2022. augusztus 30.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A legutolsó, nem éppen pozitív értékelést 3 éve írtam, mivel úgy korrekt, ha a javulást, fejlődést is észrevesszük, ezért írok egy friss véleményt is. Csehországba utaztunk az M1-es autópályán, a szlovák határ előtt itt álltunk meg utoljára. A tankolást követően a bisztróba is beültünk, kávét és hotdogot vettünk.
Az nem volt világos, hogy a kávét miért papírpohárban kaptuk a helyben fogyasztáshoz, hiszen volt csésze is, de ezen kívül más félreértés nem történt. A hotdogból a sajtos virslit választottam (599 Ft/db) és még volt valami kedvezményes kávé kupon is nálam, amit szintén beváltottam. A bisztró meglehetősen drága, inkább az osztrák pénztárcához és fizetésekhez igazított, de szó sem róla, elég jól néztek ki az ételek. A spárga szezonhoz híven ínycsiklandó zöld spárgát kínáltak baconnel körbetekerve. A túrós rétes még meleg volt, szép nagy szelet, sok töltelékkel (999 Ft), a többi sütemény is ugyanennyibe került, pl. csokis brownie. epertorta, sajttorta, gyümölcskosárka.
2022. augusztus 30.egyedül járt itt 45 Korrekt kis kézműves pékség a II. kerületben a Csíki Étterem szomszédságában, az utca másik oldalán. Sajnos hétvégén egyáltalán nincsenek nyitva, a hétköznapi nyitva tartás pedig hullámzó. Elvileg 7-18 óra között tartanak nyitva, de kétszer is úgy jártam, hogy 17 óra után már nem voltak nyitva.
Elképzelhető, hogy már elfogyott a készlet, de így volt némi csalódottság bennem. Minden kenyerük természetes kovásszal készül, jó minőségű lisztből, gabona alapanyagokból. Adalékanyagot, élesztő nem használnak. Egy kicsit drágának találtam a péksütiket, de sajnos a fővárosi kézműves pékségekben egyre drágább minden. Értem én, hogy a minőséget meg kell fizetni, de valahogy a fizetésünk még mindig ugyanannyi maradt, miközben szinte hetente drágulnak az élelmiszerek. A legjobban sikerült péksütijük talán a kardamomos tekercs, ami 3-4 helyen kapható a városban (490 Ft), viszont a szilvás papucs nekem itt annyira nem ízlett. Kíváncsi lettem volna az áfonyás galette-re is, de már elfogyott, mire sorra kerültem, csak a kiírást láttam. Kenyerek terén volt francia, rozsos, fehér magyar, tökmagos, Cheddar sajtos, amibe beleolvad a sütés során a sajt, burgonyás, magos tönköly. Sütnek még vajas kalácsot is kétféle méretben. Összességében tetszett a pékség, de annyira nem volt átütő.
2022. augusztus 30.egyedül járt itt 55 Fiatalos, barátságos, vagány kávézó a II. kerület vízivárosi részén. Érdekes módon közvetlen szomszédjuk egy cukrászda, amely szintén nagyon jó benyomást tett rám. A teraszok szinte összeérnek, de úgy tűnik, jó szomszédság alakult ki a két vendéglátó egység között. A közös pont talán a kávé, amely mindkettő műintézményben kapható.
A Bliniben újhullámos kitűnő minőségű kávét főznek, a Casino Mocca remek budapesti kávépörkölőtől. Az eszpresszó 460 Ft, a latte 760 Ft. Tetszett, hogy az itallapon szódavíz is található, nemcsak a drága üveges üdítők és ásványvizek. Ételek terén hideg bisztrós kínálatot találni, melyek helyben készülnek: croissant szendvics (750 Ft), napi leves (890 Ft), spenótos-sajtos, illetve spárgás quiche (940 Ft). Péksütik terén szintén croissant-t ehetünk, többféle ízben, de volt néhány házi sütemény is: cookies kekszek, a hűtőben pohárkrémek. Barátságos kiszolgálás. Akár a teraszon, akár a beltérben kellemes időtöltés itt egy kicsit elüldögélni, akár magányosan, akár társaságban. Az árfekvés is korrekt szerintem. Csont nélküli 5 pontos hely volt számomra. A Blini az orosz palacsinta neve, elvileg azt is lehet kapni náluk (étlap szerint 780 Ft), de nem tudom, mennyiben más, mint a magyar palacsinta és pontosan hogyan néz itt ki.
2022. augusztus 30., kollégákkal járt itt 55 Jóféle kis kézműves pékség a Vitéz utcában, a Külügyminisztérium mögötti kis téren. Egy kis lépcsőn lehet lemenni a pincehelyiségbe, pici az alapterülete a helynek. Egy fiatalember szolgált ki, aki nagyon kedves és informatív volt. Kovászos kenyereket sütnek és egy heti "étlapon", kenyérlapon előre meghirdetik, hogy melyik napon milyen kenyerek, illetve péksütemények várhatóak.
A kínálatban előfordul: francia parasztkenyér, északi sokmagvas rozskenyér, német rozskenyér, teljes kiőrlésű kenyér, alakor (bio ősbúza), aszalt paradicsomos, hagymás kacsazsíros kenyér. Ez utóbbiak elég izgalmasak szerintem. Alkalmanként szendvicskenyeret is sütnek. Egy bagettet vettem, az utolsó kettő közül sikerült egyet elcsípni. Kenyéren kívül kalács, kakaós és fahéjas csiga, szilvás papucs, juhtúrós papucs, Bounty csiga, túrós táska, amiket sütnek, de naponta változik, hogy éppen melyeket. Egy fiatal, lelkes csapat működteti a helyet, Anita és fiai, Tomi és Brúnó. A kenyereket stílusos kenyeres zsákban is elvihetjük. Érdemes a reggeli-délelőtti órákban menni, mert bár elvileg du. 5-ig nyitva tartanak, de olyankor már alig van valami kínálat.
2022. augusztus 30.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Vannak helyek, amelyek az idő múlásával forrják ki magukat, tartós jelenlétük, életképességük bizonyítja, hogy valamit tényleg tudnak, valamiben jobbak, mint az átlag, tartósan tudnak magas minőséget nyújtani. Ilyen a La Mimosa is a Szent István park és a pesti Dunapart közelében. A lokáció szerintem nem különösebben jó, mert eléggé eldugott a hely.
Általában parkolóhely sincs a környéken. Kicsi az alapterület, és láthatóan nem tudnak bővülni. Bent van 2 asztalka, kint a bejárat előtt további 2. Mégis, évek óta töretlen népszerűségnek örvend ez a kis cukrászda, nem véletlenül. Amikor a kerületi csoportban felmerül a kérdés, hogy hol vegyünk finom süteményt vagy fagylaltot, hol érdemes tortát rendelni, akkor rendre előkerül a La Mimosa neve. Sokan szeretjük a környékről őket, én is évek óta járok vissza ide. Most nyáron leginkább a fagylalt miatt, hiszen itt van a fekete fagylalt (kókuszos alapú), ami pár éve robban be Magyarországra és több helyen is kapható volt, de mára másutt eltűnt, itt pedig van. De a többi fagylalt is finom, többféle kreatív ízt kínálnak. A jobb oldali pultban vannak a fagylaltok, míg a bal oldalon a sütemények. Többek között az országtorták is elérhetőek náluk. A süteményeik is nagyon finomak. Gyerekbarát és kutyabarát cukrászda. Jó szívvel ajánlom őket.
2022. augusztus 30.barátokkal járt itt 35 A 90-es években többször megfordultunk itt főiskolásként, amolyan after party helyszín volt, akkoriban PIAF néven, most meg rámentek a keresztnévre, így lett belőle Edith. Két dologról volt híres/hírhedt akkoriban a hely, face control volt a beléptetésnél, be kellett kopogni, kinézett egy szigorú arcú idősebb hölgy, és eldöntötte pár másodperc alatt, hogy bebocsátást nyersz-e vagy sem.
Ami miatt mégis sokan próbát tettek, annak az volt az oka, hogy amikor hajnalban 4-5 felé a többi szórakozóhely bezárt, a Piaf még bőven nyitva tartott akár reggel 8-9-ig is. Az idei évben nyitott meg sok év hallgatás - vagy csak számomra? - után a hely, de sok minden a külsőségekben nem változott. A face control természetesen már a múlté. Esti órákban tartanak nyitva és tematikus zenei esteket tartanak DJ-kkel. Így kerültünk mi is oda, mert egyik este az ismerőseink válogatták a zeneszámokat, így lehetett arra számítani, hogy egy jóféle kis buli kerekedik ki belőle. Sajnos azonban nem így lett, a hangulat meglehetősen lanyha maradt. A táncparkett a pince szinten található, ahol van bárpult is, de mi a fenti bárpultnál vásároltunk. Itt a fenti részen talán 3 kerekasztal volt pár székkel, és a bal traktusban még további bárasztalok. A nyári hőségből (még késő este is) jó volt belépni a légkondicionált hűs helyiségbe. Ételeket nem láttunk, az italkínálat viszont kommersz, viszont ehhez képest kissé túlárazott. Mainstream sörök a csapon és üvegben is: Borsodi, Staropramen, Hoegaarden. Kézműves söröket nem tartanak. Egy korsó Borsodi 870 Ft-ba került (nem, nem én ittam, félreértés ne essék), egy 2 dl-es üveges Cola 550 Ft. Nobilis pálinkákat tartanak, a legolcsóbb bor decije 560 Ft (Mészáros rozé, Fon Irsai Olivér). Amolyan jellegtelen, lélektelen, személytelen hely. Egyszerűen nincs mit írni róla ennél többet. Nem vágyom vissza ide.
2022. augusztus 30.egyedül járt itt 45 Korábban működött itt egy kifejezetten szimpatikus, jóféle bisztró, de sokakhoz hasonlóan a covid őket is elsodorta, mint más bisztrókat szintúgy itt a Nagymező utcában. Az Operettszínház közelében vannak, így vacsora helyszínként is szóba jönnek előadás előtt vagy után, én viszont ebédelni voltam itt.
Már korábban is észrevettem az új nevet a bejárat felett, de a Munch ételmentőkön keresztül jutottam el hozzájuk. Hétköznap 12-15 óra között kínálnak heti menüt, amelyben 2 leves és 3 főétel közül lehet választani 2 fogást. 1900 Ft helyett 1100 Ft-ba került a "mentett" menü, amit 15 óra után lehetett átvenni. A beltér elég tágas, lazán vannak az asztalok, így az ebédidő után már csak ketten kávéztak, s talán a személyzet egyik tagja most jutott el a saját ebédjéig. A leves minestrone leves volt, míg a főétel roston sült csirke görög salátával és egy fél pitával. Elvitelre kaptam az ételeket, becsomagolva, azonban a csomagolás kartonpapír dobozokban történik, ami ugyan környezetbarát, viszont átázik és viszonylag rövid hazaszállítás alatt is elázott, és nem nézett ki bizalomgerjesztően. A csomagolásért kellett fizetni pluszban 200 Ft-ot. Szóval elvitel esetén mindenképpen érdemes saját dobozt vinni. A leves átlagos volt, húsmentes, némi zöldséggel, paradicsomos volt a fő ízvilág, a grillezett csirkemell fűszerezése finom volt, de egy kicsit száraz. A saláta fűszerezése nagyon finom volt. A legnagyobb hiba az volt, hogy a pitát berakták a saláta ALÁ, ami 10-15 perc alatt teljesen szétázott, magába szívta a salátaöntetet, ment is a kukába. Emiatt csalódott voltam, mert jólesett volna a pita is az étel mellé, ez így csak egy konkrét veszteség lett. Erre azért figyelhettek volna, márcsak azért is, hiszen külön kellett fizetni a csomagolásért, ami alapján azt feltételeztem, hogy sikerül rendesen becsomagolni az ételt. . . . , hát nem. Összességében egész jó a konyha, a hely sem rossz, de van még hová fejlődni. Jószándékom jeléül 4 pontot megadok nekik.
2022. augusztus 30.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Évek óta változatlan névvel és zsánerrel működő, leginkább külföldi turistákra specializálódott retró bisztró a Döbrentei téren. Kitűnő lokáció, közel a Dunapart, az Erzsébet híd budai hídfője, a Tabán, a Gellért-hegy és a Várból is csak pár lépést kell idáig jönni, ha a Budavári Palota alatti kapun lépünk ki vagy akár a Várkert Bazár felől jövet.
A vendégeket a teraszon ültetik le, pontosabban a vendégek magukat, mivel nincs ültető pincér. A beltér mondhatni, nem alkalmas vendégfogadásra, belépve egy kis bárpult, szűk folyosó a mosdó felé, balra a konyha. Igazából nincs is benti éttermi rész. De erre a vendégeknek nincs is igényük, hiszen úgyis a teraszon szeretnének ülni. Ételek terén is a vendégkör igényeit igyekeznek kielégíteni: gulyásleves, marhapörkölt galuskával, cigánypecsenye, Platán burger, tojásos lecsó, bolognai ill. Carbonara spagetti, szóval amit egy megfáradt, megéhezett utazó Magyarországon szívesen enne. Desszertek terén palacsinta (2 db/1990 Ft), túrógombóc (2490 Ft). Árban nem olcsó, miközben menzás színvonalon elkészített ételeket tálalnak. Mégis, a hely kellemes, klassz itt üldögélni, de én étkezésre nem ajánlom, nem itt fogja megismerni és megszeretni a magyar konyhát egy külföldi, az valószínű. Az itallapon kommersz választék, szintén túlárazva. A koktélok 2490 Ft-ba kerülnek. 5 dl limonádé 1190 Ft, turmixok szintén ennyiért. Egy kis üveges Cola és a Szentkirályi víz 690 Ft. Mindehhez még plusz 12% szervizdíjat számolnak fel. Az egyik pincér lány kedves, mosolygós volt. Az étlap ragacsos volt, rossz volt kézbe venni. A tisztaság nem a hely erőssége. A mosdót egy felmosóvízzel teli vödrön keresztül, azt átlépve/kikerülve lehet megközelíteni. No comment. Kizárólag a lokáció miatt javaslom.
Érdekes
2022. augusztus 30.egyedül járt itt 45 Ersébet királynő, alias Sissy monumentális ülőszobra az I. kerületben, a Döbrentei téren található a parkban, a szintén róla elnevezett Erzsébet híd budai hídfőjénél. Mögötte kisebb-nagyobb távolságban a Tabán, a Gellért-hegy lába, illetve a másik irányba a Budavári Palota déli épületrészei a Rondellával.
A méltán elismert, hazánknak számos köztéri szobrot adó Zala György alkotása. 1986 óta üldögél itt királynői pompában, földig érő estélyi ruhában, fején koronával Erzsébet, aki annyira szerette magyar alattvalóit, s talán ez részükről is kölcsönös volt, legalábbis sokuk részéről. A szobor eredeti helye a pesti oldalon, a mai Március 15. téren volt, amit akkoriban Eskü térnek hívtak, ott 1932-ben avatták fel.
2022. augusztus 29.barátokkal járt itt 35 Az egykori Darshan Udvar igen népszerű, fekapott hely volt főleg az egyetemista, huszonéves korosztály körében. Talán a fogyasztó szokások változása, talán a covid hatások, talán tulajdonosváltás miatt jó ideig zárva tartott az egység, majd az újbóli nyitáskor sok dolog változott, először is a név, ami immár MIXÁT lett, utalva a szomszédos Mikszáth térre.
A környék továbbra is igen népszerű, de most már az egész Krúdy utcában és a Mikszáth téren is végig vendéglátó egységek, illetve azok teraszai töltik meg a teret. A MIXÁT nem az utca felé terjeszkedik, ugyanis nagy belső udvara van, valamint egy emeletei nagy teraszos része. Az alsó szinten tematizálták a kínálatot, mi a KEG Sörház kézműves csapolt söreiből vásároltunk, majd azokkal vonultunk fel az emeleti részre. Monyo meggyes söre, mely Party Animal névre hallgat, 500 Ft, míg a Szent András 1993 bajos típusú lagere 800 Ft, mindkettő 4 dl, itt ez a korsó méret. Nem mondom, hogy drága volt, sőt, a kézműves csapáson belül ez még olcsóbbnak számít, igaz, nem is valami speciális, ritkaság sört kértünk. A kiszolgálás személytelen, közömbös volt, utána pedig nem találkoztunk senkivel a személyzet soraiból. A mellettünk lévő nagyobb asztaltársaságnak is magának kellett átrendeznie az asztalokat, székeket, hogy elférjenek, mert a galériára nem jött föl egy pincér vagy egyéb staff. Egynek elment, de semmi különösebben vonzót nem tudnék mondani a helyről.