2023. február 12. járt itt 35 A számtalan Fornetti egység egyike a Móricz Zsigmond körtéren. Beülős része nincs, a kiszolgálás az utca felől történik, a pultnál lehet rendelni és fizetni. A kínálat édes és sós péksüteményekből áll, az apróbbak dekára kimérve. Egy nem igazán barátságos középkorú hölgy szolgált ki.
A termékeiket évek óta ismerem, alkalmanként fogyasztom, középkategóriás, mirelitből gyorssütött termékek, amelyeket frissen érdemes fogyasztani, másnap már nem igazán jó az állaguk, vagy szivacsos vagy száraz lesz a tárolási körülményektől függően. Voltaképpen ez a péksütemények gyorsétkezdéje. Gyorsan, elfogadható áron, az albán pékségeknél jobb minőséget nyújtanak. Pizzás háromszögeket vásároltam, 10 dkg 390 Ft-ba került. (4 db/ 439 Ft-ba került). Az ablak előtt van egy asztal (szabadtéren a járdán), ott lehet talponállózni, ha valaki helyben szeretne enni. Egynek elmegy hely.
2023. február 12. járt itt 55 Az Arán Pékséget évekkel ezelőtt megismertük és megszerettük a pesti oldalon, a Wesselényi utcában. A szimpatikus magyar páros több évnyi szorgalmas dublini tanulás és tapasztalatszerzés után az első egységüket ott nyitotta meg 2019-ben, ahol az ír kenyérsütés rejtelmeivel egyre több vásárlót ismertettek meg.
A budai oldalon lévő pékségüket két esztendővel később, 2021-ben nyitották meg, most sikerült végre ide is eljutnom. A kínálat gyakorlatilag megegyezik a korábban megismert termékekkel. Kitűnő minőségű, illatos, ropogós, belül omlós, csodás ízű, szép küllemű kenyerek, édes és sós péksütemények adják a kínálat gerincét. A saját kikísérletezett vadkovászból akár otthonra is lehet vinni, ha valaki saját maga is szeretné otthon kipróbálni a kenyérsütést. Én erre nem vállalkoztam, viszont megkóstoltam 1-1 édes és sós péksüteményt is. Fahéjas-almás párnát (600 Ft) és paradicsomos-sajtos párnát (650 Ft) választottam. Mindkettő kitűnő, friss, finom volt, méretre is megfelelő, kiadós. Ahogy elnézem a péktermékek árának meredek emelkedését, már nem is tűnik olyan drágának. Az egész kis üzletet finom, frissen sült kenyérillat lengi be. Helyben is lehet az ablaknál enni, a pékáruk mellé kávé is kapható, de én elvitelre vásároltam. Nagyon jó ötlet, hogy a kenyerekből helyben készült szendvicseket is kínálnak. A pult mögött két mosolygós lány szolgált ki.
2023. február 5. járt itt 35 Modern, fiatalos, amerikai típusú fánkozó az Astoriánál, amely a közelmúltban nyitott egy korábbi kávézó, azt megelőzően étterem helyén. Kiülős terasszal is rendelkezik. A fő tematika a Harry Potter, a fánkok elnevezése, valamint a dekoráció (zászlók) is utal a népszerű film- illetve könyvsorozatra.
A fánkok 3 árkategóriába soroltak 880/980/1080 Ft-ért, ami elég húzós ár szerintem még a jelenlegi árviszonyok között is. Zavart, hogy nem volt kiírva, milyenek a fánkok, mivel vannak töltve, ha egyáltalán töltve vannak, ránézésre nem lehetett beazonosítani, és az az információ is hiányzott, hogy melyik fánk melyik árkategóriában szerepel. A berendezés L alakú, a rendelés és fizetés a pultnál történik, helyben van 4 kis asztalka. Elvitelhez ki van téve egy pultra cukor, édesítő, sk. lehet adagolni. A kávék is túlárazottak, egy cappuccino 1160 Ft-ért legalábbis nekem már drágának számít, fura módon a latte is ugyanannyiba került, pedig az általában több szokott lenni, hiszen nagyobb az űrtartalma, több benne a tej. Minden esetre egy lattéért, amit ráadásul egy papír pohárban kaptam, mivel nincs náluk csésze/üvegpohár (? ) és egy fánkért fizettem több, mint 2200 Ft-ot. Ez többe került, mint a velük majdnem szemben lévő török étteremben az aznapi ebédem. A kiszolgálás két fiatal hölgy személyében egykedvű, kicsit unott volt, egy mosoly nem volt az arcukon. Újabb furcsaság, hogy tányér sem volt, csak egy kis kartonpapírra tették a fánkot, amit két kis csücsökkel kéne a két oldalán megfogni, Mondanom sem kell, hogy ezeket a kívül-belül töltött, megkent fánkokat így nem lehet megfogni és kulturáltan enni, harapni. Az már nem is okozott meglepetést, hogy kanaluk sem volt a kávéhoz, még akár műanyag sem. A fánkom nem volt rossz, kívül csokis, belül kávékrémes, de semmi extra, a tésztája egy kicsit nehéz, tömör. A kávé tűzforró volt, ihatatlan. (Elvittem, útközben kihűlt, de nem ez lett volna a terv, hanem helyben a fánk mellé kortyolgatni). Nem lesz törzshelyem, ha már fánk, akkor tudok ennél jobb fánkozókat is a városban.
2023. február 5. járt itt 35 Hétköznap ebédidőben jártam itt. Az Istanbul az egyik jól ismert, több éve bejáratott török étkezde-lánc, melynek Budapesten több egysége is van. Az elviteles mellett helyben is van étkezési lehetőség, itt ráadásul egy galériaszinttel kibővítve. A lenti részben 4 kisebb asztal kapott helyet. A rendelés a pultnál történik önkiszolgáló rendszerben.
A legnépszerűbb gyros (kebab) mellett húsos és zöldséges egytálételeket, salátákat, desszerteket (sült, gyümölcsös tejberizs, fahéjas tejbegriz) is kínálnak. Fura, hogy az étlapon a görög gyros nevet használják és nem a török kebabot, pedig a személyzet is törökökből áll. A pultban két középkorú férfi, egyikük kifejezetten mosolygós, barátságos, a vendégekkel közvetlen, valamint egy fiatal lány szolgált ki. Ahogy másutt is láttam, a gyros húst kizárólag a férfiak "kezelhetik", süthetik, szelhetik és adagolhatják, a lány nem. A gyros tál menüben (0,5 l-es Coca Cola palackos itallal) 2950 Ft, míg a kisebb adag tortillában vagy pitában 1750 Ft (szintén üdítővel). A köret választható (2 féle rizs, bulgur, joghurtos tészta, sült krumpli). Én egy kis adag falafel tálat ettem, amely így nem szerepelt az étlapon, de azért kaptam. 1800 Ft-ért a tálon 3 db falafel golyó (nem friss, mikróban melegített), török rizs, valamint többféle zöldség szerepelt. Zöldsaláta, káposzta, paradicsom karikázva, görög saláta. Pluszban kértem egy kis tzatzikit is mellé, valamint a hagymáról és a csípős mártásról lemondtam. A saláta egy kicsit állott, fonnyadt volt. A pitát egy kicsit megpirítva és felcikkezve kaptam, azonban a joghurtos öntetre rátéve (de miért? teszem fel a kérdést minden alkalommal). Az asztalok és a tálca kétes tisztaságúak, de legalább volt rendes fém evőeszköz, nem a törékeny műanyaggal kellett bohóckodni. A mosdót nem ajánlom használatra, csak halaszthatatlan esetben. A környék lehangoló, koszos, lepusztult, pedig a város egyik csomópontjában, a belvárosban járunk. Összességében 3 pontot adtam, de ajánlott kategóriában tartom.
Érdekes
2023. január 27.gyerekekkel járt itt 45 Bár 2021-es év szerepel a címben, de igazából 2022-ben is megrendezésre került ez a program a Westend Tetőkertben. December elejétől december végéig a tetőkertben korcsolyapályát és mellette egy fedett hüttét építettek. A 6. és 13. kerületi lakosok ingyenesen használhatták a koripályát, és lehetett korcsolyát is bérelni.
Aki más helyről érkezett, az pedig a belépőjegy árát a Westendben levásárolhatta vásárlási utalvány formájában. A pályát minden nap felújították kora délután. A gyerekek többször is kijöttek ide korcsolyázni, én meg közben a hüttében üldögéltem. Esténként különböző programokat is tartottak. Sajnos a téli szünet vége előtt vége lett a szuper programnak, kár, hogy nem tartották még fenn tovább is, hiszen még most jönnek az igazi hidegek, az igazi korcsolyaidő. A kisebbek számára Carousel körhinta is volt, szintén ingyenesen.
2023. január 27., kollégákkal járt itt 55 Évek óta mindig ki szoktunk jönni ide a Bazilikához, megnézni az adventi vásárt és a fényjátékot. 2022-ben is nagyon szép volt a fényjáték, amelyet a Bazilika homlokzatára festettek-vetítettek.
Ahogy már leírtam a Vörösmarty téri adventi vásár kapcsán, sajnos annyira drága lett a vásár, hogy szerintem egyszerűen nem érdemes itt semmit vásárolni, csak pénzkidobás, mert semmi olyat nem árusítanak, amit ne lehetne máshol, akár a közelben is lényegesen olcsóbban beszerezni, gondolok itt az ételekre-italokra (forralt bor, puncs, illetve lacikonyha, lángos, kürtös kalács). De a hangulat miatt nagyon is érdemes kijönni, valóban igazi karácsonyi miliőbe kerül itt az ember. Hétvégén elég nagy tömeg szokott lenni. Én rendszerint hétköznap munka után járok erre, korán sötétedik, így a fényjátékot is elcsípem. Évek óta a legszebb európai adventi vásárok között tartják számon, szerintem teljesen jogosan.
Érdekes
2023. január 27., kollégákkal járt itt 45 Minden évben több alkalommal is kinézek az adventi vásárba, nem volt ez másképp 2022-ben is. A covid idején sajnos ez a rendezvény is elmaradt, de most már nem volt akadálya annak, hogy a külföldiek és magyarok által is annyira kedvelt program ismét megrendezésre kerüljön.
Az idei évben már ugyanaz a cég szervezte a Bazilika Adventet és a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt is, de én nem vettem észre nagy eltérést a korábbi évekhez képest. A tér körül körben standok, kioszkok, a fák szépen feldíszítve, a Váci utca elején hatalmas feldíszített Karácsonyfa. A legszebb rész szerintem nem is a Vörösmarty tér, hanem a Deák Ferenc utca, azaz a Fashion Street. Itt is a kedvencem az a ház, amelynek a fala végig díszfényben úszik, amelynek színe folyamatosan változik. A kollégákkal minden évben közösen kijöttünk ide 1-1 pohár forralt bort vagy puncsot inni, a többiek töki pompost is ettek. Sajnos a vásár most már annyira irreálisan drága lett, hogy én nem szeretnék itt pénzt költeni, egyszerűen nem éri meg. Forralt bort máshol is ihatok, szóval inkább csak körülnézek. A fények miatt persze sötétedés után, estefelé érdemes kijönni.
Érdekes
2023. január 23. járt itt 45 A Harminckettesek tere 4-6-os villamos megállójánál található bronzszobor mellett emberek ezrei mennek el naponta, pedig érdemes egy percre megállni mellette. Kakastolvaj vagy Csirketolvaj fiú néven is emlegetik az alkotást, amely egy fiút ábrázol, akik kakast lopott vagyis csak lopna, mert az éber kutya elkapta a ruháját, és nem engedi elszaladni.
A fiú érthető módon emiatt meglehetősen kétségbeesett arcot vág. Nyilván egy fiatalkorú megélhetési bűnözővel van dolgunk, hiszen mezítláb van, nincs cipője. Egy több mint 100 éves szobor ez, nem is gondoltam volna. Kiss György alkotása 1927-ben került ide kiállításra, amely egyébként az 1885-ös budapesti világkiállításra készült. A kis téren néhány bokor, virág zöldíti a teret.
Érdekes
2023. január 23.barátokkal járt itt 45 Zichy Nándor szobra a VIII. kerületi Lőrinc pap téren található. Őszintén szólva én nem tudtam semmit eme úriemberről, azon túl persze, hogy a Zichy-család hazánk jelentős nemes családjai közé tartozott a XIX. században és még a XX. század első felében.
Szóval utána kellett néznem, Zichy Nándor gróf politikus volt, a Katolikus Néppárt alapítója és országgyűlési képviselő, mint többen is előtte/utána a Zichy-család férfitagjai közül. Szobrát, amely Orbán Antal alkotása, 1930-ban állították fel a Jézus Szíve jezsuita templommal szemben. Valójában ez egy monumentális, több alakos szoborcsoport. Persze nem sokáig maradhatott itt, 1949-ben lebontották, de a teljes megsemmisítést, a beolvasztást szerencsés módon elkerülte. A szobrot évtizedekig vidéken rejtegették, majd a rendszerváltozást követően 1992-ben visszakerült ide az eredeti helyére. A tér Mária utcai felőli részén állt a Zichy-palota, amely jelenleg egy szépen felújított, elegáns szállodaként működik. A gróf 1899-ben építtette fényűző eklektikus stílusban. A gróf családja a jezsuita templomot nagylelkűen támogatta, maga a templom is közadakozásból épült, talán ezért is tartották méltónak arra, hogy kapjon itt egy szobrot. Amúgy a szobor úgy ábrázolja, mintha éppen szónokolna, míg a papi reverendát viselő egyik mellékalak egy koszorút tart a karjában. Amúgy egy nagyon csinos, hangulatos tér ez, egy jóféle cseh söröző is található is (Jaromir a Templomhoz) és egy igényes bisztró a másik oldalon. Régebben underground klub és mozi is működött itt a 90-es években.
2023. január 22. járt itt 45 Ez a kis pékség és kávézó még a téli szünet idején is nyitva tartott Zamárdiban, a Polgármesteri Hivatal és a Vasútállomás szomszédságában. Igaz, csak rövidített nyitva tartással, de egyik délelőtt még sikerült elcsípni egy jó kávéra. Sajnos a lanyha vendégforgalom miatt a kínálat is meglehetősen szolid volt, nyilván nem akartak feleslegesen túlzott mennyiséget sütni.
Azért egy kis pogácsát szívesen vittem volna a gyerekeknek, de sajnos nem volt egyik fajtából sem. A Mama sütije névre hallgató szilvalekváros és baracklekváros aprósüteménnyel vigasztalódtam. Ezek finomak voltak, de már nem egészen frissek (4 db dekára kimérve 402 Ft). Hagyományos olasz pörkölésű Perté kávét főznek, amely nem képvisel prémium színvonalat, de a maga nemében kellemes, abszolút iható. A cappuccino 550 Ft-ba került. Az eszpresszó 450 Ft. A barackos háromszög (499 Ft), amit elvitelre vittem, kifejezetten finom volt. A kiszolgálás szívélyes, barátságos, mosolygós.