2022. május 12.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A csodálatos reneszánsz kastélyt már régóta szerettem volna meglátogatni, így Simontornyai nyaralásunk alatt az egyik kirándulásunk ide vezetett. A felnőtt belépő 2000 Ft, a gyerek 1000 Ft, amely egy idegenvezetéses csoportos látogatást foglalt magában. Mi a vezetéshez nem ragaszkodtunk, inkább a saját tempónkban néztük meg a várat, de 1-1 érdekesebb történetbe azért belehallgattunk.
Valamennyire muszáj volt követni a csoportot, mert a vár önállóan, szabadon elvileg nem látogatható. Az igazán romantikus lovagvárat nagyon szépen felújították a kastélyprogram keretében az elmúlt években. A kastély történetét nagyon nem taglalnám, a lényeg, hogy a kastély ura Ozorai Pipo alias Filippo Scolari firenzei származású országbáró volt 14. század fordulóján, aki kereskedőként kezdte, majd 7 megyére kiterjedő tartományt birtokolt, az ispánság mellett báró, főkincstartó és bán címeket szerzett, a királyi udvar egyik legfontosabb, legbefolyásosabb embere lett Zsigmond király idején. A szabályos négyzet alapú várkastély már a 15. században is kitűnt a magyar várak között, reprezentatív megjelenésű, kényelmes, harmonikus volt, mondhatni, kiütközött az olasz kellem. Most is nagyon mutatós, elbűvölő az épület, egyáltalán nem rideg, a belső udvar a sok zöldellő és virágzó növénnyel, a díszes oszlopokkal, szobrokkal, szökőkúttal különösen varázslatos. A kiállítási rész is gazdag, korhűen berendezett szobák, étkező, konyha, fegyvergyűjtemény, trónterem látható a késő gótika és a reneszánsz korszakból. Pipó életéről egy 3D-s filmet is megnéztünk. Hétfőnként zárva tartanak!
2022. május 12.gyerekekkel járt itt 55 Simontornyán nyaraltunk a Fried kastélyhotelben. Érkezésünkkor a programok ismertetésénél jelezték, hogy lesz majd borospince látogatás és borkóstolás a saját pincéjükben. Örömmel csatlakoztunk a programhoz. A vadászház mögötti szabadtéri csúszdás medence mellett a domboldal felé vettük az irányt a földúton, majd pár percnyi kényelmes séta után értük el a pincét.
Szakavatott vezetőnk, a sommelier már a szálloda recepciójától kísért ide minket. Csapatunk befészkelte magát a hűvös pince előterébe, itt indult a program. Az érdekes és informatív bemutató házi pálinkával indult, majd megismertük a pincészet és a borok történetét, a legfontosabb tudnivalókat. A borok kóstolása a Panoráma Borteraszon folytatódott. Mivel a kisváros a Tolnai borvidéken, a Dunántúl egyik legmelegebb részén található, alkalmas kiváló helyi borok termeléséhez. A szőlőtermesztés hagyománya a Fried Kastély építtetője, Fried Imre idejére nyúlik vissza az 1930-as évekre. A Fried Kastély Pincészete a Tolna borút része, 2011 óta pedig egy nemzetközi borút egyik állomása is lett. A pincészet borai több helyi, hazai versenyen is díjat nyertek, a büszkeségeik között említhetőek a Tolnai Syrah vörösbor (2012) díjnyertes, a Pinot Blanc, az Olaszrizling és a Blauburger. Termelnek Cabernet Sauvignont és Chardonnay-t is, illetve a Viktória Cuvée is szót érdemel. Ősszel szüreti mulatságot is szoktak szervezni a vendégeknek, ilyenkor a szőlő darálást, préselést is ki lehet próbálni.
2022. május 12.egyedül járt itt 25 A simontornyai vár közelében, egy kanyarulatban, régi gyárépület földszintjén található ez a retró vendéglátó egység. Nem tudnám megmondani, hogy mi a fő profil, az biztos, hogy nem a pékség lenne az. Leginkább kávézó - cukrászdának mondanám. Elég nagy a beltér, sok asztal van, azonban a vendégtér egy része le volt zárva, feltételezem azért, hogy nem üljenek oda.
Mondjuk nem is voltak vendégek, akiknek emiatt állva kellett volna téblábolniuk. A beltér maga egy stílusrobbanás a 80-as évekből. A fő díszítőelemet számtalan kupa és díj jelenti, egy díjnyertes kutya jutalmai. (A kutyát nem láttam). Egyszerű küllemű, házgyári jellegű süteményekből volt néhány fajta, a péksütemények szikkadtak voltak (croissant és pizzás csiga), vettem pogácsákat és sajtos rudat elvitelre (kilóra kimérve árulják), de ezek sem voltak túl jók. Nem volt bennük frissesség, ropogás, inkább fojtós volt - azaz nem volt friss. A csokis pohárkrém egy kissé gejl volt az én ízlésemnek, de annak a frissességével nem volt probléma. Nagyon zavaró volt, hogy egy eléggé antipatikus fellépésű helyi alkoholista folyamatosan a sarkamban nyomult, próbált ismerkedni, haverkodni, de én nyilván nem éreztem nyitottságot erre. A vendéglátós hölgy számára is zavaró lehetett a helyzet, mármint a pasas jelenléte, az érkezésünk előtt valószínűleg őt "boldogította" már egy ideje, minden esetre ő sem állította le, és küldte el a kellemetlenkedő férfit, hanem talán inkább fellélegzett, hogy végre valaki másra szállt rá, és így őt békén hagyta, legalábbis egy időre. Ezért nem tudtam egyébként külső képet sem készíteni, mert a férfi folyamatosan képbe akart kerülni. A kávé felhörpintése után - ami nem ment gyorsan, mert nagyon forró volt - próbáltam minél hamarabb szabadulni és távozni a helyről. Összességében nem volt jó élmény, sajnálom.
2022. május 11.gyerekekkel járt itt 35 Simontornyán nyaraltunk, s mivel a szállásunkon félpanziós ellátás volt biztosított, így a napközbeni étkezésre más helyszíneket is próbáltunk találni. A kisvárosban erre túl sok lehetőség nem mutatkozott, de a város szélén, közvetlenül a 64-es út mellett, a vasútállomás, a Hársfa utcai játszótér és a szovjet hősi emlékmű és sírkert mellett rátaláltunk az Útonállóra.
Ez egy kis büfé, ahol elsősorban elvitelre vásárolnak. Bár a büfé mellett van egy kis kiülős terasz, de annak a tisztaságával nem voltunk megelégedve. A környéken házhoz szállítást is vállalnak, később a szálláson találtunk is hozzájuk szórólapot. A kínálatban két fő termék a pizza és a kebab, illetve ezek különféle verziói. Miközben kint az utcán is bőven 30 fok feletti hőség tombolt, bent a konyhai részlegen volt van 45 fok, nem is tudom, hogy bírták ezt a fiúk, miközben folyamatosan dolgoztak is. A kiszolgálás nem volt túl kedves, de ezen túlléptünk. Vettünk egy kebab tálat sült krumplival, vegyes salátával, kukoricás-szalámis pizzát, 2 pitát, üdítőt, összesen 3680 Ft-ot fizettünk. Igazából a pizza és a kebab is az "elmegy", átlagos kategóriába tartozott, nem volt túl jó egyik sem, nem is fogyott el végül.
Érdekes
2022. május 11.gyerekekkel járt itt 45 Pécsváradról jöttünk át ide, kifejezetten a fürdő miatt kerestük fel a várost egy forró nyári napon. A családi jegy 1 felnőttre és 3 gyerekre összesen 6000 Ft-ba került, plusz az öltözőszekrény 500 Ft. Máshol ez automatikusan benne szokott lenni a belépőben, igaz, itt a belépő olcsóbb volt, mint azok a fürdők, ahol még a nyár folyamán megfordultunk.
Ahogy a fürdő nevében is szerepel, valóban családbarát, de inkább a kisgyerekes családokra értendő ez, hiszen az épületben benti játszószobát és pelenkázót, baba-mama sarkot alakítottak ki, illetve van egy olyan medence csúszdával és vizes játékokkal, ami a legkisebbeknek lehet optimális. A gyerekek számára - no és igaz, számomra is - a legnagyobb attrakció a 4 db csúszda volt, melyen fánkkal is lehetett csúszni. Több tucatszor lecsúsztunk, szórakoztató volt, de nem veszélyes, nem félelmetes. A másik medence, amit kedveltünk, sodró folyóval és jaccuzzi platóval kényeztette a vendégeket. Ami számomra negatívum, hogy a fürdő teljesen szabadtéri, a medencék tájékán nulla árnyékkal. A főszezon és a nyári hőség miatt elég sokan voltak, a medencékben és a csúszdáknál is, nemkülönben a büfénél. Egy másik posztban részletesen leírtam, hogy a benti étkezési lehetőségekkel elégedettek voltunk, meleg ételt tudtunk itt bent helyben enni, kedvező áron. A parkolásért nem kellett fizetni, ez pozitívum. Az öltözőben jól elfértünk, nem volt tumultus. Hajszárító volt, nem kellett vinni.
2022. május 11.gyerekekkel járt itt 55 Eljöttünk Simontornyára nyaralni, sosem jártunk még itt korábban, a szállásunk - mint a legtöbb erre megfordulónak - a kastélyhotelben volt félpanzióval, de ennyivel persze nem lehetett letudni a hely vendéglátóipari szempontú feltérképezését. A 2. napon sikerült megtalálnunk a közelmúltban megnyitott Kanyar kávézót és cukrászdát, és onnantól kezdve minden nap mentünk.
Még a hazautazást is úgy terveztük meg, hogy itt búcsúzzunk el a kisvárostól. Egy fiatal pár mondhatni családi vállalkozásban viszi a helyet, amelyet csakhamar megkedveltek a környékbeliek és az utazók is. Sütemény, fagylalt, kávé, üdítő, alkoholos italok (sör, cider), minden baráti árfekvésben és a hely adottságaihoz képest meglepően színvonalasan. Árnyékos kiülős terasszal, harmonikus beltérrel. Egyáltalán nem falusi kocsma hangulatú. Friss, fiatalos, de egyúttal igényes is. A sütemények fősodratúak, házias megjelenéssel és ízvilággal, a "minden-mentes világ" előtti szimpatikus időszámításból. Példaképpen puncs szelet, csokitorta, ribizlis rizsszelet (személyes kedvencem volt itt), Rigó Jancsi, Dobos torta, karamella torta. A fagylaltok terén két különlegességgel is megörvendeztették a vendégeket, egyrészt a golyófagyival, másrészt a tekercses thai fagylalttal, amellyel én egyszer találkoztam eddig Budapesten egy mára megszűnt, amúgy igazi hipszter helyen, itt viszont sokkal olcsóbban készítették lelkesen, és vagy tucatnyi ízben. A kávé hagyományos pörkölésű olaszos Piazza D'oro, nagyon jól készítették a lattét és a cappuccinót is. Rendelésre csodaszép tortákat készítenek. Nagyon megkedveltük ezt a cukrászdát, aki erre jár, azoknak jó szívvel ajánlom.
2022. május 11.barátokkal járt itt 55 Egy igen emlékezetes esténk volt itt a Takler Borbárban, ahová teljesen véletlenül jöttünk, a megnyitást követő napokban. Mint kiderült, gasztro-túra társamat több éves ismeretség fűzte az itt dolgozó vezető sommelierhez, aki értő gondossággal, professzionalitással vezetett bennünket körbe az elegáns budai borbárban, majd egy frappáns nyári ízelítőt kaptunk a nemzetközi hírű, sokszoros díjnyerte szekszárdi pincészet boraiból.
Bár a Bécsi utcára kitelepült terasz is igen kellemesnek mutatkozott nyárestékre, a pinceszinten lévő szivarszalonra emlékeztető elegáns különterem egy másik hangulatot hozott, mi az utcaszinten lévő belső helyiségben a pult közelében lévő asztalnál foglaltunk helyet. Hiába borbár, de mégis tartanak kézműves söröket a Monyó Sörfőzdétől (950-1450 Ft/ 0,33 l üveges), szörpök terén pedig a Mayer kézműves szörpjeit kínálják. Külön szót érdemel a Cserszegi mustfröccs (200 Ft/dl), sajnálom, hogy ilyen kevés helyen tartanak mustot, hacsak nem a szüret idején. Pedig egy finom szőlőital alkohol nélkül is nagyon kellemes tud lenni, bármely évszakban. A kimért borokat 1,5 dl-nként adják, 700 Ft-tól kezdődően egészen 6700 Ft (! )-ig, ez utóbbi a 2017-es évjáratú "Minden 50 évben Kékfrankos" emblematikus vöröse. Ezt nem kóstoltuk, viszont a Spicc gyöngyöző bort igen (2020. évi), majd egy rozét is. Vendéglátóink egy kreatív ízelítő hidegtálat állítottak össze részünkre a borok mellé, sonka, paprikás szalámi, házi kenyér, lekvár, szeder, paradicsom, hagyma kombinációt. Nem kell mondanom, hogy ez is abszolút méltó és magas minőségű volt minden elemében. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!
2022. május 10.gyerekekkel járt itt 45 A strandokon lévő, jellemzően nem éppen színvonalas büfékhez képest a szekszárdi városi fürdőben lévő üdítő pozitív kivételt jelentett. Elég sok asztalnál lehet leülni normális körülmények között enni, ráadásul még árnyékos is a teraszuk. A hosszú pultnál tematizáltan kérhetőek az enni- és innivalók.
Fagylaltok, meleg ételek, üdítők, sör/alkohol, illetve kávé. Igaz, hogy a frissensültek mirelitből készülnek, de tényleg frissensültek, minden ételt forrón, ropogósan kaptunk, ráadásul nem műanyagban úszik a strand, hanem újrahasznosított papírtálcákon kaptuk az ételt. Elég sokan voltak, ráadásul egy táborozó gyerekcsapat is befutott ebédelni, de még így sem kellett túlságosan sokat várni, és flottul, pörgősen zajlott a kiszolgálás. Az italkínálat kommersz, de elég széles a kínálat ahhoz képest, hogy ez mégiscsak egy városi fürdő, nem egy elit bár. Sörből: Sorponi classic és IPA, Krusovice, Heineken, Edelweiss és meggyes Mort Subite volt a kínálat. Az ételek és az italok ára is korrekt. Bárcsak a Balatonnál vagy Budapesten is hasonló mentalitást lehetne látni! Ettünk rántott sajtot hasábburgonyával, tartármártással (kis adag: 1050 Ft, nagy adag: 1500 Ft, hasáb: nagy adag 600 Ft), illetve rántott csirkemellet szintén sült krumplival (kis adag: 1000 Ft, nagy adag: 1400 Ft, tartár + 250 Ft). A gyros tál 2100 Ft volt, de ez tényleg bőséges, kiadós. A fánkok 350 Ft-ba kerültek. A végén persze fagyit is vettünk, én egy málnát. Korrekt volt, ha jól emlékszem, Carte D'Ort adnak. Talán az üdítőkre mondanám, hogy azok a többihez képest túlárazottak, hiszen a 0. 5 l-es Cola termékek és a Cappy gyümölcslé 550 Ft-ba kerültek. Az italok jól hűtöttek voltak. Az egy kicsit macerás volt, hogy be kellett menni a szekrényhez a pénztárcáért, aztán evés után újra visszavinni és eltenni, ezt egy karszalagos fizetéses rendszerrel ki lehetne praktikusan váltani.
Érdekes
2022. május 9.gyerekekkel járt itt 45 A 250 éves templom a kisváros legmagasabb pontján emelkedik, szemben a Monostorvár bejératával. A barokk stílusban épült római katolikus plébániatemplomát 1757-ben, a saját pénzéből kezdte építtetni az akkori pécsváradi apát, gróf Hugo Franz Karl von Eltz-Kempenich. Fás liget veszi körbe, a főhomlokzata előtt 19.
századi kálvária szegélyezi a templomba vezető meredek lépcsősort. A templomkertben négy barokk, illetve neobarokk stílusú műalkotás áll: Nepomuki Szent János, Szűz Mária, Szent József és Szent Vendel szobrai. A templom kb. 40 méter hosszú, a szélessége és a belmagassága is 20 méter, a tornya pedig több mint 40 méteres magas. A toronysisak csúcsán kettőskereszt hirdeti Pécsvárad egykor apátsági rangját. Sajnos a templom csak istentiszteletek, illetve egyházi események (esküvő, keresztelő) idején tart nyitva, így én is csak a leírásokból és képekből tudom, hogy a berendezés barokk és rokokó stílus jegyeit viseli. Súlyos, monumentális épület, ha valaki itt jár a környéken, nem lehet nem észrevenni.
2022. május 9.egyedül járt itt 45 A számtalan budapesti Starbucks kávézó egyike, a 2. kerületben, egy irodaház földszintjén, utcai bejárattal, forgalmas kereszteződésben. A terasz és Mechwart liget felé néz, zöld növények, fák, bokrok, virágok, szökőkút adja a kellemes látványt. A beltér keskeny, hosszú folyosó szerű, melynek vége felé található a pult, ahol a rendelést lehet leadni.
Utána egy kisebb polcot alakítottak ki a megvásárolható ajándéktárgyaknak, bögrének, termosznak és a csomagolt kávénak. Asztalokat a jobb oldalon a fal mentén alakítottak ki. A pultban 2 fiatal lány szolgált ki, érkezésemkor azonnal volt köszönés és szemkontaktus, és egy kis türelmet kértek, mert mosogattak, pakoltak, illetve egy korábbi rendelést adtak ki. Csak egy szimpla eszpresszót kértem (590 Ft), amelyet egy praktikus, de kopottas tálcán kaptam, külön kiskancsóban a tej (nem feláras) és egy kis pohárka, 1 deci szóda. Ami langyos volt. A mosdó kóddal nyílik, ennek ellenére eléggé leharcolt állapotban volt. Sajnos ez már a többedik Starbucks, ahol azt tapasztalom, hogy a csili-vili menő vendégtérrel ellenben a mellékhelyiség tisztasága finoman fogalmazva nem makulátlan. Mondjuk itt a vendégtér sem volt valami hely, de. . . A pult és környéke tiszta, de az asztalok ragadtak, foltosak és az asztalok alatt is van szemét, papírszalvéta, maradék, morzsa. A kávé korrekt volt, jó minőségű. A pultban sokféle amerikai típusú sütemény és szendvics sorakozott. Széles, változatos volt az ételkínálat, de én már éppen egy kiadós ebéd után voltam. Összességében nem lenne rossz hely, ráadásul egyáltalán nem olyan hipszter, mint a belvárosi Strabucks társak, így mondhatjuk most divatosan "szerethetőnek" is a helyet, de kéne egy alapos, aztán utána folyamatos takarítás és tisztán tartás.