2022. október 1.gyerekekkel járt itt 45 A Várkerület népszerű cukrászdája és fagylaltozója a Viktória, ahol jártunk napközben és este is. Este, sötétedéstájt, amikor már sok vendéglátóhely bezárt, ők még nyitva voltak, sok vendég ült ki a teraszra a szép soproni estében, a városban gyönyörködni, beszélgetni.
Valóban, Sopron az egyik legszebb magyar városunk, szerencsére sok szép hely közül lehet válogatni. Mi fagyit vettünk, így ehhez nem is kellett a cukrászdába bemennünk, a fagyispultnál rendeltünk az utcáról. Az osztrák határ közelségét és a sok ausztriai vendéget jelzi, hogy az árak nemcsak forintban, hanem euróba is ki voltak írva, sőt, lehetett is euróval fizetni. Egy gombóc fagylalt 400 Ft-ba került (avagy 1,20 EUR), kb. 20 féle íz közül lehetett választani. Karamella, málna, brazil kávé, csokoládé, ezeket kóstoltuk, talán a kávé volt a legjobb, de nem kézműves kategória. A sima tölcsér ingyenes volt, de az elviteles papírtálkáért itt is kellett pluszban fizetni. A fagyipultos lány türelmes volt, de elég fáradtnak látszott. Láttam jégkását is, de talán este az már annyira nem vonzó választás (mondjuk nekem nappal sem).
2022. október 1.gyerekekkel járt itt 35 A soproni bobpályán több alkalommal is jártunk a soproni nyaralásunk alatt, a szállodához elég közel esett, autóval csak pár perces út. A Langalló Faló büfé a bobpálya bejáratánál/ jegypénztáránál található. A gyerekek jégkását kértek /citrom, eper, kék málna 600 Ft/2 dl - lehetett vegyesen is kérni 2 féle ízzel, valamint jégkrémet, Algida csomagolt jégkrémeket tartanak.
A presszókávé 600 Ft-ért nem érte meg az árát, elég fapados verzió volt. Utólag vettem észre, hogy levendulaszörpöt is kérhettem volna (450 Ft/ 3 dl), talán az jobb választás lett volna. A kiírás szerint vattacukor is szokott lenni, de sajnos ottjártunkkor nem volt mégsem. Vannak egyszerű pados ülőhelyek is, de mi a közeli játszótéren fogyasztottuk el a zsákmányt.
2022. október 1.gyerekekkel járt itt 55 A Várkerület külső ívén található a Frei kávézólánc soproni egysége. Szeretem a Frei kávéit, sokszor tervezetten is felkeresem őket kifejezetten az ő kávéjuk miatt, ha pedig véletlenül akad útba, mint legutóbb a soproni nyaralásunk során, akkor pedig nem is kérdés, hogy ide be kell menni.
Első alkalommal este jöttünk erre, amikor még égtek ugyan a lámpák és a személyzet is bent volt, de valójában már zárva voltak, lezárt a kassza. A következő napon azonban ide jöttünk be ebédelni a szállodából a szemben lévő sushizóba, és itt a Frei előtt parkoltunk (a parkolás fizetős hétköznapokon). A szomszédjuk a Fragola fagyizó, persze azt sem hagytuk ki. Van egy kis kiülős teraszuk is, a beltér pedig hosszúkás, hosszan benyúlik az épület testébe, mindkét oldalon vannak asztalok, a pult, ahol rendelni kell, legbelül található. Ezúttal egy egyszerű római espresso macchiatot hörpintettem le, csak egy nagy korty volt az egész. A klasszikus olasz eszpresszó tetejére egy kis tejhabot tesznek (450 Ft). Gyorsan elmúlt a kaja-kóma.
2022. október 1.barátokkal járt itt 55 Ebéd után szerettünk volna egy jó kávét inni Vörösváron. A netes térképen találtam rá erre a kávézóra a főút sarkán, az iskolához vezető utcában. Nem az "újhullámos" volt a hívószó, de nem is bántuk. Ha jól emlékszem, ez az egyetlen ilyen specialty kávézó a településen.
Nemcsak a kávé kézműves, de a péksütemények és a tea is, amely a csúcskategóriás Zhao Zhou kínai cégtől érkezik. A kávé a kisvárdai Warda Coffee Roaster pörkölőből érkezik. Ismerjük, igazán jó minőség. Az őrlőben kétféle kávé várakozik a sorsára, az egyik világos pörkölésű, a másik sötétebb, hagyományos. Ottjártunkkor Etiópiából, illetve Brazíliából származó kávék közül lehetett választani, így 1-1-et kértünk mindkét féléből, eszpresszót, illetve cortadót. A pultban lévő karamomos-erdei gyümölcsös fonat igen csábító volt, de a mandulás - erdei gyümölcsös brownie is jól nézett ki. A barátomnak a világos kávé egyébként annyira nem ízlett, ezt a savanykás ízvilágot azért nem mindenki kedveli. Ráadásul szerintem a cukrozás nem segít, hanem inkább ront rajta. Én a brazil cortadóval maximálisan elégedett voltam. Árak tekintetében egy kicsit olcsóbb, mint Budapesten, a 2 kávé együtt 1200 Ft volt (500 Ft, ill. 700 Ft). Szervizdíj nincs. A beltér igen csinos, a mostani bisztrós hangulat, letisztult, skandináv dizájn, szép mintás padlóburkolat, a fal mentén kényelmes pamlagok. Terasz nincs. Parkolás az utca szélén lehetséges. Keskeny a járda.
Érdekes
2022. szeptember 30. járt itt 45 A Római Birodalom idején a IV. században Pannonia provinciában Savariában (a mai Szombathelyen) született Tours-i Szent Márton, aki az Árpád-ház, majd a magyar királyok védőszentje is lett. Emellett Nagymaros védőszentje, patrónusa is. Számos település viseli a szent nevét hazánkban és világszerte is.
Eredetileg a nagymarosi katolikus templom (Szent Kereszt Felmagasztalása) is Szent Márton tiszteletére lett felszentelve. A bronzból készült szobrot 2006-ban avatták fel Nagymaros Fő terén, alkotója Nagya Attila szobrászmester. A szobor azt a legendát ábrázolja, amikor Márton - legionárius katonaként - egy koldust segített meg. Egy téli este éppen kilépett Ambianensium (ma Amiens, Franciaország) kapuján egy őrjárat közben, amikor a hóban egy nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg, és testét alig fedte valami ruházat. Saját köpenyét kardjával kettévágta, és egyik felét a koldus vállára borította. Este álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban. Márton két lábra ágaskodó lovon ül római légiós egyenruhában, a két alak 1-1 római oszlopfő tetején áll, a két alakot a felajánlott köpeny köti össze, mintegy kapocsként.
2022. szeptember 30. járt itt 55 Kőbányán autóztam, már hazafelé tartottam, amikor megláttam ezt a kis kápolnát egy kis dombocskán kiemelkedve az utcaszintből. Annyira megtetszett, egyből le is parkoltam. Nagyon praktikus, hogy a kápolna körül van egy kis egyirányú utca, ahol vissza lehet kanyarodni a főút felé. 1739-40-ben épült barokk stílusban az egytornyos fogadalmi kápolna.
A 18. században pestisjárvány pusztított az országban. Az olasz származású Conti Antal Lipót kőfaragómester és felesége, Drenker Krisztina megmenekültek a járvány elől. Ennek emlékére, hálából építtették a kápolnát a segítő Szűz Mária tiszteletére. A telek az ő szőlőföldjük volt. Minderre emlékeztetve egy kis emléktáblát helyeztek el a kápolna oldalfalán, valamint a bejárati kapu felett is olvasható, valamint az is, hogy később a főváros újította fel a leromlott állagú épületet. A XIX. században itt volt Kőbánya központja, kőbányai plébániatemplomként működött, pedig elég kicsi a befogadóképessége. Sajnos ottjártamkor nem volt nyitva, benézni sem tudtam. A belső tér szobrait is az építőmester Conti Antal készítette. A templom a Rózsák terei görögkatolikus egyházközséghez tartozik.
2022. szeptember 30. járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ez az étterem jelenleg a legjobb minősítésű vendéglátó hely Nagymaroson, azonban az én benyomásaim egészen eltérőek voltak. (igaz, volt olyan releváns értékelés is korábban, ahol a szöveges részben 3 pont szerepel, de az összesített pontszámnál mégis 5 szívecske és kiváló, ami talán csak technikai hiba/elírás miatt).
Egy átlagos kisvárosias hangulatú kifőzdét találtam a 12-es főút mentén egy saroképületben. Hétköznap ebédidőben kínálnak fix ebédmenüt (leves + főétel, nem választható), valamint készételeket a pultból. Nem volt olyan étel, amit frissen készítettek volna. A helyiek körében népszerűnek tűnik, több vendég is érkezett velem közel egyidőben, bár a kínálat már meglehetősen megfogyatkozott. Ebédmenü elvileg 14. 00 óráig van, de 13:20-kor én kaptam meg az utolsó menüt, mivel elfogyott a főétel, és a köretet már nálam is cserélni kellett, mert elfogyott a rizibizi. A menü ára kedvező 1600 Ft-ért, viszont a többi ételt ár-érték arányban, vidéken, kifőzdében én sokalltam. A sertéspörkölt és a csirkepaprikás is 2500 Ft, köret nélkül. Volt még hortobágyi palacsinta és székelykáposzta, hasonló árfekvésben. A menüben orjaleves mélytányér mennyiség, nem csészényi, viszont a lében kizárólag cérnametélt és sárgarépa karika van. Ízre jellegtelen, nem tartalmas. A leves elfogyasztása után jó ideig nem kaptam meg a főételt, mivel mindkét pultos hölgy hátra ment dohányozni/beszélgetni, ahol nem látták és nem hallották a vendégeket. A mosogató hölgyet sikerült elcsípni végül, de ő kiszolgálással nem foglalkozhat. Végre előkerült az egyik pultos, hát, kiderült, hogy a mikróban felejtette a tányéromat a főétellel. Egyáltalán miért került be a mikróba? Na, ez már elővetítette a folytatást. A főétel zóna adag, fél szelet rántott hús és kis adag főtt burgonya. A krumpli értelmezhetetlen, íztelen, rosszul főtt. A hús olyan, amilyen egy rántott hús tud lenni a kéretlen mikrózás után. Az én ételem sajnos egy gyenge 2-es, de a többi, nem menüs ételek ennél azért jobbak voltak. A másik negatív élmény a kiszolgálással kapcsolatosan, láttam a hűtőben, hogy van szódavíz (szikvíz), ezt szerettem volna kérni, de a pultos közölte, hogy nem ad szódát, mert az a szörphöz van félretéve. OK, akkor kértem egy szörpöt (bodzaszörp 450 Ft). Összességében ez nálam "nem ajánlott" kategória.
2022. szeptember 30. járt itt 45 Barátságos, fiatalos hangulatú pub egy hostel földszintjén a Corvinus Egyetem és szomszédságában. A dekorációban a legendás Looney Tunes (Bolondos dallamok) rajzfilmsorozat szereplői jelennek meg. Sörözös, meccsnézős, pizzázós, barátokkal találkozásra, beszélgetésre alkalmas hely, szóval a társasági élet nyüzsgő helyszíne van itt.
Reggelit elsősorban a szállóvendégek miatt nyújtanak, de külsős vendégek is bátran betérhetnek. Tojásételek, frittata, gofri, croissant, de komplett brit reggelit is készítenek (3290 Ft - a tojás mellett bab, gomba, bacon, paradicsom, kolbász sütve és toast pirítós), illetve tojásos burgert (2190 Ft). Az esti étlapon a pizza (2090-3890 Ft/ ez utóbbi 2 személyes pizza) és a burger (2190-2990 Ft) a sláger, de vannak mexikói street food ételek is: quesadilla, burrito, nachos. A desszertek is amerikai hangolásúak: sajttorta, Oreós palacsinta, Nutellás palacsinta, amerikai almatorta (1290 Ft). Tartanak üvegesben kézműves söröket is (First meggyes, IPA, Witbier), a koktélok barátságos árfekvésűek (1390-1990 Ft). Hagyományos kávét főznek, az eszpresszó 540 Ft, a cappuccino 650 Ft. Kötelező szervizdíj 10%. Nyáron pálmákkal övezett kiülős kis teraszuk van az utcára telepítve.
2022. szeptember 30. járt itt 55 A Julianus kilátótól visszafelé haladva már alig vártam, hogy végre egy vendéglátó egységbe akadjak, hogy tudjak inni valami frissítőt. Már beértem volna egy bolttal is, de az sem volt útközben. Aztán egy csinos kis térre érkezve a Diófa söröző előtt találtam magam.
Kívülről jellegtelen, de nagy méretű épület, néhol omladozó vakolattal, jelentősebb felújításra várakozva. Betérve egy tipikus falusi kocsma hangulat fogadott, lambériás faburkolatos bárpult, középkorú jó humorú, ízes beszédű kocsmáros, helyi törzsarc vendég hosszúlépéssel. Kommersz italkínálat, olcsó árfekvésben. Kőbányai, Arany Ászok, Dreher, Heineken sörök (450-550 Ft) üveges, illetve dobozos, egy csapolt korsó sör mindössze 500 Ft. A ház bora (folyóbor) Tolnai olaszrizling, Cabernet Sauvignon és Kékfrankos rozé, 150 Ft a bor decije, 170 Ft egy kisfröccs. Ebből következik, hogy egy deci szóda komoly 20 Ft-ba kerül. Az eszpresszó 250 Ft, de nem valami jó, ezt már a szagán érzi az ember. A kommersz rövidekből mindössze 500-700 Ft egy feles. Kicsit szégyenkezve üdítőt kértem, alkoholt nem vállalhattam be a későbbi vezetés miatt. A körtés Top Joy (2 dl) gyümölcslé mindössze 250 Ft-ba került. Már a boltokban is drágább ennél, talán a piacon a vietnámi és a kínai boltokban lehet ennél olcsóbban hozzájutni, nem egy vendéglátó egységben a Dunakanyarban. /Ételeket nem láttam. Az árak mellett volt még egy hatalmas meglepetés, a veranda, ahová a kocsmáros kiküldött szétnézni. Ez kívülről egyáltalán nem látszik, a kocsmatérből kell kimenni a belső udvar irányába. Próbáltam a fotókkal dokumentálni, számtalan magyar, történelmi, vallásos kincs hatalmas töménységben és mennyiségben. De nekem mégis nagyon tetszett. Régi óra, keresztek, régi konyhai eszközök, daráló, vasalók, csizma, rádió, petróleumlámpa, kulcsok, 1849-es és 1920-as (Trianon) emléklapok, kézi szerszámok, rokka. . . nem is sorolom tovább, ha erre jártok, nézzétek meg. Még azt is megemlítem, hogy van biliárdasztal is. A mosdó a várakozások szerint retró, lepattant.
2022. szeptember 30. járt itt 35 Népszerű albán pékség a forgalmas 12-es főút mellett, a Vasútállomástól a Duna mentén elindulva északnyugat felé, a Nokedli kifőzde előtt. Nagymarost nagyjából végig járva igényes, minőségi pékséget nem találtam, a kézműves magas kategóriát már meg sem említem, csak két albán pékséget, itt a főútnál.
A kettő közül ez volt a szimpatikusabb egyértelműen, itt a kiszolgálás kedvesebb volt, és nem száraz, több napos árut kínáltak. Árak tekintetében kb. egyformának tűnt, lehet, hogy esetleg ezt egyeztetik egymással. A nyitva tartás nagyon hosszú, minden nap hajnali 5-től este 10-ig, így talán a pék és családja itt is lakhatnak az épület hátsó traktusában. Besjana néven albán pékség van még a szomszédos Verőcén is, sőt Budapesten a VIII. kerületi Kálvári téren is, de nem tudom, azonos-e a tulajdonos, vagy csak egy gyakori albán női névről van szó. A kínálat a szokásos albános volt, félbarna kenyér, ami belül puha, de nem ropogós a héja, és fel lehet szeleteltetni. Pizzaszelet, kenyérlángos, sós-sajtos stangli. A 4 db-os sajtos rudakat vettem, azt már tudtam, mire lehet számítani, olyan volt, mint másutt. Mindazonáltal 3 pontnál jobbat nem adok egy albán pékségnek sem, még ha viszonylag olcsó és itt a kiszolgálással sem volt gond, mert ez a minőség szerintem ennél jobbat nem érdemel.