Gyémánt 500
2025. január 25.egyedül járt itt 45 Indonéz vendéglátó egységből nem sok található a fővárosban, van még talán 2 extrém drága, de gasztronómiai szempontból nem túl meggyőző étterem, indonéz kávézó viszont talán ezidáig ez az egyetlen. Nagyon kellemes a környezet is, hiszen az V. kerületi Károlyi-kert egyik sarkán, egy saroképületben működnek.
A nyitva tartási idő nekem átláthatatlan, többször jártam erre, amikor nem voltak nyitva, pedig a meghirdetett nyitva tartási idő szerint kellett volna. Minden esetre azért többedik kísérletre sikerrel jártam. A hely lelke a tulajdonos indonéz fiatalember, aki kissé esetlenül, de annál igyekvőbben mindenes egyszemélyesként csinál mindent is. Felveszi a rendelést, főzi a kávét, teát, készíti elő az ételeket, majd viszi ki az asztalhoz, a végén pedig intézi a fizetést. Szolid az ételkínálat, de próbált belecsempészni tradicionális indonéz ízeket, ételeket. Én a Pisang Bolen csokis-banános leveles tésztába töltött desszertet kóstoltam, amit forrón és karamella öntettel kínálnak, mellé egy Curacao kék hideg frissítő italt ittam, összesen 1750 Ft-ot fizettem. Érdekes élmény volt ez a kis hely, további asztalok a galériaszinten találhatóak.
2025. január 25., kollégákkal járt itt 35 Magam nem tiktokozom és az instagramon sem vagyok jelen, nem is tervezem a jövőben egyiket sem, viszont a gyerekeim révén azért eljut hozzám néhány információ, néha még így is több, mint amennyit igényelnék e témakörben. Ezekről az elsősorban fiataloknak szóló social media platformokról indult el a Fővám téri kisbüfé hírneve, és csakhamar számomra megdöbbentő hájp lengte körbe őket.
Ha pontosan nem tudod, melyik részére esik az utcának, akkor is könnyű megtalálni az előtte kialakult sor és várakozók csoportja alapján. Mivel elég gyakran járok erre, az értékeléssel pedig szokásosan meg vagyok késve, jelzem, hogy a fotók a legnagyobb őrület idején készültek, hónapokkal ezelőtt. Azóta a hely - vélhetően a nem kevés bevételnek köszönhetően - már sokat csinosodott, igényesebb lett, bár nagyobb nem - és már nincs olyan tömeg előttük. Szóval a meghirdetett két csodaital a tiramisu, illetve matchamisu (matcha zöld tea + tiramisu) volt, voltaképpen egy latte feltuningolva és jól marketingelve. Nem mondom, ügyes! Aztán a hosszas várakozás után kapsz egy lattét papírpohárban babapiskótával, műanyag szívószállal, tömény kakaó szórással vagy fahéjréteggel a tejhab tetején. Fizetsz 1745 Ft-ot, és utána nagyon boldog vagy, hogy már te is kipróbálhattad. Persze elégedetten elkészíted a kötelező szelfiket is. Az őrület idején kb. minden vásárló ezeket az ízesített lattékat kérte, de egyébként van náluk sima eszpresszó is, átlagos 585 Ft-os áron, valamint csomagolt szendvicsek, croissant, mézes zserbó. Egyértelműen elviteles hely, nincs is benti, beülős része, csak egy ablaknál rendelsz. A járda mellett van egy kerek bárasztal, székek nélkül a szabadban.
2025. január 25.egyedül járt itt 55 2024 év elején csendesen megnyitott ez a klassz hely a Klauzál téren. Talán olvastam is róla egy ajánlót, de akkorát nem durrant a hír, pedig egy igazán színvonalas, fiatalos, multikulturális, többfunkciós izgalmas vendéglátó egység, amely megérdemli a figyelmet.
Csütörtöktől hétfőig tartanak nyitva reggel 8-tól délután 4-ig, szóval normál munkaidő után már sajnos nemigen lehet ide betérni. Elsősorban a környékbeli nagy számú külföldi turistát célozzák meg, azon belül úgy láttam, minden korosztály jól érezte itt magát. Reggeliző, specialty kávézó, delikátesz, kézműves pékség, brunch - mindezeket nyújtja Davidék konyhája, ha jól értettem, a külföldi illetőségű fiatalember az egyik tulajdonos és a pék, párjával, Liorával nyitották meg a helyet. Közben utána olvastam, és az átmenetileg zárva tartó Baraka luxusétterem a Dorottya utcában is az ő nevükhöz kötődik, szóval akkor azért nem mondanám őket kispályásoknak a budapesti vendéglátásban. A tartalmas egytálételek ára 3000-3500 Ft között alakul, shakshuka, házi granola görög joghurttal és idénygyümölcsökkel, jemeni Ziva paradicsommal és tojással, saláták 2 méretben/ cékla lencsével, kecskesajttal, répa kölessel és tahinivel. Szendvicsek hidegen vagy grillezve 1700-2500 Ft között. Kitűnő volt a kávé! (a latte 1490 Ft). Többféle sütiből szokott lenni kóstoló, pl. bejgli, kókuszos süti. Ha már a Zsidó-negyedben járunk, volt még 2 féle babka is (1290 Ft/szelet), csokis és fehér csokis.
2025. január 25., kollégákkal járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A munkahelyünk közelében található ez a vendéglátó egység, amelynek fő profilja az induláskor cukrászda és kávézó volt, ám az elmúlt években inkább afféle kifőzde jellegű hely lett. Mivel a környéken sajnálatosan kevés az olyan hely, ahol a környékbeli rengeteg irodai dolgozó ebédelni tudna, ezért ők is ráálltak a melegkonyhára és az ebédeltetésre, hétköznap kínálnak napi menüt, valamint néhány fajta frissensültet.
Közben a sütemény kínálat elég szerény szinten mozog mind választék, mind minőség szempontjából. Mindazonáltal, ha már valaki mégis ide szeretne bejönni, akkor javaslatom szerint érje be a kávéval, bár az sem átütő, mert sajnos a főételek tekintetében már több csalódás ért bennünket. Voltak olyan kollégáim, akik itteni ételtől kaptak ételmérgezést, fogalmazzunk úgy, hogy a gyomruk nem bírta. Én egyszer ebédeltem itt, de többet biztosan nem fogok. Ráadásul egyáltalán nem olcsó hely, egy zóna adag főétel, amit brassóinak mondtak, de engem egyáltalán nem emlékeztetett a brassóira, azért 2700 Ft-ot fizettem. Összességében, számomra csalódás a hely és nem ajánlom. Sajnálom.
2025. január 25.egyedül járt itt 55 Az egykori Radetzky-laktanya helyén, a II. kerületi Bem téren 2024 nyarán nyílt meg a Kimpton BEM ötcsillagos butikhotel. A szálloda földszintjén található a szállodához hasonlóan luxus színvonalú AGOS étterem. Különleges építészeti megoldások, fényűző hangulat, patyolat tisztaság.
A szállóvendégek számára ez a svédasztalos büféreggeli helyszíne reggel 7-11 óra között, de külsős vendégeket is fogadnak. Minden nap nyitva tartanak 12-22 óra között, ebéd- és vacsora étlappal. Az étterem Fehér Attila executive séf vezetésével az innovatív, mediterrán konyhát képviseli - spanyol tapasok, paella - magyaros hangulattal, amint a beharangozóban olvastam. Van pár klasszikus magyaros fogás is, pl. Somlói galuska, paprikás csirke. Átlag feletti árfekvés, előételek és desszertek ára 3-4000 Ft, főételek 6500-17000 Ft, köretek még pluszban 2-3000 Ft, kötelező szervizdíj +15%. A személyzet felkészült, figyelmes, udvarias. A latte szervizdíjjal együtt 1483 Ft-ba került. Csak a hangulat kedvéért is érdemes benézni.
2025. január 25.egyedül járt itt 55 Sajnálom, hogy korábban nem vettem észre ennek a helynek a létezését, pedig értékelést is írt róla egy korábbi aktív ittjartam. hu-s értékelőnk, aki sajnos 2019 után, úgy tűnik az azóta elmaradozó értékelésekből, hogy eltűnt a csapatunkból. A XV.
kerület Rákospalota városrészében, számomra ismeretlen környékén található ez a családias, fiatalos cukrászda, a Régi Fóti út közelében. A környék jellegzetessége, hogy itt az alapvetően hagyományos, családi házas övezetbe egy kisebb lakótelep is beépült. A cukrászda szomszédságában autóalkatrész bolt és esküvői ruha készítő szalon működik, érdekes szomszédság. Bent egy fiatal, csendes szavú, mosolygós hölgy szolgált ki, aki nemcsak egy eladó, több annál. Tudott beszélni a süteményekről, tortákról, szívesen ajánlott. A korábbi értékelő írta, hogy akkoriban nem voltak még mentes desszertjeik, ez már azóta változott. Éppen utánam érkezett be egy anyuka a kisfiával, akik mentes sütit szerettek volna, s többféle közül választhattak. Pl. csokis-kókuszos lisztmentes torta volt az egyik ilyen. Vannak tradicionális, fősodratú sütemények, pl. krémes, Rákóczi túrós, puncstorta, Eszterházy torta, de akadnak újhullámos, francia stílusú monocake-ek is, pl. epres bubble (950 Ft) - az én választásom, csokis mousse, málna-csokis mousse, mákos-citromos pite, valamint többféle sajttorta, ami mostanában nagy sláger, bár én annyira nem vagyok oda érte. A sütemény finom, könnyű, jó állagú volt, de számomra túlságosan édes a gyümölcsös burkolat. Az árak a budapesti átlagnál kedvezőbbek, itt még jellemzően 1000 Ft alatt/körül alakulnak a szeletárak. Az eszpresszó 550 Ft, a cappuccino 750 Ft. Helyben 5 asztalnál lehet kényelmes, kulturált körülmények között sütizni, kávézni, beszélgetni. A sütemények itt helyben készülnek a pult mögötti cukrászüzem részlegben.
2025. január 21.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Mediterrán vidékekről prémium termékeket kínáló delikátesz "vegyesbolt" a Kodály Körönd közelében. Olasz, spanyol, görög ételek és italok, bor, pezsgő, desszertek, friss gyümölcs és zöldség. A Prosecco az egyik sláger termék, a másik talán a kávé. Helyben is lehet kávézni, de mindössze egy kis asztaluk van, ami nyilván legtöbbször foglalt.
Több tucatnyi szárított gyümölcs, mindenféle magvak, egzotikus rágcsálnivalók dekára kimérve. Az Aulich utcai Lui kézműves pékség kenyereit, sós és édes péksüteményeit kínálják, amelyek kiváló minőségűek, azonban én nagyon drágának találtam őket. Még a hasonló zsánerű pékségekhez mérten is. Bár ki tudja? Úgy szaladnak az árak. . . A klasszikus francia baguette 1099 Ft (35 dkg), a vajas croissant 999 Ft (mi értelme ennek a sok 9-esnek, nem is értem? ) , a többi péksütemény mind 1000 Ft felett, igaz, egy kicsit nagyobbak az átlag méretnél, de nem sokkal. A vadkovászos tönkölyös - magvas kenyér 1399 Ft (60 dkg). A San Benedetto 5 dl-es Zero citromos Ice Tea 400 Ft-ba került, ja nem, csak 399 Ft. Igényes, minőségi kis bolt, de szerintem összességében túlárazott. Még az akciós termékeket is drágának találtam. Sajnos.
Érdekes
2025. január 21.egyedül járt itt 45 Egy új kulturális központ az impozáns Andrássy úton. A kissé fura "HAB" rövidítés annyit takar angol szavak rövidítéseként, hogy magyar képzőművészet és üzlet, bármit is takarjon ez. A korábbi Kogart-ház igényesen felújított eklektikus-neoreneszánsz villa épületében új "lakók" jelentek meg, úgy olvastam, hogy az MBH Bank Művészeti Alapítvány lett az üzemeltető.
Céljuk, hogy a hazai kortárs művészeti szcéna otthonaként szolgálhassanak. Igazából már 2023 június óta, de nekem elkerülte eddig a figyelmemet. Nem is a kiállításra, hanem a csalogató bisztró táblára mentem be, de ha már ott voltam, természetesen megnéztem a kiállítást is, ami ingyenes volt. Egyébként a kiállítótermen kívül még van itt alkotóműhely, podcast szoba, grafikai stúdió is, illetve rendezvényekre is ki lehet bérelni az épületet vagy annak egyes termeit. A felső kiállító szintre egy különleges, csillámló szivárványszínű csigalépcső vezetett fel. Inkább extrémnek mondanám, mint esztétikusnak. Az aktuális kiállítás témája a Kert, az élet lehetősége. Modern festmények, illetve installációk számomra ismeretlen művészektől, pontosabban egy festőt mégis ismertem közülük, Kondor Attilát, akinek nagyon tetszenek az alkotásai, az itt lévő festménye volt számomra a legtetszetősebb. A lovas installáció a másik teremben meglehetősen szokatlan volt. Különleges.
2025. január 19., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
10 éve működő, teljesen húsmentes, vegán, illetve vegetáriánus ételeket kínáló tágas, közkedvelt és jól ismert, mondhatni, jól bejáratott étterem a Múzeum körúton, a Nemzeti Múzeummal szemben. A hosszú pultnál a földszinten önkiszolgáló rendszerben lehet rendelni, a pult végén fizetni, majd szabad asztalt vadászni.
Erre a galériaszinten több esély volt, a földszint megtelt. Többféle menüt kínálnak, kombinációs lehetőségekkel. Az általam választott kis menü: kis leves, kis adag főétel és köret összesen 2550 Ft-ért. Alapvetően nem vagyok híve a húsételeket mímelő vega kajáknak, így számomra a vega gírosz tál nem értelmezhető, de a vega pörkölt sem. Minden nap van többféle leves, tészta, egytálétel, szószos étel, rakott zöldséges fogás, indiai fűszerezésű étel, főzelék. Bakonyi gombapörköltet ettem galuskával, illetve egy gazdag zöldséglevest, amiben káposzta is volt, olyan ízvilággal, mint a frankfurti leves, persze virsli nélkül. Nekem kicsi volt az adag, nem laktam jól. Az ételek fűszerezése, elkészítése tetszett.
2025. január 19.egyedül járt itt 45 Sokadik Lipóti Pékség, ezúttal a XI. kerületen belül Gazdagréten, az Eleven Center első emeletén. Plázának vagy bevásárlóközpontnak nevezni eléggé fellengzős lenne, az viszont igaz, hogy több üzlet található az épületen belül. A földszinten a SPAR, míg az 1. emeleten csupán a Lipóti volt nyitva.
A többi üzlet lehúzott rolója, az egyébként kihalt folyosók miatt élettelen volt a helyszín. Bár elvileg 8 órától vannak nyitva, 9-kor még a kipakolás és készülődés fázisában volt az egyébiránt kellemes fellépésű mindenes hölgy. Finom volt a Julius Meinl kávé, a cappuccino 790 Ft-ért árban is kedvező opció. Itt a szép piros porcelán csészében kaptam a kávét, nem holmi papírpohárban. Jól néztek ki a frissen sült, még meleg péksütemények, a kakaós csiga, a sajtos rúd és a pogácsa. Néhány Kemenes sütemény is feltűnt a pultban, de összességében szolid volt a kínálat. Normális, kényelmes körülmények között lehet helyben kávézni, reggelizni, elég sok asztaluk van. A barackos-túrós piskóta továbbra is az egyik legjobb termékük véleményem szerint. Össz-élmény: 4 pont.