Gyémánt 500
2022. május 17.barátokkal járt itt 55 Ismét sikerült eljutni egy kiállításmegnyitóra a Macskához nevezett kiskocsmába. A berendezés nem változott az elmúlt években, eklektikus, romkocsmás, egyedi ízzel. Fiatalos a berendezés és a vendégkör is, kicsit elvont-underground. Vannak ételek is, de mi nem ettünk. A kávé nagyon finom és kedvező árfekvésű, a cappuccino 480 Ft, az eszpresszó 400 Ft volt.
Izgalmas a sörkínálat, stout is van náluk. A mosdó egy kicsit szűkös, és az is romkocsmás, ami nem pozitív jelző egy mellékhelyiség esetében. A szomszédok már szót emeltek a hanghatások és a mozgolódás miatt, ezért kérte a személyzet, hogy kint ne hangoskodjunk. Ez mondjuk érthető.
2022. május 17.egyedül járt itt 45 A Csíki éttermek közül ebben jártam először, de utána egy hónapon belül meglátogattam más egységüket is. A Nyugati tér közelében lévő helyen korábban már több étterem, bisztró, bár próbálkozott, de pár évente cserélődött a név és a gárda is. Talán most a Csíki csapat stabilitást és hosszú távú fenntarthatóságot hoz számukra.
A beltér modern, kicsit átlagba olvadó bisztró vendéglátóhely, középen bárpulttal, fent galériaszinttel. Hétköznap ebédmenüt kínálnak kedvezményes árfekvésben. Egy hetente változó listáról lehet választani, 2 leves, 2 főétel, 3 desszert közül bármilyen kombinációban. 2 fogás 1850, 3 fogás 2250 Ft-ba kerül. Választásom hideg meggyleves, majd cigánypecsenye második fogásként hasábburgonyával, házi csalamádéval. Kellemes, korrekt ebédet kaptam. Nem kiugró gasztro-élmény, de rendben lévő. A kiszolgálás nagyon készséges. A normál étlap itt is újságformában készült, 10 féle ételük van, tehát rövidebb, mint a Mechwart ligetnél lévő nagyobb, régebbi éttermükben, de van köztük átfedés (azonos ételek). Sörfronton természetesen a Csíki söröket kínálják csapoltan és üvegesben is. Összességében jó élmény volt, de nem annyira hangulatos, illetve emlékezetes, mint a már emlegetett "Nagytestvér"-nél.
2022. május 17.egyedül járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Sajnos itt látványosan leromlott a színvonal többféle szempontból is. Az árak jelentősen emelkedtek, igaz, ez nem egyedi jelenség, viszont közben a többi tényező meg jelentősen gyengült. Egy 12 db-os sushi maki szettet választottam (1690 Ft). A sushi szetteknél sem az ízek/fajták, sem az ár nem volt feltüntetve.
A kész kínai szószos ételeknél az árak és a megnevezés is feltüntetésre került. Minden étel hideg volt, mindent folyamatosan mikróztak. A sushi állott volt, a nori lap száraz, rágós, a rizs gyenge minőségű. A sushi rollok tölteléke lazac, uborka és sárga paprika volt. A gyömbéből két kis szálat kaptam (kb. a szokásos/normális mennyiség 20%-át). Nem wasabi volt az annak látszó zöld paszta, hanem valami kínai olcsó utánzat. Pálcika nincs, +100 Ft-ért lehet kapni. Érthetetlen! Hiszen ez az evőeszköz. Fizetős lett az evőeszköz? Életemben nem ettem műanyag villával sushit, ezután sem fogok csak azért, mert az ingyen van. Talán kellett volna vinnem magammal pálcikát, ha enni szeretnék. Vicc. . . A két kínai (? ) hölgy unott, érdektelen viselkedése sem volt éppen szimpatikus. Ha tetszik, ha nem, ez van, veszed, viszed, kit érdekel? Kb. ilyen volt a hozzáállásuk. Az asztal ragacsos, koszos volt, mint amit nem takarítanak sem alaposan, sem rendesen. Az évekkel ezelőtti képekhez és benyomásokhoz képest zuhanórepülés.
2022. május 17.gyerekekkel járt itt 55 Budapesti lakosként is szívesen jövök el ide. A covid előtt jellemzően élhetetlen volt, már a felvezető út mellett sorakoztak a turistákat szállító buszok, az út mellett bóvli árusok, túlárazott kommersz cikkekkel, fent a szobornál szelfizők, gyakorlatilag nem lehetett úgy fotózni, hogy valaki ne álljon be eléd, kerülgetni kellett a figyelmetlen turistákat (nem nevezném meg, de van 1-2 népcsoport, akik különösen bután, szerencsétlenkedve viselkednek tömegben, gyakorlatilag kikerülni sem lehet őket).
Legfontosabb tudnivaló a hegyről, hogy 235 méter, így a magasabb domborulatokhoz szokott országokban ezt nem is neveznék hegynek. A budai oldalon az I. és a XI. kerülethez tartozik a területe. Tetején a Citadella a nagyon népszerű kirándulóhely és látványosság. A Citadella mögött egy kellemes parkos rész található. A másik figyelemre méltó látványosság a Szent Gellért szobor és emlékmű az Erzsébet híd felett. Többféle útvonalon lehet ide a hegyre feljutni. Ha a Gellért Fürdőtől indulunk, akkor a népszerű csúszdás játszótérhez érkezünk. Gyalogosan a Citadellától le lehet ereszkedni a Dunapartig egy sétányon, ahol pár évvel ezelőtt több támadás is történt. Remélhetőleg azóta biztonságosabb lett. A Gellért-hegynek több kisebb barlangja van, melyek közül a leghíresebb az a Szabadság hídfő felett, amelyben a Sziklatemplom található. Autóval szerintem nem érdemes felmenni, jár ide busz, de gyalogosan sem túlságosan megterhelő túra.
2022. május 16.egyedül járt itt 45 Ez egy igazi arabos street food, amit itt készítenek, legalábbis az én értékelésem szerint. Egy klasszikus "fusion" szendvicset készítettem, amelyben falafel, hummus, savanyúság (ecetes uborka), pácolt fehérrépa, paradicsom, sok-sok menta és petrezselyem, kevéske ctiromhéj, arab pita kenyérbe palacsintaként becsavarva és burritóként összesütve a grillen.
Egy nagyon pikáns, fűszeres, harmonikus ízhatású melegszendvicset kaptam. Kinézetre inkább jellegtelen, de csodásak voltak az ízek és az állag is korrekt. Szerintem egy kicsit drága (1490 Ft-ért ez volt a legolcsóbb ételük), de finom és kiadós. Én nem is tudtam egyszerre megenni az egészet. Lehet kérni ugyanezt menüben sült krumplival vagy fűszeres krumplival 2190 Ft-ért, illetve vannak zöldséges-hummuszos tálak (bowl) 2800 Ft körül. Szószok, italok további pénzösszegekért. Egyszemélyes kis vállalkozás, egy lány készített mindent, aki egyáltalán nem beszélt magyarul (talán ukrán volt? ). A benti részben a fal mellett van egy könyöklő, itt lehet helyben enni, illetve 2 asztal a járdánál, de nincs semmi árnyék, napernyő. Folyamatosan érkeztek az ételfutárok, utána láttam, hogy fent vannak a wolt és a foodpanda honlapján is, szóval akkor ezért. Igaz is, egyértelműen elviteles hely, szerintem is.
2022. május 16.egyedül járt itt 55 Frissen nyitott újhullámos kávézó a Király utcában, a Gozsdu Udvar bejáratával szemben, a Kazinczy utca közelében. Igazi nemzetközi hangulatú, multikulti a hely. Hatalmas belmagasság a boltíves térben, abszurd falfestések, feliratok, festmények, és meglepően sok asztal van. Míg a portál szűk, mindössze egy ajtónyi, a bárpult mögött hirtelen megnyílik, kitárul a tér.
Nem akarok butaságot írni, de nekem úgy tűnt, hogy a barista szakállas fiatalember török, vagyis törökül beszél. A mosolygós fiatal pultos lány sem beszélt magyarul, talán egy kicsit. De nem tudnám megmondani, hogy ő milyen nemzetiségű. Minden esetre volt náluk egy vendég család, a gyerekek kaptak színezőt, rajzeszközöket, nagyon kedvesen bántak velük. A kávé az átlagnál egy kicsit drágább, még az újhullámos kategóriában is. Az én cortadom 750 Ft-ba került, egyébként az eszpresszó 550 Ft, a cappuccino 850 Ft. Egy kicsit más volt a cortado (kevesebb tejhab), mint amit megszoktam, de érezni lehetett így is a kitűnő kávébab alapanyagot. Az otthonra is vásárolható kávé a Cracker Jack pécsi székhelyű pörkölőből érkezett. Az itteni kávé fenntartható gazdálkodásokból érkezik. Jeges kávéfélékből igen gazdag a kínálat. A kávén kívül lehet inni teát, matcha lattét, sőt koktélokat. A pultban csupán néhány fajta, de izgalmas, házias külsejű sütit láttam: áfonyás és narancsos banánkenyeret (750 Ft), 2 féle vegán cupcake-et (meggyes, csokis), és "Bársony álom" névre hallgató ruby és fehér csokis tortaszeletet (850 Ft), továbbá sült tejberizst. Most ahogy nézegetem vissza a fotókat, rakom össze a mozaik darabkáit. Szóval, igen, a barista biztosan török volt. Az itallapon szerepel török kávé (750 Ft) és török tea (550 Ft), és ugye a sült tejberizs a török kebab büfék tipikus desszertje. És a "csúcs" bizonyíték: az asztalomon lefotózott könyv címét most fordítottam le. "Varolusculuk", azaz Egzisztencializmus (J. P. Sartre könyve) törökül. Megfejtettem a rejtélyt. Köszönöm a finom kávét és a lehetőséget a nyomozásra. Nagyon szívélyes, különleges, egyedi hangulatú hely a Kern.
2022. május 14.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Egy időben rendszeresen jártunk ide, az előző munkahelyemen sokan kedveltük, nekem meg ráadásként nagyon közel esik a lakásunkhoz is. Már több mint 10 éve működnek itt ugyanolyan profillal Újlipótvárosban, a Nagykörút közelében. Belga söröket csapolnak, de a konyhájuk is nagyon jó.
A berendezés évek óta változatlan, igazi jó kis pub miliő van itt, elég sok asztallal az L alakú vendégtérben, amelyből még különterem is nyílik. Az étlapjukon a fogások frappáns neveken szerepelnek, de le van írva, hogy ez amúgy mit takar, miből áll. A főételek árai 3000-4000 Ft körül alakulnak, illetve a marha, bárány és tengeri halételek 5-6000 ársávban. Ráadásként hétköznap ebédidőben egy olyan 2 fogásos menü ajánlatuk van, hogy az étlapról a rák és a halak kivételével bármely főételt lehet választani, utána jön egy napi desszert, hozzá egy üveges víz (szénsavas vagy csendes) és ez a választott főétel a la carte árának a felébe kerül. A főételből ez esetben zóna adagot adnak, ami kb. 70%-os mennyiségnek felel meg. Számomra ez egy tökéletes ajánlat. Elég sok asztalnál ültek már a vendégek, amikor érkeztem, de némi várakozás után már fel is vették tőlem a rendelést, kaptam releváns ajánlást is. Ha többen érkeztek enni, érdemes asztalt foglalni még hétköznap ebédidőben is, péntek és szombat este pedig feltétlenül ajánlott, mert telt ház szokott lenni. Amit ettem: Új idők új csirkéje, ami egy serpenyőben zöldségekkel grillezett csirkemell húsos egytálétel, burgonyával, borsos joghurttal meglocsolva. (1745 Ft a félár), a desszert házi rétes volt, egy almás és egy túrós, de lehetett volna az ízekkel variálni. Gyorsan készültek és érkeztek az ételek, nagyon finom, ízletes volt minden. Nagyon jó ár-érték arány, jelenleg szerintem itt a környéken az egyik legjobb ebéd ajánlat. Szóval helyi home office-osok, figyeljetek!
2022. május 14.gyerekekkel járt itt 55 A 13. kerület megújult, megszépült része lett a Lehel piac és a Dózsa György út közötti terület. A Taksony utcai modern új építésű lakóház földszintjén üzlethelyiségeket alakítottak ki. A Kassák utca felőli oldalon nyílt meg a közelmúltban ez a kézműves pékség, ahol nagyon finom péksüteményeket, kenyereket találni.
S ahhoz képest, hogy a kézművesség itt nemcsak szlogen, az áraik egész korrektnek mondhatóak. A nosztalgia kifli 120 Ft, a fonott kalács 650 Ft, a bécsi fonott zsemle 120 Ft, a kakaós csiga 350 Ft. Ez utóbbi hatalmas és nagyon durván csokis volt! Különösen szimpatikus volt, hogy az eladó hölgy megkérdezte, hogy porcukorral vagy anélkül kérem-e a csigát, és a többi édes péksüteményél is volt választási lehetőség, hogy kér-e rá a vevő porcukrot. Én ugye a porcukor mentesség híve vagyok, szerintem elég már az a cukor és szénhidrát, ami alapból benne van ezekben a finomságokban, nincs szükség további tuningra. Úgy érzem, a következő látogatásra is lesz még mit kóstolni, a fahéjas csiga, a sajtos stangli, a briós, az erdei gyümölcsös csiga, a pogácsák, a perecek, a túrós batyu, no és a kovászos kenyerek is szóba jöhetnek nálam. Egyébiránt szendvicseket is készítenek a helyi pékáruból (990 Ft) pesztós, hagymalekváros, Camembert sajtos töltelékkel. Helyben is lehet étkezni, és van kávé, illetve üdítő is mellé italként, de én ezúttal elvitelre vásároltam. A kalácsot a fiam egy este alatt megette, nagyon jó volt a tésztája. A csigák még másnap is teljesen fittek maradtak.
2022. május 14.barátokkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Jártam itt már korábban, jó pár évvel ezelőtt, de akkor csak 1-1 sörig jutottunk a teraszon, aztán mentünk is tovább. Most viszont úgy alakult, hogy egy esti túrát sikerült összerakni itt a környéken a budai oldalon a Vízivárosban (I-II. kerület) és a Polóba is benéztünk.
Meglepett a vérbeli angol pub hangulat, az igényesen kialakított beltér, a bárpult, a bárasztalok. A két szintes étteremben a lenti rész a mozgalmasabb, az ivók, a magányosok és a törzsvendégek gyűjtőhelye, de ez az autentikusabb, míg az emeleti részen nagyobb baráti társaságok foglaltak helyet, illetve a párok, akik inkább maguk szeretnének lenni nyugisabb, bensőségesebb környezetben. Mi egyértelműen a lenti részben táboroztunk le, a bárpulthoz legközelebbi kerek bárasztalnál. Mivel angol sörözőről van szó, egyértelmű, hogy van náluk csapolt Guinness sör, így én abból ittam egy pohárral. Angolok ide vagy oda, egyébiránt cseh söröket tartanak, Krusovicét, Pilsner Urquell-t, bár ez utóbbit már Magyarországon gyártják a cseh eredet ellenére (850 Ft/korsó). A ház fehér bora Frittmann Cserszegi fűszerese (350 Ft/dl). Panyolai pálinkákat tartanak, melyek közül fahéjas almát és szilvát kóstoltunk, illetve Panyolai máklikőrt és limoncellot. A régi vágású - nejlonlapos, kívül műbőr kötéses - étlapon magyaros és tradicionális "nehéz" ételek szerepelnek. Gulyás, sólet, sztrapacska, lecsó, cigánypecsenye, töltött káposzta, kacsacomb. . . , nem is sorolom végig. A húsos főételek árai 3000 Ft körül alakulnak, ami nem tűnik meredeknek egyáltalán. Sörkorcsolyák terén kolbászok és virsli. Nagyon kedveltük a Polót, szívesen visszatérnék ide, legközelebb enni is valamit.
Több Csíki Vendéglő is felbukkant a városban, eddig úgy tűnik, hogy ez a legszínvonalasabb, pedig a többi sem gyenge. Itt a Mechwart liget keleti sarkánál korábban egy jónevű kézműves cukrászda működött, talán az egyik első igazi újhullámos cukrászda volt Budán, de cukrászdának talán túlságosan nagy volt ez a hely.
Nem könnyű parkolni itt a környéken még szombaton sem, a Nagykörút folyamatos forgalmi akadályairól már nem is beszélve, ezért inkább tömegközlekedéssel jöttem. Az éttermet körbe-öleli az ugyancsak tágas, sok asztalos terasz, ahol elég sok vendég ült szombaton ebédidőben, de én inkább a benti részt választottam. Itt a bejárattal szemben található a pult, ahonnan jobbra és balra is tágul a tér, és sok asztal van, illetve további különtermek is nyílnak. Nagyobb társaság esetén feltétlenül érdemes előre foglalni asztalt. Be lehet jelentkezni csoportos sörkóstolásra szakavatott vezetéssel, bemutatóval. Ottjártamkor is éppen kezdődött egy ilyen bemutató egy baráti társaság részére. A pult melletti üveges "vitrin" mögött láthatóak is az acél söröshordók. Érkezésemet követően azonnal köszöntöttek a székely népviseletbe öltözött hölgy és férfi pincérek. És hoztak csak úgy beköszönő ajándékképpen egy pohár csapolt Csíki világos sört és egy zacskó paprikás Csíki chipset (amit egyre több helyütt látok felbukkanni a boltokban is). Mindenki kedves, lelkes, mozgékony volt. Nagyon otthonos, barátságos, szívélyes a hely. A berendezésben megjelennek a székely népi elemek, de egyéb izgalmas dekorációk is akadnak, pl. a különteremben egy régi autó. Az étlap rövid, talán összesen 15 tétel van benne, de mind izgalmasak. Itt is olyan volt formára az étlap, mint a Bajcsyn, azaz hírlap formájú. Kezdtem egy csorbalevessel, amelybe húsgombóc került (1590 Ft/ kis adag, de ez is kiadós), kitűnő, savanykás, karakteres, babérlevéllel, imádtam! Másodikként egy hideg előételt kértem, mert ismerem a befogadási korlátaimat, egy adag Vinetét - azaz padlizsánkrémet - friss zöldségekkel és kovászos erdélyi házi kenyérrel (ami sötétebb, mint a hazai házi kenyerek) (1190 Ft). Ez is nagyon ízlett, kiemelten tetszett a kenyér. Volt még az étlapon házi hamburger is, amit láttam a szomszéd asztalnál, nagyon ínycsiklandóan nézett ki, de a leves után én meg nem bírtam volna már enni. Szász kolbász, csülök, mícs, töltött paprika, pisztráng, illetve 2/4 személyes csíki tál is szerepel az étlapon az erdélyi - székely ételek körében. Az itallapon a Csíki sörök mellett csíki sörpárlat, csempész vodka és csempész keserű likőr is szerepel. 8 féle Csíki sört csapolnak, de üvegesben elérhető a teljes Csíki sorozat. Nincs kötelező szerviz díj, de nyilván megszolgálta a teljes stáb. A mosdó az alagsorban van, nem akadálymentesített a megközelítése. Összességében egy kitűnő éttermet ismertem itt meg, szívesen mennék még.