2022. május 8.egyedül járt itt 45 Azt olvastam, hogy Érden itt kapható a legfinomabb kávé, így Érden járva, amikor a fő célpont a steak volt, utána ide is bejöttem egy jó kávéra. Központi, forgalmas helyen található, a Stop Shop pláza és a vasútállomás nagy parkolójánál, azonban a főút felől nem látszik, csak ha már beér az ember a parkolóba.
Egy fehér színre dizájnolt kellemes kis kávézó, sarokhelyiségben. Bent viszonylag szűk az L alakú tér, kint kis teraszon vannak további asztalkák. A csésze és a tányér is nagyon szép, csipkézett üvegből készült, a cappuccino 550 Ft-ba került, az eszpresszó 400 Ft. Bár én csak egy egyszerű cappuccinot ittam, de az itallapon sokféle különlegességet láttam, az ízesített latték között francia fahéjas-almás, pisztáciás-csokoládés, kókuszos-fehércsokoládés. Jegeskávék és a frappék is vannak, sőt, alkoholos kávék is. Ételek terén szendvicset, süteményt, péksüteményt lehet kapni (kakaós csiga, croissant), viszont ottjártamkor eléggé le volt fosztva a kínálat. A kávé korrekt volt, de nem kiemelkedő. Sokat kellett várni a kávé elkészülésére. A pultos hölgy a barátaival volt elfoglalva, akik szintén ott voltak vendégként vagy látogatóban a kávézóban.
2022. május 8.egyedül járt itt 55 Nagyon jó hangulatú, fiatalos, napsütéses cukrászda Érd belvárosában, a körforgalomnál. Nyáron a nagy közönségkedvenc a fagylalt, én is azt ettem. Ahogy megtudtam, a fagylaltjuk saját készítésű. Hideg eljárással, friss gyümölcsökből, 100%-os pasztákból, hozzáadott cukorral, illetve a cukormentesek vagy stíviával vagy eritrittel készülnek.
Adalékként olasz fagylalt alapanyagokat használnak. Glutén- és laktózmentes, illetve cukormentes fagylaltokat is készítünk. Egész évben készítenek palacsintát és gofrit édes és sós verzióban, palacsintatortát. Két oldalon van kiülős teraszuk, de a benti rész is nagyon világos, napsütéses, a hatalmas üvegablakoknak köszönhetően. Az egyik sarokban kis gyerekjátszót alakítottak ki a legkisebb vendégek részére. Színes limonádékat és turmixokat lehet inni az ételek mellé. Gofriból a négyszögletes és a nagy buborékos fajtát is készítik. A legkiadósabb, akár ebédnek, főétkezésnek is beillő ételük a lepény, amit többféle töltelékkel kínálnak. Barátságos, kedves kiszolgálás, árban is korrekt. Hétvégén a fagyispultnál előfordulhat sorbanállás, illetve hosszabb várakozási idő a sok rendelés miatt.
2022. május 8.gyerekekkel járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A szép környéken fekvő csendes kisváros főútja mellett található, retróba hajló cukrászda, berendezése a 80-as évek műbőr-plasztik világát idézi vissza. A városban másik cukrászdát nem is találtam, de ez is elegendőnek látszik az igényekhez mérten. Elég nagy az alapterülete, sok asztal van bent is, melyek között boxos kialakítású és kerekasztalos fotelszékes is akad.
A kávé középszerű, hagyományos pörkölésű, nem mondanám, hogy minőségi kávébabból készült. 1 db zacskózott kristálycukrot kaptam mellé, barna cukor nem volt. 390 Ft-ért drágának nem mondanám, a pluszban kért, külön kis kancsóban adott tejért nem kellett "felárat" fizetni. A cappuccino 520 Ft, a latte 620 Ft, a forró csoki 650 Ft. Italok terén Cappy gyümölcsleveket, Coca Cola család szénsavas kis üveges üdítőit, Szentkirályi ásványvizet tartanak. Tetszett, hogy van szóda is, nemcsak a fröccs mellé, a melegre való tekintettel kértem is egy pohárral (50 Ft/dl). Néhány kommersz rövidet és sörből természetesen Pécsi Szalont (420 Ft/5 dl) lehet inni az alkoholos italok terén. 10 féle fagylalt közül lehetett válogatni, 350 Ft egy gombóc. Közülük 2 íz volt mentes, a málna és a füge, én ez utóbbit kértem, mely cukor-, glutén- és tejmentes is. A gyümölcsíz nem volt jellegzetes, inkább por/aroma ízes volt. A sütemények házgyári, középvonalas jellegűek, de nem drágák, pontosabban vannak köztük olcsóbbak is. Isler, linzer, pécsváradi csemege (390 Ft), a Kinder Bueno torta szelete viszont 650 Ft volt. Tipikus átlagos, 3 pontos hely volt a számomra, sem jobb, sem rosszabb.
2022. május 8.gyerekekkel járt itt 45 Pécsváradi nyaralásunk alkalmával nyilván körbenéztem a csendes kisvárosban, hogy milyen vendéglátó egységeket találni. Őszintén szólva nem sokat, viszont egy figyelemre méltó pékség akadt, bár a Budapesten megszokott nyitva tartási időkhöz képest itt minden korábban zár, így csak másodjára sikerült úgy visszamenni, hogy nyitva is legyenek.
Sokféle izgalmas péksüteményt kínálnak, édes és sós kivitelben, többféle kenyeret, szendvicseket, kávét. Helyben is van lehetőség enni-inni. Nem csúcskategória, de jó minőség, változatos. Árban is korrekt. A név alapján beugrott, hogy Budapesten és Győrben az Árkád Bevásárlóközpontban is van 1-1 további egységük. A kilóra kimért aprósütemények közül vásároltam vaníliás hókiflit (4500 Ft/kg), mini leveles pogácsát (45 Ft/db), bécsi sós stanglit (180 Ft/ db). Jó minőségű, friss, ropogós termékeket kaptunk, jó étvággyal fogyasztottuk.
2022. május 8.egyedül járt itt 45 Olasz fagyizó a Lövőház utca sétálóutcás szakaszán, kb. középtájékon, melyet 2019-ben alapítottak és nyitottak meg. Kínálnak 29 féle ízt a táblán felírtak szerint, amelyek többsége valóban elérhető volt, pedig csak egy kis üzlethelyiséget bérelnek.
Az ablaknál a pultból lehet rendelni, benti vendégterük nincs, viszont a Lövőház utcai többi vendéglátó egységhez hasonlóan a kinti helyek egyikére lehet leülni. A fagylalt egész barátságos árfekvésű, 1 gombóc 350 Ft és jó termetes gombócokat kaptam. Állagra és ízre is korrekt. Az izgalmasabb ízek, melyeket kínálnak, példaképpen: vajkaramella, Cheesecake, azaz sajttorta, menta, Sacher, Snickers. Az én választásom a cookies, csokis kekszes lett, valamint vegán licsi. Talán e két íz nem a legjobban passzolt egymáshoz, de mindkettő a maga nemében kellemes volt. Jó minőségű, ropogós ostyából készült a tölcsér, nem a szokványos papírízű hártya. Két fagyis desszertet is kínálnak, egyrészt affogato-t (fagyi és kávé kombinációja), valamint az oxymoron névre keresztelt, briósba töltött fagylaltot.
Érdekes
2022. május 7.gyerekekkel járt itt 45 Györköny 900 lakosú kistelepülés Tolna megyében. Az egykori mezővárosba a 18. században betelepülő német ajkú, evangélikus vallású új lakók szőlőtermesztő vidékekről érkeztek, akik hatására a szőlő- és bor kultúra jelentősen fejlődött.
Présházakat építettek a falu keleti részének löszös domboldalán, ahol a boltozat nélküli pincék nem omlottak össze (ma is a pincék többsége boltozatlan). A présházak egységes stílusban épültek, szorosan egymás mellett, hozzátartozó terület nélkül. A XIX. század végén 420 volt a présházak száma. Egészen a II. világháborúig főként németajkúak éltek a faluban, akik főleg szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkoztak. A lakosok együtt szórakoztak, népünnepélyeket, felvonulásokat rendeztek. Az 1980-as években kezdtek el újra komolyabban foglalkozni az elhagyott pincékkel, a település rendeletben szabályozta az épített terület értékeinek védelmét, így a pincehegy védelmét is. A Pincemúzeum egy nádfedeles présházban kapott helyet. Jelenleg 310 présház található a Pincefaluban. Nagyon szép a környék, amikor mi ott jártunk, nem volt semmilyen rendezvény, a pincék többsége nem is volt nyitva, de így is nagyon tetszett.
2022. május 7.gyerekekkel járt itt 45 A pécsváradi monostorváron belül található szállodában szálltunk meg a nyári nyaralás egyik helyszínén, reggelis ellátással. Így a váron belül található, szintén Szent István király nevét viselő étterem konyhája készítette részünkre a reggelit, de ebédeltünk és vacsoráztunk is.
A vacsora a szállóvendégek részére főszezonban opcionális szolid svédasztalos rendszerben van megszervezve. Leves, 3 féle főétel, desszert. Az ebéd á la carte, a közepes hosszúságú étlapon klasszikus magyaros ételek szerepelnek, illetve az ún. közönségkedvencek, melyeket jól ismer és szeret, keres a közönség. Korrekt, bizonyos ételek terén olcsó árazás. Sokan betérnek ide enni, hiszen a vár és a múzeum a kisváros legfőbb látványossága, amely főleg nyáron nagyon sok látogatót, turistát vonz. 5 féle leves (590-1350 Ft), kb. tucatnyi főétel sertés, szárnyas, hal csoportosításban (2250-2990 Ft), 3 féle gyerekmenü (1450 Ft), 15 féle pizza 2 méretben (1150-1900 Ft), 3 féle spagetti, húsmentes téren Camembert rántva vagy grillezve, saláták, 5 féle desszert (550-990 Ft). Az Éttermünk ajánlata fejezet a legizgalmasabb, melyben pár marhahús étel és a népszerű Zengővárkonyi tál is szerepel (4300 Ft/2 főre). Ettünk tárkonyos őzragulevest, melyet savanykásan, citromkarikával készítettek pikáns és kellemes, gulyást, amely tartalmas, magyarosan paprikás volt, ám a hús goromba, kissé rágós, a gyerekek 2 féle pizzát kértek, Margharitát és sonkás-kukoricásat. A bolognai spagetti átlagos, nem nevezném szakácsteljesítménynek. A túrógombóc nagyon finom, ebből kétszer is ettünk. A vendégek többsége a teraszon étkezett, ahol ugyan meleg volt, de volt némi szellő, légmozgás. A piros napernyők miatt a fotóim minősége gyatra lett. Barátságos, készséges a kiszolgálás, de a személyzet létszáma csúcsidőben nem elégséges. Az étterem személyzete kezeli a szállásfoglalásokat, szobakulcs kiadásokat is, mivel külön recepciót nem tartanak fenn. A reggeli svédasztalos volt, minden nap ugyanaz, szűkös, egyszerű kínálat. A Mecsektea sokféle gyümölcsteája viszont pozitív színt hozott.
2022. május 7.gyerekekkel járt itt 55 Hazánk egyik legrégebbi, a mai napig fennmaradt történelmi emléke. A Keleti-Mecsekben, a Zengő déli lejtőjén 998-ban Szent István király alapított itt monostort, amely az ország 2. Benedek-rendi kolostoraként működött. A monostor első apátjának Asztrikot tartják, aki István király számára a koronát elhozta Rómából.
Az apátság a település és a környék civilizációs és kulturális központja volt. Az egyházi vallásos élet mellett oktatás, betegek gyógyítása, birtokvásárlások, területi viták rendezése is zajlott itt és itt volt a káptalan, hatalmas könyvtárral (számos kézzel írt kódex készült itt). A török hódoltság idején Pécsvárad az 5 baranyai náhie (bírósági székhely) egyike lett, ekkor indult hanyatlásnak az egykor virágzó város, amely korábbi fényét innentől már nem nyerte vissza és a kolostor jelentősége is lecsökkent. A vár egyik szárnyában a 80-as években éttermet (földszinten) és az emeleten és a tetőrészben szállodát alakítottak ki. A vármúzeumban érdekes helytörténeti és történelmi kiállítás látható. Vannak interaktív elemek is, Szállóvendégként ingyenesen tekinthettük meg. Legérdekesebb a kovácsműhely és az óriás sakkos játékszoba volt. Ingyenes a parkolás, de kevés a hely. A személyzet a múzeumban nagyon kedves és segítőkész volt. Nagyon klassz élmény, minden korosztálynak. A környéken járva kötelező program szerintem.
2022. május 7.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Marangona Cukrászda mostanra az egyedüli maradt a városban, a budai oldalon, a Mechwart ligetnél lévő első egységük megszűnt, az Egyik Csíki Étterem és Söröző vette birtokba a cukrászdának véleményem szerint amúgy is túlságosan nagy alapterületű helyet.
Szóval ami "maradt", az újlipótvárosi, a népszerű Szent István park közelében, az továbbra is nagyon színvonalas, a sütemények finomak, a kávé is kitűnő, a berendezés pedig nagyon kellemes, dizájnos. Van egyfajta egyedi hangulata, a vintage világában kifinomult, elegáns. A sütemények sosem voltak olcsók, itt is történt a 2 évvel ezelőtthöz képest áremelkedés, de kisebb mértékben, mint amitt másutt tapasztaltam. A sütemények egységára 1050 Ft. Francia stílusú kerek monocake-eket sütnek. Prémium alapanyagokkal dolgoznak, szépek, mutatósak a desszertek. Egy passió-mangó-csoki kerek sütikét választottam. Remek kombináció, tökéletes ízek, jó a textúra. A cappuccino is remek volt, mellé érkezett kis pohár víz is. Elvitelre vettem még egy meggyes-diós Hámán táskát (tradicionális zsidó édesség Purimkor), ezt dekára mérik, 360 Ft-ba került így egy darab. Ez is kellemes volt, bár ez náluk az édes péksütemények közé sörölt. Voltak még sós péksütik, pogácsák is. A mosdó is szép, tiszta, dizájnos. Fagylalt is van a nyári időszakban, de azt most nem ettem. Összességében egy kitűnő cukrászda, ajánlom!
2022. május 7.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Elsősorban a kedvező ár miatt választottuk ezt a szállást, a másik fő szempont pedig az élmény volt, hogy egy valódi várban lakhatunk. Az évezredes (! ! ) történelmi múlttal rendelkező Pécsvárad valójában nem egy végvár funkciót töltött be, hanem egy erődített szerzetesei monostor volt, amelyet Szent István király még 998-ban alapított, és hazánk 2.
bencés rendháza lett a pannonhalmi után 2 évvel. A török hódoltság idejéig töltött be meghatározó szerepet. A várépület 1945-től az állami erdészet központja lett 1969-ig. A régészeti kutatások a monostor területén 30 éven át, 1987-ig tartottak, feltárták az épületek falait, restaurálták a 10. századi épületet, benne a kápolnát, kialakították a kőtárat, és látogathatóvá tették a monostor megmaradt részeit. Az 1980-as évek végén alakították ki a korábbi irodák helyén az éttermet, a fölé épült manzárdtető alatt a szállodát, 1988-ban adták át a látogatóknak. Tehát az ősi vár-kolostor épületében a szálloda egy viszonylag új szülemény, és a berendezésben a mai napig a 80-as évek köszön vissza, leginkább az étterem és a közös terek bútorzatában. Szintén a 80-as évek belsőépítészeti standardjainak következménye, hogy nincs légkondicionálás a szállodában, pedig az utólag épített manzárdtető miatt nagyon kellene. Ez talán a legfőbb negatívum, hogy borzasztó meleg volt a szobákban. Miközben a vár alsóbb részein, illetve a másik szárnyban a múzeumban a vastag falak és a kis ablakok miatt nyáron is megmarad a kellemes hűvös. Az ajándékboltban dolgozó hölgy mesélte, hogy sajnos a felújításkor szerették volna, de a légkondicionálást nem támogatták a pályázatban, de muszáj lesz a következő időszakban ezt megcsinálni, remélik, hogy lesz rá pályázati pénz. Lift sincs, de ez csak érkezéskor és távozáskor, a csomagok cipelése kapcsán okozott számunkra némi nehézséget. Wellness nincs, de van egy illatszoba gyógynövényekkel. A gyerekeknek van egy kis játszósarok. A földszinten lévő étterem nagyon kellemes, itt többször is ettünk. A szálláshoz reggeli járt, a vacsorát külön rendeztük, de egyébként volt svédasztalos vacsora ajánlat is. A reggelit a földszinten egy belső teremben szolgálták fel. Egyszerű, inkább nemzetközi 2 csillagnak megfelelő kínálat, de mennyiségre bőséges. A standard szobában 2 ágy, tévé - kevés csatornával, a felújított fürdőszobában zuhanyzó volt. A legfőbb pozitívum a nem mindennapi környezet, csodálatot várudvar a romokkal. A szomszédos múzeumot ingyen megnézhettük. A belső udvarban a gyerekek szabadon játszhatnak, rohangálhatnak. A vár cicáit is szeretettel keresték és simogatták. Parkolási lehetőség a bejáratnál minimális, talán 6 hely van, viszont kicsit távolabb találni ingyenes helyeket. Van egy turisták számára kijelölt nagyobb parkoló, de én a közeli templomnál parkoltam le, ha a bejáratnál nem volt hely. Bevásárlási lehetőség csak a főút mellett található "lent", ami gyalog egy jó kis túra, ráadásul visszafelé jelentős emelkedővel. Összességében egy nagyon szép, különleges, történelmi hangulatú hely, nyugis, békés. Nekem nagyon tetszett, ajánlom. (de nem július-augusztusban).