2022. július 19.egyedül járt itt 25 A Hunyadi téri piacnál van egy jóféle tradicionális görög gyros bisztró, sajnálom már, hogy nem oda mentem be inkább ismét, de ahogy a Vörösmarty utca felől jöttem, a piac Csengery utca és Szófia utca felőli sarkán belefutottam ebbe a kifőzdébe, bejárat az utcáról nyílik, nem bentről a piac felől.
Hogy van-e valami fantázianeve az étkezdének, az nem derült ki, kiíráson/táblán nem szerepelt, számlát meg nem kaptam. Ki lehet ülni a sarokra a járdára is enni, vagy a benti részben is van pár viaszosvászonnal fedett asztalka. Az ételek a pultban várakoznak megfőzve, elvégre egy kifőzdében vagyunk. A 2 fogásos ebédmenü 1390 Ft, ami elég jó árnak tűnt. Igaz, az sem volt kiírva, hogy mi az aznapi ebéd. Az egyszemélyes személyzetet alkotó hölgy a pult mögött benyíló kis beugró konyhasarokban mosogatott, szájában égő cigivel (beltér! ), amikor odaértem. A gulyáslevest helyben megettem, az ehető volt, afféle menzás jellegű, hígabb, minimális hússal, nem pirospaprikás,inkább vizes jellegű, de elég kiadós és laktató mennyiség volt. A menü főétele tojásos nokedli volt, amit sajnos elvitelre kértem. Azért sajnos, mert ott helyben egyből kiderült volna a minőségi probléma. Konkrétan ehetetlen volt. Azt gyanítom, hogy a meleg/állás/nem megfelelő tárolás miatt a tojással lehetett valami gond, mert a galuska megfőtt állapotban nem olyan könnyen romlik. Minden esetre rossz mellékíze és fura szaga volt, szóval kukában végezte. A másik főétel, amit szintén elvitelre kértem, 1790 Ft-ért paradicsomos húsgombóc (2 db nagy gombóc) főtt krumplival. Ez nem volt rossz, ez is menzás hatású/színvonalú, de elég kiadós, a mártás édeskésre volt készítve, de ez ízlés kérdése. Helyben is csak műanyag elviteles tálból, műanyag evőeszközzel lehet enni, nincsenek "rendes" étkészletek. Így, hogy a 3 fogásból 1-et ki kellett dobni, a maradék 2 nem érte meg a több, mint 3000 Ft-ot. Összességében csalódást keltő, nem ajánlom. Csak készpénzzel lehetett fizetni, bankkártyával nem. Az étlapon magyaros ételek szerepeltek, bableves, pörkölt, tokány, de van hekk is (mivel én azt csak frissen sütve és biztos "forrásból" szeretem, így itt nem mertem volna bevállalni).
2022. július 19.barátokkal járt itt 55 A Zeneakadémia épülete előtt található szobor nagyon megnyerte a tetszésemet, ezért értékelem 5 pontosra. A szobrot 213 őszén avatták fel, Párkányi Raab Péter alkotása. Nagyon különleges, mert egy kör formát alkot a kompozíció, a fej, az arc élethű emberábrázolás, de a test helyén/helyett a körkörös forma jön, illetve a két kéz is emberi.
A művész így vallott az alkotásáról:
". . . Elkezdtem egy sorozatot, az úgynevezett keretes szobrokat. A térben elhelyezett keretbe komponálom bele az arc- és kézrészleteket. Ide is ilyet szántam, annyival nagyobb léptékben, hogy nem csupán Solti György portréja és két keze jelenik meg benne. A műleírásomban is megfogalmaztam: fontosnak tartom, hogy a mű reflektáljon az épületre és a zenére, valamint hogy a szobor magáért beszéljen. Azt is tájékoztassa, hogy ki volt Solti György, aki mit sem tud róla. Ebben a keretben a zene örvénylik, hullámzik a központi személyiség körül. Hangszerek, egy énekes, sőt egy hallgatót imitáló arctöredék is megjelenik a kompozícióban. . . "
Jól írja a szobrászművész, én sem tudok szinte semmit Solti Györgyről, nyilván a neve ismerős, meg az, hogy köze volt a zenéhez, alap, ellenben mit keresne éppen itt a Zeneakadémia előtt? Karmester, zongoraművész, zeneigazgató, aki Budapesten született, de 1939-től külföldre emigrált (a zsidótörvények miatt), majd több országban élt, nemzetközi szinten ismertté és elismertté vált. Végakaratának megfelelően halála után hamvait itthon a Farkasréti temetőben, Bartók Béla sírja mellett helyezték el. A magyar zenét életében mindig támogatta, repertoárjában a magyar szerzők művei kiemelt szerepet töltöttek be. Ahogy most utánaolvastam, neki is igazán kalandos, fordulatokban bővelkedő életútja volt, és elég sok nehézséggel is meg kellett küzdenie a hosszú élete és karrierje során. Mindazonáltal Solti György 31 Grammy-díjas lemezfelvételen működött közre.
2022. július 19.barátokkal járt itt 55 A zseniális Liszt Ferenc hasonlóképpen jól sikerült szobra a róla nevezett téren található a VI. kerületben, az Andrássy út mellett, árnyas fák ölelésében. Mármint amiről ez a beszámoló szól, mivel számtalan Liszt-szobor, emlékmű, emléktábla, dombormű ismert országszerte, sőt határainkon kívül is.
Ez a szobor egy kicsit olyan, mint amilyen a zeneszerző is lehetett már a maga korában, életében is. Modern, elszállós, korát megelőző, benne van a dinamizmus, a virtuóz mester, a légiesség, a megszállottság. Egy láthatatlan széken ülve láthatatlan zongorán játszik, pontosabban lehet, hogy ez inkább orgona, hiszen mögötte a boltíves-diadalívszerű márvány építményen mintha orgonasípok sorakoznának. Marton László szobrászművész alkotása 1986-ban került kiállításra (tőle az egyik közönség-kedvenc szobor a Duna-korzón a Kiskirálylány). Az életnagyságnál nagyobb bronzszobor nagyon mozgalmas, könnyed, szinte látjuk, ahogy játszik, mozdul a zeneszerző. Tipikus külső megjelenéséhez hozzátartozott hosszú ősz haja, és idősebb éveiben földig érő papi reverendát viselt, mint a szobron is látható. Amint a korabeli sajtó beszámolt a szoboravatásról: "A magyar és az egyetemes zenetörténet kiemelkedő egyénisége születésének 175. , halálának 100. évfordulója alkalmából állított szobrot a Fővárosi Tanács. "
2022. július 19.egyedül járt itt 55 Pécelről Budapestre vissza, hazafelé tartva még kinéztem a google térképen, hogy útközben hol lehetne megállni egy jó fagyira. Nem használtam a GPS-t, így csak emlékezetből mentem, s amit előzetesen kinéztem, azon túlfutottam. De ekkor a következő nagyobb - lámpás - kereszteződésnél megpillantottam ezt a fedett teraszos cukrászdát Rákoscsabán, a Péceli út mellett.
A teraszon egy kisebb családi ünneplést tartottak, de ettől még nyitva volt a cukrászda. A beltér hagyományos kialakítású, fagylaltpult, kimért sósak és édesek, majd bent a sütemények, torták. Mutatósak a rendelésre készített egész formatorták. Az árak korrektek, főleg a belvárossal összevetve, ahol néhol már igencsak megszaladt a ceruza. Ahogy elnéztem, többségében fősodratú sütemények és tortaszeletek sorakoztak, de volt pár érdekesség, példaképpen egy citromos fehércsokis torta, de láttam, hogy az nem bírná a melegben az utaztatást. Vettem elvitelre szilvalekváros papucsot, amely tepertős, zsíros tésztával készül, valamint szintén szilvalekvárral töltött rétestésztás, szezámmagos rudakat. Ez utóbbi még 3 nap múlva is hibátlan! Mindkettő fajta finomnak, frissnek bizonyult. A pisztácia fagylalt is hozta a szintet, ráadásul egész és fél pisztáciák is kerültek a fagyimba, aminek meglehetősen örvendtem. Sajnálom, hogy csak a mosdó kapcsán derült ki, de a beltérben az emeleten egy nagyon mutatós, szalonszerű helyiségben lehet leülni, szép kárpitozott székekkel, a falon régi képekkel. De egyébiránt a terasz is kellemes volt. Osztom az előttem értékelők véleményét, nálam is 5 pontos a hely.
2022. július 19.egyedül járt itt 55 Ócsán járva, a templom vezetéses körbejárását megelőzően sikerült ezt a csodálatos helyet felfedezni. A tájház és a templom közötti kis utcán bekanyarodva könnyű megtalálni a takaros portát és szépen felújított parasztházat, melynek verandáját végig piros muskátlik szegélyezik. Az udvaron fedett teraszon lehet kényelmesen leülni.
Szépen gondozott a fű, a kert, jó a szemnek körbenézni. A benti részben is van két kis asztalka, de nagyrészt a kiszolgáló pult foglalja el a teret. A sütemények helyben készülnek a jobbra hátul lévő cukrászműhelyben. Nagyon széles torta és sütemény kínálat fogadott a pultban, őszintén meg is lepődtem. Az árak barátságosak, a sütemények kb. 450 Ft-tól kezdődnek és talán 700 Ft volt a legdrágább, 2 féle mentes tortaszelet és talán az országtorták közül az Őrség zöld aranya. A fősodratú torták, krémes, mignon, miegyebek többsége megtalálható volt a repertoárban. Én egy helyi specialitást, a Gólyafészek tortát választottam, amelyet többféle csokoládé mousse kombinációja alkotott, tetején szőlőszemmel (570 Ft), vettem még 3 féle mini pogácsát - tepertős, medvehagymás, sajtos (dekára kimért), cappuccinót (490 Ft) és egy palack vizet (400 Ft /Szentkirályi). A kiszolgálás szívélyes, kedves. A mosdókat az épület végében konténerben alakították ki. Nagyon kellemes és színvonalas hely, ajánlom!
2022. július 19., csoporttal járt itt 55 Pár évvel ezelőtt már jártunk itt, de akkor sajnos nem sikerült a kastély épületébe bejutnunk, így akkor csak kívülről tudtuk megnézni az épületet. Az M0-s úton kb. fél óra alatt elérhető autóval a kastély, a bejárat előtt van parkolási lehetőség. Kizárólag vezetéssel látogatható, amely minden óra .
15 perckor, pontosan indul, kb 50 perc hosszúságú. A felnőtt jegyár 1600 Ft. A tárlatvezetés kitűnő volt, a hölgy bemutatója közérthető, humoros, lelkesítő volt, minden korosztály érdeklődését fel tudta kelteni. Nemcsak a száraz tényeket, történelmi eseményeket ismerhettük meg, hanem szinte áthelyeződtünk a kastély 18-19. századi mindennapjaiba. A két szintes kastély eredeti berendezési tárgyainak többsége megsemmisült, csak a cserépkályhák közül sikerült megmenteni kettőt vagy hármat. Ráday Gedeon értékes könyvtára is fennmaradt, de az nem itt, hanem Budapesten, történetesen a Ráday utcában (Biblia Múzeum) került megőrzésre. Sok híresség megfordult a kastélyban, pl. Kazinczy, Kölcsey, Vörösmarty. A kastély legértékesebb elemei az emeleti díszteremben található fali és mennyezet-freskók, amelyek annak köszönhették megmaradásukat, hogy a II. világháború után kórház működött a kastélyban, és a gondos igazgató törekedett a felbecsülhetetlen értékek megóvására. A kastély több további termében is fennmaradtak a freskók, pl. a könyvtárban és a nappaliban is. Az alsó szinten 18. századi konyhát láthatunk. A kastély felújítása nem fejeződött be, most az ún. Márványistálló renoválása van napirenden, melyhez még anyagi forrásokat gyűjtenek. Az épület sajnos nem járható körbe, a hátsó udvarra sem lehetett kimenni.
2022. július 18.egyedül járt itt 35 A Városligeti fasoron Walter Rózsi közelmúltban felújított és megnyitott modernista villájához mentem át, amikor a Lövölde tér közelében beleakadtam ebbe a szoborba. Két dolog szúrt szemet, egyrészt a kezében egy "Darkness", azaz Sötétség című könyvet tartott, másrészt nagyon furcsa cipőt viselt.
Számomra a talapzaton lévő Arthur Koestler név nem mondott semmit, egyáltalán nem tűnt ismerősnek. Így utána olvastam az interneten. Kestler Artúr Budapesten született zsidó származású regény- és újságíró, filozófus, kommunista (majd a kommunizmustól eltávolodott), cionista mozgalmár. Nagyon kalandos élete volt. Nézeteivel nem igazán tudnék azonosulni. A Darkness at Noon (Sötétség délben) című műve 1940-ben jelent meg, amely nemzetközi szinten ismertséget hozott a számára. Azért nem volt hiábavaló erre járni, ma is tanultam valami újat.
Érdekes
2022. július 18.egyedül járt itt 45 A tájház és a premontrei - református - templom meglátogatását követően ha már itt voltam Ócsán, a település másik nevezetességét, az Öreghegyi Pincesort is megnéztem. A teleülés határában található, földúton közelíthető meg. Most éppen nem volt semmilyen rendezvény, így csöndes, kihalt volt a környék.
A helytörténeti emlékek szerint a XVII. században már biztosan folyt szőlőművelés itt az Öreghegyen, de az is felmerült, hogy a XIII. században Franciaországból ide érkezett premontrei szerzetesek honosították meg az itteni szőlészetet Ócsán és a környéken. Az itteni régi pincék nagyon érdekesek, a földre állított nyeregtetők alatt földbe vájt, nádtetős ún. gádortorkú pincék sorakoznak itt, közel 150 darab maradt fenn, vannak köztük 100 évnél idősebbek is. Egy részük teljesen elhagyatott, néhánynak éppen zajlik a felújítása, s vannak olyanok is, amelyekben kis pincészet, borkimérés került kialakításra. A pincéket löszbe vájták, 4-6 méteres mélységben. A környék nagyon szép, békés, a pincék közötti lócákon le lehet ülni, megpihenni, körülnézni. A pincéknek egy helyi egyesület viseli gondját illetve ők szervezik az éves eseményeket. A pincesor előtt egy fakereszt látható.
2022. július 18.gyerekekkel járt itt 55 Ha külföldiként látogatnék Budapestre, a siklót biztosan nem hagynám ki. Még fővárosi lakosként is szívesen utazom rajta, bár nem egy olcsó mulatság (jelenleg 3000 Ft egy felnőtt retúrjegy! ). Példaképpen, vannak - legalábbis voltak, aktuálisan nem tudom - olyan európai városok, ahol szintén van sikló, és ahol a helyi bérlettel vagy a tömegközlekedési jeggyel is igénybe lehet venni eme érdekes közlekedési eszközt.
A sikló a Lánchíd lábától, a Clark Ádám tértől indul és a Szent György térhez, a Budavári Palotához visz fel. A két sínpárból váltásban felfelé- és lefelé lehet rajta utazni, ingaszerűen közlekednek. Eredetileg 1870-ben nyitották meg, akkoriban még gőzzel hajtották ezt a különleges drótkötélpályás függőleges vasutat. A II. világháború idején 1944-ben bombatalálat érte, súlyosan megrongálódott. Bár 1928 óta már volt buszos tömegközlekedés a Vár irányába, de az emberek nagyon szerették a siklót, hiányolták. Egészen 1986-ig kellett várni a felújításra és az újranyitásra. Nekem nagyon tetszik, hogy a régi formájában állították vissza, és nem valami modern acél-műanyag steril járművet hoztak létre a régi szépség helyett. A siklópálya hossza 95 méter, a szintkülönbség 50 méter. Jelenleg természetesen már elektromos motorral működik. Érdekesség, hogy a két sikló kocsinak van neve, egyikük Margit, a másik Gellért. Nem ritka, hogy akár évente 1 millió utast is szállítanak. Még egy érdekesség a végére, már a 19. század végén terveztek siklót a Gellért-hegyre is, s bár a terv újra életre kapott az elmúlt években is, azonban a mai napig nem valósult meg. (Ha rajtam múlna, én nagyon támogatnám, persze, feltéve, hogy van rá megfelelő anyagi keret).
Érdekes
2022. július 18.barátokkal járt itt 45 Kora gyermekkori élményeim vannak a "Nulla" kilométerkővel kapcsolatosan. 18 éves koromig Székesfehérváron éltem, de az anyai ági nagyszüleim Budapesten a II. kerületben, Pasaréten. Amikor náluk töltöttem a szünidőket, kis Polski Fiat autójukkal róttuk a főváros utcáit. Egyik kedvelt útvonalam volt az I.
kerületből, Attila útról az Alagút, majd a Lánchídon át a pesti oldalra. Arra már nem is emlékszem, hogy akkoriban is körforgalom volt-e a Lánchíd előtt, de talán még nem. Az Alagútból kiérve mindig figyeltem a jobb oldalon - a mai sikló előtti kis téren - a nagy nullát. Akkoriban a sikló még nem került felújításra (azt csak 1986-ban indították újra), így a nulla volt a fő látványosság. A Clark Ádám teret a Széchenyi Lánchíd és a Váralagút tervezőjéről nevezték el, érdekes módon skót létére nem Adam-ként, hanem magyaros írással Ádámként került be a hivatalos címjegyzékbe. A nullás kilométerkő a magyarországi úthálózat főútvonalainak hivatalos kiindulási pontja, innen mérték ki a távolságokat. Pontosabban van kivétel, ugyanis a 8-as út Székesfehérvárról indul, az 1-es utat pedig a BAH-csomóponttól kezdték el kimérni, cserébe viszont a 10-es utat is innen számolták, hiába két számjegyű út. Minden esetre ebből is nyilvánvalóan látszik, hogy az ország közlekedési hálózata mennyire Budapest centrikus. Borsos Miklós mészkőből készült alkotása nagyon egyszerű, letisztult. Szabályos tipográfiai "O" karakter, a szögletes lábazaton pedig csak "KM", azaz kilométer rövidítés látható. Magassága 3 méter. 1975 óta áll itt. A részletekbe nem belemenve, de már korábban is megjelenítették a közúthálózat kiinduló pontját, 1932-vel másik szoborral, másik helyszínen. A napokban este jártam erre, éppen fotóztam, amikor egy idős külföldi házaspár sétált erre. Azonnal megálltak megnézni, hogy miért és mit fotózok, aztán gyorsan ők is lőttek magukról és a nulláról pár képet.