Gyémánt 500
2022. szeptember 1.barátokkal járt itt 45 Olcsó kis borozó a Gyöngyösi Piacnál. A gyöngyössolymosi illetőségű 3 generációs családi vállalkozás, a Solybor Kft - Nyilas Pincészet referencia borozója, amelyet 1995-ben alapítottak. A fehérborokat irányított erjesztéssel reduktív technológiával - készítik. A vörösbor előállítási technológiája a modern és a hagyományos eljárást ötvözi.
Próbálkoznak barrique és gyöngyöző bor előállításával is. A család 230 hektár ültetvénnyel rendelkezik, 21 dűlőn 16 szőlőfajtát termesztenek. Többségében fehérborral foglalkoznak, úgymint Szürkebarát, Olaszrizling, Leányka, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Tramini, Chardonnay. Vörösborból Cabernet Franc és C. Sauvignon, Kékfrankos és Pinot Noir, amit készítenek. Nagyon olcsón, 1000 Ft alatt lehet egy liter borhoz jutni, ami a többiek szerint amúgy teljesen iható volt. (én csak sofőr voltam, nem ihattam).
Érdekes
2022. szeptember 1.barátokkal járt itt 45 A kicsiny falu központi helyén, a buszmegállónál található kis kápolna. Mivel szlovák faluról van szó (szlovák neve: Senvaclav), a feliratok között vegyesen szerepelnek szlovák és magyar nyelvűek is. A kápolna előtti kis kertrészben Szent László mellszobrát helyezték el. A szobor Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész 2007-ben felavatott alkotása.
A kerítésnél fából faragott feszület áll, festett Jézussal. A kápolnában vasárnap reggelenként van istentisztelet, egyébként zárva tart. Sok információt nem találtam róla azon túl, hogy 1825-ben épült, ezt a bejárat felett is olvashatjuk, nyeregtetős, egy db fa huszártornya van, klasszicista stílusú. A templom falán márványtáblán olvasható az alapítók és a plébánosok neve,
A faluban a kápolnán kívül van egy templom is, amelyet Szent Lászlónak szenteltek, róla neveztek el. Címadónak a Szent László szobor talapzatán szlovák és magyar nyelven is olvasható feliratot adtam. A környéken több érdekes túraútvonal található, amelynek kiindulási / találkozási pontjaként gyakran választják a kápolnát (pl. Spartacus ösvény, Apátkúti-völgy, Urak asztala).
2022. augusztus 31.egyedül járt itt 45 Ez a rétes lelőhely a Dózsa György úti metrómegálló (pontosabban most metrópótló jár) közelében az új irodaházak árnyékában található. Nem mondom, nem volt könnyű a becserkészés, mert reggel MÉG nem voltak nyitva, délután MÁR nem voltak nyitva, hétvégén pláne nem voltak nyitva, és még nyári szünetet is tartottak.
Sajnos a pontos nyitva tartási idő eltalálásában a google sem volt a barátom. . . Mindegy, találtam mást a környéken korábban, de aztán talán a 4. alkalomra sikerült őket nyitva találni. Ebédidőben már elég szolid - lefosztott - volt a rétes kínálat, mindössze 6 féle közül lehetett válogatni. Túrós-ribizliset és fahéjas-meggyeset kértem. Megkérdezte az árusító hölgy, hogy kérek-e rá porcukrot. Pozitívum, mert hogy pont nem kérek. 520 Ft-os egységáron kapható. A végét nem próbálták meg belecsempészni, még egy pozitívum. Itt most csak olyan negatív példákat sorolok, amelyek más helyeken rétes kapcsán már előfordultak velem. A rétesek frissek, korrektek voltak, de nem volt benne semmi extra, talán nem is kell. A rétesen kívül lehet még enni tojásételeket, virslit, grillkolbászt, hot dogot, szendvicset. Annyira meleg, fülledt volt a beltérben, hogy helyben nem akartam így enni, a réteseket is elvitelre kértem. A papíron át is éreztem, hogy a meggyes még meleg volt, nem sokkal korábban sülhetett ki.
2022. augusztus 31.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Bár én korábban már jártam itt, de most visszatértünk ide a gyerekekkel is. A választásnál az alábbi szempontok jöttek szóba: legyen sushi és ramen is, illetve tömegközlekedéssel jól megközelíthető legyen, és útba essen hazafelé. Szerencsére már elég későn érkeztünk, már bőven túl az ebéden, de még nem vacsoraidőben.
Az átlátszó plexifallal elválasztott konyhával szemben ültünk le egy 4 személyes piros műbőrszékes asztalhoz. Sajnos légkondi nem volt vagy nem működött, így nagyon meleg, fülledt volt bent a levegő. Az étlapon mindent megtaláltunk, amit szerettünk volna, árak tekintetében a hasonló zsánerű helyek szintjén mozog, átlagosnak mondanám. Ettünk lazacos és uborkás maki sushit (2290/12 db; 1190/6 db), avokádó rollt (2890 Ft/12 nagy db), lazacos-rákos sushi tálat makival és nigirivel (3690 Ft), csirkés és zöldséges gyozát (2690 Ft/ 12 db), rákot kókuszos bundában 3380 Ft/ 12 db), kacsahúsos rament (3190 Ft), sajnos a levesekből nincs kis adag, a normál viszont annyira nagy, hogy képtelenség megenni. A palackos italok között ázsiai szögletes dobozos Aloe Vera italokat és zöld teákat is találtunk, valamint egzotikus dobozos üdítőket is tartanak (kókusz, licsi). Összesen 4 főre üdítőkkel 22ezer Ft-ot fizettünk, és ebből maradt még vacsorára is, amit elhoztunk maradékot. A tisztaság amolyan ázsiai, kicsit ragad, kicsit felületes a takarítás, a mosdó kicsit avítt, a 2 WC közül az egyik nem működött, vagy az a személyzeti. Korrekt kis hely, jó konyhával. Autentikus.
2022. augusztus 31.barátokkal járt itt 45 Gyöngyösön a Tescoban vásároltunk be. Már befelé menet láttuk, hogy van egy food truck a parkolóban, ahol mindenféle finom illatú húsok sültek a nyársakon. A bevásárlás után oda is mentünk, hogy megnézzük közelebbről a kínálatot.
Hűtési és komolyabb tárolási lehetőség hiányában - utaztunk tovább fel a Mátrába - nagyobb beszerzésre nem mertünk vállalkozni, de két szép csirkecombot kértünk, aminek az ára is nagyon barátságos volt (600 Ft/db). A csirkecombok grillezése nagyon jól sikerült, igazán ízletesek voltak, még hidegen is. A grillen még további húsok is sültek: grillcsirke (egész/fél), csülök, oldalas, császárhús. Többféle savanyúság is volt, illetve kenyér (azt mondjuk a Tescoban már vettünk), de másfajta köret, pl. rizs vagy sült krumpli nem. Helyben nem lett volna alkalmas megenni, mert borzasztóan odatűzött a nap az autó elé kitett műanyag székekre. A napernyő mit sem ért. A kiszolgálás nem volt barátságos, és némi felháborodottságot is hallani véltem az eladó hangjában, hogy nem vettünk mást is vagy ennél többet. Ki volt írva a truckra, hogy keresnek alkalmazottakat, talán ha találnak mást, akkor ez a része meg is fog oldódni, mert az ételre részünkről nem volt semmi panasz.
2022. augusztus 31.barátokkal járt itt 55 A Rizmajer kézműves sörfőzde Budapesten 3 egységgel van jelen, ezek közül a pesti (Nagykörút) már értékeltem, most sorra kerül a budai is, ami a Móricz Zsigmond körtérnél található, egy korábbi kifőzde helyén (a színvonala alapján nem volt kár érte, hogy bezárt). Ez a legújabb, 2022 májusban nyitott egységük.
Van egy kis kiülős terasz a járdára telepítve, ez elég szűkös, de itt lehet dohányozni, a benti részből pedig egy zártkert nyílik, itt van a legtöbb asztal. Este szükséges az asztalfoglalás! A 3. csepeli sörözőjükben - ahol a sörfőzde is helyet kapott - még nem jártam, de szintén tervben van. Nagyon jó volt a hangulat, a személyzet barátságos, közvetlen, segítőkész. Az olyan sörben fél-analfabétákat is szívesen terelgetik, mint amilyen például én vagyok. Itt is adtak szívesen kóstolót, már nekem kellett leállítani a csapost, hogy tényleg csak kóstoló mennyiség legyen, ne egy fél pohár. 16 sörcsapon csapolják a Rizmajer sortimentet, illetve üvegesben is választhatunk a repertoárból. 2, 3 és 5 dl-es mennyiségben kérhetjük az italokat a csapról. Elvitelre literes sört is kínálnak. Üvegesben vettünk Pils of Simcoe-t (575 Ft) és Rizmajer világost (425 Ft), a csapról Cortez kukoricát (840 Ft/ 5 dl) és málnás búzát (440 Ft/ 2 dl). Vicc, de szinte bolti árakon lehet itt a sörözőben sört venni és sörözni. Kínálnak bisztrós street food ételeket is, burgereket, paninit, még salátákat, leveseket is, de mi nem ettünk.
2022. augusztus 31.barátokkal járt itt 55 A Borhálót évek óta borkereskedelmi webshopként és boltláncként ismertük meg, de most egy újabb dobással álltak elő. A Rákóczi térnél a Nagykörúton egy vagány borbárt nyitottak. A regisztrált tagok részére havonta egy alkalommal tartanak teljesen ingyenes borkóstolót.
Ahogy észrevettük, ez elég népszerű program, mert többen is érkeztek ugyanerre az eseményre ottjártunkkor. Borháló kártyával a szódavíz folyamatosan ingyenes. A borokon kívül röviditalokat, pálinkát, kézműves söröket (Zirci Apátsági, Hedon, Viharsarok, Primator cseh), sőt kávét is ihatunk, az italok mellé kézműves hidegtálat ehetünk 1890/2590 Ft (Baldauf sajtválogatás, mangalica tál, olívabogyó válogatás). Gabko csípős szószokat is lehet kapni náluk. Nyilván hatalmas mennyiségű ital sorakozik a polcokon palackos megvásárlásra, elvitelre. Folyamatosan változó kínálatból, 40 féle nyitott palackból lehet helyben decire kimért bort inni, az aktuális ajánlatot a táblán jelzik. A berendezés steampunk stílusa azonnal feltűnt, a sommelierekkel beszélgetve így derült ki, hogy az egyik tulajdonos a Krak'n'Town pubnak is tulajdonosa, amely sajnos a covid óta már csak zártkörű rendezvényekre bérelhető ki, pubként egyelőre nem nyitnak ki. Sajnáljuk. . . A mosdó dzsungel mintás, ahhoz hasonló, mint a Frei kávézók dekorációja. A Gallay Pincészet boraiból kóstoltunk meg 4-et. Bevallom, én még nem hallottam róluk. A nyékládházi illetőségű Gallay Pince a Bükki Borvidék első családi boutiqe borászata, 11 hektáros birtokon gazdálkodnak. Fő szőlőfajtáik: Cserszegi Fűszeres, Kabar, Kékfrankos, Pinot blanc, Turán, Zenit, Zweigelt. Mi ezeket kóstoltuk: Kabar, Bistronauta Blanc (Pinot blanc, Zenit, Cserszegi Fűszeres házasítás), Zweigelt rozé, Pittyén (Zenit-Pinot Blanc), ez utóbbi speciális eljárással készült. Árpád pálinkákból a teljes sort tartják, ezekből helyben is lehet kóstolni, gyömbérpálinkát és dupla ágyas barackot választottunk. A 2 pálinkáért 12% szervizdíjjal együtt fizettünk 4170 Ft-ot. A borkóstoló ahogy írtam korábban, teljesen ingyenes volt. Már most tervezzük, hogy a következő havi bemutatóra is érdemes lenne elnézni.
2022. augusztus 30.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az idei évben mindkettő országtorta bejött nálam, így különböző helyeken ezeket tesztelem, kóstolom. A Vasúttörténeti Parkba menet éppen útba esett a Kunyhó cukrászda, itt álltam meg. Egyébként az interneten elérhető egy országos lista, hogy melyik cukrászdákban kapható az ország torta.
Persze kifogyhat a készletből, de legalább már nyújt némi támpontot, hogy egyáltalán hol érdemes keresni. A Kunyhó Cukrászda Angyalföldön több évtizede családi vállalkozásban működő fősodratú cukrászda, de most már inkább a retróba csapott át. Árban a kedvezőbbek közé tartozik, bár itt is az ország torták voltak a legdrágábbak a maguk 990 Ft-jával. Ezúttal a Huncut Szilvát választottam, amire a pultban már ki volt írva, hogy alkoholt tartalmaz, nyilván ezért lett "huncut". A kiszolgálás közömbös, kicsit futószalagszerű, de nem kedves. Kértem mellé egy cappuccinót is, 550 Ft-ért az sem volt drága, plusz kaptam mellé egy kis pohár vizet is. A torta szerintem korrekt módon, recept szerint lehetett elkészítve, bár nyilván így is van/lesz némi eltérés a cukrászdák között, viszont itt egyértelműen gondom volt a frissességgel, ez ugyanis nem aznapi sütés volt. Sőt talán nem is előző napi, hanem inkább 2 napos volt. Megvitattuk már többször, több fórumon ezt a témát, otthon, nagyinál belefér, egy cukrászdában viszont szerintem nem, minimum féláron vagy akciósan kellene kiárusítani, és persze feltüntetve, hogy nem aznapi sütemény. A teraszon ültem le, hasonlóan a többi vendéghez. A dohányzók elvileg el vannak különítve a terasz szélső részére, de mivel csak egy drótháló-szerűség van a kettő között, így eléggé átszállt a füst ránk is, mivel 4-en is dohányoztak egyidejűleg.
2022. augusztus 30.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Levendula kézművas fagylaltozóról elmondhatjuk, hogy immár országos hálózatot építettek ki. Amerre jártunk az országban, a nagyobb városokban, illetve a jelentősebb turizmussal rendelkező kisvárosokban is megtaláltuk őket. Székesfehérváron is jelen vannak egy kis egységgel.
Helyileg a Belvárosban a sétálóutcás övezetben, az Árpád Fürdő közelében találhatóak, a Táncoslányos téren. A mentes tejszínes mandula fagyijuk nagyon megtetszett a múltkor, így ezúttal is ezt választottam. Nem mondom, meg tudnék enni 2 gombócot is a fagyijukból, mert elég kis adagokat adnak, de általában csak egy gombócosat szoktam venni. (450 Ft). A kiszolgálás egy kicsit lassú volt. Fotózni nyitva tartási időben nem tudtam, mert képtelenség volt kitakarni az embereket. Túl kicsi a hely. Másnap ismét erre jártunk, de csak 11-kor nyitottak, így még nyugi volt, tudtam lőni pár fotót. Itt is jó volt bemenni a Levendulásba!
2022. augusztus 30.egyedül járt itt 45 Több alkalommal jártam már itt, a Kolosy tér közelében lévő óbudai egységük a Bécsi út sétálós részén található, a bejárat előtt több asztalos terasszal. A beltér letisztult, modern, újhullámos hely benyomását kelti. Korábban volt egy elég nagy hűtőpultjuk, ahonnan azonnal lehetett elvitelre választani, pl.
salátákat, vegán tálakat, egészséges ill. mentes desszerteket, pl. chia pudingot. Legutóbb, amikor ott jártam, azt tapasztaltam, hogy egy kicsit változott a koncepció, ugyanis az elviteles hűtőpultot teljesen felszámolták. Helyette lett fix séfük, aki napközben bisztrós melegkonyhát visz, mediterrán-ázsiai ízvilággal, többféle vegetáriánus étellel. Árban 2400-5000 Ft között alakulnak az egytálételek árai, a desszertek 2500 Ft-ba kerülnek. Ott van az új étlapon is ez a bizonyos mandulatejes chia puding friss gyümölcsökkel, de sokkal drágább lett így, illetve nyilván többet kell rá várni, nem lehet azonnal elvinni. Kíváncsi vagyok, hogy ez az új koncepció működőképes lesz-e, én drukkolok nekik, mert a hely tényleg kellemes, a személyzet is szimpatikus, kedves. A kávéjuk kitűnő, Fernando Lima prémium kategóriás kávéit főzik. Ottjártamkor világos Gran Reserva, illetve a tradicionálisabb Pacamara Honey (El Salvador) kávék voltak az őrlőben. A péksütik annyira nem tűntek erősnek, muffin, pogácsa, kakaós csiga volt a búra alatt. A gyerekeknek kis játszósarkot alakítottak ki, nyáron a teraszra telepítve. Kézműves sörök közül a BAZ főzde üveges sörei kaphatóak. A Mayer kézműves szörpök közül a chilis mangósat kóstoltam. Erős, pikáns, karakteres, igazi felnőttes üdítő ital.