Gyémánt 500
2022. július 23.barátokkal járt itt 45 A rendszerváltás idejében 1990 körül itt még egy kis pinceborozó, bizonyos Móri Borozó működött itt hagyományos boxos, fapados berendezéssel, dohányfüsttel és pinceszeggal, olcsó, de kommersz italokkal. Akkor még az előtte lévő kis teret talán nem is Országzászló térnek hívták, minden esetre mi "virágórás" térnek hívtuk, ugyanis a Fő utca felüli oldalon volt már akkor is a virágóra.
A világ sokat változott a csaknem 30 év alatt, a helyen többféle vendéglátó egység üzemelt kisebb-nagyobb sikerrel, majd idén február végén nyitott meg a Manír, ami nem is annyira pub, sokkal inkább egy modern evilági bisztró. Hétköznap 2000 Ft-ért kínálnak napi ebédmenüt 2 fogás, 1 féle leves, 2 féle főétel közül lehet választani. Az
á la carte étlapon bisztrós, nemzetközi ételek szerepelnek, a magasabb igényű fizetőképes vendégkört megcélozva; hamburgerek (3300 Ft), kenegetős vegyestál (2950 Ft), de bélszín steak is szerepel (6600-6900 Ft). A téren elég sok asztalos teraszuk üzemel. Mivel nem sokkal jártunk a késői ebéd után, és igazából csak a régi törzshelyet akartam megmutatni, és kíváncsi voltam, vajon mi lett azóta vele, így csak 1-1 italt ittunk, közben a tulajdonos-üzletvezetővel is elbeszélgettünk. (Jégermeister 850 Ft/ 4 cl). Szerintem fehérvári viszonylatban egy kicsit drága hely. Családi, baráti összejövetelekre szoktak itt asztalt foglalni, inkább esti órákban népszerű.
2022. július 23.barátokkal járt itt 55 Varkocs György várkapitány délceg szobra a Fő utcáról nyíló egyik kis utcában található. A szobrot a szomszédos pince pub kinti teraszának asztalai és napernyői ölelik körbe. A török invázió során Fehérvár 1543. szeptember 3-án esett el. Varkocs várkapitány 1541-ben Pestet védte a törökökkel szemben, majd 1543-ban Fehérvár várkapitánya lett.
A végső csatában Varkocs vezetésével a várból kitörő várvédő magyar sereget a polgárok nem engedték vissza a városba a kapun, mondhatni kizárták őket, így estek el és haltak hősi halált. Ráadásul Szulejmán szultán a korábbi ígéretét megszegve nem engedett szabad elvonulást a polgároknak, így a polgári lakosok közül is sokan lettek a törökök áldozatai. Fehérvár egészen 1688-ig török fennhatóság alatt állt (1 év kivételével), szandzsák központként. Varkocs György bronzszobrát az egykori Budai kapunál állították fel, hősi halála helyszínének közelében. Ünnepélyes felavatására a város törököktől való felszabadulásának 250. évfordulóján, 1938. május 19-én került sor. Erdey Dezső szobrászművész alkotása. A cím a szobor talapzatán olvasható, magyarul az irodalmi fordítása: "Tied a dicsőség, mienk a példa. " A szobor talapzata a régi várfal köveiből készült. 18 éves koromig Székesfehérváron éltem, egyik kedves gyermekkori emlékem, hogy 1988-ban ünnepelte a város a töröktől való felszabadulás 300 éves évfordulóját. A város iskolásai játszották el a nagy csatát és a város visszafoglalását a belvárosban, a történelmi helyszíneken. Én egy török harcos voltam, meg is haltam a csatában.
2022. július 23.egyedül járt itt 45 Színvonalas pékség a Fény utcai piac aluljáró szintjén. Árusítanak kovászos kenyeret, fehéret, rozsosat és ízesítettet, péksütemények köréből édeseket és sósakat. Minőségben a legjobb kézműves pékségeket nem üti meg, de a mainstreamnél erősebb, amit nyújtanak.
Ők is rendszeres résztvevői az ételmentő csapatnak, így záróra előtt kedvezményes áron lehet elhozni aznapi sütésű, megmaradó termékeket, amolyan zsákbamacska alapon, előre nem tudni, mi is lesz, de az biztos, hogy nem lesz rossz. Én legutóbb teljes áron vásároltam náluk, nem tudtam, hogy éppen erre fogok járni. Újdonságként csavart fagylaltot is árusítanak, 590, illetve 890 Ft-ért (kicsi/nagy adag). Lehet kávézni is, a benti részben egy kis asztalka, a bejárat mellett további 2 kis asztaluk van e célra. Nagyon finom, Budapest pörkölős kávét főznek. Voltak olyan pékáruk, amiket szerintem kedvező áron kínálnak, de volt olyan is, amit kicsit drágállottam. Croissantból kínálnak több félét csokival töltöttet, magvasat, pisztáciával töltöttet (490 Ft), barackos vegánt (390 Ft), áfonyásat, sajtos-baconoset (590 Ft), a sima vajas és a teljes kiőrlésű 390 Ft. Bagettből készítenek normál méretűt és feles, kisebbet is, fehér- és barnaliszttel és wellness verzióban, bármit is jelentsen ez (210/240 Ft). Izgalmas volt a juharszirupos-pekándiós párna, bár az én ízlésemnek túl tömény (450 Ft). A sósak közül a kecskesajtos batyu (490 Ft) és a
Kis fonott kalácsot (210 Ft), valamint vajas kiflit és sós kiflit vásároltam (115 Ft/db) otthonra, frissen jó
volt, de másnapra vesztett az élvezeti értékéből. Érdemes reggel menni hozzájuk, amikor még a teljes szortimentből lehet válogatni, ugyanis már kora délutánra is eléggé lefogyott a készletük.
2022. július 23.egyedül járt itt 45 Jó pár év "csend" - nemcsak a covid miatt - után újra kinyitott a Nagykörúton az Európa. Most már nem cukrászdaként, hanem bisztró-kávézó-étterem. Kicsit fura a nyitva tartás, mert talán szerdán nyitnak ki a héten először, utána hét végéig.
Amikor először benéztem - szinte minden nap itt megyek el mellettük - egy középkorú pincér/kisfőnök féle egyből odajött hozzám, elújságolta, hogy nyitnak, mik lesznek, mi várható, be is hívott, hogy nézzek körbe, kész a festés. Nagyon lelkesítő volt. A beltér kisebb lett, a korábbi nagy területük egy része már a szomszédos olasz pizzéria lett. Nagy kiülős teraszuk van. A jó idő beálltával kitelepítettek egy fagyipultot is. Kevés, de érdekes ízt kínálnak. Egy sós mogyorót ettem, aminek tisztára amerikai mogyoróvaj íze volt, nagyon karakteres. Általában valaki vagy utálja, vagy imádja. Megosztó. Nekem ízlett! Egy gombóc 400 Ft. Esélyes, hogy a fagyin túl még mást is kipróbálunk náluk a közeljövőben.
2022. július 23.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Még a Hold utcai piacról ismertük a tányérról lelógó rántott húsost, a kollégákkal voltunk többször ott ebédelni. A Hold utcai piac újra nyitásra továbbra is egy nagy talány számomra, immáron 2021. 01. 01óta "átmenetileg zárva".
Az emeleti gasztro-piacról azóta már többen új helyet kerestek maguknak, s örömmel láttam, hogy megőrizve a "piacos" hagyományokat, a budai oldalra a Fény utcai piacra vonultak át a "Disznók". A Retek utcai bejárat mellett a jobb oldalon az első egység a Buja Disznóké, korábbi években több más, jóféle bisztró, street food működött itt. A rendelés és a fizetés a bejáratta szemben a pénztárnál történik, utána sorszám alapján jelzik az étel elkészültét. Nem hozzák ki az asztalhoz, el kell érte menni a kiadó pulthoz. Magasított bárszékes asztalok vannak. Két oldalon nyitott, így van szellőzés, de 38 fokban sajnos ez vajmi keveset ér, hasonlóképpen a plafonra szerelt ventilátorok hatása is érzékelhetetlen. Az étlap rövid, a klasszikus "Rántotthús" (3480 Ft) mellett rántott disznófül (! ! ), csirkecomb (3250 Ft), kacsamáj (3480 Ft), sajt, szalontüdő, pirított máj (2800 Ft) szerepel a rövidke kínálat soron. Péntekenként Neológ sólet (3480 Ft). A köret pluszban 780/990 Ft. Desszertként flódni (1200 Ft) és üveges Trüffel a Sütizz cukrászattól (1700 Ft). Van egyféle, ám izgalmasan hangzó leves, Vietnami óriás májgombóc leves (1950 Ft). A hús adag hatalmas, 3 szelet - ha lenne, nekem biztosan elég lenne egy fél/kis adag, de nincs. Hozzá a köret mennyisége nagyon aránytalan. 1 húshoz megettem a köreteket, spórolva, hogy ne fogyjon el már a felénél. Bajor krumplisaláta kis adag és 1 db kovászos uborka volt 780 Ft. Tálalás csinos fadeszkán, rajta zsírpapír, a köretek karton tálkákban. A hússzelet vékony, a panírja nagyon jó, ropogós, frissen sült, forró, de nekem a hús steril ízű, nem fűszeres (só, fokhagyma, bors is hiányzik nekem róla). Majdnem 5000 Ft-ot fizettem egy piacon, egy adag egy fogásos köznapi ételért (egy palackos vízzel). Elég durva. Tavaly októberhez képest több mint 30%-os áremelést hajtottak végre a húsnál, míg a köretnél 70%-osat! !
2022. július 22.barátokkal járt itt 15Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ezt az értékelést egy ún. átmeneti értékelésnek szánom, nagyon bízom benne, hogy lehet majd javítani az eredményen. Gyermekkoromban Székesfehérváron nőttem fel, ráadásul itt a Diófa Vendéglő vonzáskörzetében, az általános iskola csak pár percre volt innen, a szüleim pedig a szintén útvonalba eső Videotonnál dolgoztak.
Akkoriban is már ugyanitt létezett a Diófa, azonos néven, bár akkor még inkább egy egyszerűbb kisvendéglő és kocsma volt, nem ilyen előkelő és felkapott. Bár már több mint 20 éve nem itt élek, de amikor csak újra Fehérváron járok, mindig tervben van a Diófa felkeresése. Már csak azért is, mert az elmúlt években a város népszerű, minőségi éttermei között tartják számon. Szombaton ebédidő vége felé érkeztünk ide, csak ketten szerettünk volna enni, és időhatékonyan továbbmenni a többi aznap tervezett programra. A pincérhölgy nagyon elutasító volt, semmilyen kompromisszumra nem mutatkozott nyitottnak. Amikor megtudta, hogy nincs előzetes foglalásunk, egyszerűen lepattintott minket. Meg sem próbált megoldást találni vagy ajánlani. Pedig tudtunk volna várni, megelégedtünk volna egy kis asztallal (ami ott állt üresen a kertben és nem volt rajta foglalt tábla), akár visszajöhettünk volna később. . . Úgy tűnt, hogy aznap csak a kerthelyiségben van kiszolgálás, a vendégek ott ültek, de közel sem volt minden asztal a kertben elfoglalva. A benti éttermi rész teljesen üres volt, de oda sem engedtek bemenni és leülni. (Persze lehet, hogy későbbi rendezvényre készítették elő, ez nem derült ki). A kert nagyon szép zöld, virágos, buja növényekkel befuttatott volt. Sajnálom, hogy így alakult. Remélhetőleg az étterem vezetősége és a személyzet többi része nem így áll a vendégekhez. Csak megjegyzem zárásul, hogy több helyen rendszeresen előfordul, hogy több foglalás van már az asztalokon, de mondjuk a 2-3 óra múlva foglalt asztalhoz még oda lehet engedni egy másik, foglalás nélkül érkező vendéget, aki addigra már bőven végez és távozik, mire a következő megérkezik. Csak pozitív hozzáállás és jó szándék kérdése.
2022. július 22.barátokkal járt itt 35 A panzió szép zöld környezetben, a Csónakázó-tón túl, egy sportközpont mellett helyezkedik el, de sajnos a város legszélén. Parkolás az épület előtt, az utcán szabadon lehetséges. Sajnos nagyon távol esik mindentől, még a helyi buszmegállóktól is. A belváros elérése egy kiadós séta.
Így ha amúgy is egész nap gyalogosan járkál az ember, ahogy mi tettük, a végére nem hiányzott még egy plusz 2 km-es gyalogtúra vissza a szállásig. A panzió földszintjén olasz étterem és pizzéria működik, a panzió szobái a tetőtérben kaptak helyet. A szoba nagyon kicsi volt, az ágy mellett már lapjával lehetett közlekedni. A terasznak mondott "valami" egy jó nagy átverés, ugyanis az nem a szabadba, hanem a mindenki által használt zárt lépcsőház fölé nyílt, azzal közös légtérbe. A döbbenettől szólni sem tudtunk, még ilyen megoldással nem találkoztunk. Ki akarna egy olyan teraszra kiülni, ami tulajdonképpen a lépcső folytatása? Legfeljebb virágok tárolására lehet alkalmas ez a hely. A szobában kevés volt a konnektor, ráadásul az egyik nem is adott áramot. A tetőtéri fekvés miatt csak 1 db tetőtéri ablak volt, amin nem volt függöny/sötétítő, így már reggel 6-tól világos volt. Nyitva hagyni sem mertük az ablakot, mert eső esetén beázott volna a szoba, főleg az ablak alatt az ágy. Az ágy nem franciaágy volt (a leírással ellentétben), hanem 2 összetolt ágy, jó nagy réssel és kemény ágykerettel középen. A fürdőszoba egyszerű, zuhanyzós. Silány szakipari munkára utaló jeleket láttunk, pl. a WC víztartály ferdén lett felhelyezve, a fürdőszoba ajtó befelé nyílik a WC-re, a tetőablak nehézkesen záródik. Hűtő/minibár sem volt a szobában, pedig jól jött volna a nyári melegben 1-1 hideg ital. Az étterem este 10 órakor zár, utána már onnan sem lehet rendelni vagy felhozni semmit. A személyzet este 10-ig érhető el, éjszakai ügyelet/recepció/portaszolgálat nincs. A szállást reggelivel foglaltuk, ami viszont jó volt, bőséges, választékos. Nem svédasztal, hanem egy vegyes hidegtál. Kávét, teát külön lehetett kérni. A személyzet tagjai közül egy lány volt kiemelkedően szimpatikus és kedves, aki minden nap "szolgálatban" volt, valamint egy idősebb hölgy is igyekvő volt. A többiek semlegesek, nem igazán vendégcentrikusak. Volt olyan alkalmazott, aki egész nap a monitoron figyelte egy irodában, hogy ki mit csinál, beleértve a vendégeket és a személyzetet is (nyitva volt az ajtó, ezért láttam). Legközelebb biztosan belvárosi szállást választunk, bárhová is megyünk, így, hogy a többi szolgáltatás is legfeljebb átlagos volt a panzióban, az össz-élmény sem jobb egy hármasnál.
2022. július 21.barátokkal járt itt 45 Fehérvár szívében, a nagyon hangulatos belső udvarban, a Pelikán Udvar és az Órajáték közötti részen található kis indiai kávézó-teázó. Hogy indiai, ez esetben nemcsak szlogen, ugyanis egy indiai fiatalember üzemelteti. Magyar felesége révén jól tud magyarul is, évek óta itt él hazánkban.
A szokásos kávézó kínálatot itt egy kicsit sikerült feldobni, megbolondítani. A málnás limonádét erdei gyümölcsökkel, ribizlivel, citrusokkal, míg a narancslevet vodkával, fahéjjal és egzotikus fűszerekkel. A két italért összesen fizettünk 1340 Ft-ot, amit nem pontosan értettünk, hogyan jött ki. A bejárat előtt van egy kis terasz is, mellette szabadtéri fotókiállítás. A beltér falait néhány mandala díszíti, elvégre a név kötelez. Nyugis, békés hely. Tetszett, igazán kellemes, megnyugtató volt.
2022. július 21.barátokkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A tőrgyökeres fehérvári Damniczky cukrászda különleges és magas minőségű kézműves fagylaltjaival vált népszerűvé a városon túl, országos szinten is, sőt, nemzetközi versenyeken is nyertek díjakat a fagylalt kreációikkal. Immár 3 egységük is van Fehérváron, ezek közül ez a belvárosban, a Fő utcában találkozó.
Van kiülős teraszuk, belső asztalok és persze elvitelre is lehet vásárolni. Belépve a fagylaltos pulttal találjuk magunkat szembe, ahol két hosszú pultban 2-2 sorban sorakozik az ízek kavalkádja, csak kapkodtam a fejem, mit is kellene választani. Segítettek a pultos lányok egy kis kóstolóval (grátisz! ). A fagylaltot grammra árulják és nem gombócot, hanem lapátos kenést kapunk. Egy kiló 8600 Ft, ami ha átszámítom, annyira nem is brutális, hiszen egy átlagos 5 dekás gombócnyi adag 430 Ft-ra jön ki, ennyi a fagylalt átlagos ára ma hazánkban. Szomolyai fekete cseresznyét, sós vajas kukoricát, mangót választottam. Nagyon extrém ízeket is készítenek, pl. karos-joghurtos uborkát, pannonhalmi epres rozét, sós vajas borsót, tökmagot, tonkabab toffee-t, levendulás fehércsokit, vörösboros málnát, és ezek csak példák. Folyamatosan kísérleteznek ki újabb és újabb íz kombinációkat. Muszáj még a süteményekről is szót ejtenem, amelyek a belső üvegpultban sorakoznak, sűrű tömött sorokban. A francia stílusú mono-desszerteket emelném ki: epres-mangós tej- és lisztmentes, pisztáciás borzas (1090 Ft), illetve málnás-epres-csokis. A macaronok darabja 420 Ft. Ország torták közül a somlói revolúciót ők is készítik (990 Ft). Durván jó hely, nagyon ajánlom!
2022. július 21.barátokkal járt itt 55 A városszerte népszerű Krém cukrászda immár egy 2. , kisebb egységet is megnyitott a belvárosi sétáló utcán, a színházzal és a Magyar Király Szállodával szemben. Sütemények, torták, pohárkrémek, fagylalt, igazán széles a kínálat. Ezek mellé természetesen kávét, teát, forró csokit, limonádét, üdítőket is lehet választani.
A modern beltérben néhány asztal található, de van egy tágas teraszuk a sétáló utcán. A fagylaltot közvetlenül a kinti pultban is meg lehet vásárolni. A pohárkrémek nagyon finomak, és ilyenkor a nyári hőségben jobban is esnek ezek a könnyed édességek, málnás, epres, csokis, mangós ízben is van (740-770 Ft). A macaronok közül fekete ribizliset és pisztáciásat kóstoltam (360 Ft/db), a ribizlisből sajnos egy töröttet kaptam. Az ország torták közül itt is kapható az Őrség zöld aranya (2106. év ország tortája), 920 Ft-ért. Többféle cukormentes és paleo süteményt is kínálnak (770 Ft) - fahéjas-diós, mangós-kókuszos, fehércsokis-áfonyás, csokis-málnás. Az újhullámos sütemények mellett megjelennek a hagyományos fajták is, például a klasszikus kókuszgolyó vagy a puncs szelet. A fagylaltok közül a fekete ribizliset választottam, ami nemcsak a színével varázsolt el (mélylila-burgundi), de az íze is nagyon gyümölcsös, egy kicsit fanyar volt. A fagylaltok között is van cukormentes, ezúttal banános-epres. Somlói galuskát elviteles dobozban is kérhetünk. Itt azt hiszem, a teljes repertoárt végig bírnám enni.