a dizájn nem változott semmit a nyitás óta. Kék-fehér színvilág, modern, fiatalos köntösben. Az ételkínálatban a vezér-termék a gírosz, amelyet csirke- és sertéshúsból készítik két nyárson, valamint a souvlakik és néhány saláta (görög, bulgur), a salátafronton volt némi változás a nyitás óta. Ezúttal egy csirkés gírosz tálat ettem (3190 Ft), a jól átsült, kitűnően fűszerezett hús mellé fűszeres hasábburgonya (mirelit), díjnyertes házi tzatziki, paradicsom, lilahagyma és olívabogyó került. No és friss, meleg pita is. A képen látható adag igazán kiadós volt, nem tudtam megenni az egészet. Egy 5 dl-es Cola 690 Ft, egy kicsit az italokat drágállottam. Pikk-pakk megkaptam az ételt, pedig teltház volt és folyamatosan érkeztek a Wolt-os futárok is. A benti térben kb. egy tucatnyi vendég tud leülni, a kinti nyitott teraszon még kb. ugyanennyien. Továbbra is 5 pontos hely nálam!
Érdekes
2023. február 21. járt itt 45 Kovács Béla kisgazdapárti politikus volt az 1930-as évektől kezdődően, majd a II. világháború lezártát követően 1945-ben a Független Kisgazdapárt abszolút többséget szerzett a nemzetgyűlési választásokon, Kovács Béla volt az FKGP főtitkára.
A szovjet és magyar kommunisták azonban nem tudták elfogadni a választási eredményeket és koholt vádak alapján letartóztatták Kovácsot, majd a Szovjetunióba hurcolták, és 20 év börtönre, illetve kényszermunkára ítélték, ahonnan 1956-ban szabadult. 1989-ben győzött az igazság, ekkor rehabilitálták, halála után 30 évvel. Szobra az Olimpia Park sarkán található a Balaton utcában, parlamenti pulpituson állva éppen beszédet mond. Háta mögött az Országgyűlési Hivatal irodaháza magasodik, arccal a Parlament épülete és a Duna felé néz.
2023. február 21.egyedül járt itt 55 A Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó emlékhely a Lurdy-ház Bevásárlóközpont közelében található, gyakorlatilag a plázával szemben lévő kis dombon a Könyves Kálmán körút másik oldalán. A terület a Ferencvárosi Pályaudvarhoz tartozik, és egy betonbunkerben kapott helyet, amely a pályaudvar légoltalmi óvóhelyeként funkcionált a II.
világháborúban. Nagyon szuggesztív az emlékmű, a betonkocka egyik oldalába félig már befutott egy vasúti kocsi hátulról, illetve a másik oldalon szintén félig látszik ki a vagon. A bunker előtt álló 3. teljes vagonból domborművekként emelkednek ki a szenvedő hadifoglyok, az elhurcolt emberek, férfiak és nők, mintha szellemalakokként lépnének ki a vagon oldalából. A vagon oldalában gyűrött papírdarabokon a talán utolsó reményt adó erők, gondolatok szállingóznak: haza, ima, hit, béke, ölelés, remény. Sokaknak sajnos nem sikerült túlélni a borzalmakat. Közel 300ezer magyar sohasem tért vissza Szibériából, ahová a szovjetek a II. világháborút követően egy "kis munkára" elvitték őket, valójában ismeretlen helyekre, távoli vidékekre, kényszermunkatárborokba, évekre hurcolták el őket, embertelen körülmények között halálra dolgoztatva az ártatlan, semmi rosszat nem tett embereket. Nagyapámnak nagy szerencséje volt, hogy magyar katonaként megúszta a gulágot és a malenkij robotot, mivel az ausztriai Welsben amerikai hadifogságba esett, onnan térhetett haza. A bunkerban vezetéses kiállítás látható, kizárólag előzetes bejelentkezéssel.
2023. február 19. járt itt 55 Holokauszt emlékhely az V. kerületi id. Antall József rakparton, a Parlament közelében. 2005-ben avatták fel, azóta az egyik legtöbbet látogatott látványosság lett Budapesten, én amikor csak erre jártam, mindig jelentős tömegeket látok itt fotózni, nézelődni, emlékezni, főleg külföldieket, de nem kizárólag.
Sokan hoznak ide 1-1 szál virágot, kis emléklapot, olykor mécsest is gyújtanak. A nyilasok hatalomra jutásának idején, 1944 őszén és telén innen, a Lánchíd és a Margit-híd közötti szakaszon lőttek a Dunába számtalan zsidó embert, ahogy a cipők is mutatják, férfiakat és nőket, fiatalokat és időseket, gazdagokat és szegényeket, az áldozatok pontos száma nem ismert, de több ezer főre becsülik. Bár a történészek évtizedek óta foglalkoznak a témával, a részletek a mai napig homályosak. Legutóbb egy téli napon, naplementekor jártam erre, ekkor készültek a fotók.
2023. február 12.barátokkal járt itt 55 Egy nagyon exkluzív, elegáns és ehhez mért árazású cukrászműhely bemutató "szalonja" a belvárosban, a Petőfi téren, történetesen a Rumour étterem előterében. Igazából véletlenül keveredtünk ide, aznapra volt foglalásunk a Rumour étterembe, és a környéken sétálva, a "tetthelyet" előzetesen felmérve tértünk be ide.
Csodálatos francia stílusú monodesszertek és tortaszeletek sorakoznak a pultban. A bájos, udvarias hölgy - aki nem a cukrász hölgy volt, hanem egy alkalmazott - elmesélte, hogy a közös helyszín nem véletlen, ugyanis a cukrász hölgy készítette Rácz Jenőé esküvői tortáját. Megrendelésre itt is készülnek egész torták is, a rendelést elsősorban online bonyolítják, szükség szerint telefonon egyeztetve, pontosítva. Közel tucatnyi pompás sütifajta közül lehetett válogatni, és komolyan mondom, hogy bármelyiket szívesen megkóstoltam volna. A hölgy részletesen elmesélte az összetevőket, az ízvilágot, a koncepciót. Végül a banános-csokis csodát választottam. Az árak nagyon magasak, gyakorlatilag 2000 Ft alatti szeletár talán nem is volt. Az általam választott 2100 Ft, amely ár mellett a sütidoboz (hajtogatott karton) +300 Ft-os ára szinte már semmiségnek tűnt, de nem vihettem át a városon egy szalvétában, muszáj voltam ezt is kifizetni. Nagyon finom, intenzív ízű, karakteres, nagyon csokis, nagyon banános volt a süti, pont amilyenre számítottam. Nagyon ízlett! Szerintem még muszáj lesz mást is kóstolni. Lehet helyben is sütizni, és van kávé is. A berendezés nekem egy kicsit csicsás, virágos, púderes, csajos, de nagyon elegáns.
2023. február 12.egyedül járt itt 45 A Westend aluljáró szint étkezős szigetének egyik legújabb tagja a Burgerilla. Legalábbis decemberi látogatásom idején még biztosan újnak számítottak. A hamburger rajongók a Lurdy-házból ismerhetik őket, hiszen az első egységük már évek óta ott működik, és a Lurdy-n belül az egyik legszínvonalasabb étkezőhely volt, megjegyzem, a mezőny nem volt valami erős.
Itt a Westendben lényegesen nagyobb a konkurencia e tekintetben, bár inkább mennyiségi, mint minőségi szempontok mentén. Ráadásul az egyik leglátogatottabb gyorsétteremlánc, a KFC mellett kaptak helyet, amely előtt szinte mindig nagy várakozó embertömeg csoportosul. Ez egy kicsit hátrányos is lehet a Burgerillának, de talán előnyös is, ráugorva a KFC-nél várakozni nem akaró "lepattanóra", hiszen itt a Burgerillában gyakorlatilag azonnal, várakozás nélkül le tudtuk adni a rendelést. Az étlapon többféle kézműves burger sorakozik, menüben vagy magában csak a szendvics, továbbá tortillák és quesadillák. Van még néhány fajta húsos tál körettel, értelemszerűen zsemle/buci nélkül. A legolcsóbb burger 1990 Ft-nál kezdődik, a menük többsége 3000-3500 Ft között alakul. Az általam választott klasszikus menüben a magvas buciban jégsaláta, karika paradicsom, lilahagyma és házi szósz volt a közepesre sütött marhahúspogácsa mellett (2890 Ft). A menüben alapesetben sült hasáb és egy dobozos Cola termék jár, felárral édesburgonya. A szószok is plusz költséget jelentenek (390 Ft, kis tálkában). Mivel a burgerek frissen készülnek, a hús frissen sül, így pár percet várakozni kell, az étel elkészültét kis csipogó jelzi. Bár esetemben pont szemben volt egy szabad asztal, így csipogás nélkül is tudtak jelezni a pultból. Nekem ízlett az elkészült burger, korrekt volt, amit kaptam. A képek a valóságnak megfelelőek. A krumpli átlagos mirelit.