2022. augusztus 7.gyerekekkel járt itt 55 Barátságos kis fagyizó Sopron egyik legszebb részén, a Várkerület felől a Tűztorony előtti macskaköves sétaúton. Igazán meglepő és izgalmas ízeket is kínálnak, az uborkás lime-ra azonnal felkaptam a fejem, ami tényleg kicsit bizarr, ugyanakkor érdekes volt, de párosítani más ízekkel nemigen lehet szerintem.
A kiszolgálás nagyon barátságos, lehet kis kóstolót is kérni. A szelídgesztenye és a banán is nagyon ízletes volt, igazi gyümölcsös ízek, magas minőség. Egy gombóc 420 Ft, illetve 480 Ft volt. Ajánlom, tetszett! A bejárat előtti kis teraszra ki is lehet ülni, bár elég folyamatos a gyalogos forgalom ezen az útvonalon (viszont autók biztosan nincsenek).
2022. augusztus 7.gyerekekkel járt itt 35 A népszerű film után országszerte több Üvegtigris büfé is megnyitott az eredeti tinnyei helyszínre hajazva. Ez a lakókocsiban kialakított büfé külterületen, Sopronkőhida településhatáron kívül, Fertőrákos felé, a Páneurópai Piknik és az osztrák határ felé vezető út kereszteződésében került kialakításra.
Nagyon retrós a hangulat, ebből a szempontból adja a filmes hely hangulatát. Előtte Soproni sörös (természetesen Soproni itt ezen a vidéken) napernyők alatt egyszerű padokon lehet leülni. Mivel fedett része nincs, így csak szép időben érdemes itt leülni, nyáron nagyon meleg van, a napernyők nem sokat segítenek ellene. Az ablakban lehet leadni a rendelést, a szokásos büfés ételeket kínálják, a legnépszerűbb a lángos, de hamburgert (magyarosan), hot dogot is lehet kapni, sült krumplival, retró melegszendvicset, kenyérlángost. Az ablakban a film ikonikus szereplőinek fotói is feltűnnek. A jól behűtött üdítők 500 Ft-ba kerültek (Cola termékek).
2022. augusztus 7.gyerekekkel járt itt 55 Országszerte több helyen jártunk már bobpályán, az egész család szereti, élvezi ezt a programot, így Sopronban sem hagytuk ki. A város északnyugati külsőbb részében található, a 84-es főútról jobbra kell letérni az amfiteátrum dombnál, tábla jelzi az utat.
A bobpálya bejáratánál saját ingyenes parkolót alakítottak ki, innen pár perces sétával az erdei úton vagy biciklivel, rollerrel a mellette lévő úton is elérhető. Jegyet lehet készpénzzel, bankkártyával és SZÉP-kártyával is vásárolni. A felnőtt jegyár 600 Ft, a gyerek 400 Ft egy menetre, de lehet kedvezményes gyűjtőjegyet is venni, persze ha már tudja előre az ember, hogy hány kört fognak menni. Mert általában így történik, az első csúszás után szeretne az ember egy újabbat és egy még újabbat is. A pálya országosan nem a leghosszabb, nem is a leggyorsabb, viszont szép környezetben alakították ki. Viszont meleg időben nagyon idetűz a nap, ilyenkor nem ajánlom. Esős időben a pályát lezárják. A bobok elég kicsik, így 2 főre (felnőttek, tinik) nem ajánlom, bár akkor ugye sokkal jobban begyorsul a nagyobb súly miatt. Ez az a fajta bobpálya, aminél ki lehet csúszni, lehet borulni, ha nem fékez az ember ott, ahol kellene. Ezt azért írom, mert vannak olyan bobpályák, amelyek jobban ki vannak egyensúlyozva vagy be vannak jobban biztosítva, és ha fékezés nélkül megy valaki végig, akkor is borulás-biztos, de ez a soproni nem ilyen. A fenti részen opcionális az indulás, így ha valaki nem vár ki elegendő időt, akkor van arra esély, hogy utoléri az előtte lévőket, az meg szerintem nem egy nagy élmény, ha végig fékezve kell lemenni a pályán mások miatt. A bejáratnál van egy csúszda a kisebb gyerekeknek, illetve a parkos részen egy kis játszótér és ügyességi pálya. Szintén üzemel egy büfé és vannak padok is, bár nem nagy számban.
2022. augusztus 7.gyerekekkel járt itt 55 Soproni szállásunk közelében fedeztem fel ezt az érdekes múzeumot, amely az egykori Poncichter-negyedben található. Délután 14-18 óra között tartanak nyitva, így én is délután tértem vissza. Nagyon tartalmas és informatív vezetést kaptunk a felkészült muzeológus hölgytől, aki egy személyben intézte a jegyek árusítását és a tárlat bemutatását is.
A felnőtt belépő 700 Ft volt + 200 Ft a fotójegy. A háznak különös hangulata volt, itt valóban megállt az idő. A jómódú családi portán csaknem 300 éven át működött pékség. A jobb oldalon az utcafronton cukrászda és kisbolt működött, a környékbeli szociális élet egyik helyszíneként, ahová a hölgyek is eljöhettek, majd a pékség sütödéje és műhelye következett a kemencével, majd a raktár, végül a hátsó szobában az inasok pihenő- és alvóhelye. A pince és a jégverem is megmaradt. látogatható. A család a bal oldali épületrészben lakott, látszik a berendezésen, hogy gazdag, módos família élt itt (19. századi bútorzattal berendezve). Az utolsó pék egy ügyes döntéssel elkerülte 1950-ben az államosítást, s mivel akkor úgy, ahogy volt, bezárta a pékműhelyt, így maradhatott meg annak teljes berendezése, amely ma is látható. 1972-ben került állami tulajdonba az épület, az utolsó itt élő családtag halálát követően. A régi konyhai eszközök, sütőszerszámok közül is jó pár megmaradt. A belső udvar is hangulatos, nekem nagyon tetszett a hely, érdemes ide eljönni. (Már vagy 8-10 alkalommal jártam korábban Sopronban, de most először sikerült ide eljutni, érdemes volt).
2022. augusztus 7.gyerekekkel járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Sopron Hotel szállóvendégeiként félpanziós ellátást kaptunk, amelyet a földszinten lévő Zakant étteremben fogyaszthattunk el, svédasztalos formában. Az á la carte vendégek részére van egy különterem, ami üvegezett, modern, az udvarra és a medencére néz, annak megnyerő a stílusa, elegáns, ez a fő éttermi rész inkább retrós, hodályszerű.
A konyha teljesítményével és az éttermi szolgáltatásokkal nemigen voltam megelégedve. Bár reggelire és vacsorára is svédasztal volt, de olyan unalmas, ötlettelen volt minden. Természetesen éhen nem maradtunk, de amit kaptunk, azt egy üzemi konyhán, menzán is megkaptam volna, nem ennyiért. A vacsoránál 2 féle leves (egyik húsmentes), 1 tészta, 3 féle húsos étel, valami sült, rántott és szószos. Köret rizs, esetleg bulgur, krumpli. Túlfőtt, vizes zöldségek. Fantázia és fűszerek hiánya. Egy este volt császármorzsa, ami jó is volt, de a sütik és a pohárkrémek nem nyerték meg a tetszésünket. Savanyúságok minden nap teljesen ugyanazok. Egyféle hideg előétel kis pohárban. Reggeli svédasztal összetétele minden nap ugyanaz volt. Rántotta, tükörtojás, sült virsli vagy kolbász. Hidegtálon sajtok, szalámi, sonka (átlagos minőség). A személyzet hiánya itt az étteremben volt a leginkább szembetűnő. A bárban nem volt olyan személyzet, aki tudott volna koktélokat készíteni (a pincérek bároztak beugróként). A koktálok 1500 Ft-ba kerültek, ami korrekt ár, csak éppen nem tudták megcsinálni őket. Az eszpresszó 600 Ft, ami fényévekkel jobb volt, mint a gépi - ingyenes - kávé, de azért erősen középszerű volt a minősége. A kis üveges üdítők 550 Ft-ba kerülnek (Cola termékek). Mindenre kötelező +10% a szervizdíj. A vacsoránál a 4 estéből 2 alkalommal a vacsora végéig a pincérek nem kérdezték meg, hogy kérünk-e inni valamit. A csapvízért fizetni kell! A vezetőség utasítására ingyen vizet nem adhatnak a vendégeknek. Egy kancsó csapvíz (1 l) 500 Ft + 50 Ft szervizdíj. Igaz, egyik alkalommal legalább dobtak bele jégkockát és pár citromkarikát, így mégis valamit kaptunk pluszban, de a másik alkalommal tényleg csak a csapvíz volt a kancsóban. A vacsoránál mindig volt fagylalt (Carte D'Or) 2 féle, de az önkiszolgáló rendszer miatt mindig nagyon ragacsos, undi volt az egész, mert a fagyiskanál öblítésére szolgáló vizet nem cserélték. Összességében erre 3 pontnál jobbat nem tudok adni, kár, mert a szálloda ennél jobb és a vendégek is jobbat érdemelnek a pénzükért.
2022. augusztus 7.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Családi nyaralásunk helyszínéül ismét Sopront választottuk, ebben a szállodában most jártunk először, bár többször láttuk kívülről a korábbi években. Helyileg a 84-es főút mellett, a temető közelében található a város északnyugati részében. A parkolás ingyenes, bőven volt hely.
A szálloda kívülről retró, de a szobák és a fürdőszobák is felújítottak. Már hónapokkal korábban lefoglaltuk a szállást, félpanziós ellátással. Két összenyitható szobát kaptunk, standard szállodai szoba, 2 összetolt ágy (tehát nem franciaágy, külön matracok és az ágyak között rés van, ezt a párok miatt írom). A fürdőszoba zuhanyzós, csinos, tiszta. A mi szobánkhoz terasz/erkély nem tartozott sajnos, és az ablakok a bejárat előtti parkolóra + fákra néztek. A szobában volt automata kapszulás kávégép, fejenként 1 db ingyenes kávéval (utána fizetős, a recepción lehetett kapszulát venni +400 Ft-ért). A kinti medence vize hideg, de frissítő, kellemes volt, körülötte a napágyakat ingyen lehet használni. Az udvaron van még játszótér és felnőtt tornapálya is. A 3. emeleti sky wellness valóban nem mindennapi, az üvegen át és a teraszról körpanoráma tárul a belvárosra, a jaccuzziból éppen a Tűztoronyra lehet rálátni. Két szauna és egy gőzkabin volt, és itt is pihenőágyak, valamint edzőterem, ami nem volt nyitva. A wellnesst karszalaggal lehet használni, de nincs külön díja. A lobbyban volt egy pingpongasztal, valamint a 3. emeleten egy játékterem külön fizetős játékokkal (csocsó, biliárd). Az étterem gyengesége a konyha, illetve az éttermi szolgáltatások, azzal nemigen voltam megelégedve. Bár reggelire és vacsorára is svédasztal volt, de olyan unalmas, ötlettelen volt minden. Nem maradtunk éhen, de semmi élményt nem nyújtott ez az étkezés. Csak egy befizetett szolgáltatás volt, amit a gyerekek többször ki is hagytak érdektelenség okán. A szálloda közelében található a bobpálya, ahol többször is jártunk, autóval 3 perc.
2022. augusztus 7.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Amikor megújult a 4-es metró építésével párhuzamosan a Keleti pályaudvar - Baross tér aluljáró és környéke is, akkor már nyitott itt egy kávézó az aluljáróban, azon útvonal mentén, ami a pályaudvart összeköti a metró bejáratával. Ha a metróból jövünk ki, akkor jobb kézre esik.
Egy ideje a Kemenes cukrászat vette át az egységet, akiket én meglehetősen kedvelek. Itt sem okoztak csalódást a termékeik. Ezek közül ezúttal a Rákóczi túróst (450 Ft) és a citromtortát (6 szeletes / 4140 Ft, 1 szelet kb. 700 Ft) emelném ki. Ez utóbbi nagyon könnyed, lágy, citrom és lime kellemes savanykás kombinációja. A Rákóczi túróst hagyományosan kocka formában, tetején ráccsal és sárgabarack dzsemmel készítik. A túrós töltelék is finom, összességében ez az én ízlésem szerint lehetne egy fokkal kevésbé édes. A citromos kosárka is kitűnő (lemon tarte - francia stílusú mini desszert/ 490 Ft). Főleg fősodratú süteményeket, tortákat készítenek, de finoman, színvonalasan. Példaképpen: flódni, zserbó, meggyes és almás pite, csokitorta, Eszterházy, puncstorta, Frissességi problémát sosem tapasztaltam náluk, itt sem. Egy fiatal lány és egy fiú alkotta a személyzetet, amatőrnek tűntek, kicsit esetlenek, akik pontosan nem tudnak mit kezdeni sem magukkal, sem a vendégekkel. Még egy Vöslauer erdei gyümölcsös szénsavas üdítő italt vettem frissítőként (500 Ft/ 5 dl). Ezt az ízt itt fedeztem fel, de nagyon ízletes. A beltér nyugalmas, kellemes, két oldalról az üvegportáloknak köszönhetően világos, viszont nem légkondicionált (vagy nem működött). Normális asztaloknál le lehet kényelmesen ülni kávézni, sütizni, beszélgetni. Van egy kis kiülős terasz is, igaz, nem 38 fokban, mint ottjártamkor. Megadom az össz-élményre az 5 pontot, de a személyzet fejlesztendő.
2022. augusztus 6.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Fő út mellett a Horváth-házban 2020 májusban nyitott meg a Noah étterem, amely megítélésem szerint Fertőrákos legjobb étterme jelenleg. A nem hosszú étlapon klasszikus magyaros ételek mellett nemzetközi fogások is feltűnnek. A beltér rusztikus, szépen berendezett, népi motívumokkal, de a szép időre tekintettel a szőlőlugas alatti teraszon ültünk le.
Minden étel kitűnő volt, amit kóstoltunk, az adagok is kiadósak. Nem volt probléma, hogy a gyerekek a köreteken változtatni szerettek volna az étlapi kiíráshoz képest, mindezt mosolyogva, felár nélkül teljesítették. Szép a tálalás, a várakozás sem volt hosszú. Du. 1 órára megtelt a vendéglő terasza, pedig hétköznap volt, szóval érdemes asztalt foglalni. Húsleves 2 óriási májgombóccal (990 Ft), a főételek közül kacsamell édesburgonyával, erdei gombamártással (5490 Ft), csirkecsíkok tökmagos bundában, édesburgonyával, fetás salátával (3990 Ft), BBQ marhaburger (3990 Ft), majd sült túrógombóc mézes tejföllel, friss gyümölcsökkel (1990 Ft) a desszertek közül, ezek kerültek a tányérjainkra. Limonádékat ittunk, citromosat, málnásat (990 Ft/ 5 dl), házi jeges teát (840 Ft/ 3 dl), must fröccsöt (990 Ft/5 dl). Elviteles csomagolásért nem számoltak fel plusz költséget. Kötelező szervizdíj nincs, de így is 20ezer Ft felett zárult a számla (+ borravaló). Kitűnő étterem, szívből ajánlom! (egyetlen apróság a végére, az étterem neve nem tetszik, nem magyaros, nem hangzik jól, de talán valakinek a neve, és ezért).
2022. augusztus 6.gyerekekkel járt itt 15Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Amióta csak Fertőrákoson jártunk, minden alkalommal tervben volt a Ráspi Étterem felkeresése, amely a falu minden bizonnyal leghíresebb vendéglátó helye. Borászat, vinárium, pince, panzió, étterem, mindez egy helyen a Fő úton egy szépen felújított régi parasztházban, kerthelyiséggel.
Már kellett volna akkor gyanakodnom, amikor a hivatalos web-oldalukon ez az üzenet fogadott: "Elnézést a kellemetlenségért. Weboldalunk jelenleg tervezett karbantartás alatt áll. " (nem egy napig, hanem jó időn keresztül, még most is, amikor írom az értékelést). A facebook oldaluk 2021 május óta nem frissült, az utolsó bejegyzés arról szól, hogy munkatársat keresnek. Vagy azóta sem találták meg, vagy ha igen, akkor talán nem a legmegfelelőbbet. Elvileg szerda és vasárnap között déli 12 órától tartanak nyitva este 10-ig. 12 után nem sokkal érkeztünk meg, a parkolás az út két oldalán szabadon lehetséges. Előttünk érkezett egy kisebb osztrák asztaltársaság, nem sokkal utánuk léptünk be a nyitott kapun mi is, céltalanul keresték a személyzetet. Mi is, ugyanis nem volt bent senki, aki a vendégeket fogadta volna. Pár perc múlva az épület egyik hátsó részéből egy zavart tekintetű otthonkás idősebb hölgy lépett ki, de csak üveges tekintettel átnézett rajtunk, majd komótosan elindult a másik irányba. Köszönést nem fogadta. Közben az osztrákok a csinosan berendezett kerthelyiségben válogattak az üres asztalok között. Én még tettem egy gyenge kísérletet, az épületbe belépve annak bal végén egy iroda féle helyiségben láttam egy hölgyet a számítógép előtt adminisztrálni/gépelni. Ő felnézett egy pillanatra, majd visszamélyedt a munkájába. Mi tanácstalanul újra vissza az udvarra, de nincs fejlemény, nem jött elő senki a személyzet tagjai közül. Úgy gondoltuk, több erőlködést ezek után nem érdemel a hely, így távoztunk. Szerencsére egy nagyon jó éttermet találtunk nem sokkal lejjebb. Beszámoló ott, hamarosan.
2022. július 27.barátokkal járt itt 45 A Zabrakadabra immár 3. egysége Budán, a MOM Park mögött kapott helyet egy új építésű ház földszinti üzlethelyiségében, békés zöld, parkosított környezetben. A másik 2 egységben, a Petőfi híd budai hídfőnél, illetve az Oktogonnál már jártam korábban így tudtam, hogy mentes desszerteket készítenek.
Ezen belül paelo, vegán, tej-, cukor-, lisztmentes finomságok is szerepelnek a kínálatban. A sütemények szeletára 1000 Ft körül alakul. Nem rosszak, de egy kicsit lehetnének szebbek, vizuálisan vonzóak szerintem. Viszont az összetevők nagyon pontosan, korrekten ki vannak írva, sőt, ha valakinek még részletesebb információra van szüksége, akkor egy külön kis receptkönyvben mindennek utána tud nézni az eladó. A fagylaltok közül a vegán és "minden" mentes spirulina-kókusz fagyit kóstoltam (450 Ft), ami kicsit íztelen, vizes volt. Nem karakteres. Világoskék színe a spirulina csiga kivonatának köszönhető. A szedres levendulás torta és a málna mágia tetszett leginkább a torták közül, de úgy hallottam, a mangós sajttorta sem volt rossz. Nekem a sajttorta nem a világom, magamtól nem azt választottam volna. A kiszolgálás nagyon kedves volt. Van egy kis kiülős teraszuk is, de bent is le lehet ülni. A berendezés csajos, virágos-vattacukros hangulatú.