2022. június 15.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Komáromi nyaralásunk alatt ide is szintén ajánlás alapján érkeztünk. Az tény, hogy ez a leghangulatosabb helyen lévő étterem a kisvárosban. Két tó között (Rüdiger-tavak) található a település zöld parkos - pagonyos részében, az Igmándi erőd közelében. Nem tudtuk, hogy ennyire népszerű, felkapott a hely, eszünkbe sem jutott asztalt foglalni, pedig kellett volna.
Óriási mázlival sikerült az utolsó szabad asztalt elcsípni a teraszon, ami ráadásul teljesen árnyékos is volt. A teraszon kis boxos, fedett tetejű asztalok vannak. A benti étterem részben párhuzamosan két nagycsaládi esemény zajlott, ballagás, keresztelő vagy születésnap, így itt nem is lett volna szabad asztal. Ezt annyira nem is bántuk, mivel légkondi hiányában nagyon fülledt és meleg volt bent a levegő. A csárda épület előtt és mögött is van 1-1 tó, míg az ételre vártunk, megnéztük a kacsákat, de vízisiklót és levelibékát is sikerült éppen látnunk a tószéli nádasban. Az étlap fősodratú, népszerű magyaros, frissensültes, hús-központú konyhát visz. A magyar konyha tradicionális ételei mellett népszerűek a több személyes vegyestálak és a csülök. Ettünk csontlevest házi májgombóccal (750 Ft/csésze), alföldi gulyáslevest kenyérrel (1490 Ft), rántott csirkemellet sült krumplival (2690 Ft), mátrai borzast rizzsel (2990 Ft), cigánypecsenyét (2990 Ft), a főétel árak körettel együtt értendőek. Csemege uborkát (690 Ft), tartármártást (300 Ft/adag) kértünk még pluszban. Ahhoz képest, hogy milyen sok vendég volt, az ételek jó időben, tempósan elkészültek. A levesekre pár percet kellett csak várni. A gulyás kis bográcsban érkezett, jól fűszerezett, tartalmas, a kenyér friss, de házgyári. A májgombóc kellemes, szintén jó a fűszerezés. A mátrai borzas nagyon gazdagon meg volt szórva sajttal, tejföllel. Látszott, hogy nem spórolnak az alapanyagokkal. A cigánypecsenye húsa is nagyon jóízű volt, de kicsit sok volt benne a kövérkés, zsíros rész és a "kakastaréj" szalonnát még lehetett volna tovább sütni egy fokkal. Az italok itt nem voltak érthetetlenül túlárazva, a limonádé 750 Ft (5 dl), az almafröccs szintén 750 Ft (5 dl). A kis üveges Cappy őszilé 450 Ft. A mosdó tiszta, kulturált. A gyerekek nagy örömére lehetett jégkását is kapni (200 Ft/dl), epres és kivis ízben. Piros és zöld, inkább maradjunk ebben. A pincér lányok nagyon kedvesek, bár látszik, hogy borzasztóan leterheltek, nincs egy pillanat nyugi sem. Összességében erős 4-es lenne (a konyha egyértelműen 4-es, nem jobb, nem rosszabb), de a különleges tavi világ-hangulat miatt megadom az össz-élményre az 5 pontot.
2022. június 15.gyerekekkel járt itt 45 A Monostori erődön belül kettő büfével is találkoztunk, az egyik a főbejáratnál, a jegypénztárnál található, a másik a Dunai bástyánál. A főbejáratnál lévőnél egyből kiszúrták a gyerekek, hogy Softi lágy fagylaltot (csavart fagyi) is árusítanak, igaz, nem olcsón, 900 Ft egy adag.
Bevallom, én nem ismertem ezt a márkát, de a gyerekek ismerősként üdvözölték. A 10 féle íz közül Pöttyös túró rudisat, vattacukor ízűt és áfonyás joghurtosat választottunk, mindegyik ízletesnek bizonyult, és elég kiadós adag, jó két gombóccal felért. Lehetett tölcsérbe és papírtálkába is kérni. Az eszpresszó 350 Ft-ba került, nem volt rossz, de kiemelkedőnek sem mondanám. Vettünk még egy palackozott Colát is (400 Ft/ 5 dl). Lehet kapni csokiszeleteket, ropit, chipset, szóval semmi komolyat. A kiszolgálás kedves volt, de a jegypénztáros hölgy volt egyúttal a büfés is, amit nem mindig volt könnyű összeegyeztetni. Lehetett bankkártyával is fizetni, viszont a jegyet és a büfé költést nem lehetett egybe kezelni a fizetéskor. A benti részben a kávézó az erőd hangulatát idézi, boltíves magas téglafal, vörös tégla padlózat. Kilépve az erőd felé van egy kiülős terasz is, itt elég sok asztal található. Amikor évekkel ezelőtt jártunk itt, még nyoma sem volt ezeknek a vendégváró szolgáltatásoknak, örülünk, hogy ebben is sokat fejlődött az erőd.
2022. június 15.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Jártam már korábban itt is, de azóta jelentősen átalakult, kibővült. Az "arioso" szó szerint azt jelenti, levegős, de a komolyzenében az ária és a recitativo átmeneti formát nevezik így. Az áriánál kötetlenebb, nincs dalszerkezete, ugyanakkor dallamos, világosan tagolt ütemrendje van.
A protestáns egyházi zenében is gyakori, Bach passióiban például a szemlélődés és az erkölcsi tanulság megjelenítésére szolgál. A Király utcai egység virágboltba oltott kis ajándékboltként és kávézóként indult, mára úgy kinőtték magukat, hogy lett egy nagyon szép, exkluzív, kifinomult virágboltjuk, és mellette külön bejárattal egy franciás hangulatú bisztrójuk. Kellemes a beltér, itt is sok a virágdísz, az első teremben a plafont teljes területén lecsüngő virágok ékítik, majd beljebb lépve egy csinos, szintén virágos hallba érkezünk, ahol díványok, kényelmes fotelek vannak. De így a nyári napokon én leginkább a belső udvaron kialakított teraszt ajánlom, ahol nemcsak napernyők, de pálmafák alatt is hűsölhetünk. Nagyon szép a ház belső körfolyosós kialakítása is. Az étlapjuk egy egész napos reggeli ajánlat, meleg reggelik, komplex menük, tojásételek, saláták, szendvicsek, bagel szerepelnek benne. Választásom a mártogatós tálra esett (2090 Ft), amelyben a házi kencék közül lehet választani, én tojáskrémet és guacamolét, azaz padlizsánkrémet kértem. Mellé érkezett friss, roppanós zöldség is (Kápia paprika, kígyóuborka), friss zöldsaláta balzsamecettel, valamint magvas kenyér. Nagyon ízléses volt a tálalás, az alapanyagok frissek, jó minőségűek. Az adag eléggé testalkat kímélő volt, nem állítanám, hogy ezzel jól lehet lakni, de finom volt. Mellé egy mangós limonádét kértem (1290 Ft), melynek szintén mutatós volt a külleme, s ízre is finom, intenzív mangós. A személyzet mindkét tagja, akikkel találkoztam fiatalok, kedvesek, udvariasak. Nem olcsó, de igényes, színvonalas és nyugalmas hely. Nekem sokkal szimpatikusabb, mint a szomszédos Gozsdu udvar miliője.
2022. június 12.gyerekekkel járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A városban 2 pizzériát teszteltünk, ez a szállásunk és a Brigetio Fürdő közvetlen közelében található. Több mint 20 éve működnek, a város első pizzériájaként. A Táncsics utca felőli bejáraton belépve mindössze 1 db bárszékes asztalt találunk, ahol helyben lehet enni.
De igazából olyan az egész hangulata innen, mintha csak egy átvételi pont lenne a házhoz szállításhoz. A fürdő felőli oldalon viszont van egy nagy kiülős teraszuk sörreklámos napernyők alatt. Mivel a fürdő este 8-ig tart nyitva, itt kényelmesen lehet enni, persze ez a lehetőség csak a fürdővendégek részére áll fenn. Elvileg este 9 óráig tartanak nyitva, és legkésőbb 8. 30-ig lehet rendelést leadni, ám gyakorta előfordul, hogy a pizzatészta hamarabb elfogy, ilyenkor már nem lehet rendelni pizzát aznapra. A kiszállítás este nem működik, ilyenkor személyesen el kell jönni az ételért, de ahogy írtam, nekünk ez nem volt gond, hiszen itt voltunk a közelben. A pultos fiú javasolta, hogy hétvégén inkább este 7-ig érdemes leadni a rendelést. Nagyon népszerű helynek tűnik, folyamatosan érkeztek a vendégek - elvitelesek - és csörgött a telefon, amit alkalmanként tudtak csak felvenni. Ez mondjuk a vonal másik oldalán elég frusztráló lehet, hogy nyitva tartási időben kicsörög a telefon, és nem veszi fel senki. Most már lehet neten is rendelni, talán az jobban működik. 3 féle méretben kínálnak pizzákat, 37 féle feltéttel (kicsi: 1450-1670 Ft, nagy: 1680-1900 Ft, családi: 3920 - 4150 Ft). A pizzák középszerűek szerintem, olcsó alapanyagokkal dolgoznak, de a gyerekek jól ették, én kevésbé voltam lelkes. Lehet még kapni tortillát, gyrost, panírozott frissensülteket, salátákat. Népszerű a palacsinta, édes és sós töltelékekkel is (190-300 Ft/darabáron, ami legalábbis a fővárosi és balatoni árakhoz mérve igen kedvező). A fánk 290 Ft, lehet hozzá kérni öntetet is (+200 Ft). Kipróbáltuk az újdonság churrost, ami szintén mirelitből készül (6 db/ adag 890 Ft + ajándék Nutella öntet). Egy adag édes burgonya 990 Ft, ez viszont szerintem elég húzós ár! Összességében én 3 pontnál nem tudom jobbra értékelni, de azért az ajánlott kategóriában tartom.
2022. június 12.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Közvetlenül a Komáromot Komarnoval összekötő Erzsébet-híd lábánál található ez az étterem, amelynek tetőterében panzió is működik. Mi az étterem mögötti Tesco parkoló felől közelítettük meg a bejáratot, ahol ingyenesen és közelben tudtunk parkolni. Belépve egyből egy fura kettőségbe ütköztünk.
Az étterem eredetileg egy hagyományos magyaros vendéglő volt, részben ezt idézi a mai napig a 70-es-80-as évek tipikus vendéglő berendezése, ugyanakkor a magyar étlap mellett koreai étlapuk is van. Emellett a dekorációkban is visszaköszönnek az ázsiai jegyek, szimbólumok, pl. az integető macska a bárpulton, a színes művirágok, élő aranyhalak az akváriumban. Komárom gazdasági életének legmeghatározóbb vállalata a koreai Hankook vállalat, akik az ipari parkban működtetik hazai üzemüket. A cég betelepülését a koreai éttermek megjelenése követte. Pincérünk elmesélte, hogy az elmúlt években összesen 10 koreai étterem nyitott meg a városban, de mára csak 3 maradt, a Vasmacskának is koreai a tulajdonosa. Az üzemben 3 műszakban, folyamatos üzemben dolgozó munkások részére minden nap főznek koreai menüt. Koreai szakácsuk van. A közeljövőben tervezik egy sushi bár megnyitását, ilyen még nincs a városban. Mi végül is a hagyományos magyar étlapról választottunk, amelyet összességében átlagosnak mondanék. Tárkonyos ragulevest (800 Ft) - a csésze karimáig volt rakva, a lé kicsit el volt sózva, tetszettek a ress zöldségek, Csirkemell csíkokat (1500 Ft), rántott harcsafilét (1900 Ft), rántott sertésszeletet (1500 Ft) kértek a gyerekek, a húsos főételek árazását kifejezetten olcsónak találtuk. A köret hasábburgonya és fűszeres steak burgonya mirelitnek tűnt (500 Ft/ adag). Káposztasalátát (450 Ft), külön tartárt kértünk még mellé (200 Ft/ adag). 10% kötelező szervizdíj mellett is baráti maradt az árazás. Kicsivel 10ezer Ft felett tudtunk bőségesen megebédelni, a maradékot elcsomagolták kérésünkre (150 Ft dobozáron). Az adagok nem voltak olyan óriásiak, mint előző nap a törököknél, de azért ezt sem tudtuk elfogyasztani helyben. Még egy szó a retróhoz: 1 dl szóda 30 Ft-ba (! ! ! ) került. Távozáskor a hátsó kijáratnál össze is futottunk a koreai tulajdonos családdal, kihozták a kisgyereküket levegőzni.
2022. június 12.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Szállásadónk javasolta ezt az éttermet, amely a körforgalom közelében található. Parkolás az étterem mögött lehetséges (ingyenes az egész városban). Kicsit kétkedve fogadtuk, hogy egy szokványos török étterem vajon miben lehet figyelemre méltó, de aztán megérkezve egyből világos lett, hogy ez nem egy átlagos, Magyarországon megszokott kebab büfé, hanem egy igazi szép étterem, méghozzá nagyon tágas, sok asztalos.
Terasz, első terem, második terem, különterem, jó sok asztaluk van, mégis érdemes asztalt foglalni, mert esténként és hétvégenként egész nap megtelik. Nagyon szeretik itt a környékbeliek, és nekünk is nagyon tetszett. Az étlap jó hosszú, színes, tartalmas, informatív. Az árak olcsónak nem nevezhetőek, viszont az adagok igazán hatalmasak. A fogások tételenkénti összeválogatása helyett kértünk egy 2 személyes Szultán tálat (11600 Ft), valamint Adana kebabot (4250 Ft). Kb. 20 perc várakozást követően akkora fatál érkezett, hogy alig fért az asztalunkra. Roston sült bárányborda, birkanyárs, csirkenyárs, fűszeres köfte, sajtos csirkés Shoarma (tkp. gyros hús) érkezett sült krumplival (mirelitnek tűnt), rengeteg salátával, lila káposztával. sárgarépával, pitával. A másik fogás is emberes volt, friss zöldsalátával, sült paradicsommal érkeztek a nyársak. Tetszett a húsok fűszerezése, nem volt agresszív, de mégis karakteres. 4 féle házi szószt is kaptunk a húsok mellé, ezek közül az egyik igen csípős volt, de kettőt nagyon szerettünk, fokhagymás, illetve whiskys. Citromos és epres limonádét (850 Ft/ 5 dl) ittunk. A maradékot elcsomagoltattuk (doboz 150 Ft). Kötelező szervizdíj nincs. A mosdó nagyon tiszta, tágas, szép volt. A mosdó felé haladva be lehet kukkantani a nyitott konyhába, ahol a finomságok készülnek. Nagy mennyiségben szállítanak elvitelre is, folyamatosan mentek az ételes dobozok kifelé a hátsó ajtón. 4 főre 19ezer Ft-ért pukkadásig ettük magunkat, a maradék még egy főétkezésre elegendő mennyiségű volt. A személyzet nagyon jól működött, összeszokott, profi, gyors csapat benyomását keltette.
2022. június 12.gyerekekkel járt itt 45 Komáromi nyaralásunk során természetesen a 3 erődöt is megnéztük, így a frissen felújított Csillagerődöt is. A belső udvaron felépített csarnok emeletén alakították ki az éttermet, amely az erőd kiállítási tereihez hasonlóan vadonatúj, tiszta, kulturált. Kifejezetten tágas, sok asztaluk van, így csoportok ellátására is alkalmas.
A minket kiszolgáló pultos-pincér fiatalember nagyon előzékeny és udvarias volt. Mivel reggeli után az első programunk ide vezetett, így csak üdítőket ittunk (kis üveges Coca Cola, illetve Cappy őszilé, mindkettő 400 Ft-ba került). A kínálatban szerepel fagylalt - csoki és vanília (400 Ft/gombóc, feltételezem, bolti jégkrémből), a jeges kávé vanília fagylattal 900 Ft. Lipóti szendvicsekből többfélét láttunk a hűtőben: sonkás bagettet, tarjás croissant-t , paprikás szalámis zsemlét, rántott húsos szendvicset (650-890 Ft), valamint süteményeket: mignont, tiramisu tortát, gyümölcstortát, ezek ránézésre Szamos cukrászati termékeknek tűntek. A dunaszentmiklósi Kősziklás Borászat borait kínálják decire kimérve és üvegesen is (Pinot Noir rosé, Furmint, Királyleányka, Olaszrizling), 350/500 dl - ez utóbbi a Furmint ára. Egy eszpresszó 400 Ft-ba kerül. Némi rövidital kínálat, illetve üveges sör is van. Az asztalokon lévő papírterítő a Csillagerőd szobormásolat kiállítását mutatja be röviden.
Érdekes
A szállásunk közvetlenül a fürdő mellett helyezkedett el, ahonnan a fürdő főbejárat mellőzésével közvetlenül és pillanatok alatt bejuthattunk a fürdőbe. A napijegy 2150 Ft-ba került, amit igen kedvezőnek találtunk. A karszalaggal a nap folyamán több alkalommal is ki-be tudtunk lépni.
Így az öltözőket, mosdókat, hajszárítót a fürdőben nem kellett használnunk. A kinti termálmedence felnőtteknek nagyon kellemes és gyógyító hatású (14 év alatti gyerekek nem mehetnek be), bár a sötétbarna fával való körbekerítése nem tűnik túl szépnek. Sajnos nagyon betűz így is a nap, ezért mindenki inkább az árnyékos részekre próbált húzódni, amiből nem akadt sok. A kinti részben van egy nagy 24 fokos úszómedence, azt nem próbáltuk ki. A legtöbb vendég, így a családosok is a kinti élménymedencében töltötték az időt, amely szintén nagyon napos, árnyék nélküli volt. Van két egyszerűbb csúszda is. A strand parkos része tágas, itt napos és árnyékos részek is voltak bőségesen, bár sok vendég jött össze Pünkösdkor. Hegyekben álltak a napozóágyak, amelyeket a fürdőmestertől lehetett elkérni, ha jól láttam, nem kellett érte fizetni. A szállodák felőli oldalon volt több étkezési lehetőség (2 étterem, 1 pizzéria, bár)
A benti termálmedencében nem jártunk, mivel a gyerekeket nem hagyhattam egyedül. A parkoló ingyenes, de a csúcsidőszakban megtelik, és a szabálytalan parkolók miatt esetleg a kijutás sem mindig könnyű. Összességében egy retró hatású, de kedvező árú, közkedvelt vidéki, kisvárosi strand. Aki megteheti, inkább hétköznap menjen, akkor nincs szardínia-hangulat.
Bár én már jártam itt korábban is több alkalommal, nem volt kérdéses, hogy a komáromi családi nyaralás alkalmával sem maradhat el a Monostori erőd ismételt felkeresése, bár a gyerekeim az ötlettől annyira nem voltak lelkesek. A családi jegy 4300 Ft-ba került.
Kicsit meglepődtem, hogy a Monostori erőd belépő árai olcsóbbak, mint a Csillagerődben, ami sokkal kisebb, és szerintem kevésbé izgalmas, nem olyan sokszínű, bár igaz, hogy az most az újdonság itt a városban. Minden esetre a Monostori erőd is sokat változott, szépült ez elmúlt években is, mióta utoljára itt jártam. A gyerekekkel nem az egész komplexumot jártuk be, a bejárattól jobb irányba indultunk el, először a laktanyán belül, majd egy kicsit kívül a falak mentén. Utána a Dunai bástyát, a kikötőt, a kilátót és a "vizes" kiállítást néztük meg (Duna, hajók és mesterségek a tematikája). Egyébként innen is be lehet jönni az erődbe, pl. ha valaki a Duna felől hajóval érkezik. A főbejárati jegypénztár mellett és a Dunai bástyánál is van büfé. Ezt követően a bejárattól balfelé lévő Kenyérmúzeumot (Sütőipari emléktár) néztük meg, ahol a különböző tájegységek jellegzetes kenyérfajtáit és péksüteményeit csodálhattuk meg, sajnos csak vizuálisan. Praktikus tanácsként írom, hogy érdemes rétegesen öltözni, mivel a szabad tereken óriási hőség volt, árnyék hiányában tűz a nap, míg a kazamatákban, az erőd zárt vastag falai között még nyáron is csak 10-15 fok van.
2022. június 12.gyerekekkel járt itt 55 A Brigetio Fürdőtől autóval 3 percre található. A Csillagerődben jártunk már korábban, még a nagyszabású felújítás előtt. Mondhatnám, hogy rá sem lehet ismerni, de ez azért nyilván nem lenne igaz, minden esetre nagyon markáns a változás. Az erőd az alakjáról kapta a nevét, közvetlenül a Dunaparton található.
A szépen kialakított parkolóból egy tágas fogadótérbe, a látogatóközpontba érkeztünk. Látszik, hogy minden vadonatúj, szinte meg sem száradt még a friss festés. A 3000 m2-es kiállítócsarnokban a Szépművészeti Múzeum antik és középkori szobormásolatai kaptak helyet. Ókori görög, római, majd román, gótikus, reneszánsz szobrok következnek. Az erőd laktanyaépületét nemcsak belülről lehet körbejárni, hanem fel lehet menni a fal tetejére, ahol a körpanorámát is megcsodálhatjuk. A legnagyobb méretű, monumentális reneszánsz szobrok a belső udvarban felépített Colleoni csarnokban láthatóak. Az alsó szinten egy nagyon érdekes időszakos kiállítás tekinthető meg, amely Brigetio, az egykori római katonai tábor történetét mutatja be. Az emeleti karzaton igényes büfét alakítottak ki. A felnőtt belépő 2500 Ft, a gyerekjegy 2000 Ft. Árusítanak kombinált jegyet a Monostori erőddel, de csak azonos napon lehet felhasználni. Top látnivaló a városban a Csillagerőd, ez kétségtelen!