Gyémánt 500
2022. október 22. járt itt 25 Érdektelen albán pékség az Üllői úton, a Klinikák metrómegállóhoz közeli szakaszon, a páratlan oldalon, szóval már a IX. kerületi részen. A szokásos, már másutt megismert kenyeret, édes és sós péksüteményeket találjuk meg itt is.
Géppel szeletelt, majd nejloba csomagolt fél kilós kenyér, fehér vagy félbarna, virslis mustáros "hotdog" albán módra, mákos, diós, lekváros tekercsek, csokis croissant, mini verzióban is, pizzaszelet, kenyérlángos. Kettő előnyt tudnék kiemelni, az egyik a hosszú, 0-24-es nonstop nyitva tartás. A bejárat mellett van olyan kis automata, amit imádnak a gyerekek, 200 Ft-ért lehet kipecázni valami kis játékot, persze tudjuk, filléres kis kínai vacak, de mégis olyan jó kitekerni. Még eszembe jutott még valami, a nagyobbik lányom szereti ezt az albán almás pitét, így szoktam is neki mindig vinni egy-egy szeletet (600 Ft). A kiszolgáló hölgy magyar volt, ő valószínű alkalmazott, a pék az albán (aki mindig férfi, legalábbis én nem láttam még sehol női albán péket) és a liszt, ha igaz. Olcsó a kávé, cserébe nem is jó (280 Ft).
2022. október 22.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Többször jártam már itt, ebben az évek óta működő- szerintem több, mint 10 éve léteznek - török gyorsbüfében, amely nemcsak a nagyon hosszú, éjszakába nyúló nyitva tartásával vált vonzóvá és népszerűvé a környéken, de részemről annak okán is, hogy a lakóhelyünktől kb. 2 percnyi sétára esik.
Külsőre nem igazán csábító a portál, meglehetősen szedett-vedett, viszont a beltér a közelmúltban jelentős szépítésen, felújításon esett át. Ennek köszönhetően sokkal tágasabb, világosabb, modernebb lett az étterem. A vezértermék maradt a gírosz, pontosabban itt törökösen kebab, pitába, tortillába vagy tálban (ezen belül is van kis tál és nagy tál). A gyerekeim meglehetősen szűkös étrendjébe belekerült pluszban a gírosz (a pizza, a sushi, a csirkefalat és a sajtburger mellé felzárkózva), így az elmúlt hetekben két alkalommal is itt vásároltam gíroszt nekik, tortillába töltve, illetve kis tálat elvitelre. Az árak náluk is több alkalommal emelkedtek, de még így is szolidabb árazásúak közé tartoznak. A gírosz csirkehúsból készül náluk, egy féle van. Ezen kívül még kínálnak többféle, számomra lényegesen izgalmasabb, autentikus török ételt, salátákat, zöldséges húsos egytálételeket, valamint sült tejberizst (700 Ft). Nem tetszett, hogy mikrózzák az ételeket (a húst nem, de a köreteket igen). Köretet lehetett választani a tálhoz, fonnyadt mirelit sült krumpli, török rizs és bulgur között. Összességében 3-as és 4-es között van félúton szerintem ez a hely, de a kedves kiszolgálás miatt felfelé kerekítettem.
Érdekes
2022. október 22. járt itt 45 Nem tartozik Budapest kiemelt, különösen híres látnivalói közé, így a külföldi turistáknál minden bizonnyal nem szerepel a "kötelező megnézni-valók" listáján. Azonban egy nagyon forgalmas területen, az Üllői úton, a Corvin-negyed és a Klinikák között található, a Ferencváros megszokott "eleme", amely mellett csak úgy elmegyünk napi szinten.
Viszonylag új templom, 1908-ban épült neogótikus stílusban. Az oldalszárnyakban egykoron zárda működött, illetve az Oltáregyesület hivatalai. A templomépület mára teljesen körbeépítésre került. Fotózni is nehéz volt úgy kívülről, hogy beleférjen minden, én ezt a Leonardo da Vinci utca felől próbáltam meg. A templom kissé meglepő módon nyitva volt pénteken a délutáni órákban. A bejárattól balra lévő szentélyben mediterrán környezetben pálmafák között látható Jézus. A másik oldalon gyönyörű mozaikok láthatóak a falon, középen a lángoló szív motívummal. A templomegyesület 2. igazgatóját, Kánter Károlyt itt temették el a templomban,
Érdekesség, hogy az 1898. szeptember 10-én meggyilkolt Erzsébet királyné tiszteletére szentelték fel. Talán ennek köszönhetően maga Ferenc József császár is részt vett az alapkőletételnél, valamint anyagilag is támogatta az építkezést.
2022. október 22. járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az újabb aranyos állatszobrocska Kolodko Mihály alkotóműhelyéből a VIII. kerületben kapott helyet a Klinikák metrómegálló közelében, a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikája (röviden SOTE I. néven ismert) kerítése előtt. Pár héttel ezelőtt készült el és került itt kiállításra.
Ha az Üllői út felől megyünk be a Bókay utcában, akkor a kerítés hátsó szakaszán fogunk rátalálni a kis szurikátára, akinek hátizsák van a hátán, valószínűleg már meggyógyult, és mehet az iskolába. Szurikáta a cukorbeteg gyerekek kabala-állata, innen jött a témaválasztás. A szobor állításának apropója az inzulin felfedezésének 100 éves évfordulója. A szobor az alkotóművész saját adománya, egy apró kedvesség a beteg gyerekek számára. Persze, mi is nagyon örülünk neki, mosolyt csalnak az arcunkra ezek a kis szobrocskák szerte a városban. Amikor ott jártam, valaki egy szem gesztenyét helyezett a szurikáta lába elé. Mivel ott volt egy kis mélyedés a kőben, így nem is gurult el.
Érdekes
2022. október 22.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Szabadság tér ikonikus, minden irányból körbebástyázott, szuperbiztosított épülete az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége. Ha a követség tőlünk jobbról van, akkor a tér végén, a lombos fák árnyékában találjuk Bush elnök szobrát is. A két Bush közül az idősebb és az érdemlegesebb, persze, róla van szó.
A szobor szinte napra pontosan 2 évvel ezelőtt került felállításra, amikor még szabad téren is maszkban kellett mozogni. Az avatásról így tudósított a média: "2020. október 27-én Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának harmincadik évfordulója alkalmából felavatta a George Herbert Walker Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnökének a tiszteletére emelt szobrot a budapesti Szabadság téren. "
Ő volt az első amerikai elnök, aki a rendszerváltozás kezdetén (1989 július) Magyarországra látogatott és beszédet mondott a Kossuth téren. Mivel éppen esett az eső, a beszédre megírt papír elázott, ezért széttépte a papírt és csak fejből, szabadon mondta el a beszédét, nem az előre megírt szöveget. A szobor jobb kezében egy összehajtott papírt tart, talán ez utal az emlékezetes történetre. A szovjet - megszállás avagy felszabadítás, ahogy az idők változtak. . . - emlékmű bal oldalán szintén látható egy amerikai elnök szobra, Ronald Reagené. Az korábbi keletkezésű. Az egész alakos bronz szobor egyébiránt szerintem jól sikerült, egyértelműen felismerhető Bush elnök.
2022. október 20. járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ismételt látogatás a Vapianoba, amelynek belvárosi egysége még a covid előtt költözött át a Bécsi utcából a Vörösmarty térre. A rendelést le lehet adni most már appon is, de én nem szeretem a túlzott személytelen, digitális megoldásokat nyakra-főre, úgyhogy maradtam az élő személyes rendelésnél.
Pozitívumként vettem, hogy továbbra is él a napi menü (Mamma Mia), amely adott napon egy tésztaétel, pizza vagy saláta lehet. Csütörtök a tésztás nap, péntek a saláta, persze, ez nem biztos, hogy mindig fixen így marad. A menü főétel 1890 Ft, hozzá kedvezményesen egy dobozos üdítő 250 Ft. Az adott tészta típusa szabadon választható a listáról. Campanelle tésztát választottam, szerintem ilyet még nem is kóstoltam. A szósz paradicsomos alap, mediterrán zöldségekkel, fekete olívabogyó, cukkini, hagyma, fokhagyma, szóval egy mediterrán fogás. Opcionálisan lehet csípős mártással és reszelt parmezánnal kérni (nem feláras). Az étel elkészültét csipogó jelzi. Elég nagy a belterület, sok asztal van, 1-2 személyesek és nagyok, akár 8-10 személyesek is. Az emeletről szép kilátás nyílik a megújított Vörösmarty térre. Az asztalokon cserépben rozmaring és bazsalikom található, valamint ízesített olívaolaj, amelyet tetszés szerint tehetünk pluszban az ételeinkre. Korrekt kis ebéd volt. Az étlapon a normál árak középkategóriásak, itt a belvárosi mezőnyben nem mondanám drágának. Pizza 2290-3650 Ft között, a speciálisak 3790 Ft-ig, kerek nápolyi pizzát sütnek; saláták 1590-3790 Ft között; tészták 1790 - 4390 Ft között, ez utóbbi a királyrákos. A desszertek 490 - 1190 Ft között, tipikus olasz édességek vannak, pl. cannoli, panna cotta, tiramisu, az eszpresszó 620 Ft, olaszosan pörkölve.
2022. október 19.egyedül járt itt 55 A Daisuke két egységgel van jelen a hazai kávézók világában, az óbudai egységükben már jártam többször, tetszetős, kellemes kis hely, így bizakodva kerestem fel a pesti kávézójukat is, amely a Klinikák metrómegálló közelében található, a Corvin-negyed szomszédságában. A névadó japán Daisuke Tanakát világhírű kávé-nagymesterként tartják számon.
A saroképületben kialakított kávézó igen jó hangulatú, barátságos, meleg, jó volt itt lenni. Nagyon kedves kiszolgálás, kitűnő kávé, amely Latin-Amerika válogatott biofarmjairól érkezik (El Salvador, Nicaragua). Juicy Mint Cortadot ittam (690 Ft), elmondhatom, hogy hibátlan volt! Kávét otthonra is lehet vásárolni. Nemzetközi, inkább fiatalokból álló vendégkört találtam, több asztalnál dolgoztak vagy tanultak, másutt barátnős beszélgetésre jöttek össze, egy ázsiai fiatal pár pedig itt randizott. A kávé mellé többféle croissant közül lehet választani, amelyek árban is korrektek voltak (vajas 290 Ft, csokis 310 Ft, citromos-vaníliás 490 Ft), majdnem bolti ár. Többféle szendvicset is kínálnak, a padlizsánkrémes bagel elég jól nézett ki (980 Ft). Modern süteményeket is kóstolhatunk, 1000 Ft körüli árfekvésben, köztük vegán sütik is akadtak. Ha olyan kedvünk lenne, még borozni is lehet.
2022. október 19.barátokkal járt itt 45 A Hűvösvölgyi úton lévő Don Pepe Pizzéria a lánc budai egysége, a környéken szállítanak ki. Kb tucatnyi helyszínen érhetőek el a fővárosban, nagyjából lefedve a kerületeket. Helyben talán lehet enni, de inkább amolyan konyha hangulata van a helynek, így a kiszállító futárok mellett a "civil" vendégek is elvitelre jöttek a pizzákért.
Folyamatosan bővítik, színesítik a kínálatot, próbálnak haladni a korral, az új igényekkel. A pizzák terén ez úgy jelentkezik, hogy nemcsak vegetáriánus, de vegán pizzákat is sütnek, illetve a hagyományos mellett vékony tésztásat is lehet kérni, valamint Low Carb pizzatésztásat is. Bár nemcsak pizzákat készítenek, vannak egyéb ételek is, de azokkal korábban annyira nem voltunk elégedettek. Így maradtunk most is a már jól bevált pizzánál. Az egyik választásunk egy normál 32 cm-es "Mint a moziban" pizza volt, amelyen darált, fűszeres marhahús, cheddar sajt, főtt-füstölt tarja, lilahagyma, mozzarella, jalapeno paprika van, sőt a tetején tortilla chipsek is. Egy jó kis fűszeres, csipős, mexikói hangulatú pizza (32 cm / 3590 Ft). A másik egy szintén 32 cm-es, vékony tésztás pizza volt, Son-Go-Ku fantázianéven, a névből ki lehet találni, hogy ezen sonka, gomba és kukorica volt. (3090 Ft). A vékony pizza tényleg vékony volt, de mégis ropogós tésztás, és nem volt több centi üresen hagyva a tészta széleinél. A normálnál azonban ezt már tapasztaltuk. A kisebb pizza 26 cm-es átmérőjű, de van családi méret is. Többféle akciót kínáltak, ennek keretében kipróbáltuk a pikáns húsgolyókat jázmin rizzsel és cheddar sajtmártással (2872 Ft/ akciós ár). Ezek mini fasirtok voltak, a pikáns ízt nem igazán éreztük. A rizs jóféle volt. A kiszállításnál a vállalt időt betartották, a futár udvarias volt. Összességében korrekt, kiadós ebédet kaptunk, én jóllaktam egy fél pizzával ebédre.
2022. október 10.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Már tavaly nyáron terveztük, hogy eljövünk ide, leginkább a söröket kipróbálni, de aztán úgy alakult, hogy csak egy évvel később került rá sor, de akkor az ételeket is megkóstoltuk. Kézműves sörfőzdeként indult a sikeres családi vállalkozás története, amely mára egy komoly étteremmé és rendezvény helyszínné nőtte ki magát, és a sört a városon kívül is sokan megismerték.
Nagyon szépen parkosított a zöld kert, balra egy sok asztalos fedett nyári lak várja jó időben a vendégeket, kinti sütőhellyel is rendelkeznek. Az étterem szintén teraszos, alpesi hütte stílusú. A berendezés egyértelművé tette, hogy itt fanatikus Bayern München focicsapat drukkerekkel van dolgunk, a plafont a csapat sáljaival burkolták végig. A foci-kegytárgyakon kívül a sörversenyek díjai, oklevelei, valamint bajor és alpesi emléktárgyak, relikviák kaptak itt helyet. Szóval a hangulat simán 5 pontos lehetett volna, viszont borzasztó hideg volt. Valószínű, a konyhában nem fáztak a szakácsok, mi viszont erősen. Nagyobb asztaltársaságok sörcsapot bérelhetnek (min. 30 l/ 21. 000 Ft)
8 féle Rotburger sör szerepelt az itallapon, illetve a pulton a mintapéldányokat is láttuk, de kiderült, hogy ezekből több nem volt elérhető sem a csapon, sem elvitelre üvegben. A meggyes barna kellemes volt (600 Ft/pohár), viszont a világosat azt elég jellegtelennek éreztük (1100 Ft/csatos üveggel együtt elvihető). A csatos üveg tetszetős. A bodzás világosra kifejezetten kíváncsiak lettünk volna, de az nem volt elérhető semmilyen kiszerelésben. Én úgy gondolom, hogy ha mindössze 8 féle sörből áll a sortiment, akkor a főzde helyszínén, a saját referencia étteremben - ami látvány sörfőzdeként is funkcionál - elvárás lenne, hogy mindegyik fajta elérhető legyen. Érdekesség, hogy készítenek saját sörpárlatot, illetve Márkházi pálinkákat tartanak. Az étlap nem túl hosszú, vannak kézműves burgerek (2200-3900 Ft), jól passzol a sörhöz, csapásirány nélkül gírosz tál, gulyás, tonhal. Bélszínt ettünk volna, de az sem volt. A marhagulyás (1600 Ft) nem győzött meg minket, ettünk ennél jobbat sok helyen már. Volt egy oldalnyi pizza, de itt valahogy nem pizzára vágytunk. Az utolsó előtt oldalon végre megtaláltuk a tradicionális bajor ételeket is, igazából ezeket vártam. Bajor kolbász, csülök, grízgombóc, Kaiserschmarnn. Kemencében sült, sörben pácolt csülköt kértünk párolt savanyú káposztával, knédlivel (4300 Ft). Tipikusan újramelegített hatású volt, a csülköt szeletekben kaptuk, a knédli kissé állott, szárazkás volt, a káposzta viszont kitűnő. Összességében egy gyenge 4-es teljesítményt kaptunk egy amúgy simán 5 csillagosra predesztinált, klassz, kifejezetten hangulatos helyen. Kötelező szervizdíj nincs.
Érdekes
2022. október 10., csoporttal járt itt 45 A Ráth György villában javasolta az idegenvezető hölgy, hogy aki teheti és ráér, sétáljon át a közeli Walter Rózsi villába, amely a közeli Bajza utcában a közelmúltban került megnyitásra egy teljes körű felújítást követően. Walter Rózsi kora neves és elismert operaénekesnője volt a két világháború közötti években, a villa kifejezetten az ő családja részére készült, épült.
Bauhaus stílusban, vasbeton szerkezettel épült, ami akkoriban a legmodernebb technológia és a legdivatosabb irányzat volt. Szóval nagyon menő és luxus. Érdekesek a lépcső- és a terasz-megoldások a házban. A régi berendezés nem maradt meg, de az amúgy sem ilyen stílusú volt a leírások szerint. Hányattatott évtizedek után az épület állami tulajdonba került, fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia. 2020-2022 között került sor az épület teljes felújítására. A 3 szintes épületben XX. századi építészeti kiállítás látható Modern lakóházak Magyarországon 1928-1945 között (számomra meglehetősen érdektelen volt), illetve a földszinten a villa és a Városligeti fasor történetének bemutatása. A személyzet tagjai közül a hölgy nagyon kedves volt, a férfi viszont barátságtalan.